Thuis verzorgen en verzorgen van ficus

ficus verzorging aan huis Ficus is een sierplant met een enorme variëteit aan soorten en variëteiten. Thuis voor een ficus zorgen is eenvoudig, maar vereist begrip en rekening houden met de kenmerken van deze plant. Met de juiste zorg wordt deze kamerbloem niet alleen een prachtige interieurdecoratie, maar ook een natuurlijke luchtreiniger..

Ficus is een tropische plant. Daarom houden de meeste ficusvertegenwoordigers van warme, vochtige lucht. In hun thuisland groeien bomen van enorme omvang, verschillen ze in majesteit en bizarre vormen..

ficus benjamin in Sri Lanka Het geslacht van ficus omvat meer dan duizend soorten, waarvan een aanzienlijk deel uiterlijk praktisch geen overeenkomsten met elkaar vertoont. Veel soorten zijn wild en sommige groeien in tuinen, kassen, kantoren en appartementen.

Over het onderwerp: ficus Benjamina thuiszorg met een foto!

Ficus verzorging aan huis

ficus verzorging aan huisFicussen kunnen goed met elkaar overweg in huizen en appartementen. Ze versieren niet alleen de kamer, maar zuiveren en bevochtigen ook de lucht met behulp van uitgestoten fytonciden. Met overmatige droogte van lucht en een gebrek aan licht kunnen de meeste ficusplanten hun decoratieve aantrekkingskracht verliezen, dus het is belangrijk om rekening te houden met hun voorkeuren..

Basisvereisten voor de zorg voor ficus:

 1. Een plek. Voordat u een ficus kiest, moet u beslissen waar deze zal staan. Deze kamerplanten houden immers niet van verhuizen. Kies daarom eerst een plaats en pas dan een ficus.
 2. Verlichting. Zet de plant bij voorkeur op goed verlichte plaatsen, vermijd direct zonlicht. In het koude seizoen is het raadzaam om een ​​bloem op de vensterbank te zetten of extra verlichting te gebruiken met een fytolamp. Anders zullen de resulterende scheuten zwak zijn, de bladeren kleiner worden, de takken naar het licht beginnen te reiken, waardoor de kroon eenzijdig wordt.
 3. Temperatuur. Ficus heeft een temperatuur nodig van 18-20 ° in de winter, en ongeveer 25 ° in de zomer. Sommige soorten kunnen tegen lagere temperaturen. Als de kamer kouder wordt, moet u het aantal gietbeurten verminderen..
 4. Water geven. De meeste ficusen zijn gevoelig voor zowel overmatig als onregelmatig water geven. Overspoel en overdrijf de grond niet. In de winter wordt de watergift teruggebracht tot ongeveer 1 keer per week, afhankelijk van de soort. Het is belangrijk dat de grond tussen de gietbeurten door de tijd krijgt om uit te drogen..
 5. Vochtigheid. Ficussen houden van vochtige lucht. Ze kunnen worden gespoten en zelfs onder de douche worden gewassen, vooral op warme dagen. Ficussen met grote bladeren moeten periodiek worden afgeveegd met een natte doek of spons, omdat ze stof verzamelen en zich op het oppervlak kunnen vormen..

Ficus is een bloem waarvan de zorg nodig is voor de actieve groei, het behoud van schoonheid en gezondheid. Door voor de plant te zorgen, kunnen sommige soorten zich in bonsai vormen en sommige onder het plafond groeien.

Als het gebladerte bedekt is met gele vlekken en eraf valt, is de grond hoogstwaarschijnlijk drassig. Het is noodzakelijk om te stoppen met water geven en de aarde te laten uitdrogen. Verdorde of gedraaide afbrokkelende bladeren kunnen wijzen op onvoldoende bodemvocht. Je kunt de plantpot in een emmer water zetten, dan eruit halen en het water laten weglopen.

Ficustransplantatie is een noodzakelijke procedure

ficus transplantatieEen jonge plant moet de eerste 4-5 jaar elk voorjaar opnieuw worden geplant. Verder steeds minder. Grote ficusen worden niet aanbevolen om te worden getransplanteerd, omdat u de plant of wortels kunt beschadigen. Wel is een jaarlijkse vervanging van de bovengrond vereist. Het is ook de moeite waard om de bovenste laag te verwijderen en een nieuwe in te gieten als er zoutafzettingen op verschijnen..

