Wat weten we over de verbazingwekkende wortel van alocasia? – wiresummit.org

Grote wortel alocasia Grote, hartvormige of puntige speerpunten, alocasia-bladeren trekken steevast de aandacht van zowel beginners als kenners van kamerplanten. Bloemisten worden aangetrokken door de mogelijkheid om vensterbanken en rekken te versieren met planten met groen, zilver en paars blad, waarop heldere strepen en contrasterende vlekken zichtbaar zijn.

Alocasia is een zeer talrijke soort die planten verenigt die zowel qua uiterlijk als qua grootte anders zijn. Maar als de eerste blik van de teler altijd het ongewone en spectaculaire gebladerte opmerkt, dan is het tijd om je af te vragen over de opstelling van het ondergrondse deel van de alocasia en zijn stengel, wat een natuurlijke voortzetting is van de wortelstok.

Zowel grote planten die tot drie meter hoog worden als zeer kleine potsoorten alocasia bestaan ​​uit:

 • van een knolachtige verdikte wortelstok;
 • van een verkorte steel;
 • van grote bladplaten die er uit steken, met sappige lange bladstelen.

Bovendien is het de wortel van alocasia die de bron is van het plantenleven, een indicator van de gezondheid en een reproductiemiddel..

Alocasia knol – het hart van de plant

In India wordt alocasia gekweekt voor knollen. Weinig mensen weten dat alocasia omwille van knollen in veel regio’s van India en op de eilanden van de Stille Oceaan wordt gefokt. Hier is alocasia grootgeworteld, een inheemse soort voor het zuidoosten van Azië, het is geen sierplant, maar een landbouwplant..

In een tropisch klimaat worden op speciaal geprepareerde plantages alocasia 1 tot 4 jaar gekweekt. Gedurende deze tijd groeien de wortelstokken, worden ze zwaarder en vormen zich dochterknobbeltjes. Tijdens het oogsten van één plant worden 1,8 tot 15 kg alocasia-knollen verkregen, die worden gebruikt als een voedingsproduct dat rijk is aan koolhydraten en vezels.

Verzamelen en reinigen van alocasia-knollenOndanks de aanwezigheid in alle planten van de aroid-familie van een bepaalde hoeveelheid cyanide en calciumoxalaat, die een sterk irriterend effect heeft, worden de langwerpige of ovale knollen van alocasia gegeten na reiniging en warmtebehandeling. Doe hetzelfde met het sappige blad van Indiase alocasia of grootwortelige planten..

Lokale volkeren, evenals inwoners van China en Vietnam, repareren alocasia als medicinale plant, daarnaast worden de knollen ook gebruikt voor de productie van alcohol..

Wat is de waarde van wortelstokken? De energetische waarde van 100 gram alocasia stengelknollen is, afhankelijk van de variëteit en het type plant, 293-599 kJ. Tegelijkertijd is 100 gram knollen goed voor:

 • 63-81 g vocht;
 • 0,6-3,3 g eiwit;
 • 0,1-0,2 g vet;
 • 17-27 g koolhydraten;
 • 1,1-1,3 g as;
 • 46-153 mg calcium.

Daarnaast bevatten de wortelstokken van de plant ijzer, fosfor, niacine en riboflavine, thiamine en ascorbinezuur..

Alocasia wortelstokken zijn rijk aan ijzer, fosfor, niacine en riboflavineHelaas hebben de meeste soorten die als kamerplanten worden gekweekt geen voedingswaarde, maar ze doen uitstekend werk bij het decoreren van woon- en openbare ruimtes..

Toegegeven, om ervoor te zorgen dat de plant de eigenaar een fatsoenlijk uiterlijk en gezondheid geeft, is het uiterst belangrijk voor alocasia om omstandigheden te creëren die lijken op die welke planten thuis omringen – in de subtropen en tropen van Azië en Oceanië.

Competente zorg is de sleutel tot de schoonheid en gezondheid van alocasia

Het uiterlijk van de plant hangt af van de toestand van de wortelstok van alocasiaAlocasia-planten worden aanbevolen om in helder, maar gereflecteerd licht te worden gehouden. Omdat er geen directe zonnestralen zijn onder het bladerdak van een tropisch bos, kunnen ze in de kamer het verschijnen van bruine of roodbruine vlekken op het gebladerte van alocasia veroorzaken – brandwonden. Planten zijn extreem gevoelig voor droge lucht.

