Wat voor thuiszorg heeft een yucca nodig?

Yucca in het interieur In de zuidelijke regio’s kan yucca, een inwoner van Midden-Amerika, buiten groeien, maar in de middelste baan mist het warmte, dus het is alleen te vinden in interieurontwerp. Yucca-zorg thuis moet gebaseerd zijn op de gewoonten en voorkeuren van de plant, vastgelegd in het thuisland..

In de natuur is yucca geheel of gedeeltelijk lommerrijke, grote struiken. Als het gebladerte van de onderste lagen van een plant opdroogt en eraf valt, doet de yucca erg denken aan een palmboom met een kale, houtachtige stam en een bos harde bladeren aan de bovenkant. Het is echter verkeerd om dit, behorend tot de agavefamilie, als een palmboom te beschouwen..

Yucca heeft dichte, in verschillende richtingen uitsteken of licht hangende bladeren, puntig lancetvormig. De randen van de bladmessen zijn bedekt met lange, stugge haren. In de natuur kan de lengte van zo’n blad oplopen tot een meter, bij binnenvariëteiten zijn de bladeren bescheidener en groeien ze vaak niet meer dan 50 cm.Maar in een kamer-yucca, zoals op de foto, kunnen de bladeren niet alleen groen, maar bont, versierd met felgele of witte strepen.

Yucca in landschapsontwerp Met zo’n hard uiterlijk, kenmerkend voor woestijn- en halfwoestijnplanten, bloeit yucca verbazingwekkend mooi en gooit krachtige verticale steeltjes bedekt met een massa knoppen. Bloemen lijken op witte, geelachtige of roze bellen.

Yucca bloeitDoor het huis binnen te komen als een plant die klein genoeg is, verandert de yucca in een paar jaar in een grote struik of boom die een speciale behandeling en verzorging vereist..

Hoe zorg je voor een yucca om zijn compacte vorm, klein, kamervriendelijk formaat te behouden? Wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat de plant zich thuis voelt??

Lees ook het artikel: streptocarpus – verzorgings- en kweektips geheimen!

Kenmerken van yuccaverzorging thuis

Als kamerplant worden meestal variëteiten gekweekt die van nature gewend zijn aan een droog klimaat en veel zon. Dergelijke exemplaren zijn bestand tegen temperatuurschommelingen, zijn niet bang voor droge lucht in een appartement, zijn pretentieloos voor de samenstelling van de grond..

Yucca in de kinderkamerEn toch heeft zo’n winterharde plant zwakke punten. Voor yucca is het grootste gevaar te veel water, vooral in combinatie met koude binnenlucht..

Als je twijfelt of je de yucca water moet geven, kan een bloemist de procedure beter een dag of twee uitstellen. De plant verdraagt ​​​​kortdurende dorst zonder problemen, maar laat je direct op de hoogte van overtollig vocht.

De frequentie van irrigatie en de hoeveelheid irrigatievocht is afhankelijk van:

  • van het seizoen;
  • op de temperatuur en vochtigheid van de lucht in de kamer of in de tuin, waar de plant voor de zomermaanden wordt uitgezet;
  • van de grootte van de bloem van de kamer yucca, zoals op de foto;
  • op het volume van de pot en op het vermogen van de grond om water te verdampen.

Van de lente tot de herfst wordt de grond vaak en overvloedig bevochtigd, omdat het substraat tot een diepte van 2-5 cm droogt, waarna de watergift minder frequent en spaarzaam wordt. Hoe kouder het in de kamer is, hoe minder water de plant verbruikt. Daarom wordt de zorg voor yucca thuis voortdurend aangepast. Irrigatievocht mag niet in de plaatmof binnendringen. Het is beter om geen water te gieten tussen stammen die dicht in dezelfde pot groeien. In beide gevallen is er een risico op bederf, wat het verlies van een bloem bedreigt..

Water geven wordt gecombineerd met dressing, die wordt uitgevoerd van de lente tot de herfst. Het is vooral belangrijk om de plant te ondersteunen tijdens de bloeiperiode..

Yucca interieurdecoratieDroge lucht is niet verschrikkelijk voor yucca, maar om de zuiverheid van de bladeren te behouden en hun ademhaling bij warm weer te verbeteren, kan de kroon worden afgeveegd met een vochtig, goed uitgewrongen servet. Om brandwonden te voorkomen, mag de yucca na een dergelijke procedure niet worden blootgesteld aan de zon. Het is juister om het “wassen” van de bloem ‘s avonds te regelen, omdat de kroon ‘s nachts goed droogt.

Yucca houdt van licht, warmte, maar kan niet tegen koude wind en tocht. Om het gemakkelijker te maken om thuis voor een bloem te zorgen, vindt yucca een plaats op het zuidelijke raam..

Yucca in het recreatiegebiedGrote exemplaren worden bij het raam geplaatst. Ook planten houden van deze halfschaduw. Het belangrijkste is dat er minimaal drie uur per dag direct zonlicht op de kruin valt en dat de plant geen last heeft van overmatige vochtigheid. In de zomer wordt de pot naar het balkon of de veranda gebracht. Als het jaar warm is en de eigenaar van de bloem niet bang is voor zijn groei, kan de yucca in de grond worden geplant.