Ficus wordt niet graag geplant in een pot die veel groter is dan het wortelstelsel. Daarom is het alleen nodig om het te veranderen wanneer de wortels vermoedelijk de hele ruimte van de oude container vullen. De diameter van de pot moet een paar vingers breder zijn dan de kluit.

Als de wortels door het drainagegat komen, is de pot waarschijnlijk krap. In dit geval kan de ficus in de zomer opnieuw worden getransplanteerd. Als je dit voorzichtig doet, zonder de wortels te beschadigen, zal de ficus de transplantatie goed verdragen..de plant heeft een transplantatie nodig

Het proces van het transplanteren van ficus moet uit verschillende fasen bestaan:

 1. De plant moet eerst worden bewaterd om het verwijderen uit de pot te vergemakkelijken en het wortelstelsel niet te beschadigen..
 2. Maak een poreuze grond aan bestaande uit humus, turf en zand.
 3. Leg een laag grind op de bodem van de pot voor een betere afwatering.
 4. Je moet de plant voorzichtig uit de oude pot halen, zonder de klont eraf te schudden.
 5. Beschadigde plekken op de wortels afsnijden en bestrooien met houtskool of actieve kool.
 6. Zet de bloem in het midden van een nieuwe pot, zorg ervoor dat de wortels er relatief vrij in passen.
 7. Vul geleidelijk alle vrije ruimte met aarde, zonder de nek van de wortel te vullen.
 8. Geef de plant water.

Bestrooi het aardoppervlak niet met decoratieve stenen of geëxpandeerde klei. Dit voorkomt dat de grond uitdroogt en verlucht..

De eerste twee dagen na het verplanten is het beter om af te zien van water geven. Met meer droge lucht kunt u de bladeren met water besproeien.

Grondbewerking

aarde voor ficusDe grond kan universeel of speciaal voor ficusen worden gekocht. Het is de moeite waard om zure en alkalische substraten te verlaten, ficusen geven de voorkeur aan licht zure, lichte grond. Ook is zo’n grondmengsel goed geschikt voor hen: 2 delen blad, 1 deel veengrond en 1 deel humus.

Grote, meerjarige planten hebben zwaardere, voedzamere grond nodig. Het kan een mengsel zijn van 2 delen graszoden en 1 deel blad of kas. Gehakte pijnboomschors, vermiculiet en houtskool kunnen worden toegevoegd. In dit geval is het belangrijk om een ​​goede drainage op de bodem van de pot te leggen..

Het scheuren van fragiele wortels in ficus is een zeker teken van onjuiste zorg. De reden kan zijn onjuist geselecteerde grond of fouten bij het water geven: overstroming, overdrogen of beide afwisselend.

Het is noodzakelijk om het irrigatieschema te herzien en niet te dichte kleigronden te gebruiken. Fijn zand mag niet worden toegevoegd om de grond te cementeren..

Ficuszorg aan huis: bemesting

toepassing van vloeibare meststoffenAls je goed voor de ficus zorgt, zelfs thuis, zal hij qua schoonheid en originaliteit niet inferieur zijn aan zijn exotische tegenhangers. Voor de gezondheid van bladeren, wortelstelsel en actieve groei van de plant in de lente en zomer, is het noodzakelijk om bemesting uit te voeren. Dit kan als een complexe meststof, en organisch of speciaal voor ficusen. Ook ficusen zijn dol op eten van koffiedik..

Gebrek aan voedingsstoffen en sporenelementen beïnvloedt het uiterlijk van planten:

 1. Gebrek aan stikstof leidt tot langzamere of groeiachterstand.
 2. Een tekort aan calcium en kalium manifesteert zich door een verlies van helderheid van de bladeren, ze zien er bleek en lethargisch uit.
 3. Gebrek aan fosfor veroorzaakt stengelverlenging.
 4. IJzertekort leidt tot pigmentatie en bladverlies.

Het is echter belangrijk om de maatregel in acht te nemen. Je moet de ficus ongeveer 2 keer per maand voeren. Als u dit vaker doet, kunnen er bruine vlekken op de bladeren verschijnen. Volg zeker de instructies op de verpakking!

Voor het bemesten is het noodzakelijk om de grond af te werpen om de plantenwortels niet te verbranden.