Als de slechte gezondheid van alocasia en zijn ziekten, zoals op lakmoespapier, op de bladeren worden weerspiegeld, dan ligt de reden vaak ondergronds.

Elke schade of ongemak aan alocasia-knollen beïnvloedt het welzijn ervan. Overmatige of onjuist georganiseerde watergift, uitdroging van de grond en afkoeling van de grond en het groene deel van de plant, gebrek aan voeding en zelfs de overmaat ervan kan een dergelijke situatie veroorzaken..

Het is niet verwonderlijk dat de vraag: “Wat te doen als alocasia verdwijnt?” is te horen van veel beginnende bloemisten die nog niet alle eisen van de bewoners van de tropen onder de knie hebben. Liefhebbers van exotische planten die worden geconfronteerd met een slechte groei van huisdieren, vallend gebladerte of het verschijnen van vlekken in verschillende vormen en kleuren, moeten allereerst letten op de toestand van de wortels van alocasia en de zorg voor binnencultuur analyseren.

Tussen de gietbeurten moet de grond op een diepte van 2-3 cm uitdrogen, de rest van de klomp moet uniform vocht behouden.

Om dit te doen, moet u de plant niet alleen in verschillende fasen water geven, maar ook noodzakelijkerwijs al het vocht dat in de pan is afgevoerd, afvoeren. Alocasia-wortels zijn extreem gevoelig voor zowel uitdrogend als stilstaand water. Het is belangrijk om met deze omstandigheid rekening te houden wanneer de herfst-winterperiode begint, wanneer de plant rust nodig heeft en de watergift wordt verminderd. Als dit niet gebeurt, kan het risico op het ontwikkelen van schimmelziekten van alocasia, waarvoor de cultuur helaas erg gevoelig is, niet worden vermeden..

De plant heeft hulp nodigNaast het feit dat bij het besproeien warm, bezonken water wordt gebruikt, is ook bij het voeren van een tropisch gewas aandacht nodig..

Als alocasia niet groeit of misvormd klein blad produceert, is het tijd om de plant te ondersteunen met stikstof, fosfor en kalium. De beste periode voor bemesting zijn de lente- en zomermaanden, waarin alocasia zich actief ontwikkelt en een blad per week kan loslaten. Alocasia worden gevoed met universele complexe verbindingen, maar in een concentratie die twee keer zwakker is dan voor andere kamerplanten.

In de winter kunnen mensen uit tropische bossen niet worden bevrucht, anders kunnen minerale zouten die in de grond vastzitten ernstige brandwonden aan de wortels van alocasia en zijn knollen veroorzaken..

Planten geven de voorkeur aan lucht met een temperatuur van 22-26 ° C. Bovendien vertraagt ​​de afkoeling tot 12-15 ° C alle vitale processen, de plant laat zijn gebladerte vallen en gaat in winterslaap. Verdere afkoeling is de onvermijdelijke dood van alocasia-knollen, waarmee rekening moet worden gehouden door bloementelers die in de zomer planten naar de tuin of het balkon brengen..

Symptomen van ongezonde alocasia en zijn ziekte

Wortelbeschadiging leidt tot plantendoodDe situatie wordt verergerd als de alocasia niet alleen in de stroom koude lucht was, maar ook de grond in de pot verzadigd was met vocht. Een verzwakte plant verliest snel zijn toon en wordt aangevallen door pathogene schimmels, rottende bacteriën en ongedierte. De wortels van alocasia krijgen de eerste klap. Hun weefsels veranderen van kleur naar bruin, worden zachter en storten in. Als gevolg hiervan groeit alocasia zelf niet, verzwakt en verliest het zijn decoratieve effect..

Een verzwakte plant lijdt aan dergelijke alocasia-ziekten als stengel- en wortelrot, spotting, evenals fusarium en Phytophthora. Deze ziekten verschijnen meestal als bruine of zwarte vlekken op de bladeren. Het getroffen gebied is omgeven door een gele of oranje halo.

Naarmate de infectie groeit, verliest alocasia zijn gebladerte en noch voeding noch andere zorgmaatregelen kunnen de plant in zijn vroegere schoonheid herstellen..

