Soorten en variëteiten van vriezia om thuis te kweken

vriezia thuis Meer dan tweehonderd soorten van deze planten groeien in de Zuid-Amerikaanse tropen, in het thuisland van Vriesia. De soorten en variëteiten van Vriezia om thuis te kweken zijn niet zo talrijk, maar er zijn er meer dan honderd. Wat is de aantrekkelijkheid van de bewoners van de tropische en subtropische zones van het zuidelijk halfrond??

Of het nu terrestrische of epifytische planten zijn, bloementelers houden al lang van ze vanwege de decorativiteit van de rozet van sappige langwerpige bladeren en grote aarvormige of pluimvormige bloeiwijzen..

Vriezii zijn zowel mooi als pretentieloos. Daarom worden er voortdurend nieuwe rassen en hybriden ontwikkeld voor de binnenbloementeelt..

Deze vormen, die niet in de natuur voorkomen, verbazen met de buitengewone helderheid van de schutbladen langs de bloemkronen en het bonte, gevlekte of gestreepte blad. In gespecialiseerde winkels worden dergelijke planten meestal aangeboden onder de naam “Vriezia Mix”. Ze zijn compact, bestaan ​​​​zonder problemen naast andere huisbloemen en bloeien snel, zonder speciale verwerking..

vriezia mix In het wild groeiende vormen worden gebruikt om gekweekte hybriden te kweken. Om erachter te komen bij welke soort het aangekochte groene huisdier het dichtst bij is en hoe u het het beste kunt verzorgen, is het nuttig om de beschrijvingen van soorten en variëteiten van Vriesia die geschikt zijn om thuis te kweken uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden te bestuderen..

Vriezia gekield (V. carinata)

gekielde vrieziaDeze variëteit thuis met evenveel succes wortelt op de takken van bomen en onder hun kronen, tussen veel terrestrische planten. Voor bloemenkwekers over de hele wereld is keeled vriezia een van de meest populaire binnensoorten. De cultuur is gemakkelijk te herkennen aan een relatief kleine rozet met een diameter tot 40-50 cm, bestaande uit lineaire bladeren met een lichtgroene kleur. Het oppervlak van de bladeren is, net als hun randen, glad.

bloeiende vriezia gekieldAan het begin van de bloei verschijnt een sterke rechtopstaande steel met een hoogte van maximaal 30 centimeter vanuit het midden van de trechtervormige rozet. Het wordt bekroond met een afgeplatte aarvormige bloeiwijze met roze-oranje schutbladen die hun decoratieve effect niet lang verliezen. Harde, felgekleurde bladeren verbergen gele bloemkronen 4-6 cm lang.

Vanwege het kleine formaat van de bloemen en de snelle verwelking, verwarren sommige beginnende kwekers de schutbladen voor de bloemen zelf..

Van de soorten en variëteiten van vriezia voor de binnenbloementeelt, is deze het meest geschikt. Een compacte afzet vraagt ​​niet veel ruimte en bloeit soms twee keer per jaar, in de eerste helft van de zomer en vroege winter..

Vriesea splendens

briljante vrieziaNet als de vorige soort is briljante Vriezia een bewoner van zowel de onderste als de bovenste gordel van het tropisch regenwoud. De eigenaardigheid van de plant is een vrij zwak wortelstelsel, dat niet te diep in de grond doordringt, maar de plant kan voorzien van vocht uit de omgevingslucht. Thuis vormt vriezia met bonte bladeren, zoals strepen bedekt met donkere dwarsstrepen, een rozet tot 40 cm breed.De kleur van de strepen kan variëren van diepgroen tot paars. Breed-lancetvormige bladeren zijn aan de uiteinden gebogen en naar het midden van de rozet geheven en vormen een smalle diepe trechter. Hieruit verschijnt een rechtopstaande steel tijdens de bloei..

Gele bloemen, 2 tot 5 cm lang, zijn betrouwbaar bedekt met harde karmijnrode schutbladen en vormen een samengedrukte, brede lancetvormige aar.

schitterende vriezia bloeitDe populaire variëteit van Vriezia brilliant Flaming Sword, zoals op de foto, heeft geen strepen op de bladeren, maar verovert bloemkwekers met krachtige bloeiwijzen met scharlaken schutbladen en vurig gele bloemen. Deze soort wordt gekenmerkt door een lange bloei en een uitstekend uithoudingsvermogen..

