Viool bloeit thuis De groeiende interesse van bloementelers in Saintpaulias wordt verklaard door de eenvoudige verzorging van planten, in ruil waarvoor ze mensen genereus verrassen met prachtige bloemen. Rozetten groeien snel, viooltjes zijn gemakkelijk te vermeerderen en er is geen inspanning nodig om knoppen over het gebladerte te laten verschijnen..

Maar soms worden liefhebbers van kamerplanten geconfronteerd met een situatie waarin het viooltje koppig weigert te bloeien, zonder maand na maand een enkele steel te vormen, of enkele middelgrote bloemkronen vormt. Wat is de reden voor dit gedrag van de uitlaat en hoe een violet te laten bloeien??

Het belangrijkste dat aan planten moet worden gegeven, zodat ze overvloedig en lang bloeien, is competente en uitgebreide zorg. Volwassen, ontwikkelde en gezonde rozetten, die alles ontvangen wat nodig is voor groei, vormen noodzakelijkerwijs steeltjes in de bladoksels. Gebeurt dit niet, dan is er iets aan de hand met de plant, of ontbreekt er iets..

De reden waarom het viooltje niet bloeit, is een gebrek aan licht.

Onvoldoende verlichting is een van de redenen waarom viooltjes niet bloeien Om te bloeien, hebben viooltjes een redelijk helder, maar niet direct licht nodig. Bovendien vindt het verschijnen van knoppen in deze cultuur in natuurlijke omstandigheden plaats op een moment dat de daglichturen minstens 12 uur duren..

Thuis bloeien kamerviooltjes niet goed wanneer de eigenaren, door voor hen te zorgen, de potten op de vensterbanken van de ramen aan de noordkant zetten. In dit geval kunt u niet alleen de afwezigheid van knoppen opmerken, maar ook een vertraging van de groei, verlenging en slechte turgor van de stekken..

Aan de zuidkant bloeien viooltjes goed in het voorjaar, maar met de komst van warme dagen lopen ze vaak het risico op brandwonden en snelle uitdroging van de grond, dus hier zijn de Saintpaulia’s ook niet erg comfortabel..

Op de vensterbank, waar viooltjes het vaakst groeien onder beginnende telers, is het redelijk om te wachten op de vorming van een steel in de periode van maart tot september, wanneer de duur van het daglicht maximaal is, de rest van de tijd kun je niet zonder planken of planken met achtergrondverlichting, waar viooltjes het hele jaar door handig zijn.

Verlichte planken voor viooltjes

Speciale verlichte plankenIn dergelijke omstandigheden bloeien planten niet alleen prachtig, maar groeien ze ook sneller. Verlichting wordt georganiseerd met behulp van gespecialiseerde lampen voor plantverlichting, die de aanplant van het nodige stralingsspectrum en lichtstroom voorzien..

Om het violet te laten bloeien, worden voor stopcontacten van standaardformaat lampen op een hoogte van 20 cm van de potten opgehangen en als er miniatuurvariëteiten in de collectie zijn, worden de lampen verlaagd tot 15 cm.

Dergelijke verlichting lokt planten uit om de beginselen van steeltjes te vormen. Wanneer ze verschijnen, worden de lampen verhoogd, anders zal naast de knoppen ook het hele groene deel zich intensief ontwikkelen, waardoor de hooivork wordt afgeleid van de bloemen.

Voor een goede ontwikkeling van viooltjes is het noodzakelijk om planken met verlichting te bouwen.Tegelijkertijd herinneren ervaren bloemenkwekers eraan dat verschillende soorten verschillende verlichtingsbehoeften hebben. Als de collectie rozetten heeft met licht of bont blad, hebben dergelijke planten minder lichtopbrengst nodig dan viooltjes met rijk groen blad..

Daarom is de beste optie als de bloemist een gespecialiseerd rek tot zijn beschikking heeft, waar u op een plank met een verlicht violet een waardige plaats kunt vinden, afhankelijk van zijn verzoeken en behoeften..

Potmaat voor het planten van viooltjes

Een viooltje heeft een kleine pot nodig om te bloeien.Een andere veel voorkomende reden waarom viooltjes niet bloeien, is de verkeerde pot voor de rozet. Saintpaulia vormt weelderig gebladerte en heeft niet veel land nodig. Als een bloemist, die “medelijden” heeft met een bloem, een rozet overplant in een pot met een diameter van meer dan 10-12 cm, mag hij verwachten dat een “dankbare” plant begint te groeien, dik wordt en soms de bloei volledig verlaat.

