Spectaculaire soorten en variëteiten van Zinnia kiezen – een aristocratische bloem voor uw tuin

soorten en variëteiten van zinnia Zinnia’s kunnen met recht als een oldtimerplant worden beschouwd, omdat ze al lang voor onze geboorte in bloembedden en op bloembedden te vinden waren. Dankzij het nauwgezette werk van fokkers zijn soorten en variëteiten van Zinnia in enorme aantallen verschenen. Ze verschillen duidelijk van elkaar. Lang en laag, groot en klein, monochroom en bont – ze verdienen allemaal aandacht. Wil je wat levendige kleuren toevoegen aan je achtertuin? Laten we dan kennis maken met de meest populaire en mooie variëteiten van deze geweldige bloem..

Afhankelijk van de vorm van de plant en de opbouw van de bloeiwijzen worden 4 groepen onderscheiden:

 • sierlijke zinnia (variëteiten met sterke rechtopstaande stengels en bloeiwijzen van verschillende groottes, kleuren en structuren);
 • smalbladige zinnia (planten met een smallere en lichtere bladplaat);
 • fijnbloemige zinnia (middelgrote struiken met kleine bloemen van bloemblaadjes die aan de punt zijn gedraaid);
 • zinnia linearis (dwergzinnia’s met kleine kamille-achtige bloeiwijzen).

Linearis en fijnbloemige zinnia hebben op de een of andere manier geen wortel geschoten in de bloembedden van tuinders. Hoogstwaarschijnlijk speelde de onopvallende grootte van hun manden een rol. Maar de sierlijke en smalbladige variëteiten zijn stevig opgenomen in de lijst met populaire planten. Waarom vond je ze zo leuk en welke worden het vaakst geplant? We brengen een selectie van zinnia-variëteiten onder uw aandacht met een foto en een korte beschrijving.

Slanke aristocraat – sierlijke zinnia

zinnia sierlijk Sierlijke Zinnia onderscheidt zich door rechtopstaande stengels, die niet bang zijn voor de wind. De struik vertakt zich alleen in dwergvariëteiten. Krachtige steeltjes aan de bovenkant verdikken en eindigen in prachtige bloeiwijzen-manden. Afhankelijk van de variëteit kan hun diameter klein zijn, ongeveer 3 cm, of liever breed, tot 14 cm. De hoogte van de stelen zelf varieert ook van 30 cm tot bijna 1 m. Over hun gehele lengte zijn ze bedekt met een hard naar beneden, hetzelfde is te vinden op de bladeren … Ovaalpuntige bladplaten groeien tegengesteld, gekleurd in donkergroen.

Om te voorkomen dat hoge planten elkaar in de schaduw stellen, moet er een afstand van minimaal 20 cm tussen de struiken zijn. Dit is overigens een kruisbestoven gewas.

Elegante zinnia, zoals dit ras ook wel genoemd wordt vanwege de Latijnse naam, wordt gekenmerkt door een lange bloei. Het begint half juni en de laatste bloeiwijzen bloeien als de vorst toeslaat. De bloemen zijn erg mooi, de rietblaadjes kunnen langwerpig zijn of in een buis worden opgerold. Het midden is versierd met een cluster van kleine, gele, buisvormige bloembladen.

De zaden van elegante zinnia zijn zeer kiemkrachtig. Zelfs 4 jaar na de oogst ontkiemen ze bijna allemaal..

Op hun beurt zijn de variëteiten van zinnia sierlijk gegroepeerd, afhankelijk van de vorm en structuur van de bloeiwijzen, evenals volgens de hoogte van de planten:

 • dahlia;
 • zinnia fantasie;
 • POM Pom;
 • chrysant;
 • gaiardio;
 • scabiosa.

Dergelijke variëteiten van sierlijke zinnia zien er prachtig uit..

Zinnia Courage

zinnia moedVerschilt in overvloedige bloei en korte gestalte. De hoogte van de struiken is maximaal 35 cm.De bloeiwijzen zelf zijn ook klein, gemiddeld ongeveer 8 cm, maar bevinden zich in grote aantallen tussen groene bladeren. Bloemenmanden van badstof, halfrond, wit, roze, oranje of rood.