Voor indoor yucca die in de frisse lucht wordt gebracht, zoals op de foto, is een temperatuur van ongeveer 18-25 ° C acceptabel. Maar wanneer de nachttemperaturen dalen tot 12-16 ° C, is het beter om de pot terug te brengen naar het huis. De minimaal toegestane temperatuur voor dit gewas is +8 ° C.

Zie ook: Kastanjes roosteren in de oven?

Hoe een yucca thuis te transplanteren??

Een transplantatie voor yucca, evenals voor andere binnengewassen, is een ernstige stress. Daarom is het de moeite waard om een ​​​​dergelijke procedure in twee gevallen uit te voeren:

  • wanneer het wortelstelsel zo sterk is gegroeid dat het de hele pot in beslag nam en geen ruimte overliet voor de grond;
  • wanneer de plant dringend hulp nodig heeft vanwege wortelrot of andere fouten die zijn gemaakt bij het verzorgen van yucca thuis.

Een volwassen plant verplantenIn het eerste geval worden kleine planten overgebracht naar een pot met een iets grotere diameter, waarin de drainage eerder wordt gegoten. Lege ruimtes worden opgevuld met vers substraat, waarbij tegelijkertijd de toplaag van de oude grond wordt vernieuwd.

Yucca op een openbare plaatsMaar hoe een kamer-yucca op de foto te planten en ervoor te zorgen, als de plant al veel ruimte in beslag neemt en de eigenaar geen verdere groei wil toestaan?

Om de groei te beperken wordt de pot niet veranderd. En voordat de yucca thuis wordt getransplanteerd, wordt het wortelstelsel van de plant ongeveer een kwart afgesneden met een schoon scherp mes. Snijplaatsen worden verwerkt met gemalen houtskool. Nieuwe drainage en grond worden in de pot gegoten. En dan wordt de plant geplant. Zorg ervoor dat u vers substraat erop giet. De jaarlijkse toevoeging van nieuwe grond is ook beperkt in een situatie waarin de plant al te groot is om te verplanten.

Na het verplanten wordt de yucca twee dagen niet bewaterd, en dan begint de grond zeer voorzichtig en matig bevochtigd te worden, wachtend tot het oppervlak droog is.

Yucca groeit goed in een kant-en-klaar commercieel substraat, maar je kunt de grond met je eigen handen maken door zand en bladgrond in gelijke verhoudingen te mengen. Om voeding te geven, wordt de helft van de hoeveelheid humus eraan toegevoegd..

Reproductie van yucca thuis

Yucca verliest zijn decoratieve effect en moet gesnoeid worden.Naarmate het groeit, wordt de stam van de yucca kaal en wordt het als een huispalm. Hoe hoger de boom wordt, hoe sneller hij zijn decoratieve effect verliest. Het wordt steeds problematischer om hem te onderhouden en te verzorgen. Hoe een plant terug te brengen naar een acceptabele grootte en vroegere aantrekkelijkheid??

Het blijkt dat als je de top van een yucca afsnijdt met een bosje bladeren en stamfragmenten van minimaal 10 cm, je de oude plant kunt verjongen en een nieuwe kunt krijgen. Tegelijkertijd is de zorg voor yucca “palm”, op de foto, thuis helemaal niet moeilijk.

De operatie wordt uitgevoerd in het voorjaar, wanneer de groeiperiode begint. De plant wordt vooraf goed bewaterd. En na een paar dagen wordt de bovenkant van de yucca afgesneden met een scherp mes. De resterende stronk kan op de gewenste hoogte worden getrimd. Wanneer de huilende snede een beetje opdroogt, wordt deze behandeld met tuinpek..

Nieren worden wakker op de overgebleven rompDe pot wordt vanuit de schaduw overgebracht, waar de plant ongeveer twee maanden zal staan. In dit geval hoeft de yucca niet te worden bewaterd. Zonder kroon kan de plant geen water consumeren, wat alleen een bron van ziekte en rot wordt..

Een jonge plant uit een apicale snedeIn de warmte op de stengel van de yucca vallen de eerder ingeslapen toppen al snel op. Wanneer er nieuwe rozetten van bladeren uit voortkomen, wordt de plant overgebracht naar het licht en begint de gebruikelijke verzorging van de yucca thuis..

De punt wordt niet weggegooid, omdat het een uitstekend plantmateriaal is voor de snelle vermenigvuldiging van yucca thuis. De onderste bladeren van de bovenkant worden netjes afgescheurd en vervolgens wordt het snijden in nat zand gedropt, bedekt met een zak of film en op een warme plaats gezet. Het duurt niet langer dan een maand om te rooten, en dan wordt de top met zijn eigen wortels overgebracht naar een pot, waar de yucca verder moet groeien.

Yucca-transplantatie na aankoop – video