Reproductie van viooltjes thuis met een blad

Kamerviooltjes op de vensterbank Wanneer uzambar-viooltjes op de vensterbank verschijnen, zal de bloemist zeker de collectie willen uitbreiden ten koste van andere variëteiten of nieuwe stopcontacten willen halen uit de bestaande. Meestal worden viooltjes thuis vermeerderd door bladeren die zijn gesneden uit een volwassen plant die je leuk vindt..

Dit is de eenvoudigste en meest gebruikelijke manier om jonge rozetten te kweken, die zelfs voor beginners die pas onlangs geïnteresseerd zijn in zo’n geweldig gewas als Saintpaulia gemakkelijk onder de knie te krijgen zal zijn..

Een gunstige tijd voor de reproductie van viooltjes is de lente- en zomermaanden, wanneer de planten voldoende warmte en licht hebben. Maar indien nodig, bijvoorbeeld, als het planten van een viooltje met een blad de enige manier is om een ​​zeldzame variëteit te redden, dan kan een ervaren bloemist zijn plannen zelfs tijdens een korte daglichtperiode uitvoeren..

Zie ook het artikel: zorg en teelt van streptocarpus!

Een blad selecteren en verkrijgen voor vermeerdering van viooltjes

Het blad voorbereiden op beworteling Het succes bij het kweken van viooltjes hangt grotendeels af van het gekozen plantmateriaal. Als het blad zwak of ziek blijkt te zijn, zal het erg moeilijk en soms onrealistisch zijn om er overvloedige en sterke nakomelingen van te krijgen..

Daarom zijn ze, voordat ze een viooltje uit een blad laten groeien, heel voorzichtig met de keuze ervan. Ervaren telers adviseren om geen bladeren van de laagste laag dicht bij de grond te gebruiken voor vermeerdering. Ze zijn de oudste, mogelijk al verzwakt, bovendien is er op dergelijke bladplaten een grote kans op vestiging van bacteriën en schimmelsporen..

Het is het beste om een ​​stengel af te snijden van de tweede of derde laag, waar de bladeren voldoende gevormd zijn, volwassen grootte hebben bereikt en een uitgesproken turgor hebben..

Soms blijkt het plantmateriaal te hangen en zijn uiterlijk en elasticiteit te hebben verloren. Dit gebeurt als ze een nieuw verkooppunt willen krijgen van een laken dat in een winkel is gekocht, per post is verzonden vanuit een kwekerij of is ontvangen van vrienden..

Een lange reis, en soms gewoon onregelmatig water geven, heeft snel invloed op de toestand van de bladplaat en de stekken. Daarom is het beter om zo’n blad, bedoeld voor de reproductie van viooltjes, een paar uur voor het planten in warm gekookt water te leggen, waaraan verschillende kristallen kaliumpermanganaat zijn toegevoegd. Door deze maatregel kan het blad terugkeren naar de vorige staat en het desinfecteren..

Vervolgens wordt het snijden van het blad dat op een servet is gedroogd, voorzichtig gesneden met een scherp mes op een afstand van 3-4 cm van de basis van het blad. De snede kan recht of in een hoek van 45 ° . zijn.

Een violet vermeerderingsblad in water wortelen

Hoe sneller het afgesneden blad in het water komt, hoe makkelijker en sneller het wortelvormingsproces verloopt.

Viooltjesbladeren in water bij het rootenVoor een beginner die nog nooit eerder met viooltjes heeft gefokt, is de gemakkelijkste manier om een ​​blad te rooten in gekookt of bezonken water. Dit zal toestaan:

 • nauwkeurig de staat van het plantmateriaal volgen;
 • op tijd om rotting van het snijwerk te voorkomen;
 • zie de vorming van het wortelstelsel en de beginselen van toekomstige rozetten.

Voordat het violette voortplantingsblad in water wordt neergelaten, wordt de container grondig gewassen en als het veel wegwerpschalen zijn, vervolgens gesteriliseerd. Het is het beste om kleine glazen of donkere glazen flacons te gebruiken om te voorkomen dat zich groene algen vormen aan de zijkanten van het vat en het water vervuilen. de procedure voor de bewortelingsprocedure:

 • Het blad wordt verdiept met 1,5-2 cm.
 • De snede van de snede mag het vat niet raken, waarvoor het vel kan worden vastgezet met een vel papier of een deksel op een bak met water.
 • Om de ontwikkeling van ziekteverwekkende bacteriën en microscopisch kleine algen te voorkomen, wordt een tablet met actieve kool in het water gedompeld.
 • Verdampend vocht wordt geleidelijk weer toegevoegd, waarbij alleen bezonken schoon water wordt gebruikt, waarbij wordt geprobeerd de plaat niet nat te maken en het aanvankelijke vloeistofniveau niet te veranderen.

Afhankelijk van de variëteit en toestand van het blad dat is gekozen voor de reproductie van viooltjes, kan het verschijnen van wortels na 2-4 weken worden opgemerkt.

