Thuis voor campanula zorgen: groeiregels, voortplanting, ziekten

thuiszorg voor campanula Binnenbloemen werden te allen tijde beschouwd als een originele decoratie van een woonkamer. Daarom is het niet verwonderlijk dat de zorg voor campanula thuis veel flora-fans aantrekt. Schattige belletjes zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vullen het huis ook met geluk. Niet voor niets wordt de bloem soms “Bruid en Bruidegom” genoemd, wat het belangrijkste feest in het leven aangeeft. Laten we proberen de schoonheid van deze plant te voelen en de fijne kneepjes van de teelt te begrijpen..

De tederheid van de bloembladen en ingewikkelde vormen

zachte bloei van campanula Campanula behoort tot het geslacht van kruidachtige gewassen van de familie Kolokolchikovye. In de natuur komt de plant voor in Europa, Noord-Amerika, Centraal-Azië en de Kaukasus. Groeit in de steppe, weiden, open plekken in het bos en berghellingen. De wetenschappelijke naam “campanula” betekent “bel”.

De mensen noemen de bloem echter:

 • chebotki;
 • bellen;
 • vogelblad;
 • chenille;
 • familie geluk.

Biologen classificeren meer dan 400 campanula-soorten die zowel buiten als thuis worden gekweekt. De meest populaire variëteit aan kamerbellen is Campanula Equifolia. Het is een vaste plant met bungelende takken die ongeveer 30 cm lang worden. Omdat het vrij eenvoudig is om de campula thuis te verzorgen, siert hij veel woonruimtes en binnenplaatsen..

jonge klokjeDe volgende bladplaten, lang gesteeld, zijn lichtgroen gekleurd. De randen zijn gekarteld. De lengte van het blad is van 3 tot 7 cm. De maximale diameter van de knoppen bereikt 4 cm.

Ze zijn oorspronkelijk verzameld in pluimvormige bloeiwijzen en geverfd in de volgende kleuren:

 • bleekroze;
 • Sneeuwwitje;
 • lila;
 • paars;
 • blauw.

Vaak worden ze gevormd aan de uiteinden van sierlijke scheuten die er origineel uitzien tegen een achtergrond van sappig groen..

Ondanks zijn mooie uiterlijk verliest de plant na enkele jaren zijn decoratieve effect..

Thuis voor een companula zorgen: basisprincipes en deskundig advies

campanula zorgZoals u weet, heeft een prachtige bel geen speciale aandacht nodig. Het volstaat om de basisprincipes van de zorg ervoor te vervullen en het huis zal altijd worden versierd met levende “boeketten van vreugde”.

Om ervoor te zorgen dat de bloem zich aanpast aan de nieuwe kamer, wordt deze enkele dagen in een oude pot bewaard. Daarna beginnen ze de campanula te transplanteren in een nieuwe ruime container..

Omdat het wortelstelsel van de bloem snel groeit, wordt een losse grond bereid uit de volgende componenten:

 • turf;
 • lommerrijke grond;
 • humus;
 • zand.

Elk van hen wordt in dezelfde hoeveelheid ingenomen. Vervolgens wordt op de bodem van de container een drainagelaag geplaatst, die de zuurstofstroom vergemakkelijkt en overtollige vloeistof doorlaat. Leg het voorbereide substraat erop, ongeveer de helft van de container. Vervolgens wordt de plant overvloedig met water gegoten, waarna deze voorzichtig uit de container wordt verwijderd. De onderste laag van het paardensysteem, ongeveer 5 mm, wordt gesneden met een scherp mes. Dezelfde sneden worden aan de zijkanten gemaakt. De plant wordt in een nieuwe container geplaatst, het substraat wordt toegevoegd, verdicht en matig bevochtigd met een spuitfles. De getransplanteerde bloem wordt overgebracht naar een koele kamer uit de buurt van direct zonlicht.

Om de plant in een nieuwe pot snel wortel te laten schieten, is het raadzaam de aarden klomp op de wortelstok niet te beschadigen..

Een geschikt territorium kiezen

plaats voor campanulaOm gemakkelijk voor de campanula thuis te zorgen, moet u de juiste plaats voor zijn habitat kiezen. Ondanks het bijzondere lichtminnende karakter van de plant houdt hij niet van fel zonlicht. Daarom wordt de bloem in de zomer overgebracht naar de schaduwrijke delen van de kamer. De beste optie voor het plaatsen van de bel zijn westelijke en oostelijke ramen. In het warme seizoen wordt campanula naar de frisse lucht gebracht. De bloem wordt eind september teruggebracht naar zijn oorspronkelijke habitat, als de klimatologische omstandigheden het toelaten.

