Thuis voor cactusvijg zorgen: voortplanting, water geven, voeren, temperatuur

zorg voor cactusvijg thuis Een goede verzorging van cactusvijg thuis is de sleutel tot een mooie en gezonde plant. Om ervoor te zorgen dat een bloem lang plezier heeft met zijn ongelooflijk mooie knoppen, moet u zich houden aan het bewateringsregime en tijdig bemesten..

Temperatuurregeling en verlichting

cactusvijg in huis Bij het kiezen van een plaats die geschikt is voor een cactus, moet worden begrepen dat de plant niet van frequente herschikkingen houdt, omdat deze zich slecht ontwikkelt. Opuntia houdt van zonlicht en goed geventileerde plaatsen. Ze is niet bang voor lage temperaturen. Het enige waar een cactus bang voor is, is water. Overloop is destructief voor hem.

Opuntia maakt vochtreserves aan in het gebladerte, dus een langdurige droogte is daar niet erg voor..

grond voor cactussenDit type cactus groeit goed op bodems, zelfs met een licht zure reactie, die niet erg vruchtbaar zijn. Het is belangrijk dat de grond op de gekozen locatie los en goed gedraineerd is. Het is niet overbodig om kiezelstenen of zand aan de plantplaats toe te voegen, zodat het water niet stagneert en de wortels van de cactus niet rotten.

Temperatuur

indoor cactusvijg op straatAls je een plant binnenshuis kweekt, voelt hij zich in de zomer comfortabel in elk deel van het appartement, ongeacht het weer. In de wintermaanden moet de optimale temperatuur voor cactusvijg 6-70 C zijn, niet hoger. In de tuin of op het gazon zal de plant overleven bij vorst niet lager dan -10 ° C. Als de winter strenger is, is de cactusvijg bedekt met takken, gevallen bladeren.

Verlichting

bloeien in goed lichtAls de cactusvijg in huis groeit, moet hij een plek vinden met het felle zonlicht dat hij nodig heeft om goed te groeien. Het is alleen nodig om de plant er geleidelijk aan te “wennen”. Als het de bedoeling is dat de cactus op de site wordt geplant, moet u het meest verlichte gebied kiezen dat tegen de wind wordt beschermd..

Thuis voor cactusvijg zorgen

Een mooie cactus is nogal pretentieloos qua inhoud. Voor de cactusvijgbloem zijn twee voorwaarden belangrijk: goede verlichting en water geven zonder overtollig vocht. Cactus heeft geen eisen meer.

Om je handen te reinigen van onzichtbare doornen, moet je warm water en gewone zeep gebruiken..

Cactusvijg water geven

cactusvijg water gevenIrrigatie is een belangrijk punt in de verzorging van de cactusvijgcactus. De doornige bloem moet regelmatig worden bewaterd. Wanneer ze in de warme helft van het jaar thuis worden gehouden, worden cactusvijgen alleen geïrrigeerd als de grond goed droogt. Als de luchttemperatuur daalt tot +60 C, kunt u de plant helemaal vergeten. In de winter kan een cactus verdorren door gebrek aan vocht, maar zodra hij water krijgt, wordt hij weer elastisch..

Kunstmest

meststof voor cactussenCactusvoer wordt gegeven vanaf maart-april en gedurende de hele zomer. Hiervoor is het beter om meststoffen te gebruiken met een laag percentage stikstofverbindingen. Neem na het voeren een pauze van ongeveer 14 dagen. Door een dergelijke bemesting kan de plant alle noodzakelijke sporenelementen ontvangen, wat zal leiden tot een overvloedige bloei..

Als de grond een alkalische of neutrale reactie heeft, worden een paar kristallen citroenzuur aan het water toegevoegd voor irrigatie, het kan worden vervangen door sap van verse citroen.

Ongedierte

beschadigde cactusDe meest voorkomende ziekte bij doornige planten is een schimmelinfectie. De tekenen zijn schimmel, donkere gebieden. Als ze op stekelige peren verschijnen, moet de plant worden vernietigd en moet de rest van de exemplaren onmiddellijk worden besproeid of bewaterd met een fungicide..

De schimmel tast vaak de cactusvijgwortel aan. Als zich kleine “puistjes” op de wortels hebben gevormd, betekent dit dat nematoden zich daar hebben gevestigd. Alle zwellingen worden verwijderd, de wortel wordt gewassen onder warm water, rijkelijk besprenkeld met houtskool of actieve kool en vervolgens geplant in nieuwe grond.

