Tapijthoningplant in een bloembed op het platteland - meerjarig alyssum

overblijvend alissum Bodembedekkende planten zijn een essentieel onderdeel van een mooi bloembed. Onder hen onderscheidt meerjarig alissum zich door zijn pretentieloosheid en lange bloei. De andere namen zijn rode biet, lobularia, steensteen. Sterk honingaroma afkomstig van alyssum trekt bestuivende insecten aan.

Beschrijving van overblijvend alissum

bodembedekker meerjarig alissum Alyssum behoort tot de koolfamilie. Op het grondgebied van Rusland groeien ongeveer 40 soorten rode biet, waaronder zowel eenjarige als vaste planten. Planten zijn ondermaats, kleine bloemen met vier bloembladen van witte, gele of paarse kleur worden verzameld in een borstel. De vrucht is een peul die een enorme hoeveelheid kleine zaadjes bevat. Het wortelstelsel is vezelig, ondiep.

Meerjarige variëteiten zijn laag – slechts 20-40 cm Alyssum begint in het vroege voorjaar te groeien en bloeit snel. Het thuisland van de bloem zijn de bergen van Zuid-Europa. Daarom ziet het er prachtig uit op alpine dia’s, in stoepranden, rabatka’s. Op de bloembedden creëert hij een doorlopend tapijt van delicate en felle kleuren. Foto van alissum in landschapsontwerp:alyssum in een pot op de site

Onder de meerjarige vertegenwoordigers van het geslacht zijn de volgende soorten populair: rots, bergen en zee.

Rots alyssum

Een meerjarige struik met sterk vertakte stengels tot 30 cm hoog.Met de leeftijd vraagt ​​de plant verjongende snoei omdat de stengel kaal is. Populaire variëteiten van alissum-rots:

  1. Gouden golf – uitgestrekte struiken tot 20 cm hoog In deze variëteit van alyssum verschijnt een gouden wolk van bloeiwijzen in de late lente – vroege zomer. Bloeit in het tweede jaar na het planten. Behaarde bladeren met een zilvergroene tint. De plant verdraagt ​​droogte goed en is makkelijk te verzorgen.Alyssum Gouden Golf
  2. Aphrodite – lage compacte struiken met paarse bloemen. Bloeit begin juni. Heeft een beetje schaduw nodig in de middaghitte en matige watergift. Geeft de voorkeur aan vruchtbare grond. Het reageert goed op voeding met complexe universele meststoffen. Verdun 20-40 g per emmer water.alyssum vaste plant Aphrodite
  3. Plenum – de variëteit onderscheidt zich door badstof gouden bloeiwijzen.alissum rang Plenum

Alissum berg

alissum bergVorstbestendige vaste plant niet meer dan 20 cm hoog met kruipende stengels en dicht behaarde bladeren, waardoor ze grijsachtig lijken. De bloei begint eind april. Bloeiwijzen zijn geel, met een sterke zoete geur.

Alyssum Marine

Dit type rode biet bereikt een hoogte van niet meer dan 20 cm en wordt als vaste plant alleen op zuidelijke breedtegraden gekweekt. In centraal Rusland is het populair in een jaarlijkse cultuur. Het heeft stevige, bijna liggende stengels. Bloemen, klein met een honinggeur, worden verzameld in dichte talrijke borstels. Hij bloeit van juni tot het begin van de vorst met witte, roze, lila en paarse bloeiwijzen. Alyssum marine, een bergplant, vermeerdert zich gemakkelijk. Voor een overvloedige bloei heeft het felle zon en voedzame grond nodig met een neutrale reactie..

Dit type lobularia is vooral effectief in brede linten, arrays, randen. Het is onvervangbaar als de onderste laag van ongelijke bloembedden.

Tiny Tim-variëteit – sneeuwwitte bloemen bedekken de struiken als een hoed. Deze kruipende variëteit, niet meer dan 8 cm hoog, creëert een complete illusie van zeeschuim tussen de keien in de rotstuinen..Alyssum Marine Tiny Tim

Violet Koning – een ampelachtige variëteit creëert hele lila watervallen in hangende potten.Alyssum Violet Koning

Princess in Purple is een andere ampelachtige variëteit. In potten vormt deze variëteit lange, hangende paarse scheuten. Op een bloembed ziet het eruit als een massief tapijt..Alyssum van de soort Princess

Voortplanting van overblijvend alissum

reproductie van alissum door de struik te verdelenDeze plant wordt op drie manieren vermeerderd:

  • zaden,
  • stekken,
  • de struik verdelen.

