Thuis een exotische bananenboom kweken

bananenboom in huis Ervaren bloementelers vullen hun “binnentuin” vaak aan met ongewone culturen uit de tropen. Ze kweken de bananenboom met succes thuis en eten zelfs het fruit. Hoewel dit een lastige aangelegenheid is, zal de implementatie van een aantal agronomische regels helpen om het gekoesterde doel te bereiken. Maar laten we eerst kennis maken met een exotische cultuur uit warme landen. Overweeg geschikte variëteiten voor binnen- en groeiomstandigheden.

Botanische beschrijving en variëteiten

variëteiten van bananenboom Voordat we nadenken over hoe een bananenboom er vanaf de zijkant uitziet, merken we op dat het in feite gras is. In zijn natuurlijke omgeving heeft het een krachtige wortelstok. Er komt een stengel uit met een hoogte van 20 m en een diameter van ongeveer 40 cm.Daaromheen groeien gigantische bladplaten, ongeveer 2 m lang. De maximale breedte bereikt 1 m.

Afhankelijk van de variëteit zijn ze::

 • monofoon;
 • gespikkeld;
 • tweekleurig.

Bloei duurt ongeveer 8 of 10 maanden. Op dit moment wordt tussen het weelderige groen een krachtige steel gevormd, geverfd in een donkerpaarse kleur. Aan alle kanten is het omgeven door mooie knoppen die veranderen in voortreffelijke vruchten. Zo ziet cultuur eruit in de natuur.

zelf gekweekte bananenboomEen thuis gekweekte bananenboom is relatief klein van formaat. De hoogte van de cultuur is niet groter dan 2 m. De lengte van de platen is ongeveer 1,5 m, de breedte is niet meer dan 30 cm Aan de basis liggen de bladeren heel dicht bij elkaar en vormen ze een denkbeeldige stam. Het echte deel van de stengel is verborgen onder het substraat. Het is ook de onderstam van de bananenboom. Vanuit het midden groeit een bloeiwijze met veel knoppen. Na vruchtvorming droogt het volledig op..een bananenboom in bloei

Decoratieve variëteiten worden gebruikt om een ​​stijlvol interieur te creëren.:

 • Lavendel;
 • Fluweelachtig;
 • Fel rood;
 • Chinese dwerg.

Als fruitgewas worden de Puntbanaan, Kiev Superdwarf of Dwarf Cavendish geteeld. Het hele proces vereist echter speciale inspanningen en geduld van de teler. De beloning is exotisch geel fruit met een delicate smaak of weelderige tropische greens.

Aangezien een exotische kamer een hoogte van 2 m kan overwinnen, is het raadzaam om deze in het bijbehorende appartement te plaatsen..

Hoe je thuis een bananenboom kunt laten groeien?

hoe je thuis een bananenboom kunt laten groeienDe eerste stap naar uw doel is hoogwaardig plantmateriaal. Het wordt gekocht in de winkel of verkregen uit wilde bananen, die soms in supermarkten worden verkocht. Ze zijn klein van formaat. In de pulp zitten “kostbare” zwarte zaden.wilde bananen

Voor het thuis kweken van een bananenboom zijn vruchten met een perfecte schil geschikt.

bananen snijdenDe aangekochte exotische grondstoffen worden in een plastic zak gedaan en goed gesloten om de toegang van zuurstof te blokkeren. Wanneer de schil donkerder wordt, wordt deze voorzichtig verwijderd. Het vruchtvlees wordt doormidden gesneden, de zaden worden verwijderd met een scherp mes en op papier gelegd. Platte exemplaren worden verwijderd, waardoor alleen ronde korrels overblijven.

Gevolgd door een eenvoudig patroon:

 • het plantmateriaal wordt grondig gewassen;
 • doe in een glazen container;
 • vullen met schoon water;
 • 3 dagen verlof.

bananenzaden extraherenAan het einde van de periode worden de zaden opnieuw gewassen en op papier gelegd om te drogen. Maak een substraat van kokosnoot of veenmos. Meestal wordt het gekocht in bloemenwinkels. Voor gebruik opwarmen onder stoom. Wanneer het afkoelt, gemengd met perliet en vervolgens gegoten met kaliumpermanganaat. Desgewenst kunt u de grond zelf voorbereiden uit grof zand en veen (1:3). Vervolgens zullen we bekijken hoe we thuis een banaan op de juiste manier kunnen planten om het interieur te versieren of lekker fruit te krijgen..

Het is raadzaam om zaailingen van vruchtdragende bananenboomvariëteiten te kopen bij gespecialiseerde winkels..

