Soorten ixora en de regels om het thuis te kweken

bloeiende ixora Ixora is een zuidelijke exotische bloem die geschikt is voor thuiskweek. Met de juiste zorg en onderhoud voelt het geweldig thuis in een pot en behaagt het de eigenaar met ongewone heldere bloeiwijzen. Dit is een vrij zeldzame plant, omdat hij niet goed tegen transport kan en onderweg wat van zijn bladeren kan verliezen. Als hij echter in een bloemenwinkel te vinden is, kan hij bijna het hele jaar door bloeien. Kijk naar de foto van de hostabloem!

Beschrijving van de plant en zijn variëteiten

Ixora in een pot Alle variëteiten van Ixora behoren tot de meekrapfamilie. Ze zien eruit als kleine struiken met dichte bladeren in verschillende tinten groen. Hun belangrijkste decoratie is heldere bloeiwijzen met een diameter van 10 tot 20 cm.. Ixora JavaansDe bloemen kunnen rood, wit, geel en ook de kleur van zalmkaviaar zijn. Thuis worden Ixora felrood en Ixora Javaans gekweekt. Ze zijn qua uiterlijk en verzorgingseisen nagenoeg identiek. Je kunt deze twee ongelooflijke soorten alleen onderscheiden door de vorm van de kelkblaadjes en de kleur van de bloeiwijzen. Ixora Javanese heeft verbazingwekkende felrode bloemen, waarvan de toppen van de bloembladen puntig zijn.Ixora felrood

Deze planten bloeien het hele jaar door, maar zijn vooral actief tijdens het regenseizoen. Thuis kunt u geschikte klimatologische omstandigheden voor hen creëren om te bloeien..

Regels voor planten en verzorgen

Ixora die op de site landtFoto’s van ixora-bloemen zien er helder uit en levend zal deze plant elk interieur versieren. Het is belangrijk om te onthouden dat de bloem van nature in de tropen groeit en daarom gevoelig is voor temperatuur en watergift. Dit is geen plant die zich goed voelt bij onregelmatige verzorging, bij gebrek aan vocht en in de kou kan hij doodgaan..

In de zomer kan de plant naar de frisse lucht worden verplaatst, maar hij verdraagt ​​​​geen vorst

Temperatuurregeling en verlichting

goede zorg voor ixoraBij het kiezen van een geschikte plaats voor Ixora moet er rekening mee worden gehouden dat het geen temperatuurveranderingen verdraagt, maar de voorkeur geeft aan goed verlichte plaatsen. Het kan binnen of onder lampen worden gekweekt..

Basisvereisten voor plantonderhoud:

  • dagtemperatuur – minimaal 20 graden, warmte tot 30 graden en meer, het verdraagt ​​​​goed;
  • veel zonlicht, anders worden de bladeren en bloemen dof;
  • de luchttemperatuur in de winter kan dalen tot 15 graden, maar de bloem moet hier geleidelijk aan wennen.

In de zomer kunnen de potten naar het balkon of de veranda worden gebracht, maar alleen als er ‘s nachts geen koudegolf is. Je moet de bloem geleidelijk uitharden – plaats hem in de zomer op de vensterbank bij het raam, dat constant opengaat. Indien onder lampen gekweekt, moet de afstand van de lichtbron tot de bovenkant minimaal 15 cm . zijn.

De bloem heeft goede verlichting nodig, sommige mensen kweken hem liever onder een lamp

Bodem, topdressing en bewateringsregime

Ixora in hun zomerhuisjeHet planten en verzorgen van een ishora-bloem is niet moeilijk als de kamer warm en licht genoeg is. Voor deze plant is een grote pot geschikt, die naar beneden is afgerond en aan de onderkant gaten moet hebben om overtollig vocht af te voeren. Er moet speciale drainage onder de grond worden geplaatst – je kunt het in elke winkel kopen of hiervoor polystyreen gebruiken.

De samenstelling van de grond is een andere vereiste, zonder welke de bloem niet groot en gezond kan worden. De omgeving moet licht zuur zijn en de grond moet regelmatig worden losgemaakt..

Het substraat voor bloemgroei kan thuis worden bereid uit de volgende componenten:

  • graszoden of tuingrond, die in de winkel kunnen worden gekocht;
  • zand;
  • als topdressing – humus, turf of compost.

De plant krijgt regelmatig water zodra de bovengrond begint uit te drogen. Water op kamertemperatuur, meerdere dagen staan, is geschikt. Ook is het nodig om de luchtvochtigheid te regelen door water uit een spuitfles te sproeien. Het is ook handig om topdressing voor sierplanten te kopen en deze in de zomer eens per 2 weken en in de winter eens per maand aan de grond toe te voegen..

Het belangrijkste teken dat de plant niet genoeg vocht krijgt, is het laten vallen van de onderste bladeren. Ze worden niet hersteld, dus het is beter om de gezondheid van de bloem constant te controleren..

Reproductie van ixora

bonsai-formatie van ixoraDe plant kan het hele jaar door worden vermeerderd door stekken. Om dit te doen, moet je na de bloei verschillende scheuten afsnijden en in een bak met water doen om te rooten. Ixora laat na 1-2 weken de eerste wortels los en na 3 weken zijn ze sterk genoeg om de bloem in de grond te verplanten. Organische meststoffen worden direct op de pot aangebracht zodat de plant snel wortel schiet. Om de groei van wortels op de scheuten te versnellen, kunt u speciale winkelproducten gebruiken (Kornevin).

Sommige variëteiten van deze plant kunnen worden gekweekt om miniatuurplanten te maken – bonsai

Ixora staat prachtig in potten op de vensterbank. Omdat ze de voorkeur geeft aan goed verlichte plekken, is het niet aan te raden om haar naast hoge planten te plaatsen. De buurt voor deze bloem is belangrijk, omdat het nodig is om er een hoge luchtvochtigheid omheen te behouden. Met de juiste zorg en regelmatig water geven, verschijnen grote bloeiwijzen met kleine veelkleurige bloemen. Ze zijn er in verschillende tinten, maar de meeste soorten hebben rode of gele bloemen. Er zijn maar weinig variëteiten van deze plant te koop, er zijn er veel meer in de natuur. Dit komt door de transportmoeilijkheden en het vermogen van rassen om zich aan te passen aan het klimaat in het buitenland..

Video over Ixora