Thuis voor je unieke nepentes zorgen

thuiszorg voor nepentes Een roofdierplant op een vensterbank krijgen is geen gemakkelijke taak. Experts zeggen dat de zorg voor nepentes thuis een nogal moeizaam proces is. De voortreffelijke sierlijkheid van de bloem zorgt echter voor ongekende vreugde bij floraliefhebbers. De exotische kannen zijn geschilderd in felle kleuren, hebben een bizarre vorm en originele voeding. Zodra het slachtoffer binnenkomt, wordt de val dichtgeslagen en houdt deze op te bestaan. Maar de bloem wint aan kracht en blijft zijn fans verrassen. Laten we dit “wonder” van de natuur eens nader bekijken om het op onze vensterbank te hebben.

De oogverblindende schoonheid van de “killer”

plant van verbazingwekkende schoonheid In zijn natuurlijke omgeving wordt de plant gevonden in Nieuw-Guinea, de Filippijnen, India en op het eiland Madagaskar. Het is een tropische wijnstok die tot 20 m . kan groeien.

Biologen onderscheiden 7 hoofdtypen nepentes, waarvan de meest populaire worden beschouwd:

 • Alata (de hoogte van de stelen is ongeveer 4 m en de kannen zijn van 10 tot 20 cm);nepentes alata
 • Raja (vallen groeien tot ongeveer 40 cm, gatdiameter – 20 cm);nepentes raja
 • Hookeriana (gebruikt voor binnenkweek);nepentes hookeriana
 • Kruik (houdt van een natte, moerassige omgeving).nepentes kruik

De oorspronkelijke roofdierplant (nepentes) is een mixotroof. Het voedt zich uit verschillende bronnen, afhankelijk van de omstandigheden. Naast zuurstof en vocht houdt de cultuur zich graag tegoed aan levende organismen. Hiervoor heeft ze een uniek “wapen” dat lijkt op een vat met een deksel. Het eetproces is vrij eenvoudig..

insectenvalIn de plant wordt een geurige zoete nectar geproduceerd. Het trekt verschillende insecten of kleine knaagdieren aan, die halsoverkop in een open “vat” “duiken”. Ze kunnen er echter niet meer uit, want de val is dichtgeslagen.

nepentes val structuurDe hals van het sierlijke vat heeft een glanzend frame met aarachtige gezwellen die de uitgang naar buiten afsluiten. De dode slachtoffers lossen geleidelijk op in de onheilspellende “kruik”. Hierdoor ontwikkelt de bloem zich succesvol in zijn natuurlijke omgeving..

Nepentes in kameromstandigheden

nepentes thuis

Thuis gebruiken ze voor voer:

 • bloedworm;
 • maden;
 • vliegen;
 • bijen;
 • mug.

Nepentes, die op vensterbanken groeien, kunnen slechts twee insecten per maand opnemen. Daarnaast wordt er regelmatig water in lege vaten gegoten. Weinig mensen weten dat heldere vallen geen knoppen zijn. In feite worden ze gevormd door gemodificeerd gebladerte. Afhankelijk van het type plant is deze er in verschillende vormen, kleuren en maten. De rest van de platen zijn langwerpig met afgeronde randen. Maximale bladlengte ongeveer 30 cm.

De plant wordt ook wel de kruik of vliegenvanger genoemd..

tweehuizige cultuurNepentes is een tweehuizige cultuur. Daarom worden er verschillende soorten knoppen op gevormd. Ze verschijnen in de oksels van de bladplaten. Ze bestaan ​​​​uit drie kelkblaadjes, die zijn verzameld in een groepsbloeiwijze met een rechtopstaand karakter. De bloembladen zijn donkerrood geverfd. In zijn natuurlijke omgeving bloeit de cultuur ongeveer 4 maanden, waarna de vrucht wordt gevormd in de vorm van een compacte doos. Binnen verschijnen de knoppen slechts af en toe. Dit weerhoudt je er echter niet van om de bloem op je vensterbank te bewonderen..

In “gevangenschap” leeft de plant van 2 tot 3 jaar. De kannen blijven 4 maanden aan de wijnstok. In de herfst sterft het bovengrondse deel af om in het voorjaar nieuwe scheuten te geven..

Systematische zorg voor nepentes thuis

thuiszorg voor nepentesOm dat soort schoonheid in je raam te laten groeien, is het belangrijk om de juiste look te gebruiken. Het is het beste om moerassige variëteiten te gebruiken die gemakkelijk wortel schieten in “gevangenschap”. Dergelijke planten zijn niet veeleisend wat betreft temperatuur en vochtigheid. En de rest van de punten zijn zelfs beschikbaar voor een onervaren bloemist. Overweeg hoe u voor een nepentes moet zorgen die binnenshuis groeit.

Licht is de bron van het plantenleven

verlichting nepentesVerlichting is een sleutelfactor in de succesvolle ontwikkeling van een tropische wijnstok. Daarom wordt de pot op de lichtste plek in huis geplaatst..

Het zou kunnen:

 • veranda verwarmd in de winter;
 • ruim raam met toegang naar de zuidzijde;
 • tafel in een lichte kamer.

Nepentes is niet bang voor direct zonlicht, zelfs niet op een zomerse middag. Bovendien houdt hij van het zachte ochtendlicht. In het koude seizoen wordt de cultuur voorzien van extra verlichting met krachtige lampen..

De duur van de daglichturen voor nepentes moet het hele jaar door minimaal 16 uur zijn.

Kamertemperatuur

temperatuur regimeEen goede thuiszorg voor nepentes zorgt voor de organisatie van een mild microklimaat. Van maart tot september moet de kamer 22 tot 26 ° C warm zijn. In de herfst en winter kunnen de temperaturen dalen tot +17°C. Alpine variëteiten voelen comfortabel aan, zelfs bij + 15 ° C.

