Sneeuwwitte tuinkamille kan elk gebied versieren

kamille tuin Kamille bloeiend in de wei en in de tuin laat niemand onverschillig. Tuinkamille is een favoriete bloem van Russische zomerbewoners. Enkele tientallen soorten vaste planten in de natuur zijn te vinden in alle klimaatzones, met uitzondering van de tropen, ijs en woestijnen..

De cultuur trekt bloementelers aan met enorme en lange bloei, gemakkelijke verzorging en het vermogen om de variëteit die ze leuk vinden te planten en te vermeerderen zonder veel ervaring. Lees over het planten van een meerjarige primula en het verzorgen ervan met een foto.

Beschrijving van meerjarige kamille in de tuin

weelderige bloei van meerjarige kamille De helderste grootbloemige planten worden gebruikt om de bloembedden te versieren. Voor het eerst waren madeliefjes meer dan tweehonderd jaar geleden geïnteresseerd in bloementelers, daarom zijn er de afgelopen tijd veel cultivars verschenen. En hoewel meerjarige tuinkamilles verschillende hoogtes kunnen hebben, verschillende bloeitijden en de vorm van de bloeiwijzen kunnen hebben, hebben alle kamilles veel gemeen. Allereerst is dit de herkenbare vorm van de bloeiwijze-mand, waarvan de kern bestaat uit kleine buisvormige bloemen van gele kleur, en het frame is van valstalige bloembladen.

Tegenwoordig zijn, dankzij de inspanningen van fokkers, semi- en badstofvariëteiten van tuinkamille ter beschikking gesteld van tuinders..

Vergeleken met wilde exemplaren in gekweekte vaste planten:

  • de bloemen zijn groter;
  • knopvorming is veel actiever;
  • de bloeiperiode is langer;
  • mogelijke terugkeer van bloemen in de tweede helft van de zomer.

grootbloemige kamilleDe op de foto afgebeelde tuinkamille, Leucanthemum vulgare of Leucanthemum maximum, wordt door de mensen meestal een madeliefje of een klerk genoemd. In het vroege voorjaar verschijnt een rozet van langwerpige basale bladeren boven de grond. Wanneer bloeiwijzen verschijnen op gefacetteerde rechtopstaande stengels, kan de planthoogte variëren van 20 tot 80 cm.Afhankelijk van de variëteit kan de diameter van de bloeiwijzen oplopen van 3 tot 10 cm.

Reproductie van tuinkamille door de struik te verdelen

tuinkamille in het vroege voorjaarKamille geplant op de site groeit goed, vormt bosjes, die, zelfs buiten de bloei, hun decoratieve effect behouden en lijken op groene kussens. Na een paar jaar heeft de vaste plant echter verjonging nodig, anders worden de bloeiwijzen elk jaar kleiner, het blad wordt kleiner en zwakker.

Meerjarige tuinkamille planten zich voort via zaad en vegetatieve middelen. Als deze prachtige bloemen al op de bloembedden groeien, volstaat het om het volwassen gordijn in meerdere te verdelen.

Het is het beste om in de eerste helft van de herfst een vaste plant te planten, waarbij de plant in delen wordt verdeeld, zodat elk een deel van een sterke wortelstok en meerdere groeipunten heeft. De grond voor het planten van kamille moet worden uitgegraven, onkruidvrij en bevochtigd:

  1. Het gat is iets meer gegraven dan het wortelstelsel.
  2. De plant in de plantkuil wordt na het rechtzetten van de wortelstokken op dezelfde hoogte gezet.
  3. Het gat is bedekt met aarde, die wordt verdicht en bewaterd.

tuinkamille op een mini-bloembedjeOmdat zaden van vervaagde manden de kenmerken van ouderplanten niet overdragen, is vegetatieve vermeerdering onmisbaar als je jonge bosjes van elke rassentuinkamille wilt krijgen.

Hoe vaker de gordijnen worden verjongd, hoe spectaculairder hun bloei en hoe groter de bloeiwijzen. Een voorjaarstransplantatie kan het verschijnen van knoppen echter vertragen of annuleren..

Lees over: Gaillardia langdurig planten en verzorgen met foto’s

Meerjarige kamille zaaien en in de volle grond planten

Kamillezaden hebben een uitstekende winterhardheid, zodat ze zowel in de lente als voor de winter kunnen worden gezaaid. Zaaien in de herfst bespaart niet alleen kostbare lentetijd, maar zorgt ook voor een natuurlijke gelaagdheid. Dit betekent dat de zaailingen vriendelijker en sterker zullen zijn..

kamille tuinzaden plantenVoorjaarsreproductie van tuinkamille door zaden is op twee manieren mogelijk:

  • zaaien in ontdooide, opgegraven en losgemaakte volle grond;
  • thuis zaaien voor zaailingen, die in het warme seizoen worden overgebracht naar een bloembed.

