Thuis pedilanthus kweken

thuis pedilanthus kweken Onder kamerplanten zijn er veel mensen uit de tropen en subtropische gebieden. Pedilanthus, die thuis een grote groene decoratie wordt, is geen uitzondering. In de potcultuur worden verschillende bloemvariëteiten gekweekt, die geliefd zijn door hun dichte bladeren, krachtige groene stengels en paraplu-bloeiwijzen van roze-rode bloemen. Het is aan hun vorm, die doet denken aan een elegante zijden schoen, dat de bloem zijn naam dankt.

In de natuur kan een plant, afhankelijk van de soort, een hoogte bereiken van 50-200 cm, rechtopstaande en hangende stengels hebben, die steevast kaal worden naarmate ze groeien. Eén blik op hen is voldoende om te begrijpen waarom pedilanthus in hun thuisland “de trappen van St. Jacob”, “de duivelsrug” of “zigzagplant” wordt genoemd. De stelen van de bloem zijn bizar gebroken en lijken op een trap of bliksem.

Thuis is pedilanthus lager dan in de natuur, en bloementelers zullen in de winter minder snel bloeien..

Dit maakt de liefhebbers van subtropische cultuur echter niet van streek, omdat grote exemplaren minder decoratief zijn en kronen van ongewone bloemen op de scheuten met succes worden vervangen door bont blad met tinten wit, groen en roze.

niet-wispelturige pedilanthus Vanwege de eenvoudige verzorging van pedilanthus en zijn snelle groei, die 15-25 cm per jaar bereikt, kan de plant worden aanbevolen aan zowel ervaren bloemenkwekers als beginners die alleen de fijne kneepjes van een interessante hobby beheersen.

Verlichting voor pedilanthus in huis

de juiste verlichting voor pedilanthusEen inwoner van de droge subtropen van Noord- en Midden-Amerika, pedilanthus wortelt in de natuur op zonnige rotsachtige hellingen, waar er niet genoeg voedingsstoffen en vocht zijn voor andere planten. Een winterharde grote plant in gedrag vergelijkbaar met vetplanten, levengevend vocht ophopend in de stengels.

Verlichting voor pedilanthus in kameromstandigheden moet bijna natuurlijk zijn. Westerse of oostelijke ramen zijn het meest geschikt voor cultuur, waar de bloem onder een helder maar diffuus licht staat. Hier verschijnt de plant in al zijn glorie.

Aan de noordkant, vooral in de herfst-winterperiode, zal de bloem last hebben van een gebrek aan zonlicht, waarbij bonte variëteiten hun helderheid verliezen, de roze tint van de bladplaten verdwijnt en het wit geleidelijk wordt vervangen door groen.

Op de zuidelijke ramen worden optimale omstandigheden voor pedilanthus gecreëerd in de lente, winter en herfst. In de zomer bestaat het risico op oververhitting, waarop de bloem reageert door het blad te laten vallen of lichter te maken. Als er geen andere plek is, wordt de plant op zonnige dagen van schaduw voorzien of verder uit het raam gezet..

De pedilanthusbloem is een subtropische plant die van nature leeft in omstandigheden met lange daglichturen. In de middelste baan van half herfst tot april heeft hij achtergrondverlichting nodig, waarvoor het juister is om speciale fytolampen te gebruiken.

Pedilanthus inhoud temperatuur

Pedilanthus snoeienVergeet bij het thuis kweken van pedilanthus niet dat dit een thermofiele plant is die negatief reageert op onderkoeling, maar perfect temperaturen tot + 25-30 ° C verdraagt. In de zomer kan een bloempot veilig de lucht in, beschermd tegen neerslag en direct zonlicht.

Als de plant in de kamer wordt gehouden, moet de kamer regelmatig worden geventileerd..

