Soorten winde: kenmerken van de tuin-, veld-, driekleurige en binnensoorten

variëteiten van winde in landschapsontwerp Een kieskeurige, maar erg schattige winde staat in de volksmond bekend als een berkenboom. De lichtroze of witte bloemen liggen uitgespreid in een luxueus tapijt op de grond. Veel huisvrouwen gebruiken sierplantensoorten om hun achtertuin te versieren, evenals een balkon. Verzadigde tinten blauw of paars zien er prachtig uit tegen de achtergrond van grijze hoogbouw. Wetenschappers kennen ongeveer 250 soorten van de Vyunkov-familie. Het is echter de moeite waard om aandacht te besteden aan de beschrijving van de favorieten van verschillende tuiniers..

Het is noodzakelijk om de toffee op een afstand van 25 cm van andere gewassen te planten. Als het wordt gebruikt om het territorium te vullen, is de afstand tot de rest van de planten 50-60 cm.

Algemene karakteristieken

weelderig bloeiende winde In de natuur is een berk te vinden in uw tuin. Het lijkt op een miniatuur liaan. Trouwens, de Latijnse naam van de modderkruiper betekent “oprollen” of “wrap”, wat zeer nauwkeurig de aard van de plant weergeeft. De stengels en wortelstokken lijken op dunne kabels die zich meesterlijk om elke structuur kronkelen: levend of niet. De vraag hoe een winde eruitziet, moet worden beantwoord door elk van de onderdelen afzonderlijk te beschrijven:

 1. Bloem. De lange steel bevindt zich in de bladoksel. Soms gooit hij hele bloeiwijzen weg. De bloemen zijn erg delicaat, dus ze kunnen gemakkelijk worden beschadigd. Ze hebben de vorm van een kleine bel of een grote trechter. Ze sluiten ‘s nachts en gaan’ s ochtends open.winde bloem
 2. Bladeren. Bij eenvoudige soorten zien de bladeren eruit als een hart of een pijlpunt. Maar decoratieve variëteiten zijn rond of met gekartelde randen. Ze bevinden zich op de stengel in een dambordpatroon, in een spiraal.bladeren
 3. wortelstokken. Filiform kruipende wortels maken de grond vakkundig los en dringen diep genoeg door. Elke keer dat het breekt, vormt zich een andere spruit, daarom wordt de berk als een vervelend onkruid beschouwd..wortelstokken
 4. stengels. Ze bereiken een lengte van 3-4 meter. Bij sommige soorten zijn de stengels rechtopstaand (tot 50 cm hoog), bij andere kruipen ze. Ze vlechten objecten zo strak dat ze nauwelijks kunnen worden afgescheurd..sterke stelen
 5. Foetus. Het is een miniatuurdoosje gevuld met middelgrote zaden (vanaf 100 stuks. In één gram). Het zaad behoudt drie jaar vruchtbare eigenschappen.veld winde structuur

De waarde van deze cultuur ligt ook in het feit dat het veel kleuren heeft. Zoals op de foto te zien is, is de winde eenkleurig, tweekleurig en driekleurig. De dominante tinten van deze “Europese wijnstokken” zijn:

 • Wit;
 • roze (bleek of verzadigd);
 • paars;
 • blauw of lichtblauw;
 • rood (gespoten).winde bloemen

Loaches beginnen te bloeien vanaf het einde van de lente. Hierdoor kunt u de hele zomer en tot de herfstvorst de pracht van deze delicate bloemen bewonderen..

Het is noodzakelijk om vertegenwoordigers van de Vyunkov-familie te kweken op niet-zure en relatief vochtige grond. Je moet ze ook voorzien van voldoende verlichting of op zijn minst diffuus.

Veldwinde

veldwindeDit kruid wordt meestal bestreden in moestuinen of bloembedden. Maar zoals de praktijk laat zien, kun je vrienden met hem worden. De veldwinde bevat tientallen nuttige elementen die helpen bij de bestrijding van ziekten:

 • lever;
 • luchtwegen (bronchitis, astma);
 • bloedsomloop;
 • huiduitslag;
 • nier (verlicht wallen).

Bovendien heeft het antiseptische eigenschappen. Gewassen die ernaast groeien zijn minder vatbaar voor schimmel of meeldauw. Het kan worden gebruikt om eersteklas mulch te maken. Zo’n substraat desinfecteert de grond niet alleen, maar maakt deze ook los en vochtig..

Een gunstige bodem voor deze soort is leem of zandleem (met een hoog zandgehalte).

groeit goed op leemVeldberk kan zowel meerjarig als eenjarig zijn. Witte of roze kleine bloemen (blauw en paars zijn zeldzaam) bedekken overvloedig de kruipende stengel. In de meeste gevallen heeft het een glad oppervlak, maar soms zijn er exemplaren met een haarlijn. Het volgende moet worden toegevoegd aan de volledige beschrijving van veldwinde:

 • de stengel bereikt een lengte van slechts 100-150 cm;
 • bloeiperiode: van half april tot de eerste nachtvorst;
 • bladeren met een langwerpige driehoekige vorm (zoals een speer), gelegen op bladstelen;
 • kegelvormige bloemen groeien op lange steeltjes afzonderlijk of in bloeiwijzen (1-3 knoppen);
 • dunne wortels van winde bereiken een lengte van 3 en zelfs 6 meter;
 • kweekmethode: zaad of wortel (nageslacht).

stengels, bloemen, bladerenDeze berkenboom is een prachtige decoratie voor in de tuin. Met haar hulp zal de gastvrouw vakkundig de onjuiste gaten in het landschapsontwerp verbergen. Prachtig levend gouden wiet tapijt in de achtertuin zal een betoverende sfeer creëren!.