Reproductie

vermeerdering van ficus door bladstekkenAls de ficus zijn decoratieve aantrekkingskracht heeft verloren of als er een wens is om het aantal planten in huis te vergroten, kunt u proberen de bloem te vermeerderen.

Er zijn verschillende manieren om ficusen te reproduceren:

 1. Stekken. Er moet een boomscheut worden geselecteerd met een lengte van ongeveer 10-15 cm.Voor een effectieve beworteling wordt een incisie of spleet gemaakt aan de onderkant van de stek (als het hout zacht is, wordt één incisie gemaakt, als het hard is, wordt het is kruisvormig). Nadat de scheut is afgesneden, wordt deze een uur in warm water ondergedompeld om het vrijkomen van melkachtig sap te stoppen. Verder zijn er twee opties voor het rooten van de stekken:
  • In de grond. De stengel wordt verdiept door twee knoppen in een container met lichte grond. Vervolgens wordt de grond verdicht en bevochtigd. Bedek de bovenkant met polyethyleen of een plastic bak om broeikasomstandigheden te creëren.
  • In water. De stengel wordt in een bak met water neergelaten en bedekt met een film of plastic bak. Na het rooten wordt het in een pot aarde geplant.
  • Voortplanting van een blad. Gezond, jong, maar niet het bovenste blad wordt met een deel van de stam afgesneden. De resulterende stengel wordt een uur in water gedrenkt, waarna de container wordt gevuld met drainage van 3-5 cm en aarde. Vervolgens moet de beplanting worden bewaterd en bedekt met polyethyleen. Na beworteling en kieming kan de nieuwe plant worden overgeplant in lichte grond..
  • Voortplanting door gelaagdheid. De snelste manier om een ​​nieuwe plant te krijgen. Er zijn twee methoden, met lucht- en horizontale gelaagdheid:
   • In het eerste geval wordt een gezonde scheut geselecteerd, verschillende bladeren worden verwijderd van de plaats waar wortels zouden moeten ontstaan. Er worden een paar cirkelvormige sneden gemaakt met een afstand van 2-3 cm en de schors wordt verwijderd. Snijplaatsen worden verwerkt met Kornevin-poeder en gewikkeld in bevochtigd veenmos, vervolgens met een film en gefixeerd met draden. Na de wortelvorming wordt de stek afgesneden en in de grond geplant.
   • De tweede methode is geschikt voor ficusen met flexibele takken. De geselecteerde scheut buigt naar de grond in de vorm van een boog en verdiept zich iets totdat een wortelstelsel wordt gevormd. Verder kan de bewortelde scheut van de hoofdplant worden afgesneden en getransplanteerd.

   De plantvermeerderingsprocedure moet in het voorjaar of in het eerste decennium van de zomer worden gestart bij een luchttemperatuur van 23-25 ​​​​°.

   Thuiszorg voor ficus omvat bestrijding van plagen en ziekten

   ficus verzorging aan huisVoordat u een ficus in een winkel koopt, is het belangrijk om de plant te inspecteren op tekenen van plagen of ziekten. Bij de geringste hint van de ongezonde bloem is het beter om de aankoop te weigeren. Een nieuwe plant kun je beter een week apart van andere kamerbloemen in huis zetten..

   Ficussen kunnen vatbaar zijn voor aandoeningen zoals:

