Thuis abutilone kweken – wiresummit.org

Heldere bloei van abutilon Voor veel telers wordt abutilon de belichaming van de droom van een ideale kamerplant, die pretentie, lange kleurrijke bloei, hoge groeisnelheid en gemakkelijke nakomelingen combineert..

Met veel voordelen, is het belangrijkste dat aandacht besteedt aan de plant enkele of gepaarde bloemen die in de oksels verschijnen en gedurende vele maanden een weelderige dop op de struik vormen. Thuis is abutilon een grote meerjarige struik tot twee of drie meter hoog. Omdat het de naaste verwant is van de bekende Russische kaasjeskruid of marshmallow, kan abutilone in de moeilijke klimatologische omstandigheden van ons land alleen als een potgewas worden gekweekt. Maar zelfs in deze vorm toont de plant, genoemd naar de karakteristieke vorm van de bladeren “home maple”, al zijn beste eigenschappen.

Abutilon in de kas Thuis groeit abutilone snel en kan het in een paar jaar veranderen in een grote boom of struik. Om te voorkomen dat het groene huisdier de woonruimte inneemt die mensen nodig hebben, is het beter om abutilons van hybride oorsprong in het appartement te laten groeien met een compactere kroon en grote komvormige bloemen van verschillende kleuren.

Wat zijn de voorwaarden om zo’n ongewone kamerplant te houden? En wat is de zorg voor abutilon, zodat van de lente tot de late herfst heldere bloemenbellen erop pronken?

Abutilon inhoudstemperatuur

Bij hoge luchttemperaturen wordt abutilone verspotenOndanks de zuidelijke oorsprong van de cultuur, is het in de constant warme lucht van een appartement helemaal niet nuttig voor Abutilon. In de natuur groeit hij in gebieden waar het verschil tussen winter- en zomertemperatuur ongeveer 10 graden is. Daarom is de kabelbaan of “huisesdoorn” vaak te vinden in wintertuinen of kassen, en thuis heeft abutilon een temperatuur:

  • van 20 tot 26 ° C in de zomer;
  • 12 tot 15 ° C in de winter.

Als de plant op een veranda of loggia wordt geplaatst, moet eraan worden herinnerd dat wanneer de temperatuur van het abutilon-gehalte onder 5-10 ° C daalt, het ernstig ongemak begint te ervaren. En met een lang verblijf in koude lucht, werpt de cultuur gebladerte af. Temperaturen onder nul en blootstelling aan tocht zijn uiterst gevaarlijk voor de plant. Kou is echter niet de enige vijand van abutilon..

Als de lucht opwarmt tot 30 ° C, kun je verwachten dat de plant stopt met het vormen van knoppen en zelfs bestaande afwerpt. U kunt de abutilone die lijdt aan een hoge temperatuur helpen door regelmatig het bovengrondse deel van de plant te sproeien. Gebruik hiervoor alleen warm zacht water..

In de winter, wanneer verwarmingstoestellen de luchtkwaliteit in de kamer beïnvloeden, zal een scherm van niet-geweven materiaal of film dat de vensterbank van de woonruimte beschermt, een goede bescherming tegen hitte worden..

Verlichting bij het kweken van abutilon

De vorming van de kroon van abutilon hangt af van de kwaliteit van de verlichting.Abutilon is fotofiel en heeft thuis heldere diffuse verlichting nodig, maar is niet schadelijk voor gebladerte. Als er niet genoeg licht is, moet je niet wachten op een overvloedige bloei. Bij het kweken van abutilon met bont of bijna wit blad, is het juister om de plant een beetje te verduisteren om een ​​uniek patroon op de bladeren te behouden..

Thuis voelen abutilones zich geweldig op vensterbanken op het oosten, zuidoosten, westen of zuidwesten. De zuidramen kunnen niet zonder bescherming tegen de middagzon en de noordzijde zal niet voor de benodigde hoeveelheid licht zorgen. De kwaliteit van de verlichting heeft direct invloed op hoe compact de kroon van de plant zal worden, omdat in de schaduw de scheuten merkbaar langer worden, het blad dunner wordt, de vorming en snoei van abutilone moeilijker wordt.

