salpiglossis kweken uit zaden De aandacht van tuinders wordt getrokken door de verbazingwekkend mooie bloem van de solanaceous familie salpiglossis. De eenvoudige teelt van salpiglossis uit zaden is zelfs beschikbaar voor beginnende hobbyisten. De plant heeft een sterke externe relatie met petunia en bellen. Het wordt gekweekt als een vaste plant, tweejarige en eenjarige, afhankelijk van de regio. De Latijnse naam Salpiglossis vertaalt als “taal” en “pijp”. Vandaar dat de tweede naam voor salpiglossis ontstond – de pijptong.

Beschrijving van de plant

bloembed decoratie salpiglossis De geboorteplaats van de bloem is Zuid-Amerika. Daar, in de tropen, groeien meer dan 20 soorten, en op het grondgebied van Rusland wordt er slechts één gekweekt – gekerfd (Salpiglossis sinuata).variëteiten van salpiglossis

Externe beschrijving van salpiglossis:

 1. Planthoogte ongeveer 1 m. De scheuten zijn dun, recht en vertakt, bedekt met plakkerige haren.
 2. Er zijn 3 lagen bladeren op de stengel. Eén laag bevindt zich onder, de tweede bevindt zich in het midden van de stengel, de derde bevindt zich in de buurt van de bovenkant van de bloem. De bovenste bladeren zijn smal en zittend, de middelste zijn kort gesteeld, de onderste zijn afwisselend gesteeld.
 3. Bloeiwijzen van verbazingwekkende kleur. Bloemblaadjes kunnen elke tint hebben – van bleekwit tot felrood of lila en zelfs bruin. De knoppen zijn groot, ongeveer 5 cm in diameter, en lijken qua vorm op een grammofoon. Er zijn varianten met gegolfde bloembladen.

Salpiglossis bloeit lang, vanaf de eerste dagen van juni tot het begin van de herfstvorst.

Om het unieke karakter van een bloem te begrijpen, moet je een foto van salpiglossis in een bloembed zien:weelderige schoonheid van het bloembed

salpiglossis in compositie met petunia

De subtiliteiten van het kweken van zaailingen

salpiglossis kweken uit zaden in een bloembedHet kweken van salpiglossis-zaailingen uit zaden maakt het mogelijk om de bloei te versnellen.

Volgorde van handelingen voor een bloemist:

 • selectie van hoogwaardig zaad;
 • voorbereiding van containers en grond voor zaailingen;
 • zaaien met exacte timing;
 • verzorging van planten;
 • landen op een vaste plaats.

Er zijn nuances in elke paragraaf, je moet ze kennen en gebruiken..

Zaadvoorbereiding

salpiglossis zadenDe zaden onderscheiden zich door een hoge kiemkracht, behouden het vermogen om 4-5 jaar te ontkiemen. De belangrijkste voorwaarde is om ze op een droge en koele plaats te bewaren zonder blootstelling aan licht..

Wanneer u zaden in een winkel koopt, moet u letten op de datum van verzameling, niet op de verpakking..

Om zijn eigen zaad te krijgen, moet de tuinman de zaden op de juiste manier oogsten. Kies eerst de variëteit die u wilt vermenigvuldigen. Verwijder vervolgens van deze plant bijna alle verwelkte knoppen en laat de grootste over voor de volgende verzameling zaden..

timing

zaaidataDe tweede vraag bij het kweken van salpiglossis uit zaden is wanneer te planten??

In het open veld kun je zaailingen alleen in de zuidelijke regio’s laten groeien. Salpiglossis heeft een mild en warm klimaat nodig voor een goede groei. Zaaien is toegestaan ​​in de late herfst (eind oktober) of het voorjaar (eind april – begin mei). In gebieden van de middelste rijstrook wordt alleen zaaien in de winter aanbevolen. In het voorjaar moeten volwassen planten worden overgebracht naar een vaste plaats..

Bij binnenkweek wordt aanbevolen om de timing nauwkeuriger te berekenen. Zaailingen zijn 40-50 dagen na het zaaien klaar om geplant te worden.

Meestal wordt salpiglossis half mei in bloembedden geplaatst, wat betekent dat eind maart of begin april met zaaien moet worden begonnen. In de zuidelijke regio’s wordt de zaaidatum verschoven naar begin maart.

Bodem en container

zaailingen in kleine containersWanneer u salpiglossis uit zaden kweekt, moet u hoogwaardige grond voorbereiden. De grond moet voedzaam maar licht zijn.

De salpiglossis plant houdt niet van zure grond.

Om het grondmengsel voor te bereiden, moet u graszoden, houtas en fijnkorrelig zand nemen in een verhouding van 2: 1: 2. Meng de componenten goed en voeg turf toe. De verhoudingen van turf en grondmengsel zijn 1: 2. Er is nog een waardige optie – koop een kant-en-klaar mengsel voor bloemzaailingen. Het bevat alle essentiële voedingsstoffen.

zaailingen in grote containersDe keuze van zaaibakken moet zeer zorgvuldig worden genomen. Salpiglossis heeft een verhoogde gevoeligheid voor transplantaties en vochtretentie. Om wortelbeschadiging bij het plukken en verplanten van zaailingen te verminderen, is het beter om aparte potten of kopjes te gebruiken. En om stilstaand water te voorkomen – maak een drainagelaag in de beker en gaten voor vochtafvoer.

