Thuis geweldige gloriosa kweken

exotische plant gloriorza Gloriosa is een exotische sierplant die van nature groeit in de warme klimaten van Zuid-Afrika en Azië. Het behoort tot de Melantia-familie, de orde van de leliebloemen, en de tweede naam is de bloem van glorie. Jonge planten zien er onopvallend uit in de winkelrekken, maar met de juiste zorg en onderhoud veranderen ze in heldere bloemen met lange, spectaculaire scheuten. Om de gloriosa-plant echter te laten gedijen in gematigde en zelfs koude klimaten, is het de moeite waard om van tevoren vertrouwd te raken met al zijn vereisten..

Gloriosa – wat is deze plant??

gloriasis in het wild Gloriosa is een meerjarige plant. Het is niet erg populair bij tuinders, daarom heeft het een klein aantal variëteiten. Kortom, ze komen in de schappen in de vorm waarin ze in de natuur groeien, in tropische bossen. De fokkers hebben geen moeite gedaan en hebben geen eigen aanpassingen gedaan, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om een ​​echte jungle liaan op de vensterbank te laten groeien.

Gloriasis is te herkennen aan verschillende tekens:

 • stengels zijn recht, lichtgroen, kunnen 1-2 m lang worden;
 • wortelstok – knol;
 • bladeren hebben een langwerpige lancetvormige vorm;
 • antennes bevinden zich aan de uiteinden van de scheuten, met behulp waarvan de plant zich aan de steun kan hechten;
 • bloemen zijn helder, groot, solitair, bevestigd aan lange steeltjes;
 • in een ongunstige periode kan het bovengrondse deel van de plant uitdrogen en met opwarming worden vegetatieve processen hersteld.

Op de foto ziet gloriosa er helder en spectaculair uit, maar het is beter om de bloei van ver te bewonderen, en als je ermee werkt, moet je de veiligheidsregels volgen. Feit is dat de plant giftig is voor dieren en mensen. Het bevat de alkaloïde colchicine, de concentratie ervan is vooral hoog in knollen en zaden. Voor een volwassene is het voldoende om 6 mg van de stof te eten voor het begin van een dodelijke afloop. Na het werken met gloriasis is het ten strengste verboden om de mond en andere slijmvliezen aan te raken..

Ondanks het feit dat gloriosa in de natuur 2 m hoog kan worden, wordt het thuis in potten gekweekt. Het is niet geschikt om in de volle grond te planten, omdat zelfs kleine seizoensgebonden temperatuurschommelingen destructief zijn..

Thuis kweken

gloriasis thuisMet de juiste thuiszorg ziet gloriasis er spectaculair uit. Het belangrijkste om te overwegen is dat de plant gewend is aan het hete tropische klimaat en overvloedig water geeft tijdens het regenseizoen, dus het kan geen vorst verdragen. Er zijn verschillende manieren om een ​​bloem te vermeerderen, maar de gemakkelijkste manier is om een ​​jonge plant in een winkel te kopen..

Als je gloriosa thuis kweekt, is er een manier om het buiten te planten. In de zomer, wanneer de luchttemperatuur stabiel is op 25-27 graden, kan het buiten worden geplaatst, en met de eerste koude kiekjes, kan het samen met de wortelstok en aarden klomp in huis of kas worden verwijderd..

Het wordt aanbevolen om de plant in een pot te verplaatsen – dit verkleint de kans op schade aan de wortels.

Gloriosa kweekmethoden

Op de foto van gloriasis bij thuiszorg kan het verschillen. Deze plant kan groot worden of kleine, rechte scheuten geven. Als er al zo’n bloem op de vensterbank staat, kan deze op twee manieren worden vermeerderd. In de natuur worden na een bloeiperiode zaden gevormd aan de toppen van de scheuten. Ze brokkelen af ​​in de grond, schieten wortel en het volgende jaar worden er kleine scheuten van verkregen..

Knolvoortplanting

reproductie van gloriosa-knollenDe gemakkelijkste manier om gloriosa te vermeerderen is met wortelstokken. Het behoort tot knolgewassen en bij het verdelen van de knol vormt elk van de delen volwaardige lange scheuten. Voortplanting vindt plaats in de lente, wanneer de bloem in een nieuwe container wordt getransplanteerd. De procedure is eenvoudig:

 • de wortelstok wordt uit de grond gehaald en voorzichtig met een mes in verschillende gelijke delen gesneden;
 • de plaats van de snede moet worden verwerkt met gemalen houtskool;
 • elke knol wordt in een aparte pot geplant en enkele centimeters met aarde besprenkeld;
 • water geven kan pas worden gestart als de eerste spruit verschijnt, en daarvoor kun je de plant opwarmen door hem op een warme ondergrond te plaatsen.

Bij het verplanten van gloriosa in het voorjaar kun je zien dat de oude wortelstok nieuwe kleine knollen heeft gevormd. Ze moeten alleen zorgvuldig worden gescheiden en in een nieuwe pot worden getransplanteerd. Na een tijdje veranderen ze in volwaardige individuele planten..

Zaadvoortplanting

gloriosa zadenDe methode om gloriosa uit zaden te kweken is langer. Hij groeit lang en hoewel de scheuten snel verschijnen, zal de eerste bloeiperiode niet eerder dan 3-4 jaar na het planten komen. Als het echter niet mogelijk is om knollen te krijgen van een volwassen gezonde plant, kun je ook een volwaardige liaan uit de zaden kweken..

