Soorten syngonium voor thuiskweek

syngonium in het interieur In de natuur zijn er enkele tientallen soorten syngonium die in vochtige tropische gebieden wonen. De soorten syngonium voor thuiskweek zijn niet zo talrijk. 5-6 variëteiten worden over de hele wereld gekweekt en een ongelooflijke verscheidenheid aan vormen en kleuren wordt gecreëerd door de ontwikkeling van nieuwe variëteiten en hybriden.

Syngonium podophyllum

Syngonium legcolithic Sunshine Het meest populaire type syngonium om thuis te kweken is pootbladig. De plant kwam in indoorcollecties uit de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika, waar hij nog steeds groeit als epifyt..

Syngonium beenbladige NephthytisIn de natuur zijn wijnstokken met een dunne stengel, die vaak zijscheuten vormen, goed te herkennen aan hun groene pijlvormige blad. Bladeren met een uitgesproken centrale ader worden op langwerpige dichte bladstelen gehouden. Naarmate de plant opgroeit en de ontwikkeling van de bovenste lagen van het bos, krijgen de bladeren een complex verdeelde vorm en lijken ze op een poot met drie of vijf vingers.

Syngonium beenbladige Merry MariaHoewel de natuurlijke vorm van het pootbladige syngonium niet al te decoratief is, was zij het die de basis werd voor veredelingswerk en de wereldgemeenschap van bloementelers talrijke variëteiten van deze kamerplant gaf.

Syngonium beenbladige Pixie (pygmee)Naast heldere variëteiten met bladeren van gevlekte, bijna volledig witte, roze en paarse kleur, is de lijn van kunstmatig veredelde Pixie-cultivars beschikbaar voor bloemenkwekers. Dit is een dwergsoort van syngonium om thuis te kweken. In het eerste levensjaar vormen de planten weelderige rozetten van puntige bladeren van verschillende kleuren, en dan begint de vorming van klimstelen.

Helaas wordt de dwerggroei van het syngonium bereikt met behulp van groeiremmers, daarom krijgen dergelijke exemplaren of hun nakomelingen na verloop van tijd hun door de natuur gegeven grootte terug..

Syngonium beenbladige aardbeienroomOnder de variëteiten van syngonium die de afgelopen jaren voor thuiskweek zijn gefokt, zijn er niet alleen variëteiten met twee-, maar ook met driekleurige bladeren. Tegelijkertijd zijn planten, spectaculairder dan hun wilde voorouders, net zo pretentieloos en winterhard..

Syngonium beenblad Trileaf WonderHet pootbladige syngonium bereikt onder geschikte omstandigheden een aanzienlijke hoogte en geeft jaarlijks een goede groei, die kan worden gebruikt voor verdere vegetatieve vermeerdering van een huisbloem. Om een ​​nieuw exemplaar te krijgen, is een klein stekje met een knop en wortelknoppen verborgen in de bladoksel voldoende..Syngonium beenblad Glo Go

Voor volledige groei heeft de bloem ondersteuning nodig. Al vanaf de leeftijd van twee, en soms zelfs eerder, neemt de plant de vorm aan van een klimmende liaan, die desgewenst gemakkelijk kan worden gevormd.

Syngonium auritum (Syngonium auritum)

syngonium oorschelpDe op één na meest voorkomende in binnencollecties na de beschreven variëteit was het oorsyngonium. Het is een grote klimmende liaan, met een hoge groeisnelheid, origineel gevormde bladeren en vrij dikke stevige stelen. Onder gunstige omstandigheden groeit de plant jaarlijks 50-80 cm, heeft sterke ondersteuning nodig en vermeerdert zich gemakkelijk door stekken.

De eigenaardigheid van de cultuur is dat de bladeren op lange, tot 30 cm lange stekken zitten, die 3-5 gelobd worden naarmate ze groeien. Aan de basis van de bladplaat zijn kleine, gebogen segmenten bewaard gebleven, die lijken op de oren van een dier..

Syngonium wendlandii

Syngonium WendlandIn de onderste en middelste laag van de subtropische bossen van Costa Rica leeft het Wendland of Wendland-syngonium, genoemd naar de beroemde botanicus en natuuronderzoeker. Taps toelopende bladplaten zijn verdeeld in drie delen, en veel minder dan de centrale. De hoofdnerf van een dicht, licht fluweelachtig blad is overschaduwd met een witte streep.

Hoewel deze plant qua schoonheid en pretentie niet onderdoet voor andere soorten syngonium voor thuiskweek, wordt hij zelden op vensterbanken aangetroffen..

Syngonium macrophyllum

syngonium grootbladigEen van de botanische zeldzaamheden in binnencollecties is het grootbladige syngonium, dat in het wild groeit in bossen van Mexico tot Ecuador. Uiterlijk lijken de planten op beenbladige syngonium, maar veel krachtiger, en hun jonge gietstukken hebben een puntige hartvormige vorm.

Syngonium macrophyllum plant in de natuurOnder natuurlijke omstandigheden beheerst een grote liaan, met behulp van luchtwortels, perfect de middelste en bovenste laag van het tropische bos. In het huis bereikt dit type syngonium dergelijke afmetingen niet en toont het zich als een kieskeurige, decoratieve bladcultuur voor ruime schaduwrijke kamers.

Syngonium vernauwd (Syngonium angustatum)

volwassen blad van het vernauwde syngoniumIn tegenstelling tot andere soorten syngonium om thuis te kweken, kunnen de bladeren van het vernauwde syngonium niet in 3-5 worden verdeeld in een veel groter aantal segmenten. De Zuid-Amerikaanse liaan past zich perfect aan het leven in een beperkte pot aan en kan binnen enkele meters lang worden.

Interessant over syngonium

syngonium bloem in het interieurSyngonium is een veel voorkomende kamerplant die niet alleen de goedkeuring heeft gekregen van de bloementelers zelf, maar ook van feng shui-specialisten. Ze zien in de 5-lobbige bladeren een teken van de eenheid van de vijf basiselementen..

Water, vuur, aarde, hout en metaal komen samen om de perfecte balans van Yin-Yang te creëren en hun kracht en energie aan een persoon te geven.

Als je volgens deze ideeën een pot syngonium op een bureau of tafel zet, zal de persoon die eraan werkt een golf van inspiratie voelen, nieuwe ideeën zullen bij hem opkomen, frisheid van waarneming en een opgewekte opgewekte stemming zullen verschijnen..

Interessant is dat het syngonium zeer nauwkeurig wordt bestudeerd door NASA-specialisten die zich bezighouden met milieuproblemen en het zoeken naar luchtzuiveringsinstallaties. De selectie van dergelijke culturen zal in de toekomst helpen tijdens interplanetaire vluchten, astronauten volledige autonomie geven en het vermogen om niet afhankelijk te zijn van de luchtreserves van de aarde..

Terwijl verre ruimtereizen nog ver weg zijn, kunnen bloemeigenaren alle soorten syngonium gebruiken voor thuiskweek als een soort groenfilter. Planten verzamelen actief veel vluchtige organische stoffen zoals benzeen, formaldehyde, tolueen en xyleen. Ze verminderen de concentratie van microben in de lucht en helpen een optimale luchtvochtigheid te behouden..

Video over syngonium beenblad

Adblock
detector