Vegetatieve vermeerdering van een cactus: de belangrijkste methoden en hun kenmerken – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

vegetatieve vermeerdering van cactus Vegetatieve vermeerdering van een cactus is een gemakkelijke manier om een ​​jonge plant te laten groeien met een mooie, weelderige bloei, die voor bloementelers geen bijzondere problemen oplevert. Planten wortelen goed en geven een minimaal percentage uitval bij het planten van nieuwe wortels. Maar hiervoor moet u rekening houden met de basisnuances en bijzonderheden van het proces, en ook de meest geschikte kweekmethode kiezen..

Vegetatieve vermeerdering van een cactus: de belangrijkste soorten

hoe je je favoriete cactus kunt vermeerderen?

Er zijn verschillende manieren om cactussen thuis te reproduceren, die niet verschillen van de manieren waarop planten in het wild verschijnen:

 1. Zaadvoortplanting – beschouwd als een van de meest lastige en bewerkelijke, maar stelt u in staat om meerdere sterke zaailingen tegelijkertijd te krijgen.
 2. Voortplanting door scheuten (stekken) is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren. Het stelt je in staat om snel een sterke nieuwe plant te krijgen, maar het legt extra druk op de moedercactus..
 3. Het fokken door baby’s is een effectieve maar zeer langzame methode. Voor een dergelijke reproductie worden kinderen uit oude planten gehaald en het hele reproductieproces kan tot 2-3 maanden duren..
 4. Enten – de essentie van de methoden is om de stekken van de moeder naar een andere plant te transplanteren.

Bij het kiezen van de beste methode moet u rekening houden met de plantensoort, omdat sommige soorten cactussen niet bloeien – en dienovereenkomstig geen zaden vormen. In dergelijke gevallen wordt vermeerdering door scheuten of stekken gebruikt..

Zaadvoortplanting van cactussen

vegetatieve vermeerdering van cactus door zadenZaadvoortplanting wordt beschouwd als een van de meest tijdrovende methoden voor het kweken van cactussen. Het nadeel van deze methode is de lange ontkieming van zaailingen uit zaden. Sommige soorten cactussen hebben hier minimaal 2-3 maanden voor nodig..

Een van de voordelen van zaadvermeerdering van cactussen is het vermogen om tegelijkertijd een groot aantal jonge planten te laten groeien..

Stapsgewijze vermeerdering van een cactus door zaden:

 • allereerst moet je zaden van een bloem verzamelen – het is raadzaam om dit 1-2 dagen te doen voordat het volledig verwelkt;cactuszaden
 • giet de verzamelde zaden op een vel papier en laat ze 48 uur drogen;
 • voor het kweken van zaden is het het beste om een ​​speciale minikas te gebruiken, die in elke bloemenwinkel kan worden gekocht, of een kleine plastic bak met kleine gaatjes in de bodem;
 • gebruik voor het planten van zaden een gewoon cactussubstraat;
 • als drainage – fijne geëxpandeerde klei of perliet;
 • spoel de container af met warm water en zuiveringszout;
 • giet grond in een bak en geef royaal water;
 • plaats de zaden op een afstand van ongeveer 1 cm op de grond, druk lichtjes met je vingers naar beneden, maar graaf er niet in;
 • je moet ervoor zorgen dat de zaden worden beschermd tegen kou en tocht.

zaailingen van cactuszadenBedek de plastic bak met de zaden met plasticfolie en laat staan ​​tot de eerste scheuten verschijnen. De eerste pluk wordt na 10-30 dagen uitgevoerd, afhankelijk van de mate waarin groene scheuten verschijnen.

Hoe een cactus te rooten na ontkieming – hiervoor moeten de zaailingen overvloedig worden bewaterd, minstens 1 keer per 2-3 dagen water geven.

cactussen plukkenDe volgende plukjes van jonge planten worden elke 8 weken uitgevoerd.zeldzaam water geven

Vegetatieve vermeerdering van een cactus door kinderen

vegetatieve vermeerdering van cactus door kinderenReproductie van cactussen door kinderen wordt beschouwd als de veiligste, meest effectieve, maar vrij langzame manier om een ​​cactus te kweken. De plant zelf vormt toekomstige zaailingen en scheidt deze van de moeder.

cactusbaby's om mee te fokkenDaarom hebben bloementelers geen probleem om de kinderen van de cactus te scheiden – het volstaat om het een beetje af te knijpen zodra ze 1,5-2 cm bereiken.Daarna kunnen ze gemakkelijk wortel schieten en veranderen in onafhankelijke planten met snelle groei en weelderige, overvloedige bloei.droog de kinderen

Hoe een cactus thuis te planten met de hulp van kinderen:

 1. Knijp de baby van de plant, verwijder alle moederresten, leg op een vel papier en laat 3 dagen drogen.
 2. Als de baby niet alleen van de moederplant scheidt, snijd hem dan helemaal aan de basis af met een scherp mes, ingewreven met alcohol of gebrand in een vuur..scheidingsproces voor baby's
 3. Giet de drainage in een kleine bloempot – het duurt ongeveer ¼ capaciteiten.
 4. Giet aarde over de drainage en geef overvloedig water, een beetje aanstampen.
 5. Plant de baby en voeg aarde toe tot het niveau van de wortelhals, maar bedek deze niet.scheidingsproces voor baby's
 6. Zet de pot met de geplante baby 3 dagen in het donker en herschik hem dan nog 3 dagen op een lichtere plaats, maar zonder het binnendringen van direct zonlicht.groeiende cactussen

7 dagen na het planten kan de baby water gaan geven.

