Wat weet jij over het buiten planten en verzorgen van Tigridia?

buisvormige tigridia Tigridia is een plant van de Iris-familie, die vanuit Zuid- en Midden-Amerika naar onze breedtegraden is gebracht. Ondanks dat de tigridia een thermofiele bloem is, is planten en verzorgen in het open veld ook in centraal Rusland mogelijk. Het is voldoende om de juiste plaats voor het planten te kiezen en tijdens de ontwikkeling goed voor de plant te zorgen..

Gunstige omstandigheden voor het planten van tigridia

pauw tigrid Aangezien tigridia tot de thermofiele bolbloemen behoort, is de beste plek om te planten een plek beschermd tegen harde wind aan de zonnige kant. Het is mogelijk om tigridia in de volle grond in de regio Moskou te planten in halfschaduw. De helderheid van de kleur en de pracht van de bloei zullen hier praktisch geen last van hebben, maar het is raadzaam om aan elke stengel pinnen te binden – de stengels worden dunner door gebrek aan zonlicht en zijn mogelijk niet bestand tegen de strengheid van de knoppen.

Sommige telers binden tigridia aan haringen zodat de stelen niet breken door windstoten..

tigridia bollen voor opplantLeem- of zandgrond is geschikt. Het is belangrijk dat het niet te hard is, anders kunnen de tere bollen zich simpelweg niet ontwikkelen. Daarom kunt u vóór het planten zaagsel aan de grond toevoegen en grondig losmaken. Meststoffen gemengd met zand voor een betere vochtgeleiding zullen niet interfereren. Anders, als de vloeistof in de grond stagneert, kan het rotten van de bollen beginnen..

Tigridia geeft de voorkeur aan een neutrale grondsamenstelling, dus als de grond in jouw omgeving zuur is, behandel deze dan met een kalkmortel.

Tigrid-plantmethoden

Het planten en verzorgen van tigridia in het open veld begint met het kiezen van een kweekmethode.

Zaden planten

tigridia zadenHet is raadzaam om de zaden van tigridia al in de winter in potten of dozen te zaaien, zodat de bollen na het verstrijken van de vorst in de volle grond worden geplant. In dit geval hebben de bollen tegen de herfst de tijd om sterker te worden – volgend jaar kun je al wachten op het verschijnen van bloeiende knoppen.

zaailingen van tigridia-zadenZandgrond is geschikt voor zaailingen, je kunt een beetje turf toevoegen. De zaaidiepte is klein – ongeveer 3 millimeter. Elke plant moet minimaal 5 centimeter uit elkaar staan ​​zodat ze later niet meerdere keren verpot hoeven te worden..

Voor de eerste keer is overvloedige bewatering van de zaden noodzakelijk, maar matig vocht is meer geschikt voor volwassen bollen..

Zaden ontkiemen snel – met de juiste zorg verschijnen de eerste scheuten binnen 2-3 weken. Je kunt de spruiten in aparte bakken verdelen, of je kunt ze samen laten, mits de planten voldoende van elkaar gescheiden zijn, zoals op de foto. Het planten van tigridia in de volle grond wordt eind mei uitgevoerd.

Bollen gebruiken om te planten

tigridia planten met bollenHet buiten planten en verzorgen van Tigridia in het voorjaar kan het beste met reeds gekiemde bollen. De zaden rijpen mogelijk niet vóór het begin van de herfstkou en het hele bloembed zal eenvoudig sterven bij het begin van de eerste nachtvorst.

Grote bollen worden geplant tot een diepte van 10 cm, kleine – 5 cm.De afstand tussen individuele planten moet minimaal 15 cm zijn – tigridia bloeit alleen prachtig als het grote vrijheid krijgt.

Kenmerken van tigridia-zorg

tigridia schakenNadat de tigridia is geplant, is het niet moeilijk om ervoor te zorgen in het open veld, het volstaat om enkele regels voor water geven en bemesten te volgen.

Bij warm weer moet u ervoor zorgen dat de grond in de buurt van de bollen niet uitdroogt. Oppervlaktewater geven zal echter niet werken – het zal alleen de bloemen schaden. Maak daarom, voordat u de tigridia water geeft, de grond voorzichtig los zodat de vloeistof de bollen bereikt en ze goed bevochtigt..

Als de zomer zonder regen is, kan het bovengrondse deel van de bloem ook last hebben van droogte. In dit geval worden de bladeren en knoppen extra besproeid met water, maar niet midden op de dag, maar ‘s avonds of’ s ochtends..

Nadat de tigridia is vervaagd en het bovengrondse deel volledig zal vervagen, worden de gedroogde bladeren en stengels verwijderd en wordt er geen water meer gegeven.

Als de grond goed bemest was voor het planten, hebben de planten geen extra voeding nodig. Maar op uitgeput land is het beter om twee verbanden te maken, zodat de tigridia weelderige en heldere toppen vrijgeeft. Speciaal geselecteerde mineraalcomplexen kunnen als meststof worden gebruikt. De eerste keer dat ze de grond voeden nadat de bladeren aan de planten zijn verschenen. De tweede is voordat de knoppen beginnen te bloeien.

Laten we samenvatten:

  • Het is het beste om tigridia te planten aan de zonnige kant van de site, waar er geen sterke wind is.
  • Bodem – zanderig of leemachtig, neutrale reactie. Je kunt turf toevoegen.
  • Wanneer tigridia buiten planten? De bollen worden geplant nadat de laatste voorjaarsvorst voorbij is, en de zaden beginnen te ontkiemen in de winter, in potten.
  • Water geven is voldoende om de bollen gehydrateerd te houden zonder te gaan rotten. De grond moet worden losgemaakt voordat water wordt gegeven..

Tigridia-video

Adblock
detector