Zinnia Mishutka

zinnia teddybeerHoge planten (tot 90 cm) met grote weelderige bloeiwijzen. Hun diameter kan 16 cm bereiken, terwijl de langwerpige bloembladen met een afgeronde rand dicht bij elkaar liggen. De bloemen hebben de vorm van een halve bol en kunnen in verschillende kleuren worden geverfd. Een van de rijkste is de paarse Mishutka Zinnia. De rode kleur die veel voorkomt bij deze planten is dieper, met een nauwelijks waarneembare lichtvlek in het midden van de bloem. Maar de diameter van de mand zelf is een paar centimeter minder.

Zinnia Apriori

zinnia a prioriHoge, tot 90 cm, spreidende struik met sterke stelen en grote manden. De diameter van de bloeiwijzen is 15 cm, geschilderd in een rijke zalmroze kleur.

Zinnia Carnaval

zinnia carnavalHoge, tot 70 cm, struik, stengels zijn krachtig, recht, sterk blad. De bladeren zijn donkergroen, ovaal, met een scherpe punt. Verschilt in bonte bloeiwijzen met een diameter van ongeveer 10 cm Dit is een zeer effectieve dubbele zinnia. Het kan wit, roze of geel zijn, met donkere vlekken op de hoofdachtergrond..

Zinnia Carrousel

zinnia carrouselDe variëteit onderscheidt zich door een elegante tweekleurige kleur van bloeiwijzen met een donker midden en lichte randen. Ze zijn klein, tot 10 cm in diameter, met brede dubbele bloembladen. Zinnia Carousel – middelgroot, maximaal 50 cm hoog De stelen staan ​​stevig rechtop. Verrassend genoeg kan ze zelfstandig kruisen met andere variëteiten. Het resultaat zijn originele manden..

Zinnia sierlijk Italië

zinnia sierlijk italiëHet valt direct op in het bloembed door de hoge, tot 90 cm hoge stelen. Bloeit in dichte badstof manden in de vorm van een halve bol. Er is veel vraag naar een bloemenmix van rode, witte en groene kleuren..

Zinnia Russische maat

zinnia russische maatDe hoogste variëteit met stengels tot 180 cm hoog, echter alleen onder kasomstandigheden. In het bloembed zijn de struiken iets lager, maar ze behouden de grootte van badstof dichte manden van verschillende kleuren (van 12 tot 15 cm in diameter).

Zinnia sierlijke dahlia

zinnia sierlijke dahliaPlanten van deze groep onderscheiden zich door grote bloemen met een diameter van 10 tot 15 cm. Ze lijken erg op dahliabloemen, met halfronde manden, waarin de buitenste bloembladen van badstof zijn, en in de rieten zijn de uiteinden gebogen.

Dergelijke variëteiten van dahlia zinnia zijn erg mooi.:

 • Jaloezie;
 • Californische reuzen;
 • Maansteen;
 • Godin;
 • Lavendel;
 • Paarse Koningin;
 • Lilliputter;
 • Reusachtig;
 • Kersenkoningin;
 • Monarch;
 • Mandarijnmousse;
 • Ijsbeer.

Zinnia Envy

zinnia jaloersDit is een van de meest ongewone variëteiten, die vaak eenvoudigweg groene zinnia wordt genoemd vanwege zijn oorspronkelijke kleur. Een andere naam is Zinnia Envi (uit het Engels – “afgunst”). De bloeiwijzen zien eruit als grote weelderige groene pom-poms. De diameter van elke bloem is niet minder dan 15 cm, afgeronde brede bloembladen, hoe dichter bij het midden, hoe meer ze in het midden zijn gewikkeld. Ze bloeien in de vroege zomer en bloeien tot halverwege de herfst..

Voldoende hoge steeltjes, tot 70 cm, maken het gebruik van groene zinnia mogelijk voor het snijden en maken van originele boeketten.

