Soorten en variëteiten van kamergeranium op de foto met een beschrijving

Kamergeraniums op het raam Niet veeleisend om te verzorgen, enkele maanden bloeiend en dergelijke heldere pelargoniums, vanwege hun gelijkenis, worden vaak geraniums genoemd. Maar niettemin is dit een apart talrijk geslacht, en foto’s van soorten en variëteiten van kamergeranium zullen helpen om de bestaande diversiteit van deze verbazingwekkende planten afkomstig uit Zuid-Afrika te begrijpen..

Zulke verschillende kamergeraniums

Ampel geraniums van verschillende kleuren Binnengeraniums die groeien op vensterbanken, op loggia’s en balkons, zoals op de foto, kunnen eruitzien als kruidachtige of halfheesterplanten met rechtopstaande of vallende stengels. Alle geraniums onderscheiden zich door de hoogste decorativiteit. De aandacht wordt niet alleen getrokken door enkelvoudige of dubbele bloemen in alle vormen en kleuren, maar ook door de unieke bladeren van de plant..

Ze kunnen breed, bijna afgerond, figuurlijk gesneden, vingervormig, glad gegolfd, groen en bont zijn..

De langdurige bekendheid van kamergeraniums als spectaculaire en pretentieloze planten heeft ertoe geleid dat de afgelopen honderd jaar:

 • een grote verscheidenheid aan variëteiten van pelargonium werden verkregen;
 • wilde soorten zijn ontdekt en gekweekt;
 • interspecifieke hybriden verschenen.

Bonte variëteit van kamergeraniumDaarom presenteert de moderne classificatie van het geslacht aan plantenliefhebbers ongeveer 250 onafhankelijke soorten, en de gradatie van variëteiten van kamerplanten, aangenomen in de internationale gemeenschap van bloemisten, suggereert het gebruik van hun aanduidingen op basis van externe tekens, zoals op de foto, variëteiten en soorten kamergeraniums:

 • Stellair – stervormige kamergeraniums, hun variëteiten en hybriden;
 • Tulp – tulpvormige pelargoniums;
 • Uniek – kamergeraniums zijn uniek;
 • Zonale – gezoneerde of gescherpte gedomesticeerde variëteiten van pelargonium.
 • Engel – kamergeraniums zijn engelen;
 • Gekleurd gebladerte – bonte variëteiten;
 • Cactus – cactus pelargonium;
 • Klimopblad – klimopbladige geraniums, die standaardmaten kunnen zijn, evenals dwergen en miniaturen;
 • Miniatuur en dwerg – miniatuur en dwerg indoor pelargonium planten;
 • Regal – koninklijke geraniums
 • Geurbladige – geurende geraniums.

Pelargonium gezoneerd of begrensd (Pelargonium zonale)

Zonale kamergeraniums van verschillende kleurenAllerlei hybriden en variëteiten van dit type kamergeranium, zoals op de foto, groeien goed in huis, op balkons en zelfs op stadsbloembedden. Dit is de onbetwiste leider in populariteit en het aantal gecultiveerde variëteiten, waarvan er vandaag ongeveer 75 duizend zijn.

Onder andere meerjarige geraniums zijn zonale planten gemakkelijk te herkennen aan de karakteristieke kleur van het blad. Tegen een felgroene achtergrond zijn donkere gebieden duidelijk zichtbaar, die de naam gaven aan het hele type kamergeraniums, zoals op de foto. De bloemen van de zonale pelargonium kunnen enkelvoudig of dubbel zijn.

Kamergeranium variëteit Calliope Dark RedBij het beschrijven van geraniumvariëteiten, op de foto en in de namen van planten, wordt de volgende gradatie gebruikt volgens het aantal bloembladen in de bloemkroon:

 • niet-dubbele bloemen bestaan ​​​​uit vijf bloembladen – Single;
 • semi-dubbele bloemen bevatten 6 tot 9 bloemblaadjes en worden aangeduid als Semi-Double;
 • dubbele geranium bloemen bestaan ​​uit 8 of meer bloemblaadjes – Double.