Ook witte vlieg, bladluizen, spintmijten nestelen zich op de cactus. Alleen speciale chemicaliën kunnen dit ongedierte aan. Als de cactusvijg goed wordt verzorgd zonder het irrigatieregime te verstoren, zullen dergelijke problemen zich niet voordoen..

Cactusvijgen planten en kweken

cactusvijgen planten in een potOpuntia vermeerdert zich op twee manieren: door middel van zaden en stekken. Het is toegestaan ​​om een ​​cactus het hele jaar door te verplanten in aangekochte of zelfbereide grond. Een overgroeide plant die niet in de pot past, is een teken van substraatvervanging..

Voordat u de transplantatieprocedure uitvoert, moet u wachten tot de grond droog is. Zet de cactus vervolgens een paar dagen op een verduisterde plek en geef hem geen water..

Tussen de cactussen zit een soort vorstbestendige cactusvijg, deze is geschikt om buiten te kweken.

Voortplanting van cactusvijg door stekken

tak van cactusvijgstekkenDeze kweekmethode wordt toegepast in het voorjaar en de zomer. Grote, overgroeide scheuten worden zorgvuldig gescheiden van de moederplant. De snede moet worden besprenkeld met kolen. De stekken worden een uur in de open lucht gelaten. Deze tijd is voldoende om de snijplekken goed te laten drogen en te bedekken met een beschermende film..

Vervolgens worden de stekken 2-3 cm verdiept in de voorbereide grond. De pot is bedekt met een “dop” gemaakt van glas of film om een ​​​​kas te creëren met een interne temperatuur van ongeveer 100 C. Om een ​​hoge luchtvochtigheid te behouden, worden de stekken periodiek besproeid met warm, bezonken water.

Van tijd tot tijd wordt de kas met stekelige peren gelucht. Wanneer de spruiten goede, sterke wortels produceren, kunnen ze in potten van geschikte grootte worden geplant..

Zaadvoortplanting

cactusvijg zadenDe cactusvijg heeft nogal specifieke korrels, bedekt met een zeer harde schil. Maar ondanks dit is het heel gemakkelijk om cactusvijgen uit zaden te kweken..

Voor het zaaien moet het graan worden verwerkt om de huid een beetje te verzachten. Om dit te doen, moet u ze enkele dagen in water laten weken of ze met schuurpapier wrijven..

Ook worden ze behandeld met een lichte oplossing van kaliumpermanganaat om het inoculum te desinfecteren. De zaden worden begraven in het grondmengsel, bewaard bij 200 C tot ontkieming. Net als stekken worden gezaaide granen regelmatig geventileerd en bevochtigd. Wanneer scheuten verschijnen, zitten ze in aparte containers..

Transplantatie van cactusvijg

een grote plant moet opnieuw worden geplantDit moet naar behoefte worden gedaan, omdat de plant zich lange tijd aan nieuwe omstandigheden aanpast. Om stress te verminderen wordt er overgeslagen van droge grond naar nieuwe droge grond. Daarna wordt de plant overgebracht naar een verduisterde plaats, daar 2 of 3 weken bewaard. De eerste watergift wordt niet eerder dan een week later uitgevoerd..

Het is het beste om cactusvijgen in de lentemaanden te verplanten..

Als kamerplant is cactusvijg gevoelig voor bloei, maar hiervoor heeft de cactus gunstige omstandigheden nodig. Nadat de vorst is gestopt, is het beter om de pot naar buiten te verplaatsen. De zonnestralen en goede ventilatie zullen de cactusvijg duwen om knoppen te vormen.

Een container kiezen om te planten

container voor het kweken van cactusvijgDe meeste kwekers geven er de voorkeur aan om ondiepe maar brede containers te gebruiken bij het kweken van cactussen. Hun minpuntje zit in de vrij snelle droging van de grond, hoewel er meerdere exemplaren tegelijk in zo’n pot kunnen worden geplant.

keramische potten voor cactusvijgIn feite werken cactusvijgen met elke pot, maar met goede gaten in de bodem voor drainage. Je kunt ook een plek maken voor kleine gaatjes, maar dan groot. Om te voorkomen dat water uit de bloempot stroomt en de vensterbank of meubels bederft, moet een laag kiezelstenen op de bodem van de pot worden gegoten.

Als je alle voorwaarden voor het kweken van een cactus volgt, zal het je in korte tijd verrassen met ongewone bloemen die elke kamer zullen versieren.

Adblock
detector