Thuis een exotisch longanfruit kweken uit een steen

thuis longan fruit kweken Longan is een exotisch fruit afkomstig uit China dat tot ver buiten zijn grenzen populair is geworden. Thuis kweken van longan is interessant voor veel tuinders, want als je een paar eenvoudige regels volgt, kun je niet alleen een royale oogst van smakelijk en geurig fruit krijgen, maar ook een heldere, kleurrijke huisdecoratie.

Kenmerken en beschrijving van de longan-vrucht

longan rijpt Longan of “drakenoog” verwijst naar de groenblijvende bomen van de familie Sapindov. In natuurlijke omstandigheden is het te zien op het grondgebied van Aziatische landen – China, Vietnam, Thailand, Indonesië.

Botanische kenmerken van de longanboom:

 1. Groenblijvende bomen bereiken een hoogte van 20-30 m.
 2. Lange scheuten van de boom, neergelaten.
 3. De bladeren zijn groot, 15 tot 30 cm groot, gepaard, met spitse punten.
 4. Tijdens de vruchtperiode is de boom dicht bedekt met kleine vruchten (tot 5 cm groot) met een ronde vorm met een bruinoranje schil, die uiterlijk op noten lijken.
 5. De schil van de vrucht is dun maar zeer stevig. Het wordt niet gegeten.
 6. Longan fruit heeft een eetbare, gelei-achtige witte pulp, met een aangename zoete smaak en muskusachtig aroma..gelei-achtige pulp van longan
 7. In de vrucht – een grote kastanjebruine of zwarte.

Wanneer u thuis een longan-fruit kweekt, moet u er rekening mee houden dat deze boom traag groeit en zich ontwikkelt. De eerste oogst van rijpe vruchten kan pas 4-6 jaar na het planten van het zaad worden geoogst..

Thuis longan fruit kweken

thuis longan wilgen kwekenDe eenvoudigste en meest effectieve manier om thuis een longan te laten groeien, is door een zaadje van een foetus te planten. Maar fruit dat vanuit Aziatische landen naar binnenlandse supermarkten wordt gebracht, wordt onrijp geplukt – anders bederft het tijdens langdurig transport..

De beste optie voor het kweken van een exotisch fruit is om een ​​zaadje van een rijpe vrucht te gebruiken, omdat het afhankelijk is van de rijpheid hoe lang thuis groeit. Het is raadzaam om botten in te slaan tijdens het reizen in Aziatische landen of om toeristische vrienden te vragen.longan uit bot laten groeien

Hoge ontkieming van longan-zaden is alleen mogelijk als ze direct na het eten van de vrucht worden geplant..

Op vakantie kan dit niet – in dit geval moet u zorgen voor de juiste bewaring van het fruitzaad:

 • schil het bot van de pulp;
 • droog het zaad in de frisse lucht, in de schaduw;
 • veeg het bot grondig af;
 • pak in papieren zakdoekje, folie en plastic container;.

Met deze opslagmethode behoudt het “drakenoog”-bot een hoge kiemkracht tot 15 dagen..

Tank- en grondvoorbereiding

keuze van capaciteit en bodemWanneer u thuis longan-fruit kweekt, moet u er rekening mee houden dat dit een “wispelturige” cultuur is. Maar bij het creëren van comfortabele omstandigheden, zal elke tuinman een ongewone Aziatische plant kunnen kweken..

Longan is een grote plant die veel ruimte in beslag neemt, dus veel ruimte nodig heeft. De boom heeft een groot en massief wortelstelsel. De diameter van de bloempot moet overeenkomen met de wortels.

Voor het kweken van longanfruit is het raadzaam om vruchtbare en losse grond te gebruiken met een zuurgraad van minimaal 5 pH. Je kunt een speciaal substraat nemen voor tropische bomen – het heeft een uitgebalanceerde samenstelling, ideaal voor een exotische plant.

Voorbereiding van het bot

Voordat longan-botten worden geplant, moeten ze goed worden voorbereid. Om de kieming te verhogen, is het beter om meerdere zaden tegelijk te gebruiken..