Terry-variëteiten worden soms pioengeraniums genoemd, wat enigszins onjuist is. Een dergelijke groep planten komt niet voor in de internationaal erkende classificatie..

Binnen Geranium Sarita DonkerroodDe bloemen van de zonale geranium verschillen niet alleen in pracht en grootte. De tijd dat alleen rode geraniums op de ramen pronkten, is lang voorbij..

Afhankelijk van de variëteit en variëteit, behaagt pelargonium het oog met paraplu-bloeiwijzen in alle tinten roze, crème, bordeaux of karmozijn. Planten met witte, veelkleurige en zelfs gele bloemkronen zijn niet ongewoon, zoals op de foto van een geraniumsoort met de naam First Yellow Improved.

Zonale kamergeraniumsoorten First Yellow ImprovedMaar dit zijn niet alle sterke punten van kamergeranium. Rassen met een bloemvorm die niet kenmerkend is voor de soort hebben bijzondere aandacht voor bloemisten..

Rosaceae (zonale pelargoniums met rozenknop)

Kamergeranium Appelbloesem RozeknopEen voorbeeld is een roze-vormige, zoals op de foto, geranium met dubbele spectaculaire bloemen, qua structuur en uiterlijk lijkt op miniatuur Engelse rozen.

Deze variëteit van kamergeranium, de naam en foto’s van bloemen zijn al sinds de vorige eeuw bekend in de wereld. De eerste informatie over planten werd in 1876 gepubliceerd in de Royal Horticultural Society of Britain Herald. Maar in ons land zijn rosaceous-variëteiten nog niet wijdverbreid en worden ze alleen gevonden in de collecties van de meest enthousiaste bloemisten..

Tulp kamergeraniums (Tulipe-bud pelargonium)

Pelargonium voor binnen Patricia AndreaEen eeuw later ontvingen bloementelers huisgeraniumplanten met bloemen die, zelfs op het moment van volle bloei, niet opengaan en in het knopstadium blijven.

Als gevolg hiervan werd deze kamergeranium, te zien op de foto, tulpvormig genoemd. De oorsprong van de variëteit werd gegeven door een spontane mutatie, en de weinige variëteiten en hybriden van tulpengeranium die tegenwoordig bestaan, proberen soms terug te keren naar hun natuurlijke vorm wanneer ze worden gekweekt of gereproduceerd..

Stellaire kamergeraniums (Stellar Zonale Pelargonium)

Indoor Geranium Stellar Edwards FinnIn het midden van de vorige eeuw slaagden bloementelers in Australië erin om kamergeraniums te krijgen, die een originele kroonvorm hebben, niet vergelijkbaar met de variëteiten die eerder bestonden..

Vanwege de scherphoekige versmalde bloembladen werd kamergeranium op de foto stervormig genoemd.

Momenteel staan ​​variëteiten en hybriden ter beschikking van bloementelers, niet alleen met eenvoudige en dubbele bloemen in alle tinten, maar ook stervormige pelargoniums met fel veelkleurig blad..

Cactus kamergeraniums (Cactus Pelargonium)

Een van de soorten cactusgeraniumCactusgeraniums die aan het begin van de 20e eeuw werden verkregen, zijn tegenwoordig uiterst zeldzaam. Kenmerkend voor deze planten zijn de grote bloemen met versmalde, soms naaldachtige bloembladen, waardoor de bloemkroon een slordig, slordig uiterlijk krijgt..

Anjer Pelargonium

Kamergeraniumsoorten Diana PalmerBinnengeraniums, op de foto, verbazen met een verscheidenheid aan bloemen, kleuren en soorten. Een van de meest ongewone is de anjervariëteit van de gezoneerde pelargonium met gekartelde bloembladen die op anjerbloemen lijken..

