Theeroos in een pot: kenmerken van zorg, transplantatie en reproductie

theeroos in een pot Onervaren kwekers zijn van mening dat een theeroos in een pot moeilijk onderhoud vraagt ​​en er moeilijk langdurige bloei uit te halen is. Dit is niet helemaal waar. De plant is grillig, vaak aangevallen door plagen en ziekten. Maar als u een paar belangrijke zorgregels kent, kunt u alle problemen het hoofd bieden. Met een beetje moeite kun je je huis decoreren met een prachtige roos met een subtiele verfijnde geur..

Hoe ziet een theeroos in pot eruit en waarom heet het zo?

theeroos in een pot op een vensterbank De theeroos wordt erkend als een van de mooiste vertegenwoordigers van de rosan-familie. De bloemen hebben een delicate, discrete schaduw. De bloembladen vormen een dichte rozet, hun rand is golvend, wat de bloem nog decoratiever maakt. De vorm van de knop is afhankelijk van de specifieke variëteit. Het kan rond of langwerpig zijn met een puntig uiteinde.

Een onderscheidend kenmerk is dat nadat de bloem volledig is geopend, het gele centrum zichtbaar wordt. En donkergroene bladeren, gelegen op dunne, maar zeer sterke stelen, worden een spectaculair frame van zo’n schoonheid.

China wordt erkend als het thuisland van deze bloem. Er zijn verschillende versies van waarom de roos precies als theehuis werd genoemd. Volgens een van hen leek de bloem op een kom, waaruit het gebruikelijk is om thee te drinken in het land van de rijzende zon. Volgens de ander leek het aroma van de bloem de ontdekkers zo subtiel en delicaat dat het hen deed denken aan de meest exquise soorten Chinese thee..

De theeroos is niet zomaar een sierplant. Het is te allen tijde als medicijn voor veel ziekten gebruikt. Bloemblaadjesthee helpt kalmeren, verhoogt de immuniteit en het humeur.

Optimale groeiomstandigheden

voorwaarden voor het thuis kweken van rozen

Om ervoor te zorgen dat een theeroos tevreden is met zijn groei en bloei, moet hij comfortabele omstandigheden creëren:

 1. De luchttemperatuur in het voor- en najaar moet tussen de +20 en +25 graden Celsius blijven. Voor de winter wordt de plant overgebracht naar een koele ruimte, waar de temperatuur wordt gehandhaafd van +10 tot +17 graden.
 2. De roos groeit alleen goed bij een luchtvochtigheid van minimaal 75%. Anders wordt het vaak beschadigd door spintmijten en verschillende ziekten. Droge hete lucht wordt erkend als het gevaarlijkst voor een plant. Zelfs kortdurende blootstelling kan leiden tot de dood van een bloem..
 3. Om ervoor te zorgen dat de bladeren een rijke groene kleur hebben en de bloei weelderig bleek te zijn, heeft de plant voldoende licht nodig. Het wordt geplaatst op een raam op het oosten of zuidoosten. Overdag is de roos overschaduwd met tule om brandwonden op de bladeren te voorkomen..

Voor een theeroos in een pot blijken tocht, plotselinge temperatuurschommelingen en de brandende zonnestralen dodelijk te zijn. Plaats de plant niet in de buurt van een airconditioner en verwarmingstoestellen..

Aankoop en overdracht

rozen transplantatieHet is beter om een ​​plant in beproefde tuincentra te kopen. U kunt er dus zeker van zijn dat de bloem niet is geïnfecteerd met gevaarlijk ongedierte. Bij het kiezen wordt gelet op de conditie van de plant zelf, en niet op het aantal knoppen. Vaak wordt de struik gedwongen om krachtig te bloeien met speciale voorbereidingen. Na het verplanten sterven dergelijke rozen vaak..

Koop alleen een gezonde plant met donkergroen blad. Het mag geen tekenen van ziekte en parasietschade vertonen. Als de struik er lusteloos en levenloos uitziet, is het beter om de aankoop te weigeren..

Een belangrijke vraag is hoe je een gekochte roos in een pot transplanteert. U kunt dit niet direct doen na terugkomst uit de winkel. De plant moet geacclimatiseerd worden. Hiervoor is één tot twee weken voldoende..

jonge rozenstruikVoor het verplanten wordt de plant behandeld met een ongediertebestrijder. De pot is zo gekozen dat deze een paar centimeter groter is dan de bak waarin de plant is gekocht. Het is beter om een ​​substraat te nemen dat speciaal voor rozen is ingekocht..

Je kunt de grond ook zelf opmaken. Meng hiervoor 2 delen graszoden, 1 deel bladaarde, 1 deel humus. Voeg wat zand toe. De transplantatie wordt uitgevoerd door de overslagmethode.

Na het verplanten van de plant wordt aanbevolen om alle bloemen en knoppen af ​​​​te snijden. Dus het zal voor de roos gemakkelijker zijn om stress te overleven, en het zal het wortelstelsel beginnen op te bouwen..

