Subtiliteiten van zorg en reproductie van de prachtige Vanda-orchidee

Prachtige Wanda-orchidee Het geslacht van bloeiende planten uit India, andere regio’s van Zuid-Azië en Noord-Australië verenigt meer dan vijftig soorten. De Wanda-orchidee werd in de vorige eeuw enorm populair, toen de eerste exemplaren in Europese kassen verschenen..

Tegenwoordig zijn orchideeën van dit geslacht een van de meest populaire onder liefhebbers van binnengewassen. Wanda’s populariteit is gemakkelijk uit te leggen. Prominente, tot een meter hoge planten met langwerpige lineaire bladeren en trosvormige bloeiwijzen zijn vrij pretentieloos en kunnen meerdere keren per jaar bloeien. In een bloeiwijze die zijn decoratieve effect tot 50 dagen behoudt, zijn er 10 tot 20 bloemen. Orchideeënkronen kunnen, afhankelijk van de soort en variëteit, in verschillende tinten worden geverfd, maar de meest waardevolle zijn blauwe Vanda. Dit is een uiterst zeldzame kleur voor orchideeën, de kleur van de plant wordt ook doorgegeven bij het kruisen, wat actief wordt gebruikt in veredelingswerk..

Zo groeit de Wanda orchidee Een ander kenmerk van de Vanda-orchidee zijn de krachtige wortels, soms wel 1,5-2 meter hoog. Het is met behulp van grijze wortelstokken bedekt met een wasachtige laag dat epifytische soorten de voeding krijgen die nodig is voor groei en bloei..

Wanda Orchideeënverzorging

Zoals alle orchideeën die uit tropische gebieden komen, voelt Wanda zich binnenshuis niet erg comfortabel en vereist het creëren van omstandigheden die zo natuurlijk mogelijk zijn. Lees ook over de Phalaenopsis orchidee!

Hoe een orchidee binnen te kweken? Waar u op moet letten bij het verlaten en onderhouden van een gast uit de verre Indiase tropen?

De beste plaats voor zo’n plant is een kas, maar niet alle bloementelers hebben de mogelijkheid om de zuidelijke schoonheid op deze manier te plezieren..

Wanda Orchid kweken in een kasHoud er daarom bij het verzorgen van de Wanda-orchidee thuis rekening mee dat de plant:

  • heeft geen lange rustperiode;
  • ontvangt het meeste van zijn voedsel niet uit de bodem, maar uit de atmosfeer;
  • moet de temperatuur binnen het bereik van 20-25 ° C houden met een afname van de achtergrond ‘s nachts;
  • groeit goed en bloeit bij hoge luchtvochtigheid;
  • houdt niet van stilstaande lucht, maar is tegelijkertijd bang voor tocht;
  • staat graag 12-14 uur per dag onder de verspreide zonnestralen.

Als je bij het verzorgen van de Wanda-orchidee het temperatuurregime niet in acht neemt of de inhoud van de bloem in droge lucht toestaat, verzwakt de plant onvermijdelijk, worden de scheuten dunner, wordt het blad geel en bloei, als dat wel het geval is, niet tevreden met pracht.

Het is vooral belangrijk om in de winter een luchtvochtigheid van 60-80% en de vereiste hoeveelheid daglicht te handhaven. Gebruik hiervoor huishoudelijke luchtbevochtigers, regelmatige irrigatie van groen en het wortelstelsel, evenals kunstmatige verlichting van planten..

Wanda orchidee in huisOmdat dit type orchidee vanwege de krachtige vertakte wortels meestal thuis wordt gekweekt zonder pot, maar in een mand of op een blok, is irrigatie een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Wanda-orchidee. De watertemperatuur voor dergelijk sproeien en water geven, als de bloem in een glazen vat wordt geplaatst, moet enkele graden warmer zijn dan de omringende lucht.

Exemplaren in transparante hoge vazen ​​worden regelmatig bewaterd. Om dit te doen, wordt water, gezuiverd van zouten en andere schadelijke bloemverbindingen, in een container met een orchidee gegoten om de wortels te bevochtigen. Na 20 minuten moet het overtollige water worden afgetapt.

Laat het water 20 minuten in de potten staan ​​en giet het dan af.Deze tijd is voldoende om:

  • de plant heeft voldoende vocht gekregen;
  • plaatselijk de luchtvochtigheid verhogen;
  • beschermen de wortels tegen bederf bij langdurig contact met water.

Tijdens de periode van actieve groei worden warme douches opgenomen in de verzorging van de Wanda-orchidee, die ze ‘s ochtends doorbrengen, zodat na de procedure de bladeren en het oppervlak van de wortels de tijd hebben om uit te drogen..

In de winter heeft de plant minder vocht nodig en tijdens de periode van steelvorming en knopopening neemt de behoefte aan vocht juist sterk toe..

Transplantatie en verzorging van de Wanda-orchidee

Speciale bakken voor Wanda orchideeënAangezien dit ras geen substraat nodig heeft, is een orchideeëntransplantatie ook niet nodig, maar de teler ontkomt er niet aan om voor het wortelstelsel te zorgen.

De wortels moeten regelmatig worden geïnspecteerd, gedroogde of beschadigde gebieden worden verwijderd en ervoor worden gezorgd dat er geen brandpunten van rot of de verspreiding van schimmelinfecties verschijnen..

Thuis wordt de Wanda-orchidee in manden geplant, containers met traliewerk, of grote stukken schors en mos worden gebruikt om een ​​bloem aan te bevestigen. Om de plant in de geselecteerde container verder te versterken en de holtes af te dichten, worden draad, gestoomde bast, houtskool en goed gedroogde veenmos gebruikt..

Plantenwortels hebben speciale zorg nodigBij het overzetten van een plant van de ene container naar de andere, is het belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn met het wortelstelsel. Na het verplanten van een orchidee is het nuttig om bladvoeding in de zorg op te nemen met een complexe gespecialiseerde samenstelling. Meestal worden dergelijke procedures voor de Wanda-orchidee wekelijks uitgevoerd met behulp van een zwakke oplossing van meststoffen..

Orchideeënvermeerdering en verzorging van jonge planten

Je kunt nieuwe orchideeënplanten krijgen door dochterrozetten te planten van het ouderexemplaar, die worden gevormd aan de basis van een volwassen bloem.

Deze plant kan worden geplantJonge planten mogen alleen van een grote struik worden gescheiden als hun eigen wortels zijn gevormd. Alle secties tijdens de vegetatieve vermeerdering van orchideeën en de verzorging ervan moeten worden behandeld met kaneelpoeder of gemalen actieve kool. Eerst worden de rozetten geplant in ondiepe manden met een mengsel van houtskool, stukjes schors en veenmos en worden de containers in een kas geplaatst. Daar groeien jonge Wanda en vormen actief wortels tot de stengelhoogte 15-18 cm bereikt Nu is de plant klaar om de kamer te versieren met weelderige bloeiwijzen.

Lees ook het artikel over het onderwerp: verzorging en reproductie van orchideeën thuis na aankoop!

Video over de ongebruikelijkheid van Wanda’s orchidee

Adblock
detector