Zodra de eerste groene naalden aan de plant verschijnen, kan deze opnieuw op een vensterbank of op een andere zonnige plek worden geplaatst..

Voortplanting door stekken

vegetatieve vermeerdering van cactus door stekkenEen cactus verdelen met stekken is de gemakkelijkste en snelste manier om nieuwe planten te laten groeien. Deze methode is vergelijkbaar met reproductie door kinderen, met het verschil dat de teler niet hoeft te wachten op hun uiterlijk, hij scheidt de noodzakelijke ontsnapping alleen.

een stengel snijdenSnijden versnelt de groeitijd van nieuwe planten aanzienlijk. Voordat je een cactusscheut snijdt en bewortelt, moet je de meest gezonde, levensvatbare en gevestigde planten kiezen zonder droge en trage delen. Snijden kan het beste in de lente of vroege zomer – dit is een periode van actieve groei van cactussen..

Hoe een cactus te vermeerderen door stekken:

 1. Snijd de bovenkant van de moederplant af met een steriel, scherp mes dat is gedesinfecteerd in ontsmettingsalcohol of wodka.snij de bovenkant van een cactus af
 2. Om de stek te wortelen, slijpt u het snijvlak een beetje, waardoor de stek een conische vorm krijgt.
 3. Stekken mogen niet te scherp worden geslepen, omdat dit de tere kern van de plant kan beschadigen..
 4. Voorbereide stekken moeten goed geworteld zijn en worden beschermd tegen ziekteverwekkers van schimmelziekten. Droog ze hiervoor een week..
 5. Houd tijdens het drogen de dochterscheut van de cactus rechtop – dit zal de vorming van het wortelstelsel aanzienlijk versnellen.

Nadat de toppen van nieuwe wortels verschijnen, kunnen stekken worden overgeplant in bloempotten met een los substraat voor cactussen..

stekken plantenIn het begin zijn de dochterscheuten gemakkelijk genoeg om te spuiten. Water geven wordt pas uitgevoerd na de vorming van een voldoende aantal sterke, goed absorberende wortels.periodiek spuiten

De moederplant kan, na het snijden en bewortelen van het bovenste deel, goed gevoed worden met meststoffen en verder doorgroeien. Na 2-3 weken verschijnen er nieuwe, jonge scheuten uit de laterale areolen van de getrimde hennep. Ze kunnen ook worden gesneden en beworteld nadat ze de gewenste grootte hebben bereikt..

aanvulling van de collectie cactussen met nieuwe exemplarenZo kunnen telers hun “groene collectie” constant aanvullen met nieuwe en interessante exemplaren..

Reproductie van bladcactussen kan worden uitgevoerd met bladplaten. Plaats in dit geval de vers geplukte bladsteel op goed bevochtigde grond. Kan iets worden verdiept door licht met je vingers te drukken. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om bladcactusvariëteiten te kweken..

Vegetatieve vermeerdering van een cactus door enten

vegetatieve vermeerdering van cactus door entenVoor vegetatieve vermeerdering van een cactus door enten, worden de zogenaamde telg en onderstam gebruikt – dit is het bovenste deel van de plant en de onderste snede, waarop de telg wordt geplaatst.

De methode van enten heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere reproductiemethoden:

 • stimuleert de groei en zorgt voor weelderige bloei van planten;
 • maakt het mogelijk om een ​​beschadigde, trage of esthetisch onaantrekkelijke plant te herstellen;
 • ideaal voor het kweken van hybride, zeldzame soorten cactussen.

snelle bevestiging van de telgDe plant kan op verschillende manieren worden geënt – door een horizontale, verticale of V-vormige snede op een cactus te maken. Er moet voor worden gezorgd dat de telg en de onderstam qua vorm exact bij elkaar passen..de telg heeft wortel geschoten

U moet het afgesneden deel van de plant heel snel repareren. Het mag niet uitdrogen, anders mislukt de reproductie. Voor sterkte kunt u bovendien elastische banden of sterke linten, draden gebruiken.

In sommige gevallen kunnen de telg en de onderstam geen wortel schieten. In dit geval moet een ander transplantaat worden gebruikt. Er kunnen verschillende nieuwe sneden worden gemaakt door te proberen plantendelen opnieuw te bevestigen. Meestal geeft dit een goed resultaat..

Er zijn verschillende methoden voor vegetatieve vermeerdering van cactussen, die worden geselecteerd rekening houdend met de kenmerken en variëteit van de plant. Met behulp van deze eenvoudige en effectieve technieken kunt u uw huistuin aanzienlijk uitbreiden en uw huis decoreren met aantrekkelijke, originele planten..

Vegetatieve vermeerdering van een cactus – video