jaarlijkse aster Astra is een herfstschoonheid die iedereen verovert. Het is niet verwonderlijk dat met de komst van de lente veel tuinders zich afvragen hoe ze op de juiste manier asterzaden voor zaailingen kunnen zaaien, wanneer ze moeten planten en wanneer ze in de grond moeten worden getransplanteerd..

Wetenschappelijk wordt een plant die op alle percelen en tuinen van huishoudens groeit, Kalistemma genoemd. Volgens de legende bracht een Franse monnik aan het begin van de 16e eeuw de zaden van deze prachtige plant vanuit China naar Europa. Er zijn veel soorten asters, zowel eenjarige als meerjarige asters, waarvan de meeste in verschillende klimaatzones kunnen worden gekweekt..

Hoe de juiste zaden voor zaailingen te kiezen?

aster zaden Vanwege het feit dat er een groot aantal soorten asters zijn, moet je voordat je zaailingen van asters gaat kweken de zaden oprapen.

Hierbij wordt rekening gehouden met parameters als het uiterlijk en de hoogte van de struik, de structuur en vorm van de bloeiwijzen (regelmatig of dubbel), welk type vertakking de plant heeft, de kleur, de vorm van de bloembladen (naaldachtig of regelmatig). ), enzovoort. Fabrikanten vermelden in de regel alle kenmerken op de verpakking..

Bovendien moet u letten op de datum van verzameling van zaden. Hoe langer de periode, hoe slechter de kieming. Het is dus beter om de “oogst” van vorig jaar te kopen.

Zaaien

Meestal worden asters geplant voor zaailingen in dozen, maar je kunt meteen de grond in.

Zaaien in de volle grond

aster in het open veldHet planten wordt uitgevoerd zodra de grond opwarmt (in de regel is dit begin mei) tot een diepte van 0,5-0,8 cm, nadat de zaden eerder zijn voorbereid (ze moeten in een kiemversneller worden geweekt). Na 2 weken verschijnen er scheuten.

Wanneer 2-3 bladeren op de stengel worden gevormd, wordt het dunner worden van de zaailingen uitgevoerd, met inachtneming van de afstand tussen de planten van 10-15 cm.De zaden kunnen in de late herfst in de bevroren grond worden geplant (het is vooraf voorbereid) en vervolgens bestrooid met droge grond. Je kunt ook in december-januari zaden planten, ze in de groeven leggen en besprenkelen met een mengsel van turf en droge grond, en er bovenop met sneeuw. Natuurlijk doen ze dit bij afwezigheid van strenge vorst..

Terwijl ze groeien, moet je voor de jongen zorgen door:

  1. Grond losmaken 4-6 cm diep na regen of water geven.
  2. Hilling 5-7 cm boven de grond tot vertakking begint.
  3. Matig water geven (in de hitte moet het overvloedig zijn, ongeveer 3 emmers per 1 m2).
  4. Beheersing van waterstagnatie.
  5. Voeding, in de regel drie keer: 10-15 dagen na het uitdunnen, het verschijnen van knoppen en aan het begin van de bloei.

Zaaien voor zaailingen

ontkieming van asterzadenDe instructies geven altijd het tijdstip van het planten van zaden in de grond aan. Maar tuinders raden af ​​om deze methode te gebruiken vanwege het begin van de late bloei en worden geadviseerd om asters voor zaailingen te zaaien (meestal maart-april) en later de jongen in de grond te planten.

Net als bij het planten in de volle grond, moeten de zaden in een versneller worden geweekt. Asters worden gezaaid in containers met een substraat voor zaailingen wanneer eind maart – begin april een diepte van 0,5-0,8 cm bereikt, bedekt met aarde en vervolgens bedekt met een film.

asters zaaien voor zaailingenHet substraat kan commercieel worden gebruikt of zelfstandig worden gemaakt door humus, tuinaarde en zand te mengen. Vergeet niet te desinfecteren met fytosporine of kaliumpermanganaat. Met as kun je de zuurgraad weer op normale waarden brengen. De ideale temperatuur voor kieming is 18-25°C. Zaailingen verschijnen binnen een week en na nog eens 10 dagen worden bladeren gevormd. Tijdens deze periode worden asters in aparte kopjes geplukt..

Op het moment van de groei van de zaailing moet worden gezorgd voor goede verlichting (bij voorkeur zuidelijke en zuidwestelijke ramen), regelmatig water geven (‘s ochtends) en een temperatuur van 16-25 ° C overdag en 12-15 ° C’ s nachts..

1-2 weken na de duik kunt u bemesten met speciale meststoffen voor zaailingen. U kunt een mengsel van superfosfaat en nitraat gebruiken in de verhouding van 15:20 g voor elke 10 liter water. Tegen de tijd van planten moet 2-3 bemesting worden uitgevoerd, afwisselend sproeien met meststoffen en wortelwater geven.zaailingen plukken

Wanneer 4-5 bladeren verschijnen, beginnen de zaailingen periodiek naar het glazen balkon te worden gebracht zodat het uithardt, en vervolgens naar frisse lucht en de zon, beginnend vanaf 15 minuten met een geleidelijke toename van de tijd.

Zaailingen in de grond planten

zaailingen zijn klaar om te verplantenAsters die eerder voor zaailingen zijn gezaaid, worden na 50 dagen in de grond geplant. In dit geval moet de hoogte van de jongen 6 cm zijn en moeten er minimaal 5 bladeren aan elke stengel zijn. Ontscheping wordt uitgevoerd op basis van het weer. In de regel laten tuinders zich leiden door het populaire voorteken, volgens welke het einde van de bloeiende vogelkers de afwezigheid van vorst in de toekomst aangeeft..

Locatie selectie

eenjarige asters uit je bloembedBepaal de locatie van het bloembed in de herfst. Voor een langdurige bloei kunt u hem het beste aan de zonzijde plaatsen. Als er geen geschikte plek is, kun je een bloementuin in halfschaduw aanleggen..

Aster stelt geen speciale eisen aan de bodem, behalve dat deze een normale pH-waarde moet hebben, licht moet zijn en lucht goed moet doorlaten..

De enige vereiste is om geen zelfgekweekte asterzaailingen te planten, evenals zaden in de grond waar levkoi, tomaten, gladiolen, anjers, aardappelen eerder groeiden.

In het najaar wordt er voorlopig 2 kg zand in de bodem gebracht, ½ emmers humus per 1 m2 en opgegraven. In het voorjaar worden ammoniumsulfaat, superfosfaat en kaliumzout verspreid in 1 eetl. ik. elk voor 1 m2.

Hoe zaailingen correct te planten?

zaailingen in de volle grond plantenAllereerst worden de planten goed bewaterd en 30 minuten gelaten zodat ze gemakkelijk uit de cups kunnen worden gehaald. De transplantatie wordt gedaan met een “inheemse” klomp aarde in een eerder voorbereide grond of gegraven gaten (niet te vergeten goed water te geven) tot een diepte van niet meer dan 20 cm, omdat het wortelsysteem van asters zich dicht bij het oppervlak bevindt van de aarde.

Houd bij het planten de afstand tussen de planten. Deze moet minimaal 20 cm zijn. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van asters..

Uitgegroeide zaailingen van asters kunt u het beste bij bewolkt weer in de volle grond planten, zo zullen de planten sneller herstellen. Bij helder weer moet de procedure ‘s avonds worden uitgevoerd. Na het planten worden de planten goed bewaterd met water en proberen ze niet op het gebladerte te komen. Verdere zorg wordt op dezelfde manier uitgevoerd als de methode om zaden in de volle grond te planten..

Video over het planten van asters voor zaailingen