Zinnia Californië reuzen

Zinnia Californië reuzenEen van de hoge, grootbloemige soorten met grote dubbele bloeiwijzen met een gemiddelde diameter van 15 cm.Verschilt in snelle groei en overvloedige lange bloei. De kleur is gevarieerd, van wit tot donkerrood en paars.

Zinnia Maansteen

Zinnia MaansteenHoge en grootbloemige variëteit, de hoogte van de struik bereikt 90 cm en de diameter van de bloemen is 15 cm.De bloeiwijzen zijn lila-roze, dubbel.

Zinnia Godin

Zinnia GodinHet groeit in een hoge struik, die zich uitstrekt tot 90 cm, steeltjes zijn sterk, bekroond met grote bloeiwijzen, vergelijkbaar met dahlia’s. Zinnia’s bloemen De Godin is ook goddelijk mooi: weelderige, monochromatische karmijnrode kleur, tot 14 cm in doorsnee. Bloeit tot het vriest.

De variëteit houdt van vocht, bij gebrek aan vocht behouden de bloeiwijzen hun schoonheid, maar worden kleiner.

Zinnia Lavendel

Zinnia LavendelEen krachtig ras met hoge stelen tot 90 cm. Bloeiwijzen zijn groot (15 cm), badstof, met prachtig gelegde lila-lavendelbloemblaadjes.

Zinnia Purple Queen

Zinnia Purple QueenEen hoge struik, tot 80 cm, vormt krachtige stevige steeltjes die recht uit de basis vertakken. Kenmerkend voor de variëteit zijn grote bloeiwijzen met een diameter van minimaal 10 cm Op de foto van de Violet Queen Zinnia kun je zien dat ze in lila-paarse kleur zijn geverfd. Voor zinnia’s is deze kleuring zeer zeldzaam en over het algemeen niet inherent.

Zinnia Lilliput

Zinnia LilliputWeelderige struiken worden niet hoger dan 50 cm.De bloei is overvloedig, dubbele manden, klein (niet meer dan 5 cm in diameter), van verschillende kleuren.

Zinnia Giant

Zinnia GiantDe variëteit vertegenwoordigt grootbloemige zinnia’s met grote, tot 15 cm in diameter, bloeiwijzen in de vorm van dahliabloemen. De stengels van de plant zijn ook krachtig, tot 90 cm hoog. De kleur van de Giants kan verschillen: wit, geel, zalm, karmozijnrood, rood.

Zinnia Cherry Queen

Zinnia Cherry QueenHoge struik, bloeit dichter bij juli. Tot de eerste nachtvorst pronken grote rood-lila of paarse manden op slanke, krachtige stelen. De diameter van de bloeiwijzen is 13 cm, de rietblaadjes zijn iets verhoogd, gerangschikt in de vorm van betegeld metselwerk.

Bij langdurige droogte heeft het ras water nodig om de grootte van de bloeiwijzen te behouden..

Zinnia Monarch

Zinnia MonarchEen grote variëteit die wordt gebruikt om te snijden. De hoogte van de struiken is 90 cm, de stelen zijn recht en eindigen in een grote karmijnrode bloeiwijze. Op de foto van Zinnia Monarch is te zien dat de bloeiwijzen echt op weelderige dahlia’s lijken. Bloeit van zomer tot vorst.

Het ras staat bekend om zijn lange bloei – elke mand gaat bijna een maand mee..

Zinnia Mandarijnmousse

Zinnia MandarijnmousseEen hoge struik tot 90 cm hoog verschilt niet alleen in grootte, maar ook in grote bloeiwijzen. Ze zijn diep oranje gekleurd en lijken echt op een ronde mandarijn. De diameter van elke mand bereikt 14 cm.