Als er ondanks alle inspanningen geen wortels, maar sporen van rot op de snede verschijnen, wordt het blad uit het water gehaald, gedroogd en zorgvuldig bijgesneden, waarbij beschadigd weefsel wordt verwijderd. Dezelfde steenkool helpt rotten te voorkomen, alleen in dit geval – vermalen tot poeder. Ze worden behandeld met een nieuwe snede en vervolgens wordt het vel opnieuw ondergedompeld in water..

Met sporen van bederf wordt het water ververst en de container gedesinfecteerd.

Wanneer er sterke talrijke wortels van 1-2 cm lang zijn ontwikkeld op het afsnijden van het blad, is het tijd om het blad over te brengen naar het grondmengsel.

Het blad heeft wortels ontwikkeld en een rozetIn sommige gevallen halen bloementelers het plantgoed pas uit het water als er kleine rozetten op het handvat zijn gevormd. En al vallen ze in het voedingssubstraat. Het gevaar bestaat echter dat de spruiten verzwakken, waardoor de groei en ontwikkeling wordt vertraagd. Om een ​​viooltje te laten groeien van een blad dat al wortels heeft gegeven, neem je kleine plastic glazen of potten met gaten om het water af te voeren. De vaten worden voor een derde gevuld met ondiepe drainage, daarna worden de glazen bijna tot aan de bovenkant gevuld met aarde.

Hoe plant je een viooltjesblad in de grond? Allereerst mogen de stengel en het blad zelf niet erg diep zijn. Anders duurt het lang voordat de resulterende sockets doorbreken naar het oppervlak, verzwakken of helemaal niet uitkomen. Rond de stek wordt de grond verdicht, bevochtigd en in deze vorm wordt de pot in een kas geplaatst of afgedekt met een zak om een ​​gunstige atmosfeer te creëren voor de reproductie van viooltjes en om vocht vast te houden. Als de bloemist tegelijkertijd viooltjes van verschillende variëteiten uit de bladeren gaat kweken, zijn de potten uitgerust met de juiste inscripties over de naam van de plant en de datum van aanplant..

Planten worden uit de kas of onder de film verwijderd nadat het jonge blad boven het maaiveld verschijnt. In de regel kan het wachten op dit moment minimaal twee weken duren..

Viooltjesblad wortelen in de potgrond

Violette bladeren geworteld in aardeBladeren die direct in de grond worden geplant, wortelen goed en het proces van het kweken van viooltjes uit bladstekken is veel sneller. Deze methode is onmisbaar wanneer voor de reproductie van viooltjes een blad is genomen van een nog jonge onvolgroeide plant, of, omgekeerd, het plantmateriaal al verwelkend is verkregen.

Het blad wordt op dezelfde manier voorbereid als in het eerste geval, maar het snijden op miniatuurvariëteiten wordt nog meer ingekort, waardoor er slechts een centimeter tot anderhalve centimeter overblijft.

Kleine kopjes of potten met een inhoud tot 100 ml en een diameter van ongeveer 5 cm zijn zeer geschikt om te planten.De containers worden voor een derde gevuld met drainagemateriaal. Als het geëxpandeerde klei is, zou het leuk zijn om het in de oven te bakken om het risico op verspreiding van schimmel- en schimmelinfecties te minimaliseren..

Verkooppunten zullen zich over twee weken beginnen te ontwikkelenVervolgens wordt het grondmengsel in het glas gegoten en wordt een gat gemaakt voor het snijden. Om deze groef te vullen, wordt geen gewone grond gebruikt, maar gemengd met perliet voor losheid. In dit geval zullen kleine uitlaten zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en de nodige lucht krijgen..

Soms zie je tips voor het kweken van viooltjes op puur perliet. Een dergelijke beslissing kan echter leiden tot de dood van onvolgroeide planten, omdat perliet zonder andere bodemcomponenten het vocht niet goed vasthoudt en snel droogt..

De samenstelling van de grond voor viooltjes omvat niet alleen perliet, maar ook veenmos, dat water vasthoudt en een antibacteriële werking heeft..

De potgrond dient bij het planten licht vochtig te zijn. Plantmateriaal wordt niet meer dan 5 mm in de grond begraven voor miniatuurvariëteiten en 1-1,5 cm voor viooltjes van standaardformaat. Door een video te bekijken over het vermeerderen van een viooltje met een blad, kun je veel leren over de fijne kneepjes van dit proces en vervolgens vervelende fouten voorkomen. Er kunnen meerdere vellen in één glas worden geplant, het belangrijkste is dat ze van dezelfde kwaliteit zijn en zorgvuldig zijn geëtiketteerd.

Twee of meer vellen worden in één container geplantZoals in het eerste geval, toen stekken met gevormde wortels in de grond werden geplant, wordt de grond een beetje geperst, bevochtigd en wordt het glas in een kas geplaatst. Zodat er geen schimmel op de grond ontstaat en de planten niet rotten, wordt de beplanting van tijd tot tijd geventileerd, waardoor deze wordt beschermd tegen tocht en koude lucht.