Klimopbladige Pelargonium

Kamergeranium variëteit Royal LavenderDe meeste ampelachtige variëteiten van kamergeranium, zoals op de foto, behoren tot de enorme groep pelargoniums en bladeren die lijken op dicht groen klimopgebladerte. Vanwege deze gelijkenis worden tal van variëteiten met eenvoudige en grote dubbele bloemen klimop genoemd..

Trompetgeraniums, zoals op de foto, zijn planten met kruipende of kruipende stengels die een meter lang worden. In de cultuur zijn dergelijke variëteiten onmisbaar voor verticaal tuinieren en voor het decoreren van hangende manden. Pelargoniums binnenshuis worden ook gebruikt als bodembedekkers.

De bladeren van de ampelachtige geranium zijn dicht, leerachtig, in tegenstelling tot de zonale variëteit, volledig glad.

De bonte vormen van klimopgeranium zijn erg interessant, zoals op de foto.Krokodil bonte kamergeranium

Koninklijke Pelargonium (Regal Pelargonium)

Veel kamergeraniums zijn verkregen als resultaat van selectiewerk en hybridisatie tussen soorten. Dankzij dergelijke inspanningen verschenen koninklijke pelargoniums met bloemen tot 7 cm in diameter..

Koninklijke kamergeranium Mooie BerylDe eigenaardigheid van deze variëteiten en hybriden zit niet alleen in de grootte van eenvoudige en semi-dubbele bloemkronen, maar ook in hun veelkleurige kleur. De bloembladen moeten vlekken, strepen of vlekken van contrasterende tonen hebben.

Pelargonium engelen (Angel Pelargonium)

Pelargonium Angels van de soort Mosquitaway LizzyPelargonium Angels lijken qua uiterlijk op planten van de “koninklijke” variëteit. Maar de bloemen zijn hier wat kleiner en de bestaande variëteiten zijn verkregen door gekrulde pelargonium te kruisen met grootbloemige.

Engelen zijn meestal ampelachtige geraniums, zoals op de foto, die een weelderige kroon van scheuten vormen met middelgroot monofoon blad.

Unieke Pelargonium

Kamergeranium variëteit Purple UniqueHybride planten verkregen uit koninklijke en briljante pelargonium werden uniek genoemd. Deze groep behoort tot de oudste soorten, al is het niet zo eenvoudig om planten te vinden in de collecties van bloemisten..

Hoewel de bloemen van deze variëteit, zoals op de foto van de kamergeranium, lijken op de bloemen van koninklijke planten, zijn ze veel kleiner. Maar het blad is vaak ontleed, gegolfd en heeft ook een aangename geur..

Pelargonium variëteit Paton's UniqueDe greens van de geraniumvariëteit op de foto genaamd Paton’s Unique hebben bijvoorbeeld een zoetig fruitig aroma..

Geurbladige Pelargonium

Een verscheidenheid aan geurende geranium Roze SteenbokHet was de geur van geplette geraniumbladeren die de aandacht van een persoon op deze plant trok. Tot de vorige eeuw werd de belangrijkste aandacht bij de selectie van kamergeraniums niet besteed aan de schoonheid van bloemen, maar aan het aroma, omdat de planten dienden als “levende deodorant”..

Vergelijkbare variëteiten en hybriden van geurende geraniums zijn tegenwoordig populair. Ze zullen niet verbazen met heldere bloei of de vorm van bloeiwijzen, maar ze worden ook gebruikt voor het op smaak brengen van culinaire gerechten en voor huishoudelijke geuren bij het bewaren van beddengoed of bovenkleding..

Geurend geraniumbladAfhankelijk van het type en de variëteit, zoals op de foto, kamergeranium, kunnen de bladeren ruiken naar allerlei soorten fruit, munt en rozen, nootmuskaat, wortelen of naalden.

Video over de kenmerken van geurige geranium

Adblock
detector