Zinnia IJsbeer

Zinnia IJsbeerEen grote variëteit, de gemiddelde planthoogte is 65 cm, maar kan oplopen tot 90 cm Krachtige stengels vertakken en vormen meerdere bloeiwijzen op elk. Bovendien “staan” ze stevig overeind en hebben ze geen ondersteuning nodig. Foto van zinnia IJsbeer bevestigt alleen de juistheid van de naam. De grote dubbele manden zijn geschilderd in de sneeuwwitte kleur van poolsneeuw. Brede bloembladen zijn licht naar binnen gebogen.

Op een schaduwrijke plek lijken witte bloemen groenachtig in het midden.

Zinnia sierlijke fantasie

Deze subgroep staat ook bekend als zinnia-fantasie. Het combineert variëteiten die worden gekenmerkt door vrij grote weelderige bloeiwijzen. Hun gemiddelde diameter is 10 cm, terwijl de badstof manden los en “ruig” zijn, alsof ze gekruld zijn. De rietblaadjes zijn smal en bizar gebogen, en bij sommige soorten splitsen ze zelfs in tweeën, zoals de tong van een slang. De struiken zelf hebben de vorm van een bol en worden niet groter dan 65 cm, maar de groene bladeren zijn groot als voor een plant van dit formaat. zinnia korte stafMaar de “fantasie” zinnia Short Staff is over het algemeen een van de meest compacte soorten met een struikhoogte van niet meer dan 25 cm. Hij bloeit in dubbele manden met een diameter van ongeveer 10 cm. Hun kleur kan zeer divers zijn, van wit tot donkerrood.

Zinnia sierlijke pompon

Deze bossige bloemsoort staat door zijn gewelfde vorm prachtig in bloembedden. Hoewel de bloeiwijzen niet in grootte zullen bevallen (hun diameter is niet meer dan 4 cm), trekken ze de aandacht met hun ronde vorm.zinnia thumbelina De struik lijkt versierd te zijn met gekleurde pompons, zoals bijvoorbeeld Thumbelina’s zinnia. Deze compacte struik met weelderig vertakte stengels tot 20 cm hoog zal genieten van de bloei van midden zomer tot vroege herfst. De bloeiwijzen zijn ook klein, maximaal 6 cm in diameter, gevuld. Kan wit, roze, rood, geel of oranje zijn.

Het ras wordt gekenmerkt door een hoge weerstand van bloemen tegen weersomstandigheden. Manden behouden hun vorm en vervagen niet.

zinnia oklahomaDe pompeuze Zinnia van Oklahoma is niet minder mooi. Deze hoge variëteit met krachtige stelen en groot blad groeit tot 85 cm op een zonnige plaats, terwijl de bloeiwijzen zelf klein zijn, maximaal 7,5 cm in diameter, maar weelderig. Dicht op elkaar geplaatste bloembladen vormen ronde pom-pomballen van verschillende kleuren. Ze kunnen wit, geel of rood zijn, of verschillende tinten van deze kleuren..

Het ras is zeer resistent tegen de meeste ziekten. Ook ideaal om te snijden.

Zinnia sierlijke chrysanthem

variëteit mix BurpanDe variëteiten van deze groep worden gekenmerkt door grote monochromatische bloeiwijzen. Tegelijkertijd zijn hun rietblaadjes gedraaid in een buis of in de vorm van een spiraal, waardoor ze eruitzien als chrysantenbloemen. Planten zijn meestal middelgroot, gemiddeld zo’n 60 cm hoog. Een van de helderste vertegenwoordigers van chrysanthemum-zinnia’s is het Burpan-variëteitenmengsel. Prachtige badstof bloeiwijzen hebben een diameter van minimaal 10 cm en verschillende kleuren, van witgeel tot dieprood.

