zamia florida Zamia is een familie van groenblijvende planten. Vanzelfsprekend groeit deze bloem in tropische en subtropische gebieden van Amerika, maar kan ook thuis in een pot worden gekweekt. Hij wordt niet erg groot, maar vereist speciale detentievoorwaarden. Zelfs met goede thuiszorg bloeit zamia bijna nooit, maar het ziet er origineel uit.

Kenmerken en variëteiten van planten

bloeiwijze van zamia De variëteiten van deze plant verschillen qua uiterlijk van elkaar. Ze hebben echter allemaal een korte tonvormige stengel, waaruit lange gevederde bladeren in verschillende vormen groeien. Dit is een tweehuizige bloem, er zijn mannelijke en vrouwelijke exemplaren. In potten groeien vertegenwoordigers van zamia langzaam:

 1. Zamia pseudoparasitaire is een grote boom die van nature tot 3 m hoog wordt. Bladeren bereiken 2 m, ze hebben langwerpige bladeren tot 30-40 cm elk.zamia pseudoparasitaire
 2. Zamiapoeder dankt zijn naam aan de ongebruikelijke kleur van de bladeren. Ze zijn langwerpig en hebben lichte schubben op hun oppervlak. De stam is bijna volledig verborgen onder de grond, deze is alleen te zien bij volwassen bloemen.gepoederde zamia
 3. Breedbladige zamia is een korte plant met een ondergrondse of bovengrondse stam. De bladeren zijn grote, ronde bladeren.breedbladige zamia
 4. Dwergzamia is een variëteit die perfect is om thuis te kweken. De stam is ondergronds en bereikt een lengte van 25 cm bij volwassen planten. Bladeren worden verzameld in een rozet, kunnen groeien tot 50 cm.zamia dwerg

Alle soorten van deze plant zijn giftig voor mens en dier. Ze veroorzaken allergische reacties en dermatitis bij katten en honden..

Regels voor thuiszorg

Zamia groeit langzaamEen geschikte soort moet niet alleen worden gekozen door de foto van zamia-bloemen, maar ook door hun detentievoorwaarden. Ze kunnen thuis in potten worden gekweekt, maar het is belangrijk om comfortabele omstandigheden voor ze te creëren die zo natuurlijk mogelijk zijn. Thuis zal de bloem zich niet vermenigvuldigen, omdat de enige manier om hem te verspreiden is met behulp van zaden..

Temperatuur en verlichting

verlichting voor zamiaZamia is gewend om op te groeien in goed verlichte gebieden, dus ze moet dergelijke omstandigheden thuis organiseren. Zet de potten op vensterbanken aan de zonzijde. Op zeer warme dagen is het echter beter om de plant in de schaduw te plaatsen. De bladeren van deze bloem groeien in de vorm van een rozet, dus het is belangrijk om de pot in verschillende richtingen naar de zon te draaien. Ze zullen dus dezelfde maat en kleur hebben..

Alle soorten zamia zijn thermofiele planten. De meest comfortabele temperatuur voor hen is 25-28 graden, en in de winter mag deze niet onder de 15 ᴼС komen. De kamer moet worden geventileerd, maar de container met de bloem mag niet op de tocht staan. Van tijd tot tijd kunnen de bladeren met een spons van stof worden afgeveegd..

Overmatige blootstelling aan de zon kan bladverbranding veroorzaken als de plant niet geleidelijk wordt voorbereid op deze omstandigheden..

Vereisten voor bodem en water geven

zorgHet verzorgen van een kamerplant met een zamia is niet moeilijk. Hij groeit goed op alle grondsoorten, een gewoon winkelsubstraat is geschikt om thuis te planten. Je kunt het ook zelf bereiden uit de volgende componenten:

 • klei als basis – 4 delen;
 • turf – 2 delen;
 • humus – 2 delen;
 • zand – 1 deel.

In de zomer moet de bloem constant worden bewaterd, zodat de bovengrond niet uitdroogt. Het water moet op kamertemperatuur zijn of iets warmer, maar niet heet. In de herfst wordt de watergift geleidelijk verminderd en in de winter is het voldoende om de bloem eens in de 3-4 weken water te geven. Het is ook noodzakelijk om de toestand van de plant te controleren. Als de bladeren geel beginnen te worden en eraf vallen, betekent dit dat er niet genoeg vocht is..

Ziekten en plagen

de plant heeft hulp nodigMet de juiste verzorging groeit de bloem gezond. Ter preventie hoeft het nergens mee te worden verwerkt. Als de plant zich niet comfortabel genoeg voelt, kan dit worden begrepen door de volgende symptomen:

 • bij te veel water geven in combinatie met stikstofmeststoffen kan de wortel gaan rotten;
 • in omstandigheden van te natte grond, wanneer de luchttemperatuur daalt, kan de bloem afsterven;
 • zonnebrand ziet eruit als bladpigmentatiestoornissen;
 • parasieten (spintmijten, bladluizen en schildluizen) kunnen ook verschijnen, zich voeden met de sappen van de bloem en kunnen leiden tot de dood.

Thuis is het niet moeilijk om een ​​zamia te kweken en te verzorgen, het is voldoende om hem warm te houden en hem regelmatig water te geven. Het groeit langzaam, dus een volwassen plant wordt niet vaker dan eens in de 5 jaar getransplanteerd. Eigenaren van gezelschapsdieren wordt echter niet geadviseerd om deze bloem te hebben, omdat deze giftig is. Het gif zit in bladeren en stengels en kan door katten worden vergiftigd. Het veroorzaakt een algemene allergische reactie die zich manifesteert door huiduitslag, irritatie, jeuk en haaruitval..

Groeiende trots – video