een koffieboom Het is vrij moeilijk om iemand op het noordelijk halfrond te vinden die de tropische breedtegraden van de planeet niet zou willen bezoeken. Aangenaam warm klimaat, heerlijk exotisch fruit, evergreens en natuurlijk een koffieboom. Voor veel mensen is dit een utopie. Maar wanhoop niet! Sommige planten gedijen goed op koude breedtegraden als ze thuis worden gekweekt..

Een van die tropische schoonheid reisde lange tijd de wereld rond totdat ze naar Europa kwam. Momenteel wordt het gekweekt als kamerplant, maar het doet op geen enkele manier onder voor zijn verre verwanten..

Eerste ontmoeting met een gast uit de tropen

koffieboom op de vensterbank De koffieboom, wiens thuisland het tropische deel van Afrika is, groeit met succes in de huizen en appartementen van echte kleurliefhebbers. In zijn natuurlijke omgeving kan de plant tot 8 of 9 meter hoog worden en thuis nauwelijks twee. Sommige soorten, zoals dwergsoorten, zijn slechts 50 cm.

tropische schoonheidDe tropische schoonheid behoort tot de meekrap-familie en heeft maar liefst 40 verschillende soorten. Het belangrijkste kenmerk zijn glanzende bladeren op dunne stelen van een kleine kamerstruik. Ze zijn langwerpig in de vorm van een ellips met gekartelde randen, vlezig, donkergroen van kleur. De bovenplaat van het blad is glanzend, de achterkant is bleek. Als gevolg hiervan glinstert de struik in verschillende tinten..

dus de koffieboom bloeitWanneer de bloeiperiode begint (van mei tot juni), verschijnen bloeiwijzen op de jonge wortels in de vorm van miniatuurboeketten. Ze bestaan ​​uit veel kleine witte bloemen, vergelijkbaar met jasmijn.. sneeuwwitte bloemen van de koffieboomDe knoppen gaan geleidelijk open, dus het proces gaat lang door. Van buitenaf lijkt het erop dat de boom bedekt is met sneeuw, die niet smelt bij hoge temperaturen. Op dit moment is de bloem vooral indrukwekkend voor liefhebbers van kamerplanten..

vruchtdragende koffieboomDe vrucht van de koffieboom is rond. In het begin zijn ze geelachtig en na verloop van tijd krijgen ze een rijke groene tint. Als ze volledig rijp zijn, worden ze felrood of bordeauxrood.. boomvruchtDe buitenste schil van de foetus is dicht. Binnenin is er een zoetzure pulp, waarin zaden zijn verborgen. Meestal zijn het er twee. De lengte van elk van hen is ongeveer 13 mm.

Van de vruchten van de indoor koffieboom kan een heerlijk verkwikkend drankje worden bereid..

Veel voorkomende variëteiten van een geweldige plant

thuis een koffieboom laten groeienOndanks het feit dat er veel verschillende soorten koffiebomen zijn, worden er maar een paar thuis gekweekt..

Arabisch

Arabische variëteitDe soort is een compacte plant die groeit met elliptische bladeren. Ze zijn geschilderd in een donkere olijfkleur. Het bovenste deel van de bladplaat is glanzend met een glanzende afwerking, de achterkant is mat met een doffe kleur. De knoppen zijn klein, ongeveer 2 cm in diameter. Ze worden verzameld in boeketten van meerdere stuks. Nadat ze bloeien, blijven ze slechts een paar uur vers en verdorren dan. Maar omdat ze zich op hun beurt ontvouwen, strekt het bloeiproces zich een hele maand uit..

Wanneer de bloemen worden bestoven, worden op hun plaats vruchten gevormd die op bessen lijken. Na 7 of 8 maanden rijpen ze en krijgen ze een bordeauxrode tint. Van hen kun je een uitstekende drank maken met een aangenaam aroma..

Dwergsoort “Nana”

dwerg koffieboomDeze plant kan slechts 85 cm hoog worden en wordt daarom als een dwergsoort beschouwd. Net als andere koffiebomen is hij tijdens de bloei rijkelijk bedekt met sneeuwwitte knoppen. De bladeren zijn ook glanzend van aard, in de vorm van een langwerpige ellips met golvende randen.

Om de boom een ​​mooie vorm te geven, moet deze periodiek worden bijgesneden en aan de bovenkant worden geknepen..

Liberiaans

Liberiaanse koffieboomDe soort wordt als bijzonder lang beschouwd, dus het moet regelmatig worden gesnoeid van de kruin van de boom. Groot blad bereikt een lengte van 40 cm. Heeft een vlezig karakter, donkergroen van kleur. De bovenste laag van de plaat is glanzend. De achterkant is mat met een lichtere tint. Sneeuwwitte bloeiwijzen worden verzameld in kleine trossen. De vruchten lijken op grote bonen en zijn rood of oranje gekleurd.

Congolees

Congolese variëteitZo’n koffieboom heeft puntige, lancetvormige of elliptische bladeren. Ze zijn geschilderd in donkergroene tinten. Het onderste deel van het bord is iets lichter, wat de plant een zekere charme geeft. Bovendien zijn op elke bladplaat lichte nerven van nerven zichtbaar. De boom bloeit met sneeuwwitte knoppen, die doen denken aan jasmijnbloeiwijzen. Gedurende deze periode is het huis gevuld met een delicaat aroma..