Zinnia sierlijke scabiosa

Vanwege de bijzondere vorm van de bloeiwijzen worden deze zinnia’s ook wel anemoon genoemd. Ze worden gekenmerkt door kleine badstof mandjes met een sterk begroeid en uitstekend midden van de rietblaadjes. Daaromheen groeien in één rij brede bloembladen. De prominente vertegenwoordigers van de soort zijn:

 • zinnia Een nieuwe attractie met kleine bloemen, maar vrij hoge, tot 60 cm, stengels;zinnia Nieuwe attractie
 • zinnia Barbie met nog hogere stelen (80 cm) en roze bloemen met rode tongblaadjes in het midden.zinnia barbie

“Comfortabele” en schattige zinnia angustifolia

zinnia angustifoliaIn tegenstelling tot sierlijk groeit smalbladige zinnia in de vorm van een rijk vertakkende kleine struik. De gemiddelde planthoogte is 30 cm en het maximum is niet meer dan 40 cm Talloze scheuten zijn bedekt met dicht gebladerte en groeien in paren. De bladeren zijn langwerpig, slechts 2 cm breed en 6 cm lang, de toppen zijn licht spits. De dichte bladkap is niet donker, zoals die van een sierlijke zinnia, maar is gekleurd in een rustiger en lichter groene kleur..

Smalbladige zinnia wordt vaak Mexicaans genoemd omdat deze plant wijdverbreid is en actief wordt gekweekt in Mexico..

Zinnia bloeit half juli, maar bij de eerste nachtvorst sterft de eenjarige. De soorten en variëteiten van smalbladige zinnia verschillen niet in een speciaal kleurengamma, voornamelijk zijn het verschillende tinten rood, geel en oranje, evenals wit. Bloeiwijzen zijn klein, tot 4 cm in diameter, maar in grote aantallen. In het midden bevindt zich een convex centrum van kleine buisvormige bloemen, opgenomen in een strakke ring van rietbloemblaadjes. Ze vervagen en binden niet erg aantrekkelijke achenes in de vorm van een ovaal, dus de struiken worden meestal in de herfst ingekort, wanneer ze bevriezen. Het heeft geen zin om ze tot de lente te laten staan.

Smalbladige zinnia wordt gekenmerkt door een hoge droogtetolerantie en kan groeien zonder irrigatie (met periodieke natuurlijke neerslag). Je moet het op een warme en goed verlichte plaats planten..

De variëteit van smalbladige zinnia is niet zo talrijk als die van een elegante, maar er is nog steeds genoeg om uit te kiezen. Dit zijn voornamelijk laagblijvende variëteiten van zinnia. Het belangrijkste verschil tussen hen is in kleur en mate van bossigheid. Het doel van veredelaars is ook om prachtige badstofsoorten te kweken en hun bloei te maximaliseren..

Zinnia Sombrero

zinnia sombreroDichtbegroeide compacte struik zal u verrassen met heldere bloeiwijzen. Ze kunnen monochroom zijn, maar de meest populaire variëteit is met een baksteenkleur en een gele rand rond de omtrek van de bloembladen..

Perzisch tapijt

zinnia perzisch tapijtUit de beschrijving en foto van het Perzische tapijt van Zinnia blijkt duidelijk dat het een compacte maar effectieve variëteit is. De hoogte van de plant is slechts 30 cm, maar de hele struik is bestrooid met kleine, niet meer dan 5 cm, badstofmanden. Bloeiwijzen zijn bont, geelbruin.

Hybride overvloed

zinnia professionalEen paar woorden moeten apart worden gezegd over Zinnia Profusion. Het is “tussenproduct” tussen de twee groepen, een hybride variëteit, waarvan de ouders smalbladige en sierlijke zinnia’s zijn. De struiken zijn laag (tot 45 cm), maar weelderig, meer dan 50 cm breed. De kleur kan verschillen, van licht tot donkerrood.

Het is mogelijk om de soorten en variëteiten van Zinnia heel lang op te sommen, omdat dit lang niet alle vertegenwoordigers zijn. Onder zo’n variëteit kan iedereen een bloem naar zijn smaak kiezen. Iemand lijkt meer op de grote hoeden van de Californische reuzen, voor anderen zijn de delicate bescheiden pompons van Thumbelina mooier, en Burpan’s zinnia’s doen qua schoonheid niet onder voor herfstchrysanten. Over het algemeen is er genoeg om uit te kiezen, dus plant en bewonder!

Kennismaking met de soorten en variëteiten van Zinnia – video