vedergras Vedergras is een van de meest voorkomende steppeplanten en trekt de aandacht met dunne, zijdeachtige “haren” die zich zachtjes ontwikkelen in de wind. Het verschilt niet alleen in zijn spectaculaire uiterlijk, maar ook in een breed scala aan nuttige eigenschappen, waardoor vedergras wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde. Afkooksels en infusies van deze plant hebben ontstekingsremmende en krampstillende effecten, verbeteren de bloedcirculatie en verbeteren de slaap. Bij het gebruik van kruidengeneesmiddelen moet u rekening houden met de bestaande contra-indicaties..

Hoe ziet vedergras eruit en waar groeit het?

Vedergras is een kruidachtige vaste plant uit de familie Cereals. In de natuurlijke natuur zijn er meer dan 400 soorten vaste planten, maar slechts 80 soorten zijn te vinden op het grondgebied van Rusland..

De belangrijkste kenmerken van vedergras zijn:

 1. Meerjarige graanstelen bereiken een hoogte van 60-85 cm.
 2. Het wortelstelsel is verkort, compact, niet kruipend.
 3. De bladplaten zijn smal, flexibel, stijf en gedraaid in een buis.
 4. Bloeiwijzen zijn lang en weelderig, paniculaire type, verzameld uit verschillende aartjes.
 5. Aartjeszaden zijn scherp, tot 1 cm groot, zacht als ze nog niet rijp zijn. Ze hebben lange gevederde “haren” tot 30-40 cm.

Vedergras wordt het vaakst gevonden in centraal Rusland, van de Oeral tot Transbaikalia, in de Kaukasus en Zuid-Siberië. Bij het oogsten van geneeskrachtige grondstoffen moet rekening worden gehouden met in welke natuurlijke zone het vedergras groeit. Meestal is de plant te zien in de steppe, in droge weiden, rotsachtige gebieden, op de heuvels en aan de voet van de rotsen..

Kenmerken van de samenstelling van vedergras

veren gras oogstenHet gebruik van vedergras in de volksgeneeskunde is te danken aan de natuurlijke samenstelling. Deze steppeplant bevat een complex van biologisch actieve componenten – vetten, plantaardige eiwitten, vezels.

Vedergrasbladeren bevatten een verhoogde concentratie cyanogenen, in het bijzonder trigloquinine. Deze stoffen hebben een kalmerend, ontstekingsremmend en krampstillend effect. De exacte chemische samenstelling van vaste planten is slecht begrepen. Dit komt door het feit dat vedergras niet wordt gebruikt in de traditionele farmacologie..

Nuttige eigenschappen van vedergras

nuttige eigenschappen van vedergrasIn de kruidengeneeskunde worden alle delen van het grasspluimgras gebruikt – wortels, stengels met gebladerte, awns en zaden. Het bovengrondse deel van de graanplant wordt geoogst tijdens de bloeiperiode, van mei tot juni. Wortels worden uitgegraven in de herfst, in september-oktober.

Nuttige eigenschappen van vedergras:

 • verlicht spasmen van verschillende oorsprong;
 • bestrijdt ontstekingsprocessen;
 • normaliseert de schildklier;
 • verbetert de bloedcirculatie;
 • versnelt het herstel van het lichaam na een beroerte;
 • verbetert de slaap;
 • normaliseert het werk van de prostaatklier met adenoom.

Vedergras wordt in de alternatieve geneeskunde gebruikt bij de complexe behandeling van multiple sclerose, verlamming, om radiculitis en reumatische pijn te verminderen.

Afkooksels en aftreksels van vedergras zijn nuttig voor het zenuwstelsel. Ze kalmeren bij verhoogde prikkelbaarheid, verminderen de negatieve invloed van stressfactoren en helpen bij depressieve aandoeningen..

Vedergras in de volksgeneeskunde

siert de tuin gras veren grasSteppegras vedergras wordt gebruikt in alternatieve geneeskunde voor afkooksels, thee, infusies. Ze worden meestal oraal ingenomen, gebruikt voor kompressen, lotions en toegevoegd aan baden. Plantaardige grondstoffen kunnen gecombineerd worden met andere componenten.

Het recept voor afkooksel van vedergras met melk is vooral populair. Deze remedie helpt het lichaam te herstellen na een beroerte, het herstel van verlamming te versnellen en de werking van de schildklier te verbeteren..

Kook methode:

 • breng 250 ml melk aan de kook;
 • voeg 1 eetlepel fijngehakt vedergras toe aan kokende melk;
 • sudderen gedurende 15 minuten (voor de behandeling van de schildklier – 5 minuten);
 • 1 uur laten trekken (ter behandeling van de schildklier 30 minuten).

Voor verlamming en revalidatie na een beroerte, neem driemaal daags gelijke porties voor de maaltijd.

Neem voor de behandeling van de schildklier een kleine lepel gedurende de dag. Bovendien kan de bouillon worden gebruikt voor lotions en kompressen, die op de nek worden aangebracht.

Vedergras recepten

grasvedergras met geneeskrachtige eigenschappenIn de alternatieve geneeskunde wordt vedergras gebruikt als een onafhankelijke medicinale grondstof en maakt het ook deel uit van meercomponenten kruidenpreparaten.

Een mengsel van awns met schorpioenzaden – gebruikt bij de complexe behandeling van verlamming. Om de remedie te bereiden, mengt u de componenten in gelijke delen en giet u vervolgens 250 ml kokend water over 1 eetlepel van de samenstelling. Dek af en laat 8-10 uur trekken. Neem de hele dag door kleine slokjes.

Alcoholische tinctuur – meng pluimgras met snuitzaden, giet een eetlepel van de resulterende massa met 200 ml alcohol. Sluit stevig aan en laat 21 dagen trekken op een koele en donkere plaats. Gebruik het voorbereide product voor kompressen en wrijven voor reuma, radiculitis, multiple sclerose en ontstekingsziekten van de gewrichten.

Een mengsel van vedergras en paardenstaart – gebruikt voor therapeutische baden voor prostaatadenoom. Meng de componenten in gelijke delen en giet vervolgens 70 g van het mengsel met 1-1,5 liter kokend water. Laat een uur trekken, zeef en gebruik voor zitbaden.

Contra-indicaties voor het gebruik van vedergras

vedergras langs het tuinpadVedergras heeft een minimaal aantal contra-indicaties voor gebruik..

De belangrijkste beperkingen zijn:

 • neiging tot frequente allergische reacties;
 • zwangerschap;
 • borstvoeding;
 • kinderen jonger dan 3 jaar;
 • individuele intolerantie.

Vedergras is een veel voorkomende graanplant die te zien is in weiden, velden en aan de voet van de rotsen. Het staat bekend om zijn spectaculaire uiterlijk en vele nuttige eigenschappen. Vedergras wordt gebruikt voor de bereiding van afkooksels, infusies en baden, die helpen de gezondheid te verbeteren en het herstel van ernstige ziekten te versnellen..

Vedergras bij hun zomerhuisje – video