Thuiszorg voor jasmijn gardenia

Gardenia bloeit Het gebied van bloeiende groenblijvende gardeniastruik is de tropen en subtropen van China, Azië en Afrika. Gardenia jasmijn thuiszorg vereist speciale zorg. De geringste misser leidt tot het afstoten van gebladerte, vervaging en zelfs tot de dood van een bloem. Op de vensterbank kan een plant van een jaar tot zeven jaar leven, afhankelijk van de naleving van landbouwtechnologie.

Hoe u te herkennen, gardenia jasmijn?

Gardenia jasmijn in een pot Thuis kan een volwassen struik 50 tot 180 cm hoog worden. Het heeft sterke houtachtige scheuten met glanzende bladeren en geurende grote bloemen. Gardenia bloeit twee keer per jaar in de natuur. In de teelt zijn grootbloemige vormen met een lange bloeiperiode gekweekt..

Het is echter niet gemakkelijk om te groeien en te wachten op de bloei van een grillige schoonheid. Het is moeilijk om het gewenste microklimaat te creëren en thuis onveranderd te houden. De jasmijnachtige gardenia reageert op de kleinste afwijking in de verzorging van de gardenia door de kleur van de bladeren te veranderen, te vervagen, bloemen te laten vallen en te bedekken. Lees over de kattenstaart!

Onjuiste verzorging leidt tot het afstoten van bladerenZelfs langdurig slecht weer kan de stemming van een tropische gast bederven. Gebrek aan licht leidt tot vervaging van de plant. Het is belangrijk om de sissy-achtergrondverlichting te regelen om stress te verlichten. Bovendien zijn er nu speciale extra verlichtingslampen. Plant verdraagt ​​niet:

 • langdurige blootstelling aan direct middagzonlicht;
 • droge lucht;
 • onjuist water geven en voeding;
 • ongemakkelijke temperatuur.

Gardenia mag niet in de slaapkamer worden geplaatstBloei vindt plaats aan de toppen van de scheuten en oksel, dichter bij het licht. Daarom kunt u met het jaarlijkse snoeien van verhoute twijgen de struik decoratief maken en plantmateriaal geven voor vermeerdering – stekken.

In de zorgzame handen van een bekwame minnares, zal jasmijn gardenia, een foto, verrukken met een stralende uitstraling en een voortreffelijk aroma van bloemen. Het aroma is sterk en er is geen plaats voor een bloem in de slaapkamer.

Als je voor een plant zorgt, moet je weten dat alle delen van de bloem giftig zijn en moet je met beschermende handschoenen werken..

Hoe zorg je voor jasmijn gardenia?

Gardenia bloeit op de vensterbankBij plantenverzorging gaat het erom er een comfortabele omgeving voor te creëren. In een woonruimte wordt het gewenste microklimaat in een beperkt volume bereikt door constante zorg voor de bloem. In dit geval is het noodzakelijk om te creëren:

 • juiste verlichting;
 • temperatuuromstandigheden;
 • water geven en microklimaat;
 • substraat en voeding;
 • transplantatie.

De belangrijkste voorwaarde is de afwezigheid van scherpe klimaatveranderingen waarop de jasmijngardenia pijnlijk reageert.

Voor een lange tijd wordt gekozen voor een plek met goed diffuus licht. De bloem wordt niet alleen herschikt, je kunt hem niet draaien, anders vallen de knoppen. Daarom zullen het zuidwest- en zuidraam op warme dagen met schaduw precies goed zijn. De bloem verwijst gunstig naar het open balkon en loggia en zelfs het terras voor het huis. In de winter hebben gardenia’s verlichting nodig met een TL- of LED-lamp, de lucht wordt warm van een gloeilamp.

In de winter heeft gardenia verlichting nodigNaleving van het temperatuurregime van gardenia jasmijn in de zorg is strikt vereist. In de zomer bloeit de plant bij een temperatuur niet hoger dan 22-240 C. Voor de bloei wordt een aan frisse lucht blootgestelde plant in de kamer gebracht en wordt de gewenste temperatuur gecreëerd. In de winter worden knoppen gevormd op de scheuten. Bij een temperatuur van 16-180 zullen dat er veel zijn. En als de temperatuur hoger is, beginnen de twijgen te groeien ten koste van de vorming van fruitknoppen.

