Viooltjes bont Violet heeft zijn rechtmatige plaats ingenomen, niet alleen op de vensterbanken. Er is een club van liefhebbers van deze planten die fantastische hybride exemplaren kweken, tentoonstellingen organiseren en hun ervaring met het verzorgen van viooltjes thuis delen. Het soortenassortiment wordt vertegenwoordigd door duizenden variëteiten, geregistreerd en nog steeds in cultuur, veel bekend, maar niet opgenomen in het register. Dit zijn vaak willekeurig geselecteerde hybriden..

Over het onderwerp: viooltjes – hoe zorg je voor bloei?

Soorten viooltjes

Viooltjes hebben veel soorten Viooltjes of Saintpaulia’s vertegenwoordigen een rozet van bladeren zonder een centrale stengel, met een groot aantal middelgrote bloemen met bloembladen van eenvoudige en bizarre vormen. De kleur van bloembladen en bladeren is gevarieerd. De vorm van de rozet is van eenvoudig tot sterk badstof. Gedessineerde kantplanten zijn niet alleen decoratief op vensterbanken. Ze creëren composities op het keukenschort, planken. Met zorg zal de plant het meest bescheiden huis versieren..

Viooltjes en aanverwante overtuigingen en volkstekens

Bloeiend violet - een indicator van een gezond gezinBij het thuis kweken van viooltjes, wordt aangenomen dat deze planten de materiële toestand van de bewoners en hun gezondheid versterken..

Viooltjes worden gecrediteerd met het vermogen om mieren uit hun huizen te verdrijven. Ze creëren ook een geluksveld in huis en kalmeren onevenwichtige mensen. Als het viooltje sterft, wordt aangenomen dat ze de ziekte van de eigenaar heeft overgenomen. En als iemand uit het huishouden ziek is, dan verdort het viooltje ook en deelt hij de kwelling van een persoon.

Dergelijke tekens maken de zorg voor een plant die zich in het huis heeft gevestigd verantwoordelijk, omdat een bloeiend viooltje een indicator is van een gezond gezin..

De kleur van de bloeiwijzen is ook van belang:

 • paarse bloemen zijn een indicator van liefde en begrip;
 • blauwe bloemen gedijen goed in een creatieve sfeer;
 • rood waarschuwt voor overmatige commercie;
 • witte kleur brengt harmonie, verwijdert negativiteit en lijden;
 • roze bloem op het raam van een eenzame persoon roept om een ​​paar te maken.

Een tere bloem vraagt ​​om een ​​zorgzame houding ten opzichte van zichzelf, niet alleen om een ​​vinger in de grond te steken, maar ook om te stoppen, praten, liefdevol het blad aan te raken. De onbeminde bloem zal verwelken en sterven door het ontbreken van een eenvoudige ochtendgroet. Je kunt de bloem van negatieve energie ontdoen door de plantenbak af en toe met de andere kant naar het licht te draaien..

Viooltjes planten en verzorgen thuis

Een goede verzorging van het viooltje zorgt voor de ontwikkeling en bloei.Als u besluit een viooltje te kopen, moet u rekening houden met zijn voorkeuren. De bloem houdt van fel licht, maar verdraagt ​​​​geen direct zonlicht. Violet houdt van vochtige grond, maar zonder stilstaand water, houdt niet van overmatige luchtvochtigheid en verdraagt ​​​​geen sproeien van een blad. Het kan alleen onder de douche worden schoongemaakt, maar na zeldzame procedures moet een droge plant worden verwijderd, zonder waterdruppels op de bladeren. Irrigatiewater moet altijd warm en bezonken zijn. Matig water geven door de pan wordt als handig en gunstig voor het wortelstelsel beschouwd..

Het violet houdt niet van tocht uit de ventilatieopeningen en ook niet van warme lucht van een verwarming, een ventilator. Ze kan niet tegen het gebrek aan liefde en rust in huis en onoplettendheid voor zichzelf. Als de wens om een ​​viooltje te hebben alleen maar sterker is geworden, dan bereiden we ons voor op het ontvangen van een nieuw familielid.

Grondvereisten

Goede grond en goede voeding zullen uw huisdieren mooi makenDe zorg voor kamerviooltjes begint met het voorbereiden van het juiste substraat en de juiste container voor de plant. Voor het planten wordt een zure samenstelling genomen, waaronder turf, gedroogd veenmos, bladaarde, zand en houtskool.

Bovendien mogen mos en steenkool niet meer dan 10% van de totale samenstelling van de hoofdingrediënten uitmaken:

 • turf – 3 delen;
 • blad land – 5 volumes;
 • grof rivierzand – 1 deel.

