Voortplanting van clematis door zaden: tips voor beginners

heldere bloei van clematis Zelfs een beginnende amateurbloemist kan clematis in zijn tuin planten, zodat uit de zaden een bloeiende, oogstrelende liaan groeit. Het reproduceren van clematis door zaden vereist enige vaardigheden en kennis, maar al het gedoe zal zijn vruchten afwerpen door zaailingen te verkrijgen die zijn aangepast aan uw groeiomstandigheden.

Voortplanting van clematis door zaden: thuis en in het open veld

clematis uit zaden Clematis is op het hoogtepunt van populariteit en wordt terecht beschouwd als de koning van de lianen, die tuinhuisjes, terrassen, pergola’s en hekken decoreert. De plant is niet kieskeurig, hij voelt zich heerlijk in bloembedden en in de tuin. Op het eerste gezicht overwint clematis met de originele kleur van zijn bladeren en prachtige bloemen. Sommige siervariëteiten hebben een overvloedige bloei – tot tweehonderd knoppen per plant. Om de prestaties van de variëteit te verbeteren of zelfs een nieuwe clematis-variëteit te ontwikkelen, maakt zaadvermeerdering het mogelijk.

De beste tijd om clematiszaden te planten

clematis bloemTuinders hebben niet altijd de mogelijkheid om zaailingen van Lomonos (een andere naam voor de plant) te kopen, dus nemen ze hun toevlucht tot zaadreproductie. Bij het thuis kweken van clematis uit zaden, wordt zaaien in de herfst aanbevolen. In de winter zullen de zaailingen groeien en sterker worden, en in het voorjaar kunnen ze veilig in de volle grond worden geplant.

clematis zadenWanneer clematiszaden zaaien? Het wordt niet aanbevolen om zaden direct na het verzamelen te zaaien, ze moeten een tijdje liggen. Voor variëteiten met grote zaden is deze periode 2,5-4 maanden en voor granen van klein kaliber is 2 maanden voldoende..

De kiemtijd van zaden varieert afhankelijk van hun grootte. Kleine zaden ontkiemen snel, grote veel langzamer. Dit feit wordt verklaard door het feit dat bij wijnstokken met grote zaden het embryo zich in een onderontwikkelde staat bevindt. De schil van zo’n korrel bevat stoffen die vroege ontkieming voorkomen, waardoor de toekomstige plant zich volledig kan ontwikkelen..

Hoe clematiszaailingen thuis te kweken?

zaailingen van clematiszadenVoor het zaaien is het noodzakelijk om voorbereidende maatregelen uit te voeren. Allereerst is dit de gelaagdheid van clematiszaden, waarmee je thuis sterke zaailingen kunt laten groeien, met ziekteresistente immuniteit. Deze procedure houdt in dat de zaden enige tijd op de onderste plank van de koelkast worden bewaard. Gemiddeld is deze periode ongeveer 3 weken..

Dozen zijn het meest geschikt om te zaaien, die in het voorjaar gemakkelijk in de open lucht kunnen worden gezet voor het uitharden van zaailingen.

De juiste grondkeuze is een belangrijke voorwaarde. Het grondmengsel dient te bestaan ​​uit tuinaarde, humus, zand en as. Het substraat kan worden gekocht bij een bloemenwinkel of u kunt het zelf maken. Hoe diep de zaden moeten worden ingebed, wordt bepaald op basis van hun grootte. Volgens de regels moet de plantdiepte twee keer zo groot zijn als de zaden..

zaailingen van clematisVan bovenaf worden de gewassen bestrooid met zand en licht verdicht. Zo wordt zaadkieming versneld. De kiemtijd is afhankelijk van de clematissoort en de specifieke groeiomstandigheden. Gemiddeld duurt het verschijnen van de eerste scheuten 3 weken tot 3 maanden.

Het water geven van gewassen moet matig zijn. De grond moet altijd vochtig zijn, maar met mate. Tegelijkertijd moet stilstaand water worden vermeden, omdat dit schadelijk kan zijn voor gewassen..

Buiten kweken

clematis kweken in het open veldWanneer clematiszaden voor zaailingen planten bij het buiten kweken van wijnstokken? De beste tijd is het vroege voorjaar. Eerst moet het zaad in de koelkast worden bewaard, ongeveer 3 maanden.

Kleine zaden kunnen direct in de grond worden gezaaid zonder voorafgaande stratificatie. De zaaidiepte van zaden van klein kaliber is ongeveer 1 cm, de eerste scheuten moeten binnen 1,5-2 maanden worden verwacht. Grote zaden moeten een tijdje in warm water worden geweekt. Houd ze 3 dagen vol, terwijl je het water elke dag ververst. U kunt ook borrelen van zaden uitvoeren – behandeling vóór het zaaien in water met zuurstof. Deze procedure verhoogt de ontkieming van zaden en verbetert de groeiprocessen.

Een andere optie voor het vermeerderen van clematis door zaden is winterzaaien in zaailingcontainers of dozen. In het voorjaar, direct na het verschijnen van het eerste blad, worden de zaailingen getransplanteerd naar een bed met lichte, losse grond. Jonge duiven kunnen worden verplaatst naar gewone tuingrond na het verschijnen van 1-2 paar echte bladeren. Direct na het verplanten moeten de zaailingen worden geknepen, net boven het tweede paar bladeren, wat de groei zal helpen versnellen.

clematis van herfstgewassenHet zaaien van clematis in de herfst is het populairst onder bloementelers, omdat je dan al in het nieuwe seizoen kunt genieten van hun eerste bloei. Maar in dit geval moet u zorgen voor een betrouwbare beschutting van gewassen voor de winter. Folie en stro kunnen als afdekmateriaal dienen..

Kunnen clematis uit zaden worden gekweekt? Specifieke nuances van teelt

succesvolle teeltElk afzonderlijk type clematis heeft zijn eigen individuele kiemtijd. Grootzamige variëteiten ontkiemen zeer lang, daarom is het beter om ze vegetatief te vermeerderen. Clematissen met middelgrote zaden ontkiemen gemiddeld 1,5 – 6 maanden. Ontkiem het snelst en geef minnelijke scheuten – kleine zaden.

Ook verschillen clematissen in het type ontkieming.. Er zijn soorten die ontkiemen:

 • ondergronds – bij het zaaien moeten ze worden besprenkeld met aarde of zand;
 • bovengronds – zaden worden niet bovenop gestrooid;
 • intermediair – zaden voorwaardelijk strooien.

Clematis van Manchu

Clematis van ManchuEigenaardigheden:

 • variëteit met middelgrote zaden;
 • kiemtype – tussenproduct (bestrooid met zand 1 cm);
 • kiemtijd – 2-5 maanden.

Clematis van Tangut

Clematis van TangutEigenaardigheden:

 • kleinzadig ras;
 • kiemduur van 3 weken tot 2 maanden;
 • ontkieming vanuit de lucht.

Clematis Armanda

Clematis ArmandaEigenaardigheden:

 • kiemtype – bovengronds (diepte, bedekkend – 1 cm);
 • kiemperiode – 70-108 dagen;
 • bodemkieming – 21%.

Video over het kweken van clematis uit zaden

Adblock
detector