Tropische plant ginura rieten – decoratie van de vensterbank thuis

ginura rieten Ginura wicker is een kleurrijke tropische plant met fluweelachtig, helder blad. De prachtige bladeren hebben een rijke paarse beharing, wat de decoratieve aantrekkingskracht benadrukt. Het spectaculaire uiterlijk van ginura en pretentieloze zorg wekken de interesse van veel bloementelers die het kweken als een exotische ampelachtige plant die het interieur van een kamer, balkon of terras siert..

Ginura rieten – botanische beschrijving

groenblijvende ginura struik Ginura wicker is een groenblijvende struik die behoort tot de familie Asteraceae. De plant is inheems in de landen van Afrika en Azië, er zijn meer dan 120 soorten, die verschillen in grootte en kleur van het gebladerte. Vertaald uit het Grieks, betekent de naam van de bloem “vrouw met een staart” – het werd aan de plant gegeven voor lange, mooie gekrulde wimpers.

De belangrijkste kenmerken van de rieten ginura:

 1. De plant groeit erg snel – de scheuten kunnen 1,8-2 m . bereiken.
 2. Het wortelstelsel is knolachtig of vezelig.
 3. Ginura heeft hangende scheuten, dus het wordt meestal gekweekt als een ampelachtige kamerplant..jonge plant
 4. Stengels zijn vlezig, behaard of kaal, houtachtig met de leeftijd.
 5. Bladeren zijn afwisselend, bevestigd aan kleine wortels. Ze kunnen langwerpig-ovaal of driehoekig zijn.
 6. De lengte van de basale bladeren is maximaal 15-20 cm, in het bovenste deel van de stengel zijn ze ingekort.
 7. Planthoogte niet groter dan 50-60 cm.
 8. Het belangrijkste kenmerk van de rieten ginura is de ongewone kleur van het blad, dat paars, lila of zilvergrijs kan zijn.

bloeiend ginura rietIn tegenstelling tot weelderig gebladerte, zijn oranje ginura-bloemen niet decoratief. Ze verliezen heel snel hun uiterlijk en ruiken onaangenaam, daarom worden ze meestal afgesneden zoals ze verschijnen of onmiddellijk na de bloei..

Het originele kenmerk van de rieten ginura is de mogelijkheid om vooraf bepaalde vormen aan te nemen bij het gebruik van een ondersteuning. Hierdoor kunt u een interessante rechthoek of een kleurrijke boog krijgen..

Teelt van gevlochten ginura

groeiende gevlochten ginuraReproductie van ginura-wicker kan op twee manieren worden gedaan – door stekken of zaden. De entmethode is populairder en wijdverbreid, omdat bij 99% van de telers uitstekende resultaten worden behaald..

Hoe ginura te vermeerderen door stekken?:

 1. Snijd in het voorjaar of de vroege zomer in stekken van sterke en gezonde stengels of breek de apicale stek af.
 2. Voor reproductie worden alleen stekken met een lengte van minimaal 6-8 cm gebruikt, waarop 2-3 internodiën zijn.
 3. Zand met turf mengen, dit substraat goed bevochtigen en de stekken erin plaatsen.
 4. Plaats de container met ginura op een warme plaats – de temperatuur mag niet lager zijn dan + 22 ° С.
 5. Het duurt niet meer dan 10-15 dagen om de stekken te rooten, waarna ze in aparte potten kunnen worden geplant..stekken rooten

Voor het planten van stekken moet u een voedzaam substraat bereiden van humus, turf, graszoden en bladgrond met toevoeging van een kleine hoeveelheid zand. De eerste scheuten moeten worden geknepen – hierdoor zal de struik weelderig en afgerond worden.

Bij de eerste bloei is het raadzaam om de bloeiwijzen van rieten ginura te verwijderen, omdat deze leiden tot versnippering van het gebladerte en verslechtering van het decoratieve effect van de plant..

Zaadvoortplanting

zaadvermeerderingVoor zaadvermeerdering van rieten ginura, moet u alleen materiaal gebruiken dat is gekocht in tuinwinkels. Zaden die thuis van een bloem worden verkregen, geven nooit een goede ontkieming..

Verspreid de ginurazaden op het oppervlak van het bevochtigde voedingsmedium en druk licht naar binnen. Bestrooi ze met een dun laagje rivierzand en dek af met glas of plasticfolie.