De subtropische plant heeft vochtige lucht nodig. Bij het thuis verzorgen van jasmijngardenia wordt dit bereikt door de bladeren te besproeien, maar de knoppen en bloemen moeten droog blijven. De verdamper, een nabijgelegen aquarium of een bak met een vochtige ondergrond en stenen, waarop de pot is geïnstalleerd, zal de dag redden.

Speciale vereisten voor irrigatiewater. Hard water, waaruit kalkaanslag op de waterkoker ontstaat, is niet geschikt. Alleen zacht, bezonken, rivier- of regenwater kan worden gebruikt om een ​​kluit aarde te bevochtigen. In de zomer wordt de bloem vaak bewaterd. Als de drainage overtollig vocht doorlaat, mag er geen stagnatie zijn. In de winter wordt met mate water gegeven, maar zonder de coma uit te drogen..

De plant heeft matige watergift nodigDe vochtcapaciteit en voeding van het wortelstelsel zijn afhankelijk van de samenstelling van de grond. Daarom heeft de jasmijngardenia na het kopen van een plant en elke keer dat het land op is, een transplantatie nodig. Het substraat wordt zuur voorbereid, op basis van heide of veen-naaldgrond.

Je kunt kant-en-klare aarde nemen voor azalea’s, of je kunt het in gelijke delen goedmaken:

 • rijden op rode turf;
 • naaldbossen;
 • bladverliezend land;
 • grof zand;
 • grasland.

Drainage wordt uitgevoerd uit geëxpandeerde klei, die eerst moet worden gekookt, waarbij zouten uit de poriën worden verwijderd. De grond moet worden aangezuurd en er wordt 2 keer per maand een beetje natuurlijk citroensap aan het gietwater toegevoegd.

De scheuten van gardenia rootenGechelateerde ijzerzouten worden gebruikt als bloemenvoer, omdat de plant dit element meer nodig heeft. Alle verbanden zijn exclusief calcium en magnesium, omdat ze de grond onbruikbaar maken, zal de plant opnieuw moeten worden geplant. Tijdens het groeiseizoen heeft de jasmijngardenia fosfor-kaliummeststoffen nodig. Stikstof is nodig om groene massa op te bouwen. Maar alles is goed met mate. Overtollige zouten die niet door de plant worden opgenomen, vergiftigen de grond.

Geleidelijk groeit het wortelstelsel, de grond wordt arm, de drainageporiën dichtslibben en een jasmijnachtige transplantatie van gardenia is vereist.

Elke transplantatie van de plant tijdens het groeiseizoen zal resulteren in het afstoten van de knoppen. Daarom wordt zelfs een gekochte bloem getransplanteerd op een moment dat de knoppen en bloemen nog niet zijn verschenen. Maar als je de jasmijngardenia moet redden, dan moet de bloei worden opgeofferd.

Gardenia-transplantatie nodigDe plant wordt getransplanteerd na de herfstbloei, dat wil zeggen in de late herfst en tot begin februari. Voor kleine struiken wordt de overslagmethode gebruikt. Het is niet nodig om het jaarlijks opnieuw te laden, het belangrijkste is dat de klomp volledig in wortels is gehuld en zijn vorm behoudt.

Grote struiken bevrijden de oude aarde uit de coma en schudden ze van zich af. De wortels worden gesnoeid, behandeld met actieve kool, een wortelvormingsstimulans en na vervanging van het substraat in dezelfde schaal geplaatst. U moet de pot op een vaste plaats installeren..Jonge gardenia planten

Gardenia jasmijn, bladeren worden zwart en vallen af

Het signaal om de plant van dichterbij te bekijken, is het zwart worden van de bladeren en het vallen ervan. De reden kan een slecht werk van het wortelstelsel zijn, dat de struik niet van voedsel voorziet..

Gardenia bladeren worden zwartAls de onderste bladeren zwart worden, moet u het volgende controleren:

 • of de aarde in de pot is verdicht en luchtdicht is geworden;
 • de drainagegaten zijn verstopt, waardoor stilstaand water ontstaat;
 • overtollige kunstmest kan dezelfde reactie geven.