   1. Een roetzwam. Een kleverige zwarte bloei verschijnt op het gebladerte. Dit zijn de gevolgen van de afscheiding van slijm door bladluizen, schildluizen en ander ongedierte. De plant moet worden behandeld met een oplossing van zeepsop. Vervolgens wordt de hele bloem van de top tot aan de wortels besproeid met een fungicide-oplossing.
   2. Cercosporose. Op de achterkant van de bladeren verschijnen donkere vlekken en groeien geleidelijk door de hele plant. De oorzaak is de Cercospora-schimmel. Het is noodzakelijk om zieke bladeren te verwijderen en de plant te besproeien met een antischimmelmiddel.
   3. Grijze rot. De plant wordt beschimmeld, dan verschijnen er donkere vlekken op de bladeren. Het is belangrijk om de ziekte op tijd op te merken en de geïnfecteerde delen in het begin te verwijderen. Vervolgens worden de ficusen besproeid met fungiciden. Het is belangrijk om de ruimte vaker te ventileren en tijdelijk minder water te geven..
   4. Echte meeldauw. Een bloemachtige bloei verschijnt op de bladeren. In het beginstadium van de ziekte volstaat het om de geïnfecteerde gebieden af ​​te vegen met een sopje. Als de aandoening aan de gang is, worden de aangetaste gebieden verwijderd en wordt de plant zelf besproeid met fungiciden.
   5. Wortelrot. Veroorzaakt door overmatig water geven. De beschadigde wortels kunnen hun functies niet aan en de plant sterft zonder adequate voeding. Ter preventie kunt u de ficus eenmaal per maand water geven met een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat en tijdens het planten houtskool aan de grond toevoegen. U moet ook de mate van watergift controleren..
   6. Ongedierte (wolluis, nematoden, spintmijten, schildluizen, trips). Er kunnen vlekken of stippen op de bladeren verschijnen. Het is ook de moeite waard om naar ongedierte te zoeken als de bladeren verkleuren, geleidelijk geel worden, depressieve plekken, lekke banden en strepen op de bladeren verschijnen. Zo’n plant wordt afgeveegd met zeepsop en als het sterk wordt verspreid, wordt het besproeid met insipiciden. Alleen acariciden zijn effectief tegen teken.

   Het is onwenselijk om potten met bloemen dicht bij elkaar te plaatsen, omdat dit kan bijdragen aan de snelle reproductie van plagen en de verspreiding van ziekten tussen planten..

   Soorten binnenficus

   Deze opzichtige moerbeiplanten kunnen eruitzien als kleine bomen, wijnstokken of struiken. Elk type ficus onderscheidt zich door zijn originaliteit van vormen en individuele schoonheid..

   Rubberachtig (elastisch)

   rubberachtige ficusDe meest voorkomende soort. Het neemt gemakkelijk wortel en groeit. Heeft glanzende harde bladeren in verschillende vormen en kleuren. Sommige soorten vertakken goed en zijn vrij compact, andere vormen zwak zijscheuten en hebben de neiging om naar boven te groeien. Het is noodzakelijk om de kroon tijdig te vormen, de stelen vast te binden of periodiek te trimmen en te rooten. Hij houdt echt niet van onderkoeling van de wortels. Droogtebestendig, tolereert geen frequente watergift. Heeft een klein wortelstelsel, dus het is beter om een ​​kleinere container te kiezen.

   Ficus Benjamin

   ficus benjaminDe meest populaire indoor ficus, met een hoogte van 1,5 – 2 meter. Het leent zich goed voor kroonvorming door de stammen te snoeien en te splitsen. Gemakkelijk buigbare takken kunnen elke vorm aannemen. De bladeren zijn glanzend, leerachtig, langwerpig of lancetvormig, puntig aan het uiteinde. Verdraagt ​​​​geen wateroverlast van de grond. Hij houdt erg van licht, vooral van bonte variëteiten. Goede tolerantie voor droge lucht.

   Binnendiyka Ali

   ficus bennendijka aliDe bladeren lijken qua vorm op wilg, daarom hebben de mensen de naam wilg. Takken goed. Thuis kan het 1,5 m hoog worden en ongeveer 70-80 cm in diameter. Houdt van helder diffuus licht, lichte halfschaduw. Rassen met groene bladeren (niet bont) zijn meer schaduwtolerant dan andere soorten ficusen. Ze tolereren ernstige overdroging, maar sterven door wateroverlast. In de winter wordt de watergift zodanig beperkt dat de grond volledig uitdroogt..

   Lier ficus

   lier ficusLeerachtige grote bladeren tot 50-60 cm lang zijn dicht bij de stam en naar boven gericht, waardoor de plant eruitziet als een omgekeerde viool of lier. Houdt van eenzaamheid, zet hem niet in de buurt van andere planten. Thuis vertakt het slecht en op de leeftijd van 4-5 jaar kan het zijscheuten geven. Verdraagt ​​geen bodemkoeling na het water geven.

   Dwerg

   dwerg ficusBodembedekkende of ampelachtige plant met hartvormig blad en hangende scheuten. Kleine bladeren van 1-4 cm lang worden geleidelijk elastische leerachtige bladplaten tot 7-10 cm Verdraagt ​​slecht uitdroging van de aarde. Bij onvoldoende licht kan hij nieuwe scheuten laten groeien zonder bladeren. Bestand tegen temperaturen rond de 12-14°C in de winter zonder tocht.