De plant verdraagt ​​heerlijk temperatuurschommelingen variërend van 15°C in de winter tot 25°C in de zomer..

Kweekgeheimen

reproductie van campanulaHet thuis kweken van campanula uit zaden is helemaal niet moeilijk als je de basisregels volgt. Het proces begint in het vroege voorjaar met het voorbereiden van geschikte containers of wegwerpbekers. Vul ze met droge en vochtige ondergrond. Licht aanstampen om het plantmateriaal goed te ontbinden. Vervolgens worden de miniatuurzaden van de kamercampanula voorzichtig geplaatst en licht bevochtigd. De procedure wordt uitgevoerd met een sproeier, anders zullen ze niet rijzen. Wanneer spruiten verschijnen met minimaal 3 bladeren, wordt de plant overgeplant in nieuwe potten. Na verloop van tijd zal de cultuur wortel schieten en zullen er gekoesterde bellen verschijnen..klokje van stekken

Om campanula met stekken te vermeerderen, worden verschillende eenvoudige procedures uitgevoerd:

 • een tak met meerdere bladplaten wordt uit de bodem van de plant gesneden;
 • plaats het gedurende 10 uur in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat;
 • wanneer de wortels verschijnen, wordt de scheut overgebracht naar een container met schoon water;
 • maak een substraat van zand en turf;
 • spruiten worden geplant tot een diepte van ongeveer 3 cm;
 • bedek de container met plasticfolie;
 • een keer per week hydrateren.

De gewortelde plant wordt overgeplant in een mooie pot, die reikhalzend uitkijkt naar de bloei. Een volwassen klokje wordt vermeerderd door de wortelstok te delen. Het wordt zorgvuldig in verschillende stukken gesneden en vervolgens in een aparte container geplant. Indien nodig wordt de plant gevoed met speciale meststoffen..

Een bloem voorbereiden op een staat van rust

voorbereiding op overwinteringOndanks de weelderige bloei en het weelderige groen stopt de binnenbel in de herfst met ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe Campanula overwintert om het van competente zorg te voorzien. Allereerst worden de langwerpige takken gesneden, waardoor er slechts 10 cm lang overblijft. Vervolgens wordt de bloem overgebracht naar een lichte maar koele kamer. De bel wordt niet meer dan 2 keer per maand bewaterd. In het voorjaar wordt de container op temperatuur gebracht, gedroogde scheuten worden verwijderd en de watergift wordt verhoogd. Als de plant te veel is gegroeid, wordt deze overgeplant in een ruimere container..

Mogelijke problemen tijdens de teelt

laesie van de bladeren van campanulaWat triest dat zelfs zo’n delicate bloem aan schimmelziekten kan lijden. Ze verschijnen vaak als gevolg van onjuist water geven. Daarnaast nestelen het schildluis en spint zich soms op de klokje. Het is niet altijd gemakkelijk om ze op te merken, daarom worden alle delen van de plant regelmatig onderzocht. Als ongedierte wordt gedetecteerd, worden de bladeren en scheuten gewassen onder een stroom warm water of behandeld met een speciale stof..

Vaak zorgt het bij velen voor paniek als de campanula opdroogt. Wat te doen in zo’n situatie? Eerst proberen ze de oorzaak te achterhalen. Het kan slechte verlichting of droge lucht zijn. Nadat deze problemen zijn verholpen, krijgt de bloem zijn prachtige “vormen” terug.

Campanula bloeit nietIn sommige gevallen rijst de vraag: waarom bloeit campanula niet, ondanks de juiste zorg?.

Er zijn echter een paar regels om in gedachten te houden:

 • de bloem mag tijdens het groeiseizoen niet worden aangeraakt;
 • in het vroege voorjaar moet de plant worden gevoed;
 • tijdens de bloei heeft campanula voldoende verlichting nodig.

Overtreding van deze voorwaarden leidt tot een vertraging van de bloemgroei. Zoals je kunt zien, zal de campanula met de juiste zorg de leefruimte zeker versieren met sierlijke bellen in verschillende kleuren. Waarom kweek je niet je eigen miniatuurtuin van verrukking??

Campanula zal het huis versieren – video

Adblock
detector