Tuinwinde

weelderige bush tuin windeDit type toffee onderscheidt zich door een verscheidenheid aan heldere en contrasterende kleuren. Zo’n bloeiend tapijt kan worden gebruikt om een ​​lelijke helling in het land te versieren. Heel vaak staan ​​in de tuinen onbezaaide percelen leeg. Gebruik een tuinwinde om uw zomerhuisje op te fleuren. In de tuin kunnen ze steegjes versieren. Gekrulde blauwe of witte modderranden zullen wat pracht en praal toevoegen aan dit stukje paradijs. Ontwerpers raden aan om van deze planten een scherm of scheidingswand te maken. Het scheidt het ene deel van de tuin perfect van het andere, of dient als schaduw voor andere gewassen..

Eén tak is voldoende om gouden wiet in een container te kweken. Dan heeft hij meer ruimte om te groeien en een dikke, luxe waterval te creëren..

winde jaarlijksZomerklimplanten zijn afhankelijk van zonlicht. Zo sluit de windebloem zich en krult op als het buiten bewolkt is of regent. Hoewel deze plant pretentieloos is, zijn er nog enkele kenmerken van het planten en groeien:

 • zaaimaand – april of mei;
 • losse grond met klei of zand;
 • voor het planten worden de zaden 24 uur geweekt;
 • groefdiepte tot 5-8 cm;
 • tussen de bedden moet 50 tot 60 cm zijn;
 • voor het afdekken wordt een speciaal afdekmateriaal gebruikt, dat met water wordt overgoten;
 • na 7 dagen verschijnen spruiten;
 • wanneer de plooien tot 3 cm boven de grond uitsteken, moeten ze worden uitgedund (de optimale afstand is 25 cm);
 • de schuilplaats moet worden verwijderd nadat de laatste nachtvorst is verstreken.winde in de tuin

Als er witte strepen op het groen verschijnen, betekent dit dat echte meeldauw de wijnstok heeft geraakt. Verschillende behandelingen met fungicide middelen zullen de plaag vernietigen.

bloembedHet is belangrijk om de tuinwinde goed water te geven, hieronder een foto van deze variëteit voor verticaal tuinieren. Overvul de bedden niet te overvloedig, omdat dit leidt tot de groei van groen en niet tot bloeiwijzen. Door een gebrek aan vocht zullen de toppen echter afbrokkelen. Bloemen worden klein en vervaagd zonder te voeden. Daarom wordt het land vóór het planten bemest met turf.. muur decoratieDe grond wordt besprenkeld met houtas wanneer de toffee de knoppen eruit gooit. De bedden worden eens in de twee weken behandeld met complexe meststoffen (stikstof of kalium). Het substraat wordt op de grond gelegd en vervolgens met water afgewassen met een gieter.bevruchting

Om zaailingen in de grond te planten, moet u begin maart zaden in een container zaaien. Bewaar containers op een warme en zonnige plaats, regelmatig water geven.

driekleur

driekleurige windeHet wordt als het meest effectief beschouwd voor het planten in potten (containers). De combinatie van blauw (ultramarijntint) en wit met een vurig geel (citroen) hart maakt hem uniek. Dankzij deze kleur pronkt hij perfect op de terrassen en bloembedden van megalopolissen. Driekleurige winde is een eenjarige die tot 50 cm hoog wordt. De stengels zijn bedekt met dicht groen. De blauwgroene bladeren vormen een geweldig decor voor grote bonte bloemen met golvende randen. Ze bereiken een diameter van 5 cm.. driekleurige windeEr zijn onder andere nog drie varianten van de driekleurige modderkruiper:

 • “Blauw” en “Regenboog” flits. Zowel bloemen als bladeren groeien zo dicht mogelijk en vormen bolvormige struiken.
 • Koninklijke vlag. Bloemen hebben een donkere kleur – fluwelen paarse bloemen met een karakteristieke zwarte tint.
 • “Crimson Monarch”. Heldere karmozijnrode bloeiwijzen.

Dit zijn de snelst groeiende decoratieve soorten. In 2-3 maanden ontkiemen de wortelstokken tot 2 meter diep. Als ze breken, vormen ze nieuwe processen..

Winde is een eenjarige plant die wordt gekweekt uit zaden. Vanwege het feit dat dit ras ondermaats is, heeft het veel laterale processen. Daarom lijken dergelijke exemplaren op een bol. Zie er geweldig uit op terrassen, ramen of loggia’s.

Kamer

binnenwindeIn een huis of appartement kun je binnenwinde kweken, die speciaal voor dergelijke omstandigheden is gefokt. Deze variëteit is erg humeurig. Het kan niet buiten worden gehouden – zoals een vensterbank of een balkon. Direct zonlicht zal leiden tot vergeling van de bladeren en het uitdrogen van de wortelbasis. Daarnaast is de kamerberk erg dol op vocht. Daarom moet het regelmatig worden bewaterd en besproeid. Een jonge toffee kun je veilig in de badkamer baden. Deze procedures moeten in de winter worden uitgevoerd, wanneer de lucht in het appartement droog is door verwarming. Je moet een pot met een bloempot op een afgelegen plek zetten, want tocht is gevaarlijk voor hem.

Als u een wijnstok in een container plant, moet deze aan de zuidkant van het huis of dichter bij het oosten worden geplaatst.

Het verzorgen van deze drie soorten winde – veld, tuin en binnen – vereist niet veel inspanning. Deze lichtminnende plant wordt een waardige decoratie van een persoonlijk perceel of terras..