Regels voor het thuis kweken van een tropische schoonheid

een koffieboom laten groeienNatuurlijk wil elke groenliefhebber met zijn eigen handen een koffieboom laten groeien. Om dit te doen, is het belangrijk om je aan eenvoudige regels te houden en al snel zal er een unieke schoonheid uit de tropen in huis verschijnen. Er zijn twee manieren om een ​​koffieboom te laten groeien: van een stam of een zaadje.

Groeien met een telg

telg koffieboomDeze methode zorgt voor de aanwezigheid van het originele plantmateriaal. Het kan worden gekocht bij degenen die al enkele jaren thuis een koffieboom kweken. Meestal worden stekken gemaakt in de late winter of begin maart. Het voordeel van het kweken van een exotische plant met stekken ligt in de volgende factoren:

 • 100% beworteling;
 • behoudt alle eigenschappen van de moederplant;
 • de eerste vruchten zijn groot van formaat.

fruitige koffieboom thuisEerst moet je de grond voorbereiden, bestaande uit de volgende componenten:

 • humus;
 • zure turf;
 • zand;
 • kasgrond;
 • blad land.

Elke component wordt in één deel en twee delen zure turf genomen. Meng alles goed en vul de voorbereide container..

Omdat de plant in de natuurlijke omgeving de voorkeur geeft aan zure grond, wordt fijngehakt veenmos aan het mengsel toegevoegd..

Om de stengel in de nieuwe omgeving wortel te laten schieten, worden er meerdere sneden gemaakt op een afstand van ongeveer 5 mm van de snede. Hierdoor komen er meer wortels vrij. De scheut wordt in een speciale oplossing geplaatst om de groei enkele uren te stimuleren. Daarna worden ze in een kleine container geplant en bedekt met een plastic zak met gaten. Eenmaal per dag wordt de plant geventileerd en besproeid met zomerwater. De bak met de koffieboom staat in de halfschaduw. De kamertemperatuur mag niet hoger zijn dan 25 graden. Wanneer de plant geworteld is, wordt deze overgeplant in een mooie bloempot..

Geheimen van groeien uit zaad

zaad koffie boomVoor deze methode zijn gewone koffiebonen geschikt, uiteraard niet gebrand. Omdat de schil van het graan hard en zeer taai is, wordt het vernietigd met zout- of zwavelzuur. Als dit niet mogelijk is, kun je het zaadje iets snijden of vijlen.

koffiebonenVervolgens wordt het graan enkele uren gedrenkt in een speciale oplossing van kaliumpermanganaat en in afzonderlijke kleine containers geplant. Elk van hen moet zachte en losse grond hebben. De potten worden op een zonnige plaats geplaatst, afgedekt met plastic en gecontroleerde kamertemperatuur. Het mag niet hoger zijn dan 20 graden. Eenmaal per dag wordt de plant geventileerd en bewaterd als de grond droogt..

Competente zorg en liefdevolle zorg

de plant heeft zorgvuldige verzorging nodigHet is een waar genoegen om een ​​plant te kweken die zulke heilzame vruchten voortbrengt in uw huis. Bovendien wordt het beschouwd als een originele decoratie van een woon- of kantoorinterieur..

Thuiszorg voor een koffieboom bestaat uit de volgende belangrijke punten:

 1. Geschikte verlichting. De plant houdt van een goed verlichte plaats, maar zonder direct zonlicht. De beste optie is om een ​​exotische boom bij een raam op het zuiden te plaatsen. In de zomer kan het naar het balkon worden gebracht, als het op het noorden ligt, of een loggia. Het belangrijkste is dat er geen concepten zijn..geschikte verlichting
 2. Optimaal microklimaat. Tijdens een warme periode mag de kamertemperatuur niet hoger zijn dan 25 graden. In de winter – niet lager dan + 15 ° C. Overtreding van het temperatuurregime leidt tot het afstoten van knoppen en geel gebladerte.optimaal microklimaat
 3. Vochtigheid. Omdat de koffieboom inheems is in de tropen, geeft hij de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Om dit doel in een woonruimte te bereiken, moet de plant regelmatig worden ververst met een spuitfles..Lucht vochtigheid
 4. Bekwame watergift. Als het buiten lente of zomer is, krijgt de plant graag voldoende vocht om goed te gedijen en vrucht te dragen. In het koude seizoen is het voldoende om de boom eens in de 7 dagen water te geven..juiste watergift
 5. Royale voeding. Zoals elke plant heeft de koffieboom voeding nodig. Het wordt uitgevoerd met het begin van de lente en tot de herfst. Meststof wordt niet meer dan 1 keer in 14 dagen op de grond aangebracht. Het belangrijkste is dat kalium- en stikstofzouten in de topdressing zijn opgenomen. In de winter heeft de plant geen voeding nodig..de koffieboom voeren
 6. Regelmatige transplantatie. De majestueuze koffieboom kan tot 5 m hoog worden, dus hij moet regelmatig opnieuw worden geplant. De procedure wordt uitgevoerd in het vroege voorjaar. Als de plant nog geen 3 jaar oud is, wordt de transplantatie jaarlijks uitgevoerd. Oudere exemplaren – eens in de twee jaar.koffieboom transplantatie

Om de boom niet met water te laten overstromen, is het raadzaam om de diepte van de gedroogde grond te regelen. Het mag niet groter zijn dan 1 cm.

Zoals je kunt zien, vereist het verzorgen van een tropische schoonheid geen speciale vaardigheden. Maar als u deze regels volgt, kunt u constant genieten van een geurig drankje van de indoor koffieboom..

Video over het thuis kweken van een koffiehuis