Naarmate de uitlaat groeit, wordt de saintpaulia inderdaad in een grote kom getransplanteerd, maar tegelijkertijd wordt een eenvoudige regel in acht genomen.

De diameter van de rozet moet twee of drie keer zo groot zijn als de pot. Dit volume aarde is voldoende om de ontwikkeling van de bloem en de weelderige bloei te ondersteunen..

Overwegend waarom het viooltje niet bloeit en wat hij in dit geval moet doen, moet de bloemist letten op hoeveel ruimte de plant in de pot inneemt. Een teveel aan grond veroorzaakt immers niet alleen de groei van groen, maar dergelijke grond kan zouten ophopen, zuur worden en een broedplaats worden voor schimmels, plagen en bacteriën.

Temperatuurinstelling om het violet te laten bloeien

Viooltjes kun je laten bloeien door de temperatuur aan te passen in de ruimte waar deze siercultuur wordt gekweekt. De optimale temperatuur voor Saintpaulias wordt geacht in het bereik van 20-25 ° C te liggen..

Voor een overvloedige bloei hebben viooltjes een bepaalde temperatuur nodig.Als de temperatuur in de kamer hoger is, neemt de intensiteit van de bloei af en verdorren de bloemen die snel verschijnen, soms zelfs zonder open te gaan. Bovendien verzwakt de overvloedige steelvorming in de hitte de viooltjes enorm, die dan een lange opeenhoping van kracht vereisen..

Hoe zorg je ervoor dat een viooltje bloeit? Wanneer het niet mogelijk is om de plant naar een koelere plek te verplaatsen, is het beter om die paar gevormde knoppen af ​​te snijden. Dit spaart de kracht van de plant voor de tijd dat de warmte afneemt. Naast deze maatregel kan een ventilator naast de planten worden geplaatst, waardoor koude lucht niet in de uitlaten komt en ze worden beschermd tegen de brandende zonnestralen..

Het viooltje zal op een goede verzorging reageren met een overvloedige bloeiAls aan de temperatuurvoorwaarden wordt voldaan, tonen viooltjes al hun decoratieve kwaliteiten. fantasievariëteiten reageren bijzonder goed op een verlaging van de temperatuur, waarvan de belangrijkste charme is in heldere randen, randen aan de bloembladen en ongewone bladkleur.

Luchtvochtigheid is een voorwaarde voor bloei

Om viooltjes te laten bloeien, moet de luchtvochtigheid minimaal 50% zijnNaast hoge temperaturen en een te droge lucht is dit een goede reden waarom viooltjes niet bloeien. Voor een comfortabele ontwikkeling en bloei hebben Saintpaulia’s een luchtvochtigheid van ongeveer 50% nodig.

In een appartement, vooral in de periode van herfst tot lente, wanneer de verwarmingstoestellen werken, is de lucht soms veel droger, wat de groei van de uitlaat en de set knoppen vertraagt. Vooral sterk door zo’n gebrek aan zorg voor kamerviooltjes, waarom ze slecht bloeien, lijden jonge rozetten en planten die al “verouderd” zijn, die in de nabije toekomst verjonging en transplantatie nodig hebben.

U kunt planten comfortabele omstandigheden bieden voor de vorming van steeltjes door huishoudelijke luchtbevochtigers te gebruiken en bakken met water op de rekken met bloemen te plaatsen. In speciale gevallen, wanneer het uiterlijk van de plant eronder lijdt, wordt de uitlaat besproeid met warm water zonder de bloemen aan te tasten. De procedure wordt, indien nodig, na twee of drie dagen herhaald..

Water geven als een maatregel van zorg voor viooltjes

Het water geven van viooltjes gebeurt via de palletWat betreft sproeien, alleen warm water met een temperatuur van 2-3 ° C dan de lucht in de kamer wordt gebruikt om viooltjes te irrigeren. Vooraf moet het water worden verdedigd en 24-48 uur in een open container worden bewaard. Gedurende deze tijd verlaten vluchtige chloorverbindingen de vloeistof en zouten slaan neer, die de kwaliteit van de bodem en de toestand van de planten niet op de beste manier beïnvloeden..

Warm water voor irrigatie is uiterst belangrijk tijdens het koude seizoen. Bovendien schuilt het gevaar in het mogelijke verval van de wortels, wat planten bedreigt, zowel op verlichte planken als op vensterbanken..