Salpiglossis kweken van zaadje tot zaailingen

salpiglossis kweken uit zaden

Algoritme voor het planten van zaden voor zaailingen:

 1. Leg een drainagelaag op de bodem van de container – kleine kiezels, stukjes schuimplastic, geëxpandeerde klei.
 2. Vul de container met grondmengsel en bevochtig uit een spuitfles met schoon water.
 3. Plaats 3-5 zaden in elk glas. Druk licht tegen het oppervlak zonder te begraven. Als één plantcontainer wordt voorbereid, moeten de zaden met een tandenstoker worden verdeeld..
 4. Bevochtig gewassen opnieuw.
 5. Plaats de kopjes op één gemeenschappelijk dienblad of dienblad. Afdekken met folie of glas.
 6. Breng over naar een vensterbank waar geen direct zonlicht is. Als je zo’n plek niet kunt vinden, moet je toekomstige zaailingen verduisteren met een vel wit papier.

De luchttemperatuur moet binnen het bereik van + 20 ° С … + 22 ° С . worden gehouden.

Salpiglossis zaden hoeven niet gestratificeerd of voorgeplant te worden. Ze hebben vanaf het begin een hoge weerstand tegen ziekteverwekkers..

Gewasverzorging

gewasverzorgingBij het kweken van salpiglossis uit zaden, zijn er twee belangrijke stappen: planten en goede verzorging van de zaailingen. De eerste scheuten verschijnen 15-20 dagen na het zaaien. Tot die tijd is het noodzakelijk om de miniplaat regelmatig te ventileren en condens te verwijderen. Zodra de zaden uitkomen, moet u de film niet meteen verwijderen. Het is noodzakelijk om elke dag gewassen te openen, waarbij de ventilatietijd geleidelijk wordt verlengd. Ten eerste kunt u de zaailingen 1-2 uur openen, vervolgens de tijd verlengen tot 3-4 uur en na 4-5 dagen volledig verwijderen.

Temperatuurregeling en verlichting

temperatuur regimeIn de eerste groeifase hebben zaailingen matige verlichting nodig. Het is belangrijk om uit de buurt van direct zonlicht te blijven. Na 2 weken, wanneer de salpiglossis-zaailingen een beetje sterker worden, is het noodzakelijk om extra verlichting te organiseren. Daglichturen voor planten moeten worden verlengd tot 12-14 uur. De optimale temperatuur voor zaailingen is niet meer dan + 18 ° С … + 20 ° С.

Water geven en voeding

Water geven moet worden gedoseerd. Voor irrigatie wordt aanbevolen om bezonken water op kamertemperatuur en een spuitfles te nemen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt, maar u hoeft de planten niet te veel te bevochtigen. Zaailingen hebben geen topdressing nodig. Het hoofdvoer moet worden toegevoegd na het verplanten in de grond..

Kies en knijp

zaailingen plukkenOm wortelbeschadiging te verminderen, moeten zaailingen vroeg worden geplukt. De beste tijd is wanneer de eerste 2 echte bladeren zich aan de planten vormen. Je moet zaailingen overbrengen met een kluit aarde en heel voorzichtig. Installeer na het plukken rekwisieten voor hen. Gevoelige stengels kunnen breken tijdens de groei van bladeren..

Wanneer de hoogte van de zaailingen 10 cm bereikt, breekt u de toppen van de koppen. Het knijpen van salpiglossis moet nog 2-3 keer worden herhaald voordat het naar een vaste plaats wordt getransplanteerd. Wanneer de bloem in het bloembed groeit, blijf dan regelmatig in de toppen knijpen en verwijder tegelijkertijd de vervaagde hoofden.

Verharding

uithardingsprocesSalpiglossis wordt buiten gekweekt. Daarom moet u 3 weken voor de geplande transplantatiedatum beginnen met het uitharden van de zaailingen. Voor de eerste dagen is een wandeling van 15 minuten in de frisse lucht voldoende voor de planten, daarna moet de tijd geleidelijk worden verhoogd..

Overdracht

open grond transplantatieZodra de dreiging van terugkerende vorst voorbij is, kun je beginnen met het inrichten van het bloembed.

De belangrijkste nuances van het planten en verzorgen van de salpiglossisbloem:

 1. De afstand tussen twee planten is minimaal 30 cm. De struiken groeien goed en vullen snel de holtes.
 2. Het wordt aanbevolen om de site van tevoren op te graven, de gaten voor te bereiden voor het planten.
 3. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de aarden klomp niet afbrokkelt bij het verplanten van salpiglossis..
 4. Na het planten moeten de struiken worden bewaterd en moet de aarde worden gemulleerd..
 5. Voer na 5-7 dagen salpiglossis met een complexe minerale meststof voor bloemen. Voeg dan na een week houtas toe.

Het is noodzakelijk om rekening te houden met de kwetsbaarheid van de bloem om de stelen niet te beschadigen bij het water geven.

zaailing plantprocesAls je schoonheid aan de site wilt toevoegen, dan is het moeilijk om een ​​plant te kiezen die beter is dan salpiglossis. Het maakt niet uit dat het een jaar is. Wanneer het uit zaden wordt gekweekt, zal het vroeg bloeien en tot de vorst zal het genieten van weelderige bloeiwijzen.

Salpiglossis kweken uit zaden, een kenmerk van plukken – video