In het tweede geval blijken de planten sterker te zijn, ze bloeien eerder en slagen erin om tegen de winter een weelderige sterke rozet te vormen. Het planten van kamillezaailingen in de tuin wordt uitgevoerd in de tweede helft van februari of maart. Neem voor het zaaien een lichte losse ondergrond op basis van zand, tuingrond en veen. Zaden in verschillende stukken worden gelegd in zaailingcontainers of turfpotten gevuld met bevochtigde grond. Bestrooi de bovenkant met een dunne laag van hetzelfde substraat.

het planten van zaailingen van kamilletuinGewassen moeten onder film of glas en bij een hoge luchtvochtigheid worden bewaard tot ze ontkiemen, dat wil zeggen 10-15 dagen. Vervolgens worden de trays overgebracht naar het licht en wordt de shelter verwijderd. Zorg indien nodig voor extra verlichting gedurende 14 uur per dag, anders worden de zaailingen sterk uitgerekt en verzwakt.

Er wordt geplukt wanneer de zaailingen van tuinkamille 2-4 echte bladeren openen en ongeveer 5 cm hoog zijn.Voor actieve uitlopers kan de hoofdstam worden geknepen.

Anderhalve of twee maanden na het zaaien worden jonge planten naar de open grond gebracht naar eerder voorbereide zonnige gebieden zonder stilstaand water en met een neutrale zuurgraad van de grond..

Het planten van tuinmadeliefjes wordt uitgevoerd in voorbereide grond, die niet alleen wordt opgegraven, maar ook wordt losgemaakt. Onkruid wordt zorgvuldig uit de grond geselecteerd en complexe meststoffen voor sierbloemgewassen worden toegepast om de zaailingen te voeden.

Het is handiger om zaailingen met een kluit aarde over te brengen zonder het wortelstelsel te beschadigen. In dit geval worden de gaten iets groter dan de grootte van de containers gegraven en worden de gaten zorgvuldig bedekt met aarde, verdicht en bewaterd. Hoewel de planten nog klein zijn, moeten ze sterk groeien, daarom blijven er gaten van 20 tot 40 cm tussen de zaailingen, afhankelijk van de variëteit van de tuinkamille en het ontwerp van het bloembed. De eerste bloei van planten geplant met zaden en zaailingen mag pas na een jaar worden verwacht..

Zorg voor kamille in de tuin na het planten

tuin kamille verzorgingAlle soorten kamille, inclusief tuinkamille, zijn lichtminnend. Ze verdragen de nabijheid van grondwater niet en groeien niet in dichte, aankoekende grond.

Maar tegelijkertijd zijn vaste planten, geliefd bij bloementelers, niet veeleisend om te verzorgen en kunnen ze zelfs groeien op bodems die arm zijn aan humus, droogte verdragen en niet bang zijn voor ernstige aanvallen van ongedierte.

Na het planten van kamille in de tuin, moet de zorg voor hen echter voorzichtig en systematisch zijn. Jonge planten hebben regelmatig water nodig totdat het rooten voltooid is. Bloemen die stevig op een nieuwe plek zijn neergedaald, zijn niet langer zo delicaat en krijgen alleen water bij warm, droog weer.

De tijd voor water geven is zo gekozen dat druppels water in de zon niet de rol van lenzen spelen en geen lelijke brandwonden op de bladeren en bloeiwijzen veroorzaken.

Om het bodemvocht langer vast te houden, wordt de wortelzone gemout met turf. Bovendien wordt het bloembed regelmatig gewied en wordt de oppervlaktelaag van de aarde losgemaakt.

Hoewel tuinmadeliefjes erg bescheiden zijn, kunnen ze alleen weelderige bloemen bereiken als de planten voldoende voeding krijgen. Daarom worden in het voorjaar stikstofmeststoffen onder de wortels aangebracht. Verdorde bloeiwijzen moeten samen op de stengel worden afgesneden. Dit zal helpen de plant sterk te houden en het gebied voor een lange tijd te versieren met witte kamillekant..

vriendelijke bloei van tuinkamille in een bloembedWanneer de bloei eindigt, stopt de bloemverzorging niet. Dichter bij de herfst wordt de verdeling van volwassen bosjes uitgevoerd, alle oude, dode delen worden verwijderd, steeltjes en droge bladeren worden gesneden.

Als de grond in het gebied zuur is, moet deze in de herfst worden gedeoxideerd met dolomietmeel of kalk.

Kamilles zijn winterhard, maar in winters met weinig sneeuw kunnen ze bevriezen, dus de gordijnen worden voor het koude weer op de grond gesneden en bestrooid met turf, sparren takken of ander geschikt materiaal.

Video over meerjarige tuinkamille

Adblock
detector