Voor vermeerdering door zaden is het noodzakelijk om de plant te bestuiven. Gloriosa verwijst naar zelfbestuivende bloemen en de procedure kan thuis worden uitgevoerd:

 • stuifmeel met een borstel wordt overgebracht naar de bloemen van dezelfde plant;
 • na de bloei worden zaden gebonden;
 • ze moeten worden verzameld en geplant in vruchtbare grond;
 • voordat de spruiten wortel schieten, bedek ze met glas en ventileer ze regelmatig. het handhaven van een temperatuur van minimaal 20 graden.

Wanneer er kleine blaadjes aan de zaailingen verschijnen, kunnen de planten in aparte potten worden getransplanteerd en kan een irrigatiesysteem worden ingesteld. Onder de juiste omstandigheden groeit gloriosa snel, maar thuis is de hoogte zelden groter dan 50-60 cm.Grote planten kunnen worden gekweekt als ze in de zomer naar buiten worden gebracht. In het derde jaar is het mogelijk om te zien hoe de eerste heldere bloemen verschijnen..

Zorgadvies

gloriosa in een pot op straatIndoor gloriosa is een plant die speciale zorg vereist. Het is aangepast aan hete tropische klimaten met onregelmatige maar overvloedige watergift. De bloem groeit goed in vruchtbare grond. Het is de moeite waard om humus, compost, turf en zand aan het gekochte mengsel toe te voegen. Meststoffen worden periodiek opnieuw geïntroduceerd – de procedure is handig om in de lente uit te voeren, wanneer de plant in een grotere pot wordt overgeplant.

Er zijn verschillende aanbevelingen voor het kweken van grote en gezonde gloriosa en voor het sneller wachten op de bloei:

 • zet de bloempot op de goed verlichte kant en pas hem geleidelijk aan aan de zon voordat je hem in de zomer buiten zet;
 • de periode van actieve groei vindt plaats in de late lente en vroege zomer – op dit moment heeft de bloem overvloedig water nodig met water op kamertemperatuur;
 • in de herfst vertragen vitale processen, het is de moeite waard om de watergift te verminderen en de pot te herschikken naar een minder verlichte plaats;
 • gloriosa groeit het liefst in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid, dus je kunt de bladeren extra uit een spuitpistool spuiten.

Gloriosa heeft extra ondersteuning nodig, maar kronkelt er niet omheen, zoals veel andere planten, maar wordt vastgemaakt met ranken die zich aan het einde van de scheuten bevinden. De takken moeten zo worden vastgebonden dat ze niet vallen en niet worden beschadigd door hun eigen gewicht..

Hoe kies je een gloriosa-pot??

de plant heeft ondersteuning nodigDe wortelstok van de bloem is niet te groot, dus een kleine maar diepe pot is voldoende. Aan de onderkant moeten er gaten zijn voor de uitstroom van overtollig vocht en voor ventilatie van de wortels. Bovendien is het noodzakelijk om een ​​drainagelaag aan te brengen alvorens grond toe te voegen. Voor deze doeleinden zijn gekochte geëxpandeerde kleidrainage of kleine kiezelstenen geschikt. Een hoge steun wordt in het midden van de pot geplaatst – de plant zal zich eraan hechten met speciale antennes, omdat de scheuten lang en niet sterk genoeg zijn.

Rassen en variëteiten van gloriosa

In de natuur zijn er niet meer dan 10 soorten gloriosa. Voor thuiskweek worden meestal 3 hoofdvariëteiten aangeboden. Ze groeien in verschillende regio’s, maar ze doen het ook goed thuis in potten..

Gloriosa luxe

gloriosa luxeGloriosa luxe is de variëteit die het meest van nature voorkomt. Het groeit in de tropen, geeft de voorkeur aan een vochtig klimaat en kan 1,5 km boven de zeespiegel stijgen. Dit is een grote bloem – de scheuten bereiken een lengte van 2 m, maar ze zijn niet sterk genoeg en moeten aan de steun worden bevestigd. De bloemen zijn groot. individuele bloembladen worden maximaal 8 cm, buiten zijn ze roze, van binnen verandert hun kleur van geel (dichter bij de kern) naar felrood aan de uiteinden. De tweede naam van de variëteit is magnifieke gloriosa.

Gloriosa eenvoudig

gloriosa eenvoudigDeze variëteit is wijdverbreid in de tropen van Afrika. De scheuten groeien tot 1,5 m, de bladeren zijn kenmerkend voor de gloriosa-soort. De bloemen zijn middelgroot, de bloembladen bereiken 3-5 cm, aan de basis is hun breedte ongeveer 3 cm, ze hebben een geelgroene kleur met een overgang naar rood, recht, praktisch niet naar binnen gebogen.

Gloriosa Rothschild

Rothschild gloriosaGloriosa Rothschild is een andere variëteit van deze plant die geschikt is om thuis te kweken. In tegenstelling tot andere variëteiten heeft het vertakte scheuten, die elk aan een steun moeten worden bevestigd. De bloembladen zijn vrij groot, elk kan tot 10 cm lang worden. Ze zijn rood, bedekt met paarse vlekken, licht naar buiten gebogen aan de uiteinden..

Gloriosa is een van de weinige exotische planten die thuis gekweekt kan worden. Het is niet erg grillig in zorg en onderhoud, het is voldoende om een ​​optimaal temperatuurregime te handhaven en de grond regelmatig te bevochtigen. Verschillende soorten gloriosa zijn meerjarige planten en de eerste bloemen verschijnen pas een paar jaar nadat de zaden in de grond zijn geplant. Bij het uitvoeren van alle werkzaamheden en contact met een bloem is het echter de moeite waard om veiligheidsregels in acht te nemen en beschermende handschoenen te gebruiken. Het is ook de moeite waard om de toegang van huisdieren ertoe te beperken – de groene massa en knollen bevatten een sterk gif.