Gewassen moeten regelmatig worden bevochtigd met warm water uit een spuitfles. Wanneer de eerste scheuten verschijnen, moet de film of het glas worden verwijderd en mogen de gewassen alleen ‘s nachts worden afgedekt. Wanneer er 4-5 echte bladeren verschijnen, kunnen de scheuten van ginura in afzonderlijke containers, potten of andere containers worden gedoken.

Regels voor het kweken van ginura

ginura rietenEr zijn verschillende regels voor het verzorgen van een ginurbloem. Allereerst moet u onthouden dat de bladeren van de plant giftige stoffen bevatten, daarom moeten alle werkzaamheden met de bloem worden uitgevoerd in beschermende handschoenen..

Ginura wicker verwijst naar zonminnende planten. Ze heeft veel zonlicht nodig, maar de bloem mag niet onder de brandende stralen worden gelaten, omdat dit het gebladerte zal verbranden. De ginura pot kun je het beste aan de oost- of westkant van de vensterbank plaatsen. In de winter, bij korte daglichturen, moet de plant naar het zuiden worden verplaatst of moeten lampen worden gebruikt voor extra verlichting..

Voor rieten ginura moet je een optimaal microklimaat creëren. In de zomer is het noodzakelijk om de luchttemperatuur binnen het bereik van +20 tot + 25 ° С te houden, in de winter – niet lager dan + 10 ° С.

In de winter is de plant slapend, maar vanaf eind januari is het raadzaam om de luchttemperatuur geleidelijk te verhogen en de ginura voor te bereiden op het lenteseizoen..

Verzorging van tropische planten

tropische plantenverzorgingThuis zorgen voor ginura veroorzaakt geen bijzondere problemen, deze tropische plant heeft een pretentieloos “karakter”. Het bestaat uit standaardprocedures – water geven, voeren, herplanten, bestrijden van ziekten en plagen.

Een van de grootste problemen bij het verzorgen van ginura is de extreem snelle groei en verlenging van scheuten. Om de decoratieve aantrekkelijkheid en pracht van de bladeren te behouden, moet het bovenste deel van de scheuten worden geknepen.

Ginura kan worden gekweekt als een ampelachtige plant of als drager, waardoor de plant elke gewenste vorm krijgt. Lange wimpers van een bloem kunnen worden gemaakt in de vorm van een boog, om de kroon een rechthoekige of een andere geometrische vorm te geven. Om dit te doen, moet de steun worden gevlochten met scheuten, voor betrouwbaarheid kan deze worden bevestigd met draden.

Water geven en voeren

drenken en voerenGinura wicker heeft regelmatig en overvloedig water nodig. De plant moet onmiddellijk worden bewaterd nadat de bovengrond is opgedroogd. Voor bevochtiging wordt alleen schoon, bezonken water gebruikt, verwarmd tot een temperatuur van + 30 ° С.

Bevochtig de bloem heel voorzichtig, want het water laat bruine vlekken achter op de bladeren van de ginura. Daarom is het raadzaam om de plant alleen langs de rand van de bloempot water te geven of in een grote bak gevuld met water te plaatsen..

Voor het voeren van ginura kunt u complexe minerale meststoffen gebruiken die bedoeld zijn voor sier- of tropische planten. Ze worden in de zomer- en lenteseizoenen om de 20-25 dagen in de vorm van vloeibare oplossingen aangebracht. In de winter worden meststoffen minder vaak toegepast, niet meer dan 1 keer in 5-7 weken..

Overdracht

ginura transplantatieEen kenmerk van ginura is de snelle groei, dus het heeft periodieke transplantaties nodig. Zodra de wortels van de plant de hele aarden klomp in de bloempot verstrikken, moet deze worden getransplanteerd..

Het is raadzaam om de procedure elk jaar aan het begin van de lente uit te voeren. Het is noodzakelijk om ginura te transplanteren door een aarden coma over te slaan, en niet te vergeten de drainagelaag op de bodem van de bloempot. Voor aanpassing moet de plant op een schaduwrijke plaats worden geplaatst en 2-3 dagen niet worden bewaterd.

ginura gevlochten na transplantatieGinura wicker is een kleurrijke tropische plant die de liefde van veel bloementelers heeft gewonnen. Een van de belangrijkste redenen voor zijn populariteit zijn niet veeleisende zorg, gemakkelijke teelt en een spectaculair uiterlijk. Met minimale zorg kunt u een originele plant krijgen die een helder accent zal worden in luxueuze interieurcomposities..

Ginura rieten in ons huis – video