Wanneer viooltjes in de lente niet bloeien, ligt de reden soms juist in het feit dat wortelrot is begonnen in het bodemcoma. Daarom, tussen gietbeurten, als water van bovenaf onder de wortels van de plant komt, moet de bovenste laag van de grond uitdrogen. Als de saintpaulia’s door een opvangbak worden bewaterd, moet het overtollige water 20-30 minuten na het besproeien worden verwijderd.

Hoe viooltjes te voeren zodat ze bloeien??

Kalium-fosforbemesting is een van de garanties voor bloeiMet de vraag wat te doen als viooltjes niet bloeien, dwingen kamerplantenliefhebbers de plant vaak om zich zo te gedragen. Het draait allemaal om ongeletterd of overmatig voeren, wat ernstige schade toebrengt aan de gezondheid van de outlet en het vermogen om bloemen te produceren.

De meest voorkomende fout is een teveel aan stikstof in de grond, waardoor het viooltje niet bloeit, maar steeds meer bladeren geeft en stiefkinderen vormt, die, naarmate ze zich ontwikkelen, de kracht van de ouderuitgang wegnemen. De violette plant, gedoemd tot overmatige stikstofconsumptie, is minder resistent tegen ziekten die door schimmels worden verspreid.

Je kunt een violette bloei alleen maken met een zeer matig en competent gebruik van meststoffen. De grootste behoefte aan voeding wordt ervaren door planten die net een lange en overvloedige bloei hebben ondergaan. In dit geval worden complexe composities gebruikt voor bloeiende gewassen en moet het gehalte aan fosfor en kalium daarin twee keer zo hoog zijn als stikstof..

Van bloemisten kun je de vraag horen: “Hoe de viooltjes te voeden zodat ze bloeien na transplantatie?” Maar in dit geval is het beter om helemaal niet te haasten met de introductie van meststoffen, omdat de planten die acclimatisatie nodig hebben, de minerale stoffen die in de grond zijn gekomen niet correct kunnen waarnemen, en daarnaast bevat de verse grond noodzakelijkerwijs alles nodig voor groei..

Met behulp van een lichte toename van de zuurgraad van de grond in het stadium waarin de viooltjes knoppen leggen, is het mogelijk om een ​​helderdere bloei te bereiken in variëteiten waarvan de bloembladen contrasterende tinten combineren, er is een omzoomde rand en placers van gekleurde spatten.

Selectie van grond voor weelderig bloeiende viooltjes

Viooltjes hebben lichte en losse grond nodig.De reden waarom het viooltje niet bloeit, kan liggen in het vroegtijdig verplanten van de plant of de verkeerde selectie van het grondmengsel. Meestal worden Saintpaulia-rozetten na ongeveer twee bloeiperiodes overgebracht naar een andere grond, dat wil zeggen twee keer in 1-1,5 jaar. Als dit niet gebeurt, heeft de plant geen voeding, verzwakt hij en weigert hij na verloop van tijd te bloeien..

Maar hoe zit het met een situatie waarin een bloemist er alles aan doet om voor een viooltje te zorgen zodat het bloeit, maar er zijn praktisch geen knoppen? De fout kan in de verkeerde grond liggen. Viooltjes reageren extreem slecht op dichte grond die veel vocht ophoopt. In zo’n mengsel vormt de plant nauwelijks een wortelstelsel en rotten de bestaande wortels..

Om ervoor te zorgen dat de grond licht en bros blijft, maar zijn vermogen om vocht vast te houden niet verliest, worden er vermiculiet en perliet aan toegevoegd en worden natuurlijke antiseptica gebruikt – veenmos en houtskoolpoeder.

Sphagnum in de vorm van een gemalen massa wordt aan de grond toegevoegd en hele plantstelen, samen met geëxpandeerde klei en schuimkruimels, worden gebruikt als drainage, wat verplicht is voor viooltjes.

Controleer bij het planten van viooltjes in kant-en-klare of zelfgekozen grond de zuurgraad ervan. Voor saintpaulia’s is grond met een licht zure reactie het meest geschikt. Het toegestane niveau kan variëren van 5,5 tot 6,5 eenheden. Door gebruik te maken van alle aanbevelingen voor het verzorgen van kamerviooltjes, zal de bloemist zeker een luxueuze bloei krijgen van zijn favoriete Saintpaulia’s..

Hoe viooltjes te laten bloeien – video