Landingstechnologie

gekiemde bananenzadenOmdat de zaadschaal van een bananenboom een ​​dichte structuur heeft, wordt deze voorzichtig ingewreven met schuurpapier of een nagelvijl. Hierdoor zullen ze sneller ontkiemen. Vervolgens wordt het in het voorbereide substraat gedompeld. Wanneer er na 2-3 maanden spruiten verschijnen, beginnen ze thuis een banaan te planten met behulp van deze technologie.

voedzaam substraat en jonge zaailingBereid eerst een geschikte grond voor. Neem van onder berk, linde, hazelaar of acacia de bovenste laag aarde (ongeveer 7 cm).

Voeg eraan toe:

 • zand (1:10);
 • houtas (1: 0,5);
 • humus (1: 2).

De grondig gemengde samenstelling wordt gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 55°C geplaatst. Vervolgens wordt drainage in de bodem van de pot gegoten. Daarbovenop ligt bevochtigd zand en opgewarmde grond. Het gekiemde zaad wordt ongeveer 2 cm begraven, bestrooi het voorzichtig met aarde en bevochtig het overvloedig. De bewortelde cultuur wordt getransplanteerd in een container met een groot volume en een prachtig ontwerp.

Voor de eerste aanplant van een bananenboomzaailing is het raadzaam om een ​​kleine container te gebruiken.

Exotische verzorgingsregels

bananenboom verzorging

Voor een echte liefhebber van kamerplanten is er niets fijner dan thuis een banaan te zien groeien en er zorgvuldig voor te zorgen.:

 1. Allereerst wordt de cultuur voorzien van een ideaal microklimaat. In de zomer mag de kamertemperatuur niet lager zijn dan + 26 ° C, en in de winter – ongeveer + 20 ° C.goede verzorging van de bananenboom
 2. Zonlicht is een belangrijke factor voor de succesvolle ontwikkeling van cultuur. Het is geplaatst op de zuidelijke en zuidoostelijke vensterbanken. Om te voorkomen dat plaatplaten verbranden door de zon, worden in warme tijden de ramen bedekt met papier..indoor bananenboom
 3. Een goede verzorging van een bananenboom thuis omvat overvloedig water geven en sproeien. Omdat het bovenste bolletje aarde nooit mag uitdrogen, krijgt de plant in de zomer 3 keer per week water en in de winter 1 keer..
 4. Ongeacht het seizoen wordt de plant regelmatig besproeid met een spuitfles of douche. De procedure wordt 3 keer per dag uitgevoerd met warm bezonken water.

Een bananenboom voeren

meststof voor bananenboomMinerale en organische meststoffen zijn een prachtige stimulator van de gewasgroei. Ze worden verdund met water en geïntroduceerd tijdens het water geven. Na de procedure wordt de bananenboom 24 uur van de vensterbank verwijderd om hem te beschermen tegen direct zonlicht..

Bloemenwinkels verkopen kant-en-klare chemicaliën voor het voeden van exotische planten.

Verplichte transplantatie

jaarlijkse bananenboomtransplantatieElk jaar wordt de bananenboom overgezet naar een nieuwe container. De afmetingen moeten 4-5 cm groter zijn dan de vorige. Veeg de pot eerst af met alcohol of spoel af met een oplossing van kaliumpermanganaat. Op de bodem wordt een drainagelaag en wat substraat geplaatst. De plant wordt voorzichtig (samen met de aardkluit) overgebracht naar een nieuwe pot. De holtes zijn gevuld met grond, verdicht en overvloedig gedrenkt. Na 2 dagen wordt de bovenste laag losgemaakt en na 7 dagen wordt deze gevoed met meststoffen.

Mogelijke problemen oplossen

bladeren droogEr zijn verschillende factoren die voorkomen dat een bananenboom groeit. Door een gebrek aan zonlicht of een strakke bak stopt hij met groeien. Het probleem wordt opgelost met behulp van een cultuurtransplantatie en de keuze van een geschikte vensterbank.

goede zorgGedroogde plaatplaten aan de randen duiden op een lage luchtvochtigheid. Zo’n kweek wordt vaak gespoten met een spuitfles. Aan de andere kant verschijnen door overmatig vocht zwartbruine vlekken op de bladeren en beginnen de wortels te rotten. Een kweektransplantatie zal haar redden van een wisse dood..

Zoals je kunt zien, is het thuis kweken van een bananenboom een ​​arbeidsintensief proces. Eerst worden zaden verkregen en ontkiemd met behulp van een speciale technologie. De zaailingen worden overgebracht naar grotere containers. De geroote exotisch wordt overvloedig gedrenkt, regelmatig gevoerd en besproeid met warm water. Het resultaat is een chique gewas met prachtige bloemen en eetbare vruchten..

Hoe je thuis een bananenboom kunt laten groeien – video