Methoden voor het voorbereiden van het bot:

 1. Schil de zaden van de resterende pulp en droog ze af met keukenpapier. Laat het 24 uur intrekken en wikkel het vervolgens in een katoenen doek die is bevochtigd met water. Dek af met plastic en plaats op een warme plaats, denk eraan om de stof regelmatig te bevochtigen. De eerste scheuten verschijnen over 7-13 dagen.
 2. Giet warm water over de longan-zaden en laat 3 dagen staan, plaats dan 48 uur op de onderste plank van de koelkast. Met behulp van een dergelijke gelaagdheid kan de ontkieming van zaadmateriaal aanzienlijk worden verbeterd..
 3. Giet longan-zaden met een oplossing van een groeistimulator bereid volgens de instructies.

Voor de bereiding van longan fruitzaden kunnen kiemstimulerende middelen zoals Zircon, Epin Extra, Ecosil worden gebruikt..

Het bot planten

zaad scheutenOm thuis een longan van een bot goed te planten, moet je hem correct in een pot plaatsen. Onderzoek het zaad zorgvuldig – je kunt een klein licht stipje op het oppervlak zien. Plaats de pit in de pot met het spikkeltje aan de zijkant.

Een longan-zaadje planten:

 • vul de drainage aan de onderkant van de bloempot – het kunnen kleine kiezelstenen, grof rivierzand, geëxpandeerde klei zijn;
 • giet er een voedzaam substraat op;
 • verdiep het bot met ongeveer 4 cm;
 • bevochtig de zaden met bezonken water bij kamertemperatuur;
 • bedek de container met glas of plasticfolie om broeikasomstandigheden te creëren;
 • plaats de container op een warme en droge plaats, uit de buurt van tocht.

Geplante longan-zaden moeten elke dag worden geventileerd door de plasticfolie een tijdje te verwijderen. Als alle regels worden gevolgd, verschijnen de eerste scheuten in 13-15 dagen.

Longan zorg

ingemaakte longan zorgVoor actieve groei en goede vruchtvorming moet longan worden voorzien van kwaliteitszorg. Deze exotische plant stelt veel eisen aan verlichting – hij heeft minimaal 12 uur daglicht nodig.

Een pot met jonge scheuten zet je het beste op een vensterbank aan de zuid- of zuidoostkant. Longan heeft extra verlichting nodig, vooral in het geval van winterteelt. Hiervoor kunt u speciale fytolampen gebruiken.

Longan inperkingsvoorwaardenDe volledige groei van een plant is alleen mogelijk als het temperatuurregime wordt waargenomen van + 23 ° C tot + 27 ° C. Je moet ook zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Om dit te doen, kan longan gebladerte regelmatig worden bevochtigd met een spuitfles of kan een bak met water naast de plant worden geplaatst..

Water geven en voeren

water gevenLongan behoort tot vochtminnende planten. Het is het beste om hem regelmatig water te geven, maar in kleine porties. Voor bevochtiging wordt bezonken water op kamertemperatuur gebruikt..

Er wordt geen Longan-kraanwater gebruikt.

Voor een actieve ontwikkeling heeft een exotische plant regelmatig voeding nodig. Ze worden om de 2 weken aangebracht, waarbij complexe minerale meststoffen worden afgewisseld met organische. Longan kan worden gevoerd met speciale citrusmeststoffen..

plukken

longan fruit in een potIn het geval van het planten van meerdere longan-zaden, moeten ze worden gedoken. Tijdens de eerste 15 dagen na ontkieming groeien jonge zaailingen actief en vormen ze een sterk wortelstelsel. Meteen daarna kun je ze ophalen..

Geef de jonge zaailingen royaal water. Bereid bloempotten afzonderlijk voor met drainage en voedingsbodem. Verwijder de zaailing en plaats in een pot, bedek met aarde en water.

Plaats de potten met gedoken zaailingen op een warme en droge plaats, maar niet in direct zonlicht – dit kan brandwonden veroorzaken aan kwetsbaar gebladerte.

volwassen vruchtboomLongan is een exotische plant die elke tuinier kan kweken. Als u alle subtiliteiten van de landbouwtechnologie in de teelt observeert, kunt u niet alleen een genereuze oogst van smakelijk en gezond fruit krijgen, maar ook een ongewone groene interieurdecoratie.

Thuis longan fruit kweken en oogsten – video