Sierlijke veelkleurige anemonen – planten en competente zorg

anemoon in hun zomerhuisje Hoe aangenaam is het om duizenden prachtige bloeiende planten om je heen te zien die de aarde vullen. Onder hen valt het op door zijn heldere kleur – anemoon. Het is een delicate meerjarige tuinbloem. De naam komt van het Griekse woord “anemos”, wat wind betekent. De mensen noemen de bloemanemoon vanwege zijn delicate bloembladen, die zelfs reageren op een zwakke wind..

Anemoon is een vaste plant met bloeiwijzen in verschillende vormen en kleuren. Het staat prachtig in het gezelschap van andere tuinplanten en tegen de achtergrond van sierstenen. Om jezelf te plezieren met deze bloemen, is het raadzaam om ze beter te leren kennen. Lees: Monarda – planten en verzorgen in het open veld met een foto.

Gemakkelijke manieren om anemonen te planten

anemonen bloeien in het bloembed In de natuur zijn er een groot aantal soorten anemonen. Sommigen van hen vereisen zorgvuldig onderhoud, andere zijn volledig pretentieloos. Het verschil wordt verklaard door het feit dat deze planten knol- of wortelstok zijn.

In overeenstemming met de zorgvuldige observaties van kleurliefhebbers, vereist het planten van anemonen met wortelstokken en het verzorgen ervan geen speciale aandacht. Bovendien verdragen dergelijke bloemen de winter comfortabel..

Voordat u een elegante tuinschoonheid plant, moet u de juiste plaats kiezen. Om delicate bloemblaadjes te beschermen tegen de zomerhitte, is het beter om een ​​licht beschaduwde plek te vinden. Hier krijgt de anemoon voldoende licht en warmte voor een volledige groei..

Als het zich in een gebied bevindt dat onbeschermd is tegen de zon, verliezen de bloembladen hun kleur en vallen op de grond. Op een donkere plek bloeien bloemen later en dat zijn er veel minder..

Omdat er veel verschillende soorten anemonen zijn, lopen de vereisten voor verlichting, watergift en bodemsamenstelling sterk uiteen. Maar dergelijke universele omstandigheden zijn geschikt voor elke soort:

  • licht beschaduwd deel van de tuin;
  • betrouwbare hoogwaardige drainage;
  • losse vruchtbare grond.

Het zijn deze principes die beginnende bloemenliefhebbers helpen onbekende plantensoorten te kweken..

Een kleine hoeveelheid zand kan worden toegevoegd om een ​​geschikte bodem te creëren. Dit maakt het losser en zorgt voor een uitstekende luchtcirculatie. Bovendien houdt zo’n bodem geen vocht vast, wat bijdraagt ​​aan de welvaart van de plant..

Wanneer de plantplaats klaar is, moet u een methode kiezen om buiten anemonen te kweken en ervoor te zorgen. De eenvoudigste is het zaaien van zaden. Deze methode wordt uiterst zelden gebruikt, omdat deze niet altijd effectief is. Volgens de waarnemingen van tuinders ontkiemt slechts een klein deel van de gezaaide zaden. En zelfs dan, als ze vers zijn. Een dergelijke methode bestaat echter.

Zaden worden gezaaid in ondiepe gaten. Dit zal helpen de delicate stengels boven de grond uit te stijgen en uit te harden. Tegelijkertijd moet de grond poreus en los zijn..

Als je anemoon in de herfst zaait, verschijnen de zaailingen aan het begin van de lente. Bij het planten in de lente of zomer komen de spruiten binnen een maand uit. Gedurende deze periode moet je ze verstandig water geven om het niet te overdrijven. De plant kan sterven door wateroverlast..

Het op vegetatieve wijze verzorgen en planten van anemonen in het open veld wordt veel gebruikt door ervaren tuinders. Hiervoor worden wortelstokken of knollen genomen. Daarna zijn ze netjes in delen verdeeld. In elk moet u 2 of 3 nieren achterlaten. Vervolgens worden ze de kroon van een elegante tuinbloem..

zaailingen van anemonenzadenWanneer de vraag rijst wanneer anemonen moeten worden geplant, in de herfst of lente, moet de kweekmethode worden overwogen. Alleen de optie om de wortelstok te verdelen, kan het beste in het voorjaar worden gedaan. Gedurende deze periode is de plant vol kracht en reageert ze gemakkelijk op zo’n radicale procedure..

Het is veel moeilijker om deze planten met knollen te kweken. Om dit te doen, worden ze voor het planten gevuld met warm water. Omdat het in een vloeistof is, neemt het plantmateriaal in volume toe. Dit heeft een gunstig effect op de kiemkracht van anemonen in het open veld..

droge knollen anemonenEen andere optie voor het bereiden van knollen is om ze enkele uren in doek of plastic te wikkelen. Daarna kunt u doorgaan met ontschepen. Het is ook belangrijk om na te denken over de regels voor het planten van anemonen in de herfst..