Als de bloemist tekenen van een bepaalde ziekte van alocasia detecteert, is het noodzakelijk:

 • verwijder beschadigde en gevallen bladeren;
 • isoleer de plant;
 • controleer de toestand van de wortels en knollen van alocasia;
 • beperk de watergift enigszins en zorg voor;
 • behandel het bovengrondse deel met een systemisch fungicide.

Jonge plant uit een dochterknobbeltjeIn een situatie waarin alocasia-ziekte de knol en de wortels heeft aangetast, is het belangrijk om alle rotte delen te verwijderen. En maak je geen zorgen dat alocasia verdwijnt. Zelfs met het verlies van een aanzienlijk deel van de knol, kan de plant worden vermeerderd met behulp van beide delen van de stengel en dochterknollen die zijn verbonden met de moederknol of al afzonderlijk groeien.

Bij het controleren van de wortels van een ziek exemplaar is het belangrijk om dergelijke knobbeltjes te vinden en ook te verwerken..

Hoe alocasia met knollen te vermeerderen??

Met behulp van dochterknollen is het het gemakkelijkst om een ​​​​nieuwe alocasia-plant te krijgen. Tegelijkertijd zal een jong exemplaar alle tekenen van een favoriete variëteit behouden, sterk en gezond zijn..

Gezonde alocasia knobbeltjes worden geselecteerd voor reproductie.Soms zijn de spruiten van dergelijke “dochters” te zien in een pot naast de hoofdplant. In dit geval zitten de alocasia eenvoudig in afzonderlijke containers, in een poging de kleine knobbeltjes en nog een paar wortels niet te beschadigen..

Als de knobbeltjes aan een grote wortelstok zijn bevestigd of er direct op worden gevormd, kunnen ze worden geplant wanneer er ten minste twee bladeren verschijnen en een voldoende aantal wortels voor onafhankelijk leven. Voordat ze in de grond worden geplant, kunnen de knollen van alocasia worden behandeld met epine, als er schade aan het oppervlak van de wortelstok is, worden ze vooraf besprenkeld met gemalen houtskool of actieve kool.

De grond voor de wortels van alocasia heeft losse, met goede zuurstoftoegang nodig. En hier kunt u een mengsel van zand, turf en perliet of kant-en-klare orchideeëngrond gebruiken. De cultuur wortelt ook goed in veenmos, maar na de vorming van de eerste wortels wordt alocasia overgebracht naar de grond.

Om de knol sneller te laten groeien in een container bedekt met film, is het belangrijk om een ​​temperatuur van ongeveer 22-24 ° C te handhaven en soms ook de aanplant te ventileren.

Wortelen van de alocasia knolpunt

Als een volwassen plant ernstig verrot is, of de alocasia om een ​​andere reden niet groeit, zoals ouder dan 4 jaar, kan het exemplaar worden vernieuwd door de bovenkant af te snijden en te bewortelen..

Wortelen van de afgesneden top van alocasiaAlle bladeren worden van de plant verwijderd en vervolgens wordt het bovenste deel van de stengel gescheiden met een scherp mes zonder sporen van rot en mechanische schade. De snede wordt behandeld met steenkoolpoeder en een uur gedroogd. De resulterende stengel kan worden geworteld in een los mengsel van turf en zand, terwijl de plant moet worden bedekt met een film.

PlantverjongingNa een paar weken moet je wachten op de vorming van wortels, wat betekent dat het tijd is om de stek over te planten in een mengsel van veenmos met tuinaarde. Na acclimatisatie verschijnen er al snel gezonde jonge bladeren aan zo’n plant..

Slaapknoppen worden wakkerJe kunt de alocasia dwingen om luchtwortels te geven voordat de punt wordt verwijderd door de stam in te wikkelen met vochtig mos. Na een maand verschijnen gezonde wortelstokken onder zo’n “verband”, wat de transplantatie en reproductie van de cultuur vergemakkelijkt..

Als het bovenste deel van de alocasia knol wordt afgesneden van een gezond exemplaar, zal het deel dat in de grond achterblijft zeker nieuwe bladeren geven en blijven groeien..

Zelfs een deel van de wortelstok kan een nieuwe plant tot leven brengen als deze ten minste één slapende knop heeft. Een vergelijkbare stengel wordt behandeld met steenkoolpoeder en, indien nodig, met een fungicide en vervolgens overgeplant in afzonderlijke containers..

Video over de reanimatie van een zieke plant