Vriezia koninklijke (V. regina)

koninklijke vrieseEen van de grootste soorten Vrieseia om thuis te kweken. De bladeren waaruit de rozet bestaat, zijn heldergroen van kleur en kunnen tot 1-1,2 meter lang worden. De breedte bereikt 15 cm.In kamercultuur is de koninklijke vriezia kleiner dan in de natuur.

delicate bloemen van koninklijke vrieziaMaar ook hier wordt de naam van de bloem volledig gerechtvaardigd door zowel de grootte als het oorspronkelijke type bloeiwijze. Dit is een complexe vertakte pluim tot twee meter hoog. De takken met bloemen lijken op een oor en combineren elk 10-16 witgele bloemen. Bloemkronen geven een licht aroma af, schutbladen zijn witroze, hard aan de randen.

Vriezia geperforeerd (V. fenestralis)

geperforeerde vrieziaVeel soorten en variëteiten van Vriesia zijn inheems in de vochtige bossen van Brazilië, Argentinië en andere delen van Zuid-Amerika. Lokale omstandigheden zijn uitstekend voor thermofiele planten. Vriezia geperforeerd in de natuur wordt gevonden in de bergbossen van Brazilië. Onder de bloementelers van de wereld staat het bekend als een sier-bladverliezende cultuur met heldere bladeren met een breed lineaire vorm met prachtig gebogen uiteinden. Het jonge blad van dit ras is merkbaar lichter dan het volwassen blad en is vaak bedekt met goudgroene strepen en vlekken. De spitse punt van het blad heeft een bordeauxrode kleur, wat ook terug te zien is aan de achterkant van de bladplaten..geperforeerde vriezia bloemen

De rozet van bont blad van Vriezia heeft een diameter van 50 tot 80 cm.Als de plant zich voorbereidt om te bloeien, verschijnt vanuit het midden een groene steel tot een halve meter hoog. Lichtgele schutbladen bezaaid met bruinpaarse vlekken beschermen kleine gele bloemkronen.

Vriezia-reus (V. gigantea)

gigantische vrieziaEen andere grote bonte soort met harde breed-lancetvormige bladeren die een volumineuze luxe rozet vormen. Aan de randen wijken de bladeren, bedekt met een verstrooiing van lichtgroene spray, af en worden horizontaal, in de kern nemen de bladplaten van de reus of het schaakbord de vorm aan van een elegant glas.

Vriezia gigantische bloemenIn tegenstelling tot de Vriezia royal of gekield is de bloei van deze variëteit niet zo indrukwekkend. De vertakte paniculaire bloeiwijze is zeer zeldzaam en de bloemen in kleine groene stipules hebben een lichtgele tint.

Vriezia Sanders (V. saundersii)

Vriezia SandersIn de natuur leeft Vriezia Sanders het liefst op rotsachtige hellingen, waar het vaker dan andere soorten vocht ontbreekt. Daarom zijn de bladeren van deze plant vrij dicht en taai. De breedte van de rozet bereikt 50-60 cm en de hoogte is 40 cm Gladde leerachtige bladplaten hebben een grijsgroene kleur, soms met een paarse gloed, die aan de achterkant het meest opvallend en helder wordt.

delicate bloei van vriezia sandersEen rechte of hangende steel draagt ​​een sterk vertakte bloeiwijze met aarvormige borstels. Gele bloemen tot 4 cm lang zijn bedekt met steunblaadjes van dezelfde tint.

Vriezia hiëroglief (V. Hieroglyphica)

vriezia hiërogliefenDeze bonte vriezia is een van de helderste soorten die geschikt is voor de binnenkweek. Lichtgroene bladeren van de basis tot de puntige uiteinden zijn bedekt met gedessineerde dwarsstrepen van een donkerdere tint. De bladplaten zelf zijn geassembleerd tot een dichte trechtervormige rozet met een diameter tot 40 cm.

structuur van hiërogliefen vrieziaDe bloeiwijze van Vriezia hiëroglyphic is een vertakte pluim van ongeveer 50 cm hoog, licht hangende takken dragen gele bloemen. Dankzij fokkers zijn tegenwoordig hybriden van dit type vriezia ter beschikking gesteld van bloementelers, met een meer spectaculaire bloei, bijvoorbeeld, de schutbladen zijn niet groenachtig, maar roze-oranje of geel..

Video over de soort vriezia

Adblock
detector