Op zomerdagen reageert abutilon perfect op een zonnige veranda of balkon, en soms worden planten met succes naar de tuin overgebracht of zelfs in de volle grond getransplanteerd.

Kies in dit geval een rustige plek in de halfschaduw en zorg er ook voor dat de abutilone op een temperatuur wordt gehouden binnen de hierboven beschreven limieten. In de frisse lucht groeit het huisdier goed en bloeit, en als het koud wordt, kan het worden beschermd met een hoes van afdekmateriaal.

Kenmerken van water geven bij het verzorgen van abutilon

Voor weelderige bloei, moet je de regels van water geven volgenAbutilons “drinken” graag thuis, wat vooral merkbaar is op warme zomerdagen, maar ook in de warme droge lucht van een kamer waar de verwarming werkt. Een vertraging in het water geven tijdens het actieve groeiseizoen leidt noodzakelijkerwijs tot verwelking van het gebladerte en in sommige gevallen zelfs tot het verlies van knoppen en de dood van het perifere wortelstelsel. De plant mag niet uitdrogen. En het optimale interval tussen gietbeurten wordt overwogen wanneer het grondoppervlak een beetje opdroogt..

Bij het verzorgen van abutil is het echter beter om te focussen op de staat van de plant, de grootte van de pot waarin deze zich bevindt en de temperatuur van de inhoud. Een klein volume aarde verliest sneller vocht dan aarde in een grote pot. En in de droge lucht van een verwarmde ruimte daalt het vochtgehalte van het substraat veel sterker dan wanneer het huisdier in de voortuin staat. Veel hangt ook af van de samenstelling van de bodem..

Thuis abutilon water geven is alleen nodig met warm bezonken of smeltwater.

Als de plant tevreden is met een koele winter, hoeft deze veel minder vaak water te worden gegeven, anders veroorzaakt het vocht dat niet door abutilon wordt gevraagd rot aan de wortels.

Bodemselectie en abutilon verplanten

Abutilon geeft de voorkeur aan lichte, voedzame grondDe belangrijkste vereiste voor de grond voor het kweken van abutilon is een goede vocht- en luchtdoorlatendheid. Daarom kun je als substraat een universele grond voor binnenteelt gebruiken, op smaak gebracht met stoffen die de grond losmaken. Het kan zand, perliet of vermiculiet zijn..

Als componenten van natuurlijke oorsprong aan het mengsel worden toegevoegd, bijvoorbeeld humus of graszoden, moeten deze worden gedesinfecteerd om te voorkomen dat ongedierte en pathogene schimmels in de pot komen..

De grond voor het kweken van abutilone moet neutraal, los en licht zijn. Maar zelfs met een hoogwaardig substraat klagen bloementelers soms over de magere bloei van de cultuur. Dit komt door een verkeerde potkeuze..

Ampel abutiloneEen snelgroeiende plant met een goed potentieel assimileert gretig de grondbal, maar tijdens de ontwikkeling van het wortelstelsel bloeit abutilone praktisch niet. Daarom is het beter om een ​​\u200b\u200bjong exemplaar in een container met een diameter van niet meer dan 9-10 cm te planten, en dan, als onderdeel van de zorg voor abutilon, wordt het in de lente iets meer in een pot overgebracht.

De noodzaak van verplanten wordt aangegeven door een aarden klomp die volledig verborgen is onder het spinnenweb van wortels, evenals een extreem snelle opname van vocht tijdens het water geven.

Wanneer en hoe abutilone te bemesten??

Tijdens de bloei worden fosfor-kaliummeststoffen gebruiktDe snelle ontwikkeling van het groene deel van de plant en actieve bloei zijn de redenen dat abutilone thuis moet worden gevoerd. In de lente en tot de herfst wordt er om de twee weken gevoerd, waarbij minerale en organische meststoffen worden afgewisseld. Hoe duidelijker het voedingsschema wordt gevolgd, hoe langer en overvloediger abutilone bloeit..

De concentratie van meststoffen voor abutilon kan lager zijn dan in de instructies voor de geselecteerde samenstelling, maar tegelijkertijd moet u de bloem iets vaker voeren. Op het moment van massale bloei is het beter om abutilon te bemesten met producten met een hoog gehalte aan fosfor en kalium, die een positief effect hebben op de vorming van knoppen. Wanneer abutilone na het snoeien snel overgroeit met nieuw blad, is het juister om preparaten met stikstof te gebruiken.