Zorgregels

ingemaakte theeroos zorg

Beginnende bloemenkwekers hebben vaak een vraag over de verzorging van een theeroos. Het is niet moeilijk, het volstaat om de volgende aanbevelingen op te volgen:

 1. Geef de plant water als de bovengrond uitdroogt. In de wintermaanden wordt de watergift teruggebracht tot 1 keer per week. U kunt alleen warm, bezonken water gebruiken..
 2. Eens in de 30 dagen krijgt de plant een douche met warm water. Vóór de procedure is de grond bedekt met een film om wateroverlast te voorkomen..
 3. Topdressing wordt aangebracht in de lente, zomer en herfst. Hiervoor kunt u kant-en-klare meststoffen gebruiken. Een theeroos in pot reageert goed op het voeren van kippenuitwerpselen. Om dit te doen, wordt het verdund in water in een verhouding van 1 tot 2, gedurende een week aangedrongen. De afgewerkte meststof wordt verdund in water in een verhouding van 1 op 15 en de plant wordt bewaterd.
 4. De plant wordt twee keer per jaar gesnoeid. Verwijder in het voorjaar alle takken die naar het midden van de struik zijn gericht. In de herfst worden de stengels afgesneden zodat er niet meer dan 5 knoppen op blijven. Gedurende de gehele levensduur van de plant worden regelmatig beschadigde takken, vergeelde bladeren en verwelkte bloemen eruit gehaald..snoeien van theeroos in pot

Thuis zorgen voor een kamertheeroos omvat ook bescherming tegen ziekten en plagen. Vaker heeft de plant last van spint, bladluizen, echte meeldauw of roest. Bij het eerste teken van een probleem worden gespecialiseerde medicijnen gebruikt..

Ingemaakte theeroos en transplantatieregels

een theeroos in een pot bloeitVolwassen planten moeten elk jaar opnieuw worden geplant. Als een roos uit een stek is gegroeid, moet je in het eerste jaar de pot twee of drie keer veranderen. Te krappe potten stoppen de ontwikkeling van het wortelstelsel..

De beste manier om een ​​theeroos thuis in een nieuwe pot te planten, is de overslagmethode. Het is het minst traumatisch voor de plant. De dag voor het begin van de procedure wordt de plant overvloedig bewaterd.

De transplantatie is verdeeld in verschillende fasen:

 1. De struik wordt voorzichtig samen met een kluit aarde uit de pot gehaald..
 2. Onderzoek de wortels. Als er tekenen van verval zijn, worden de beschadigde wortels afgesneden. De snijplaats is verpoederd met as of gemalen actieve kool.
 3. De bovenste 2 cm van de aarde wordt uit de coma gehaald.
 4. Drainage en wat verse aarde worden in een nieuwe pot gegoten.
 5. Zet de struik in een pot.
 6. Giet verse grond in de container tot de container vol is. Verdikt de bovenste laag iets.

rozen transplantatieNa het verplanten wordt de plant overvloedig gedrenkt. Het wordt ook aanbevolen om het over de bladeren te spuiten met een antistressmedicijn, bijvoorbeeld Epin.

Voordat u met de transplantatie begint, moet u zowel de pot als de grond desinfecteren. Was hiervoor de cache-pot goed met een oplossing van kaliumpermanganaat. De aarde kan een paar minuten in de oven worden bewaard of met kokend water worden gemorst..

Reproductie

voorbereiding van stekken voor vermeerderingDe beste manier om theeroosjes te vermeerderen is door stekken. Om plantmateriaal te verkrijgen, worden scheuten uit de struik gesneden, waarbij er ten minste drie knoppen op blijven. De resulterende stengel wordt in een container met een oplossing van een wortelstimulator geplaatst. Na een paar weken verschijnen de eerste wortels.

Na het snijden wordt geplant in een kleine pot gevuld met voedzame grond. Van bovenaf is het bedekt met plasticfolie. Naarmate de plant groeit, moet deze in een grotere pot worden overgeplant. De bloei van zo’n roos kan al in het tweede jaar na de beworteling worden verwacht..

Wat te doen als een roos niet bloeit?

de plant heeft hulp nodig

De meest voorkomende vraag voor beginnende bloemenkwekers is waarom een ​​theeroos niet bloeit. Er zijn verschillende antwoorden op:

 1. Niet genoeg licht. Als de ramen naar de niet-zonnige kant zijn gericht, moet u extra verlichting voor de plant regelen. Hiervoor is het aan te raden om speciale fytolampen te gebruiken..
 2. Ongepast binnenklimaat. In ruimtes met een lage luchtvochtigheid stoppen rozen met bloeien. Het installeren van een luchtbevochtiger zal het probleem helpen oplossen. Als het niet mogelijk is om een ​​apparaat aan te schaffen, worden open containers met water naast de plant geplaatst. Regelmatig sproeien van de struik met warm water zal ook helpen..
 3. Gebrek aan voeding. Als de bladeren hun rijke schaduw hebben verloren, zijn er gelige vlekken tussen de nerven ontstaan, waarschijnlijk is de roos aan het knagen. In zo’n situatie heeft ze gewoon niet genoeg voedingsstoffen om te bloeien. Je moet haar voeden met complexe mest.
 4. Overtollig voedsel. In een poging een weelderige bloei te bereiken, brengen onervaren kwekers te veel mest op de grond aan. Als gevolg hiervan wordt de grond gezouten. Het wortelstelsel kan er niet volledig nuttige stoffen uit halen. Verplanten in verse grond en het instellen van een normaal voedingsregime zal dit probleem helpen oplossen..

De bloeifrequentie van een theeroos is ook afhankelijk van de specifieke variëteit. Sommigen van hen kunnen bijna het hele jaar door genieten van luxe bloemen. Maar in feite zal een in de winkel gekochte plant twee keer per jaar bloeien..

Een roos in een pot verzorgen – video