Temperatuurdalingen op elk moment van het jaar hebben een nadelig effect op de plant..

Tropische vochtigheid

tropische vochtigheidDe geboorteplaats van nepentes wordt beschouwd als de tropische zone, waar veel neerslag valt. Daarom wordt de roofdierplant in vergelijkbare omstandigheden geplaatst. Dit betekent natuurlijk niet dat het huis constant kunstmatig moet worden beregend. De luchtvochtigheid wordt verhoogd met behulp van een pallet, die onder een bak met een bloem wordt geplaatst. Om de vloeistof langer te laten verdampen, wordt deze bedekt met veenmos of geëxpandeerde klei. Zo’n eenvoudige technologie zal de plant helpen zich “thuis” te voelen, ondanks het feit dat hij op bezoek is.

Ampel-soorten nepentes worden in potten met een hoge luchtvochtigheid in de woning geplaatst..

Water geven en sproeien

nepentes spuitenIndien mogelijk wordt de roofdierplant bevochtigd met regen of smeltwater. Hij heeft echter geen last van de gebruikelijke vloeistof die uit de kraan stroomt. Voordat het water wordt gegeven, wordt het in flessen gegoten. Het wordt enkele dagen bewaard en vervolgens bewaterd met nepentes. De watertemperatuur mag niet lager zijn dan kamertemperatuur, zodat het wortelstelsel van de wijnstok er niet onder lijdt. Water geven wordt uitgevoerd met behulp van een pallet.

Periodiek krijgt de plant een bui die lijkt op een tropische regenbui. Hiervoor wordt water opgevangen in de gieter. Wanneer het op natuurlijke wijze opwarmt, wordt de stroom naar het gebladerte geleid en overvloedig bewaterd.

Tijdens de procedure worden de kannen bedekt met een handdoek of polyethyleen.

Grond en een geschikte pot

selectie van grond en potEen even belangrijke factor in het succes van het kweken van een nepenthesbloem is het creëren van een substraat.

Het is meestal gemaakt van componenten:

 • vruchtbare grond;
 • vermiculiet;
 • gehakte pijnboomschors;
 • turf (veenmos).

Het afgewerkte mengsel wordt voor sterilisatie naar de oven of magnetron gestuurd. De zuurgraad van de grond mag niet hoger zijn dan 5,6%. Als het niet mogelijk is om de grond voor te bereiden, gebruik dan een kant-en-klaar substraat voor orchideeën. Het wordt verkocht in bloemenwinkels.

De capaciteit voor nepentes wordt gekozen rekening houdend met het staafvormige wortelstelsel. Een hoge en ruime plastic pot is voldoende. Voor ampel-variëteiten worden speciale hangende containers gebruikt..

Topdressing

insecten om te voederenEen tropische plantenroofdier heeft periodiek complexe meststoffen nodig. Kant-en-klare formuleringen voor bloeiende binnengewassen zijn het meest geschikt. Ze worden binnengebracht in april of juli, volgens de op de verpakking aangegeven dosering..

Indien nodig wordt de bloem in de letterlijke zin gevoerd. Dode insecten, kleine stukjes vlees of kwark worden in de “vaten” geplaatst.

Transplantatie en reproductie

nepentes transplantatieExperts raden aan om nepentes niet zonder goede reden naar een nieuwe pot te “verplaatsen”. Deze procedure leidt tot een aanhoudende ziekte of de dood van de bloem. Als er geen andere uitweg is voorzien, wordt de transplantatie uitgevoerd in het warme seizoen. De plant wordt overgebracht naar een nieuwe container, waarbij de aarden bal zorgvuldig wordt bewaard. Voeg indien nodig de ontbrekende grond toe en stamp deze aan. Direct na het verplanten, overvloedig water geven.

nepentes fokkenVaak wordt een vegetatieve methode gebruikt voor de reproductie van nepentes. Stekken worden genomen van de toppen of zijscheuten. De snijplaats wordt zorgvuldig gesmeerd met steenkool. Daarna worden ze met water neergelaten om de wortels te vormen. Om het proces te versnellen, worden speciale wortelgroeistimulerende middelen aan de vloeistof toegevoegd. Voor de stekken wordt een ideaal microklimaat gecreëerd: een hoge luchtvochtigheid en temperatuur (+26°C). Het proces duurt ongeveer 2 maanden..

Is er een andere manier om een ​​exotische cultuur te verspreiden? Veel mensen zijn geïnteresseerd in hoe ze nepentes-zaden thuis kunnen planten. Helaas leidt deze technologie niet altijd tot succes. Soms is het gekochte plantmateriaal praktisch dood, dus blijft het in de grond..

zaad scheutenVerse granen worden gezaaid in containers met kokossubstraat. Ten eerste wordt het overvloedig bevochtigd met een spuitfles. Daarna worden de gewassen afgedekt met folie. Zaailingen kunnen na 6 maanden verschijnen. Daarom is het belangrijk om kalm en positief te blijven. In ieder geval zullen we natuurlijke processen niet kunnen beïnvloeden. Maar als beloning krijgen we een exotische cultuur..

Nadat we de regels voor de zorg voor nepentes thuis zorgvuldig hebben geanalyseerd, begrijpen we de essentie van dingen. De bloem houdt van een overvloed aan zonneschijn, vochtige lucht en warme “douche”. Het groeit het beste in een ruime pot en geschikte grond. Vermeerder desgewenst met zaden of bladstelen. Het belangrijkste is om zich te houden aan de aanbevelingen van specialisten.

Welke zorg voor nepentes thuis is nodig – video

Adblock
detector