Pedilanthus houdt van frisse lucht, maar is bang voor tocht en zal waarschijnlijk geen wortel schieten in de keuken, waar de concentratie van verbrandingsproducten te hoog is:

 1. In het warme seizoen is de optimale temperatuur voor het houden van pedilanthus +25 ° C. Op warmere dagen heeft de bloem een ​​verhoogde behoefte aan vocht, zuurstof en bescherming tegen de zon.
 2. Als het buiten kouder wordt en de lengte van het daglicht afneemt, voelt de plant zich beter bij +15-18°C, maar niet lager. Op dit moment wordt de watergift verminderd en wordt de plant extra gemarkeerd.

Pedilanthus bewateringsmodus

voorwaarden voor het houden van pedilanthusHoewel pedilanthus in de natuur niet wordt bedorven door een overvloed aan vocht, moet de watergift in kameromstandigheden regelmatig zijn:

 • het zomerregime van pedilanthus-irrigatie zorgt voor 2-4 sessies bodembevochtiging per week;
 • in de winter mag de bloem niet vaker dan 2 keer per 10 dagen worden bewaterd.

Het teken dat de plant vocht nodig heeft, is het drogen van het oppervlak. Overtollig water, vooral bij een verlaagde temperatuur van de inhoud van pedilanthus, dreigt met wortelrot. De bloem signaleert een chronisch vochttekort door vergeling en vallend blad..

Bodemselectie, bemesting en voeding van pedilanthus

gewortelde pedilanthus stekkenEen inwoner van droge subtropen is niet erg kieskeurig in de bodem. Let bij het kiezen van een bodem voor pedilanthus op matige voedingswaarde, goede beluchting, structuur en vochtgeleiding..

Onder de kant-en-klare mengsels kunt u een universele grond kiezen voor decoratieve bladverliezende gewassen binnenshuis. Als dit niet mogelijk is, wordt het substraat onafhankelijk gemaakt, waarbij wordt gemengd:

 • 3 stukken tuingrond;
 • 1 deel turf schoongemaakt van grove insluitsels;
 • 1 deel gewassen grof zand.

Voor een bloem is vochtstagnatie gevaarlijk; om dit te voorkomen, wordt een krachtige drainagelaag op de bodem van de pot gegoten..

Bovenop de grond wordt nog een laag fijn grind of kiezels gemaakt. Deze maatregel helpt om vocht vast te houden, verzilting van de bodem te voorkomen en langdurig los te houden..

pedilanthus na het snoeienBij het kweken van pedilanthus is het niet alleen belangrijk om de juiste grond te kiezen, maar ook meststoffen; het bemesten van een bloem moet een beetje stikstof en een volledig scala aan sporenelementen en mineralen bevatten. De cultuur heeft van april tot september extra voeding nodig, zolang het actieve groeiseizoen duurt. Het voeren van pedilanthus wordt 1-2 keer per maand uitgevoerd. Een teveel aan stikstof kan leiden tot verlies van bonte bladkleur, het is mogelijk dat het wortelstelsel wordt beschadigd door rot.

Moeilijkheden om pedilanthus thuis te houden

de plant heeft hulp nodigOndanks het exotische uiterlijk is pedilanthus pretentieloos en kan het goed overweg met alle kamerplanten. De problemen die zich het vaakst voordoen, hebben betrekking op schendingen van de regels voor zorg en onderhoud, waaronder:

 • gebrek aan zonlicht, waardoor de bladeren hun decoratieve effect verliezen, kleiner worden en afbrokkelen;
 • overmatig droge lucht en vochtgebrek, waardoor het blad geel wordt en het verlies ervan;
 • chronische overloop, wat leidt tot het verschijnen van rot en bodemongedierte;
 • koude lucht, waardoor de toppen van scheuten en bladeren bevriezen.

Onder het ongedierte dat de kamerbloem het vaakst aantast, kan men de spint, wolluis en bladluizen noemen, als de plant op zomerdagen in de open lucht was.

Voorzichtigheid is geboden bij het verzorgen van een pedilanthus, het contact van bloemensap op de gevoelige huid kan irritatie, roodheid, zwelling en jeuk veroorzaken. Daarom heeft de teler bij het snoeien en planten handschoenen nodig..

Pretentieloze pedilanthus – video