Experts adviseren om perliet en vermiculiet aan turf toe te voegen, die helpen om vocht vast te houden in lichte grond. Een slechte samenstelling vereist toevoeging van voedingsstoffen naarmate het groeit. Eenmaal per jaar wordt in de winter een humate-oplossing toegevoegd; in de lente en de herfst worden minerale dressings gemaakt met een speciale vloeibare meststof voor Saintpaulias. Voorwaarde is om overvoeding te voorkomen, de grond moet altijd schraal blijven..

Capaciteiten en timing van transplantatie

Viooltjes groeien en bloeien goed in kleine potjesThuis kweken van viooltjes heeft geen kleinigheden. Om ervoor te zorgen dat een kluit aarde niet verzuurt, moet deze voldoende zijn voor de ontwikkeling van wortels, maar zonder excessen. Dus voor een volwassen plant is een glas met een hoogte en diameter van 10 cm voldoende, terwijl het onderste deel uit de helft van de drainagevulling moet bestaan.

Totdat het wortelstelsel de pot met aarde vult, zal de plant niet bloeien. Voor verdunning mag de eerste pan een diameter van 6 cm hebben, het afvoergat moet overal groot genoeg zijn. De plant wordt om de drie jaar getransplanteerd, hoewel het niet nodig is om de capaciteit van de pot te veranderen, je kunt alleen de grond veranderen en de wortels zo zorgvuldig mogelijk afpellen.

Voortplanting en transplantatie van viooltjes

Volwassen planten kunnen worden vermeerderdThuis een viooltje planten en verzorgen, begint met het krijgen van een jonge plant. Reproductie kan worden uitgevoerd:

 • bladeren;
 • stekken;
 • zaden;
 • beworteling van steeltjes.

Een geworteld blad heeft het overgenomen en er ontwikkelt zich een nieuwe bloemDe eenvoudigste, vaak gebruikte methode is bladwortelen. Vóór het rooten moet de snede van het resulterende blad worden bijgewerkt, terwijl u deze diagonaal over het blad maakt met een gedesinfecteerd instrument en de snede in het water laat zakken totdat eelt en wortels zijn gevormd.

Met een wortellengte van 4-7 cm kan het blad worden geroot, van bovenaf afgedekt tegen overmatige verdamping en wachten tot de resultaten verschijnen. De kleine planten die verschijnen, worden tijdens het opgroeien in aparte containers geplant. Dergelijke planten zullen binnen een jaar met goede zorg bloeien..

Hybride viooltjes, chimaera’s genoemd, kunnen alleen worden vermeerderd door stiefkinderen en steeltjes, die moederlijke eigenschappen overbrengen. De stiefzoon kan met een priem van de hoofdafvoer worden gescheiden en direct in een turftablet worden geworteld.

Planten met een gezond wortelstelsel worden verplantBij het verplanten van planten moet u ervoor zorgen dat het wortelstelsel gezond is. De wortels van de plant zijn wit, levendig en vullen de container volledig. Wanneer hij uit de conische plantenbak wordt gehaald, behoudt hij zijn vorm. Dit is de basis van een van de methoden om een ​​plant water te geven, waarvoor een extern kussen wordt gemaakt dat door een filter is gedrenkt. Om dit te doen, wordt een goed gevormde plant in een grotere pot met een vochtig substraat in een speciaal nest geplaatst..

Een gezonde plant wordt overgeplant in een grotere potWortelrevisie is om alle bruine dode wortels te verwijderen. Alleen licht levende gezonde wortels blijven over. Met deze behandeling kan de plant gewassen worden in water en kunnen de wortels rechtgetrokken worden en in een voorbereide pot geplant worden. Als de wortelrot wordt gegeten, maak de plant dan schoon tot levend weefsel, bestrooi met actieve kool en droog het, en wortel het vervolgens opnieuw in water of in mos, dat bacteriedodende eigenschappen heeft.

Planten voelen zich goed in de zomer bij temperaturen tot 25°C, in de winter bij 18-20. De luchtdroogte moet ongeveer 50% zijn. De plant heeft het hele jaar een daglengte van minimaal 10 uur nodig, en tijdens de bloei lokale verlichting met fluorescentielampen.

Probeer water uit de bladeren te houden.Als het water door de pan wordt uitgevoerd, moet het overtollige water worden afgevoerd. Bij het water geven in een pot, de bladeren niet nat maken. In de zomer geven ze elke dag een beetje water, in de winter – 2 keer per week. Een jonge plant zal binnen een jaar bloeien, niet eerder.

Als de juiste zorg wordt besteed, zal een foto van viooltjes in huis een beloning zijn..

De bloeiperiode van viooltjes duurt tot 2 maandenPlanten bloeien meestal ongeveer 2 maanden, bloemen die vervaagd zijn en hun decoratieve effect hebben verloren, moeten worden geplukt.

De plant zal niet bloeien als de voorwaarden voor onderhoud worden geschonden of als parasieten of ziekten in de struik worden geïntroduceerd. Je moet vijanden op zicht kennen en met ze kunnen omgaan.

Hoe viooltjes thuis te kweken – video