Zaden worden in het vroege voorjaar in de volle grond gezaaid, nadat de dreiging van vorst voorbij is.

Voor ontkieming hebben de zaden van overblijvend alissum zonlicht nodig, dus de zaden worden verspreid over het grondoppervlak en lichtjes aangedrukt met je handen.

Alyssum zaailingenOm de kieming te verhogen, is het beter om de zaaiplaats af te dekken met plasticfolie. Een paar dagen later wordt het verwijderd. Zaailingen duiken niet, dus het is onwenselijk om ze dicht te zaaien. Overtollige scheuten worden gewied, er blijft minimaal 10 cm tussen de scheuten.

Voortplanting door stekken is geschikt voor een volwassen, volwassen plant. Deze procedure kan worden gecombineerd met formatieve snoei aan het begin of het einde van de zomer. Gebruik een scherpe snoeischaar om overtollige takken weg te knippen en in de grond te wortelen. De resulterende jonge planten worden geplant op een vaste plaats niet dichter dan 30 cm van elkaar.

De verdeling van de struiken wordt in april uitgevoerd. De struiken worden opgegraven en met een schop in stukken gehakt. Er moeten meerdere scheuten op elk deel blijven. Delenki zitten op dezelfde manier als gewortelde stekken. Na het planten wordt alissum water gegeven.

Hoe alyssum op de juiste manier te trimmen?

snoeien meerjarige alissum

Alle variëteiten en variëteiten van lobularia moeten regelmatig worden gesnoeid. Het bevordert een sterke groei en een betere bloei..

Struiken die niet worden gesnoeid, verliezen na verloop van tijd hun decoratieve effect. Hun stengels worden kaal en het aantal bloeiwijzen neemt af. Naast het trimmen van vervaagde borstels, worden scheuten bovendien ingekort tot 7-10 cm, terwijl ze tegelijkertijd mooie, weelderige en matig schaarse struiken vormen. Correct snoeien verhoogt de sierlijkheid en vermindert de kans op echte meeldauw aanzienlijk. Rots alyssum wordt na de bloei met een derde van de lengte ingekort.

Plagen en ziekten van alyssum

alissum plaagZoals alle planten van de koolfamilie heeft de alyssumbloem last van de kruisbloemige vlo. Om het te beschermen tegen vlooien, wordt het besproeid met een infusie van knoflook, alsem, tabaksstof. In geval van ernstige schade worden chemische middelen gebruikt: “Aktaru”, “Aktellik”, “Fitoverm”.

Bij een hoge luchtvochtigheid en verdikking heeft de biet last van wortelrot en echte meeldauw. Rot komt erop tot uiting door vergeling van de bladeren. Zieke exemplaren worden opgegraven, de wortels worden gewassen in een roze oplossing van kaliumpermanganaat en op een andere plaats geplant.

Bij een ziekte met echte meeldauw worden de bladeren bedekt met een witachtige bloei en worden ze na verloop van tijd broos en broos. Ernstig aangetaste planten worden vernietigd, de rest wordt behandeld met een fungicide-oplossing. In de toekomst is het noodzakelijk om het irrigatieregime in acht te nemen en te proberen de aanplant niet te verdikken.

Alyssum vaste plant in landschapsontwerp

alissum sneeuwtapijtOntwerpers combineren meerjarige alissums bij voorkeur met ampelachtige en bodembedekkende petunia’s, pelargonium, Turkse anjers.

Een favoriete plek voor Alyssum zijn de alpine glijbanen. Een dichte verstrooiing van delicate bloemen omlijst de stenen prachtig en bedekt alles met een stevig tapijt.

Hoge variëteiten worden traditioneel gesneden en voegen honingtonen toe aan het aroma van boeketten. In bloembedden worden ze gecombineerd met irissen, tulpen, begonia’s..

Bij het kiezen van een locatie voor het planten van lobularia, moet rekening worden gehouden met het sterke zoete aroma. Naburige planten mogen hem niet storen.

Naast vaste planten zijn de eenjarige soorten alyssum white Snow Carpet en Esther Bonnet erg populair onder zomerbewoners..alyssum van de variëteit Esther Bonnet

Door een meerjarig alissum in het zomerhuisje te planten, kunt u genieten van de weelderige bloei en het delicate honingaroma van het vroege voorjaar tot de vorst.

Groeiende overblijvende alissum – video

Adblock
detector