Soms merken telers dat het aantal bloemen afneemt en het blad van de goed verzorgde abutilone verkleurt, geel wordt en zijn aantrekkelijkheid verliest. Deze symptomen duiden op een gebrek aan sporenelementen. Om de ontwikkeling van chlorose te voorkomen, wordt het huisdier bijvoorbeeld “Izumrud” gevoerd, wat helpt om snel decorativiteit en helderheid terug te geven aan de bladeren.

Abutilone snoeien

De plant heeft snoei en kroonvorming nodigAfhankelijk van de gekozen variëteit voor de teelt, kan abutilon in een appartement een kroon vormen tot anderhalve meter hoog. Als u geen snoei gebruikt, verliest abutilone binnen een paar jaar zijn vorm, valt de struik uit elkaar en worden alleen bloemen gevormd aan de uiteinden van de scheuten.

Om een ​​compacte struik of hoogstam te vormen, kun je niet zonder snoeien. Scheuten worden in de herfst en lente gesneden en geknepen tot de helft of een derde van de oorspronkelijke lengte.

Zelfs sterk snoeiende abutilone verdraagt ​​​​goed en de greens zijn in een paar weken volledig hersteld. Naast het feit dat het met behulp van deze procedure mogelijk is om het volume van de kroon te regelen, wordt de plant na het snoeien vernieuwd..

Als abutilone in de zomer in de tuin groeide, wordt het overwoekerde wortelstelsel ook in de herfst gesnoeid, waardoor de struik weer in zijn oorspronkelijke pot kan worden teruggebracht.

Zorg ervoor dat u na de bloei al vervaagde scheuten, alle beschadigde of gedroogde takken, afsnijdt. Tijdens dergelijke verzorging van abutilon mag u geen delen van de kruin achterlaten die deze schaduw geven, waardoor deze dik en verward wordt. In het voorjaar, voordat de knoppen verschijnen, wordt de vorm van de kroon weer gecorrigeerd.

Als je een jonge plant moet snoeien, knijp dan de hoofdscheut op een hoogte van 15-30 cm vanaf het grondniveau. En de volgende keer worden de scheuten van de tweede orde op dezelfde manier ingekort. Wanneer abutilone van eigen bodem een ​​miniatuurboom moet worden, is het in de beginjaren voor de stabiliteit van de stengel, vooral tijdens een set knoppen, handig om steunen te gebruiken.

Jonge abutilone heeft ondersteuning nodigSnoeien zorgt ervoor dat de slapende knoppen ontwaken en zijtakken vormen waarop knoppen worden gevormd. Hoe zorgvuldiger de kroonvorming wordt uitgevoerd, hoe rijker de bloei zal zijn in het komende seizoen. En na het snoeien wordt abutilone gevoerd. Een video over de zorg voor abutilone thuis helpt u visueel kennis te maken met de eigenaardigheden van cultuur en hoe deze wordt behandeld.

Mogelijke problemen bij het kweken van abutilone

Overvloedige vergeling van gebladerte en het afstoten van bloemen duidt op een plantenziekteAls de verzorging van abutilon niet de nodige aandacht krijgt, kan de bloemist geconfronteerd worden met gevaarlijke ziekten en plagen als wortelrot, wolluizen, bladluizen, spintmijten en schildluizen. Zorg voor preventie voor deskundig water geven, bevochtig de lucht en verwijder gevallen bloemen en bladeren.

Vallende knoppen, geelheid en verwelking van het gebladerte van abutilone signaal:

  • over plotselinge veranderingen in temperatuur van het gehalte aan abutilon;
  • over de aanwezigheid van tocht in de kamer;
  • irrigatieschema overtreding.

Het gebrek aan licht en het gebrek aan meststoffen, wanneer ze vooral nodig zijn – tijdens het groeiseizoen in de lente en de zomer, beïnvloeden het uiterlijk van de plant en de bloei niet op de beste manier..

Video over abutilon indoor esdoorn