Een goed resultaat wordt verkregen door de bladeren die bedoeld zijn voor reproductie in viooltjes in turftabletten te planten. Door het losse, voedzame substraat vormen planten snel wortels en jonge rozetten.

Een blad wroeten in een turftabletHoe een viooltje uit een blad te laten groeien? Welke voorwaarden zijn belangrijk voor een jonge plant en hoe zorg je voor de spruit zodat deze succesvol en snel wortel schiet?De belangrijkste voorwaarde voor het succes van het groeiproces kan worden beschouwd als constante aandacht voor de kleine violette plant, die wordt geboden:

 • lichte grond, voedzaam en lucht- en vochtdoorlatend;
 • stabiele groeitemperatuur van ongeveer 22-26 ° C;
 • daglichturen van ten minste 12 uur;
 • regelmatig en gelijkmatig water geven;
 • constante vochtigheid en windbescherming.

Viooltjes op planken plaatsen met fytolampenViooltjes voelen zich erg goed op planken die zijn uitgerust met fytolampen, die planten zelfs in de herfst en winter comfortabele groeiomstandigheden bieden..

Samenstelling van de grond voor viooltjes en de voorbereiding ervan

Viooltjes hebben een lichte kruimelige grond nodig.Het grondmengsel voor het planten van viooltjes met een blad wordt van tevoren bereid, noodzakelijkerwijs een dag voordat de plant de grond betreedt, ontsmet en vermengd met alle componenten en meststoffen.

Als basis voor het substraat kunt u kant-en-klare grond nemen voor viooltjes of zaailingen van tuingewassen. Maar ervaren bloemenkwekers beloven het beste effect als je het mengsel zelf maakt. Bovendien zijn er veel interessante composities van aarde voor viooltjes. Een van hen werd voorgesteld door de beroemde fokker B. Makuni:

 • 1 deel bladhumus;
 • 3 delen geschild hoogveen;
 • 1 deel schoon zand;
 • 2 deel groen mos;
 • 1 deel veenmos;
 • 1 stuk tuingrond.

Tegenwoordig worden voor grondmengsels voor het kweken van viooltjes steeds vaker stoffen als perliet en vermiculiet gebruikt, die zorgen voor een goede bodemstructuur en de brosheid ervan. Om de grond en de kwaliteit ervan te ontsmetten, worden gemalen houtskool en veenmos in de grond gebracht. Je kunt het niet overdrijven met het laatste onderdeel, anders blijkt de grond vochtopnemend te zijn en kunnen de wortels van viooltjes erin rotten.

Als veenmos wordt gebruikt als onderdeel van de grond voor viooltjes, wordt het verpletterd. Over het algemeen is dergelijk mos goed voor drainage in kleine potten..

Scheiding van nieuwe rozetten bij het vermeerderen van viooltjes met een blad

Uit één blad kunnen meerdere rozetten ontstaan.De vorming van meerdere dochterrozetten met een diameter van 3 tot 5 cm aan de bladbasis geeft aan dat het tijd is om de planten te planten. Als thuis bonte viooltjes worden vermeerderd met een blad, moeten de dochterplanten tegen de tijd van transplantatie groen zijn, anders kunnen de witte bladeren geen stroom leveren aan de acclimatiserende uitlaat.

Tegelijkertijd moeten de kinderen zo worden verdeeld dat elke kleine uitloop minstens één paar bladeren heeft met een ontwikkeld groeipunt en een bepaald aantal wortels.

De gekweekte stopcontacten zijn verdeeld en zitten in aparte pottenOm de scheiding minder traumatisch te maken voor viooltjes:

 • de grond in de pot is goed bevochtigd;
 • de plant wordt samen met de grondkluit eruit gehaald;
 • verwijder geleidelijk de wortels van de grond.

Om viooltjes van zulke kleine afmetingen te reproduceren, neem je de kleinste potten met een diameter tot 4 cm, waar ze de dochtervoeten overbrengen, zonder te verdiepen, zoals stekken, daarvoor.

Kinderen zonder wortels of met zwakke wortels worden gehouden in minikassenKinderen met onvoldoende wortels kunnen het beste niet in de grond worden geplant, maar, zoals een bladstek, in een mengsel van aarde en perliet. Zo’n plant wordt 10-14 dagen in een kas of op een folie geplaatst.

De volwassen rozetten worden getransplanteerd naar een vaste plaats wanneer hun diameter 1,5-2 keer de grootte van de pot is. In dit geval hebben planten containers met een diameter tot 6 cm nodig, en het is beter om viooltjes erin over te brengen samen met de bestaande aarden kluit, en de nieuwe grond wordt naar de bodem en rond de omtrek gegoten, waardoor de rozet wordt afgesloten in de pot.

Reproductie van viooltjes door een blad – video

https://www.youtube.com/watch?v=sWcy8X-IOso

Adblock
detector