De ongewone vorm van de hymenokallis-bloem trekt de aandacht Planten van het geslacht Hymenokallis of spinlelies kwamen naar Europa in het tijdperk van de grote geografische ontdekkingen, maar werden niet zo populair als de hippeastrum of de Zuid-Afrikaanse amaryllis. Als hymennocallis op het raam verschijnt, verschilt thuiszorg eigenlijk weinig van de zorg voor andere bolgewassen, maar een vrij zeldzame plant wordt een originele decoratie van de vensterbank.

Kenmerken van de hymenokallis van de huisbloem

Bolgewas hymenokallis Vereisten voor groeiomstandigheden en zorg voor verschillende soorten hymenokallis kunnen aanzienlijk variëren. Dit komt door het feit dat sommige planten inheemse bewoners zijn van de uitlopers, terwijl de rest van de hymenokallis in een subtropische, nogal vochtige zone groeit. Daarom hebben bolgewassen in het eerste geval een korte rustperiode nodig en blijven bewoners van de subtropen, waar geen seizoenswisseling is, het hele jaar door groenblijvend.

Thuis wordt Hymenocallis caribbean of Hymenocallis caribaea, een groenblijvende soort, het vaakst gekweekt.

Deze hymenokallis-bloem voor binnenshuis heeft:

  • grote peervormige bol met een diameter tot 10 cm;
  • puntig, lancetvormig, tot een meter lang en tot 7 cm breed, bladeren met een donkergroene of bonte kleur;
  • verticale, holle binnenste steel met bovenaan een schermbloemige bloeiwijze.

Bloei vindt plaats in de wintermaanden en kan tot 100-120 dagen duren. Op de steel openen achtereenvolgens 3 tot 7 grote witte bloemen met een karakteristieke “spinachtige” vorm.

Hymenokallis zorg thuis

Alleen met de juiste zorg zal hymenokallis genieten van de bloeiMet een exotisch uiterlijk verschilt de hymenokallis-bloem niet in zijn grillige karakter, daarom liggen de basisvereisten voor zorg heel dicht bij de zorg dat andere decoratieve bolgewassen worden verkregen onder de omstandigheden van het huis..

Om ervoor te zorgen dat hymenokallis zich goed voelt, zich ontwikkelt, bloeit en een bol laat groeien, moet het de juiste omstandigheden creëren.

Verlichting moet helder en duurzaam zijn. Zelfs in de winter hebben groenblijvende soorten veel zon nodig, dus het is beter om 10-12 uur per dag extra verlichting voor hen te creëren. Optimale opstelling van de hymenokallis bloempot – zuidraam.

In de periode van bladgroei, dat wil zeggen in het voorjaar en de zomer, doen planten het goed bij normale kamertemperatuur. Als onderdeel van de verzorging van hymenokallis kunnen potten de lucht in worden genomen, waardoor de planten tegen de koude wind worden beschermd.

In de winter, vooral bij gebrek aan licht, wordt de temperatuur verlaagd tot 12-18°C, afhankelijk van de soort. Als er fytolampen zijn geïnstalleerd, bijvoorbeeld wintergroen, kan Caribische hymenokallis op kamertemperatuur blijven.

Voor bladverliezende soorten zijn deze omstandigheden niet geschikt. Hun gedroogde bollen worden overgebracht naar een koele plaats, waar ze worden bewaard tot de spruiten ontwaken bij een temperatuur van 10-12 ° C.

Hymenokallis bloemDe plant water geven is een van de belangrijkste stappen bij het verzorgen van hymenokallis thuis. Aan de ene kant tolereert de cultuur geen overmatige droogte van de grond, waarop het reageert met verwelking van bladeren en snel verlies van bloemen. Aan de andere kant bedreigt overvloedig water geven wateroverlast en verval van het wortelstelsel en de bol zelf. Om dit te voorkomen, moet u de toestand van de grond en de hymenokallis-bloem zorgvuldig in de gaten houden..

Wanneer de planten hebben gebloeid en alleen het gebladerte zich boven het grondoppervlak bevindt, wordt de watergift enigszins verminderd, maar niet gestopt. Als er een bladverliezende soort in huis groeit, wordt de watergift gestopt voor de periode van korte rustperiode..

Met het bevochtigen van de grond kunt u een dergelijke procedure voor het verzorgen van hymenokallis combineren als het gebladerte afvegen met een vochtige doek. Dit verbetert het uiterlijk van de bloem en het welzijn op warme dagen en met te droge lucht..

Vloeibare mengsels worden gebruikt om de plant te voeden.Gedurende de hele periode van activiteit worden de planten gevoed met kant-en-klare, vloeibare mengsels voor decoratieve bloei of bolvormige soorten. Het interval tussen verbanden is 2-3 weken..

Bij het bemesten van hymenokallis moet u zorgvuldig gebruik maken van bemesting met een hoog stikstofgehalte. Aan de ene kant stimuleren dergelijke composities de ontwikkeling van gebladerte en de groei van de bol, maar aan de andere kant heeft een overmaat van dit element een negatief effect op de kwaliteit en duur van de bloei, en de bol die niet is voorbereid op overwintering, rot soms.

Gedurende de hele overwinteringsperiode stopt de hymenocallis-bloem binnenshuis, vooral bladverliezende soorten, met bemesten.

Hymenokallis planten en verzorgen

Indien nodig kan de plant eenvoudig worden overgezet naar een nieuwe pot. Hymenokallis is relatief rustig over de aanplant en verzorging die volgt. Maar overslag slaat vaak het ritme dat gebruikelijk is voor cultuur omver, de bloei wordt uitgesteld, dus proberen ze het niet vaker dan na 3 of 4 jaar opnieuw te planten.

En toch, als de wortels de hele klomp van het substraat volledig hebben gevlochten, of als er kinderen op de bol zijn verschenen, kan een transplantatie niet worden vermeden. De hymenokallis-bloem heeft ruime containers nodig, waar onderaan een vrij dikke drainagelaag wordt gemaakt..

Bij het planten wordt de bol slechts tweederde van de hoogte begraven.Vervolgens wordt de container gevuld met een substraat en wordt de bol voor de helft of tweederde in het midden begraven. De grond is verdicht en overvloedig gehydrateerd.

De beste potmix voor hymenocallis is er een die de plant voorziet van voedingsstoffen, lucht en vocht. Daarom wordt het substraat gemengd uit tuingrond, humus, grof zand en veen zodat de resulterende grond los en goed gestructureerd is. Het bereide mengsel wordt op een andere manier gestoomd of gesteriliseerd. Om het risico op rotontwikkeling te verminderen, wordt aan het substraat gemalen houtskool of fijngehakt veenmos toegevoegd.

Video over hymenokallis of spinlelie