Het bovenste deel van de knol is altijd vlak, dus plaats deze met de scherpe punt naar beneden in het gat. Op de bodem van het gat wordt een mengsel van humus met houtas gelegd, dat dient als een beginnende topdressing. Spreid vervolgens de plantknollen op een afstand van 10 cm van elkaar. Bestrooi met aarde bovenop, licht aandrukkend.anemonen planten in de volle grond

Besprenkel met schoon water. Het planten van anemonen in de grond in de herfst wordt uitgevoerd tot een diepte van 3 tot 7 cm.

Om te voorkomen dat de knollen in het gat omslaan, moeten ze worden vastgezet. Een optie is mulchen.

Competente verzorging van een tuinschoonheid

Wie houdt er niet van een tuin versierd met meer dan 20 soorten kleurrijke anemonen. Hoewel er veel meer van in de natuur zijn – ongeveer 170 soorten, vereisen tuinhybriden zorgvuldige zorg..

jonge knollen van anemonen voor opslagBijna alle anemonen zijn vaste planten. Maar ze hebben verschillende weerstand tegen kou. Gezien dit feit is het de moeite waard om te overwegen: is het nodig om anemonen voor de winter op te graven zodat ze niet sterven.

Meestal wordt de vitaliteit van de plant opgeslagen in dikke wortelstokken en delicate knollen. Ze zijn het plantmateriaal voor bloemen in het vroege voorjaar of de herfst..

Afhankelijk van de weersomstandigheden van het gebied waarin de anemoon groeit, is de tijd om ze uit de grond te halen verschillend. Meestal zijn de geschikte maanden september of oktober. Daarom beslist de tuinman zelf wanneer hij moet opgraven en hoe hij anemonen in de winter moet bewaren..

Nadat de knollen uit de grond zijn verwijderd, worden ze gedroogd in een schaduwrijk deel van de tuin. Vervolgens worden de bovengrondse stelen gesneden en overgebracht naar een koele ruimte. Daar drogen ze een hele maand. Voor de winter worden ze verborgen in de kelder, waar ze prachtig bewaard zijn gebleven..

De exacte timing van het planten van anemonen hangt af van het klimaat en de eigenschappen van de plant zelf. In het zuidelijke deel van Rusland worden planten van april tot het vroege najaar in de volle grond geplant. Houd in koelere gebieden rekening met het weer en de luchttemperatuur om bevriezing van de plant te voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat de anemoon na het uitstappen wortel schiet, is het noodzakelijk om hem de juiste zorg te geven. Het bevat zulke belangrijke punten:

  1. Zacht met de hand wieden van jonge scheuten.
  2. Regelmatig losmaken van de bovengrond.
  3. Extra bescherming tegen koude wind en vorst.
  4. Matig water geven van de plant.

Bovendien hebben jonge bloemen voeding nodig. Dit doe je het beste tijdens de bloeiperiode. Als het land vruchtbaar is, is één keer genoeg.

Wortelanemoon kan worden gemulleerd met turf en humus. Minimale laag – 5 cm.

Knolvarianten en hybride rassen worden bemest met mineralen en sporenelementen. Deze aanpak verlengt de bloeiperiode..

natuurlijke meststoffen voor anemonenEen goede verzorging en aanplant van anemonen in de buitenwijken geeft uitstekende resultaten. Wortelstoksoorten gedijen goed in deze regio en moeten regelmatig worden uitgedund. Zo krijgen ze toegang tot licht en lucht..

Sommige knolsoorten worden opgegraven voor de winter. Degenen die in de grond blijven, moeten zorgvuldig worden geïsoleerd met gevallen bladeren..

bescherming van planten tegen bevriezingSoms gebruiken tuinders materialen bij de hand voor beschutting: naaldboomtakken of niet-geweven materialen. Vaste planten moeten na 3 of 5 jaar verjongd worden.

Betoverende soorten anemonen

Anemoon is een lid van de boterbloemfamilie. Biologen classificeren meer dan 150 soorten. Als je er maar een paar hebt overwogen, kun je meteen verliefd worden op deze charmante tuinschoonheid..

anemonen zachtAnemone tender groeit in de bergachtige streken van Europa en Klein-Azië. Ze houdt van vochtige vruchtbare grond. Het is een knolgewas. Bloeit in mei ongeveer 3 weken met blauwe of paarse bloemknoppen. Groeit tot 20 cm hoog. Er zijn ook witte, blauwe en roze soorten delicate schoonheid..

boterbloem anemoonBoterbloemanemoon heeft een kruipende wortelstok. Het groeit snel en bedekt de grond volledig. Planthoogte tot 25 cm Hij bloeit in de natuur met felgele bloeiwijzen half mei. Gecultiveerde variëteiten worden geleverd met paarse bladeren en dubbele bloembladen.

anemoon eikDe eikenanemoon groeit in bijna alle bossen van Europa. Hij bloeit met witte bloeiwijzen tot 4 centimeter in diameter. Soms zijn er roze, lila of crème tinten van bloemblaadjes. In zijn decoratieve vorm zijn er meer dan 30 soorten..

Vanwege hun aantrekkelijkheid worden deze bloemen gebruikt voor groepsbeplanting. Ze zien er schattig uit aan de voet van struiken of in de buurt van tuinpaden..

Elke variëteit van deze sierlijke schoonheid zal echte bloemenliefhebbers vreugde brengen..

Hoe een anemoon te kweken – video