   Eikenbladige ficus

   eikenbladige ficusEen kruipende plant met flexibele scheuten die zich vastklampen aan steunen. Ze worden in het interieur gebruikt voor het decoreren van muren en gordijnen. De bladeren zijn glanzend, leerachtig, 4-6 cm lang, in de vorm van eikenbladeren. Kan worden gekweekt als een ampelachtige plant of gerichte scheuten langs verschillende dragers (cilinders, piramides, enz.).

   Karika

   caricaEen boomplant, ook wel vijgen- of vijgenboom genoemd. De bladeren zijn behaard, groot, met 3-7 lobben. In de bladoksels worden groei- en bloemknoppen gelegd. In de winter valt het blad gedeeltelijk af. Er zijn een aantal ondermaatse soorten die binnenshuis vruchten afwerpen..

   Kers

   kersen ficusGestoord uitzicht. De scheuten zijn oranje, de bladeren zijn langwerpig en puntig. Het heeft kleine decoratieve vruchten die op kersen lijken. De vruchtdragende plant ziet er erg indrukwekkend uit.

   Ficus Pakket

   ficus pakketDe bladeren zijn breed ovaal met een bonte marmerkleur en staan ​​tussen een boomachtige stam. Het kan een prachtig gevormde kroon vormen. Thuis voor een ficus zorgen, vereist naleving van bepaalde regels. In de zomer vereist het overvloedig water geven en sproeien. Het reageert slecht op tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Verdraagt ​​​​geen luchtvervuiling, daarom is het absoluut onmogelijk om in de keuken of ernaast te plaatsen.

   Roestig

   roestige ficusPretentieloze plant met een halfronde kroon. Grote breed elliptische bladeren zijn aan de achterkant rood gekleurd. Het heeft jonge donzige scheuten met een roodachtige tint en het onderste deel van de stam is bedekt met luchtwortels. Geef de plant water met warm water.

   Flessenficus

   fles ficusDe basis van de stam, waarin de plant vocht ophoopt, lijkt op een verdikte fles. De wortels zijn kort, daarom laag, maar er worden brede containers gekozen voor hun teelt. In de winter komt dit type ficus in een rusttoestand, de watergift moet sterk worden verminderd.

   Bengalen

   bengaalse ficusKan bonsai vormen. Verschilt in de vorming van luchtwortels, waarvan sommige uitdrogen, en de rest de grond bereikt en wortel kan schieten. Bladeren zijn krachtig, van verschillende configuratie, afhankelijk van de variëteit.

   deltaspier ficus

   deltaspier ficusDe bladvorm is vergelijkbaar met een driehoek met afgeronde hoeken van 4-8 cm lang. Aan de voorkant heeft het vel lichte stippen en aan de achterkant – verschillende donkere. Vanaf jonge leeftijd kan het vruchten beginnen af ​​​​te werpen met kleine gele bessen, ongeschikt voor voedsel. Het groeit tot 80 cm, bestand tegen temperatuurveranderingen, maar verdraagt ​​​​geen tocht. Houdt van vocht, houdt van dagelijks sproeien en koele douches.

   Kraterblad

   kraterbladige ficusDe bladeren, hoewel leerachtig, zijn zacht, tot 9 cm lang, in omgekeerde driehoekige vorm, enigszins hol aan de punt. De kroon van ficus krateroliferous wordt gemakkelijk gevormd in de vorm van een bezem. In de zomer is het mogelijk om de plant buiten te houden.

   Ficus microcarpa

   ficus microcarpaKan bonsai vormen. Verschilt in een ongewone verdikte stam en weelderige kroon. Het is gevoelig voor sterke vertakking, ziet eruit als een boom. Om een ​​weelderige, matig vertakte kroon te vormen, is snoeien noodzakelijk. Bij het vormen kan bonsai gebladerte afwerpen. Er kunnen kleine bloeiwijzen tot 2 cm in diameter verschijnen.

   Iedereen kan zijn huis decoreren met een originele tropische bloem, het is voldoende om te begrijpen hoe je voor een ficus moet zorgen en er wat persoonlijke tijd aan moet besteden. Een gezonde, goed verzorgde plant zal jarenlang genieten van zijn schoonheid en de binnenlucht zal fris en comfortabel worden..

   Thuis voor ficusrubber zorgen – video

   Adblock
   detector