Droge plekken op de bladerenAls de bovenkant van het hoofd zwart is, moet je op zoek gaan naar ongedierte. Het is mogelijk dat er een bacteriële of virale ziekte op de plant is verschenen en de toevoer van voedingsstoffen naar het bovenste deel is verstoord. Als de bladeren eraf vallen, kan dit worden veroorzaakt door afwijkingen in de verzorging van gardenia-jasmijn thuis..

Het verschijnen van schimmelziekten, vergezeld van vlekken, bloei en dood van bladeren. De strijd ligt in de behandeling met fungiciden. De beste manier is om zieke planten uit te zoeken en te verbranden, en de plant, inclusief de wortels, te verwerken en in verse grond of ander gebruiksvoorwerpen te transplanteren..

Gardenia jasmijnbladeren worden geel

Gardenia is ziek - bladeren worden geelEen indicator voor de gezondheid van een kamerplant is de conditie van de bladeren. Als de gardenia-bladeren geel worden, is het dringend nodig om naar de oorzaak te zoeken:

 1. De vergeling van de onderste bladlaag doet vermoeden of de vochthuishouding verstoord is of dat de plant op de tocht staat. Het is noodzakelijk om de watergift te verminderen, de pallet met kiezels te verwijderen.
 2. De geelheid van de bovenste bladeren duidt op een gebrek aan stikstof of de slechte opname ervan. Dit is ook een teken van water geven met hard water, waardoor de zuurgraad van de grond wordt verstoord..
 3. Bij weinig licht wordt de jasmijngardenia geel en vallen knoppen en bladeren af. De plant mist gechelateerd ijzer of stikstof. Alleen moet je de balans geleidelijk herstellen, anders is het effect het tegenovergestelde..

Spint op de bladerenDe oorzaak van vergeling kan de kolonisatie van de bladeren met een spintmijt zijn. Elke afwijking in het gardenia-gehalte leidt tot een stopzetting van de bloei en het afwerpen van knoppen..

Reproductie van gardenia jasmijn thuis

Er zijn twee manieren van reproductie – zaad en vegetatief. Voor zaadvermeerdering is de belangrijkste voorwaarde de versheid van de zaden. Ze kunnen onafhankelijk worden verkregen in kameromstandigheden, na te hebben gewacht op rijping. Er moet aan worden herinnerd dat gardeniazaden giftig zijn..

Vegetatieve vermeerderingsmethode voor gardeniaDe bovenste delen van de verhoute scheuten dienen als stekken. Ze schieten wortel in een kas, in de zomer in een zand-veenmengsel, wanneer ze een struik vormen door een deel van de stengels te verwijderen. Gewortelde planten worden later overgeplant in een voorbereid substraat en na zes maanden kan de jonge plant bloeien..

Hoe een jasmijngardenia op de juiste manier uit zaden te laten groeien?

Geëxpandeerde klei of grof zand met kleine kiezelstenen wordt met een derde in een brede kom met drainagegaten gegoten. De grond voor het verbouwen van een school bestaat uit gelijke delen veen, zand en naaldland.

Gardenia zaaddozenDe zaden worden een dag geweekt in groeistimulerende middelen. Om uit zaden te groeien, wordt gardenia-jasmijn op het oppervlak van het substraat gelegd en erop gestrooid met een mengsel van een halve centimeter dik. De aarde wordt van bovenaf bevochtigd met een spuitpistool, afgedekt en op een warme, lichte plaats gezet. De bodemtemperatuur moet stabiel zijn op 25 graden. De schuilplaats wordt periodiek schoongemaakt en de grond wordt bevochtigd. Spruiten verschijnen over een maand.

Reproductie van gardeniazadenWanneer de plant sterker wordt en er echte bladeren verschijnen, moeten ze één voor één in de kleinste kopjes worden geplant en afgedekt totdat ze wortel schieten. In de toekomst zul je meer dan eens moeten transplanteren, totdat na twee jaar de struik zal bloeien.

Het is winstgevender om gardenia te vermeerderen met jasmijnachtige stekken, omdat de bloei sneller plaatsvindt, na zes maanden.

Gardenia-verzorgingsvideo’s

Adblock
detector