We bestuderen de nuttige en schadelijke eigenschappen van plectrantus – een geurige kamerplant

nuttige en schadelijke eigenschappen van plectrantus De heilzame en schadelijke eigenschappen van plectrantus zijn al lang interessant voor kenners van groen. De plant groeit immers met succes in huis en straalt een aangenaam aroma uit. Plectrantus kwam naar Europa vanuit India en het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent. Tegenwoordig worden de volgende soorten van deze schattige bloem veel gebruikt in binnentuinen:

 • siernetel;
 • Australisch;
 • struik;
 • Ernst;
 • Geurig.

Onze landgenoten noemen het vaak borstelbloem, vliegeneter, kamermunt. Al meer dan een decennium trekt deze prachtige en delicate bloem de speciale aandacht van kleurliefhebbers. En de nuttige en schadelijke eigenschappen van plectrantus zorgen voor ongekende bewondering..

Unieke plantensoorten zoals Franse tijm, Indiase borage, Cubaanse oregano, soepmunt of Mexicaanse munt worden veel gebruikt in de keuken..

Nauwe kennismaking met een exotische plant

geurige kamerplant Geurige plectrantus is een overblijvend kruid met een bodembedekkend of klimmend karakter. Het heeft dunne stengels bedekt met klein vlezig blad. De platen zijn heldergroen geschilderd en licht behaard. Sommige soorten hebben een witte rand in de buurt van de gebeeldhouwde randen van het gebladerte. De bloem heeft een aangenaam aroma dat lijkt op munt of gemaaid weidegras.plectrantus bloeit Tijdens de bloei worden op de plectranthus miniatuur klokvormige knoppen van de volgende kleuren gevormd:

 • roze;
 • wit;
 • paars;
 • paars.

Ze worden verzameld in carpale bloeiwijzen die er origineel uitzien tussen weelderig groen..

Om medicinale grondstoffen te bereiden, worden de toppen van de scheuten geplukt, waarop zich verschillende bladeren bevinden. Dit doe je het beste in droge periodes als er geen vocht aan de plant zit..

Nuttige en schadelijke eigenschappen van plectrantus: beproefde feiten

de plant heeft heilzame eigenschappenEen diepgaande studie van de plant heeft aangetoond dat essentiële oliën het belangrijkste voordeel zijn.. Daarnaast bevat het de volgende chemicaliën:

 • koolhydraten;
 • eiwitten;
 • glycosiden;
 • alkaloïden;
 • fenolische verbindingen;
 • kinine;
 • carvacrol;
 • cineon;
 • kwartstin;
 • thymol;
 • ursular zuur;
 • eugenol;
 • bruiningselementen.

Op het eerste gezicht zijn de namen niet duidelijk, maar hun effect op het menselijk lichaam is meer dan duidelijk. De helende eigenschappen van plectrantus komen tot uiting wanneer het wordt gebruikt om jeuk te elimineren, als een ontstekingsremmer, diureticum en kalmerend middel. Brij van fijngehakte bladeren wordt toegepast op insectenbeten om zwelling te verlichten. Bloemtincturen worden bereid voor het spoelen van mond en keel..infusie van plectrantus

Gezien de nuttige en schadelijke eigenschappen van plectranthus, gebruiken jonge moeders het om diathese en luieruitslag bij jonge kinderen te behandelen. In dit geval zijn gedroogde greens geschikt, waaruit afkooksels worden bereid (een half glas kruiden wordt met gekookt water gegoten en anderhalf uur aangedrukt).

Omdat de plant een kalmerend effect heeft op het lichaam, gebruiken velen het om urine-incontinentie bij kinderen te behandelen. Regelmatig 20 minuten voor het slapengaan in kruidenthee baden, kan het probleem helpen bestrijden..

Het is interessant dat aromatische plectrantus veel wordt gebruikt om ziekten op een volksmanier te behandelen. In India wordt het bijvoorbeeld in voortuinen geplant om in noodgevallen te worden gebruikt. Als het huishouden ziek werd van malaria, diarree of helminthiasis, hielpen tincturen van de plant om aanvallen van kwalen te verlichten voordat de dokter arriveerde. En de bladeren van de bloem werden aangebracht op wonden van schorpioenbeten. In Zuid-Azië krijgen jonge kinderen plantensap om verkoudheid te voorkomen.

plectrantus bij het kokenIn veel landen van de wereld wordt kamermunt actief gebruikt bij het koken. Het wordt als aromatische smaakmaker toegevoegd aan soepen, salades, vlees- en visgerechten. In Jamaica bakken koks muntblaadjes in beslag en in Frankrijk voegen ze ze toe aan siropen, likeuren en wijn. Italianen stoppen plectrantus in voorgerechten en zoete desserts. Deze populariteit is te danken aan de unieke eigenschappen en het aangename aroma..

Binnenmunt – gratis in-house aromatherapie

geurige plantLiefhebbers van kamerplanten hebben gemerkt dat de bloem een ​​aangenaam aroma uitstraalt. De belangrijkste reden voor zo’n wonder zijn speciale klieren op de platen.. Thuis worden de volgende variëteiten het vaakst gekweekt:

 • kiesboom groeit tot 100 cm hoog;
 • Scandinavische klimop;
 • plectrantus “Ernst”, een klimstruik.

ampel plantOm ervoor te zorgen dat de plant zich binnenshuis met succes kan ontwikkelen, volstaat het om hem regelmatig water te geven, te voeden en op een lichte plaats te plaatsen..

Omdat het gebladerte van de bloem is neergelaten, mag het niet worden besproeid. Na een dergelijke procedure verschijnen er vlekken op de platen en verliest de plant zijn aantrekkelijke uiterlijk..

De gunstige eigenschappen van kamermunt komen vooral tot uiting in de verdamping van essentiële oliën. Het verfijnde aroma heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel van het lichaam en verlicht hoofdpijn. In een kamer met zo’n plant hebben mensen geen last van slapeloosheid, maar genieten ze van een gezonde rust..

Contra-indicaties en schadelijke eigenschappen van plectrantus

plectrantus is niet voor iedereen mogelijkOndanks het wijdverbreide gebruik van de bloem in de volksgeneeskunde, werden er ook enkele contra-indicaties opgemerkt. Gynaecologen raden af ​​om tincturen of thee uit room mint te nemen voor zwangere en zogende vrouwen. Kinderartsen verbieden het gebruik van afkooksels van de plant voor kinderen die nog geen 12 jaar oud zijn.

Mensen met een gevoelige huid hebben gemerkt dat wanneer ze in contact komen met gebladerte of stengels van plectranthus, ze een milde vorm van dermatitis ontwikkelen. Daarom moet je geen bloem hebben of er vanaf proberen te blijven. Het is niet aan te raden muntblaadjes te eten voor mensen met een lage bloeddruk en spataderen.

thee met plectrantusBovendien moet Plectrantus, zoals elk product, op een evenwichtige manier worden geconsumeerd. Overeten leidt tot ernstige gevolgen. Zeker als het om geneeskrachtige kruiden gaat. Misbruik van tincturen of afkooksels van kamermunt leidt tot brandend maagzuur, wat wijst op een verhoogde zuurgraad van de maag. Laten we aandachtig zijn voor ons lichaam.

We kweken nuttige plectrantus thuis – video