Regels voor het zaaien en verbouwen van graangewassen zonder staart

granen gras zonder staart Meerjarige graancultuur zonder staart is pretentieloos voor de groeiomstandigheden. De kruidachtige plant wordt gekweekt om te grazen op weiden en voer voor vee te bereiden, en prachtige pluimen van bloeiende oren passen organisch in het landschap van huishoudelijke percelen. Ook heeft een graangewas het vermogen losse grond te versterken en de grond te voorzien van nuttige en voedzame stoffen..

Tot het midden van de 19e eeuw werd de staart zonder staart beschouwd als een wilde, weidegraan. Het leefgebied van de kruidachtige plant is verspreid over Europa, Azië en Amerika. In de jaren 60 van de 19e eeuw werd de graanplant gedomesticeerd en begon te groeien als graasgewas en voor het oogsten van voer..

Het doel van de plant

awnless romp in de wei

Naast voederdoeleinden wordt in de landbouw meerjarig rompgras gebruikt om de bodem te versterken en de vruchtbaarheid te vergroten.:

 1. De wortelstokken van een kruidachtige plant ontwikkelen zich snel in breedte en diepte en bereiken een hoogte van meer dan 2 meter vanaf het grondoppervlak. Dankzij deze eigenschap wordt het gras geplant op natuurlijke en kunstmatige hellingen om de bodem te versterken en uitspoeling te voorkomen..
 2. Door kooldioxide te absorberen, produceren wortelstokken van planten grote hoeveelheden stikstof, wat de bodemvruchtbaarheid verhoogt.
 3. In landschapsontwerp wordt graan gebruikt om gazons en tuincomposities te versieren..

Overblijvend kruidachtig gras herstelt snel de vruchtbare bodemlaag, daarom wordt het beschouwd als een uitstekende voorloper voor het verbouwen van andere gewassen.

Botanische beschrijving van awnless romp

bloeiwijzen van awnless romp

Hoe een stuitgras eruitziet, leren we van een gedetailleerde botanische beschrijving van de plant:

 • de hoofdstam is dun, flexibel en glad, groeit tijdens het groeiseizoen uit tot een teken van meer dan 1 m;
 • de plant wordt gekenmerkt door een dichte bladbedekking en meerdere scheuten;
 • bladplaten zijn dun, smal, tot 5 mm breed, tot 20 cm lang, donkere smaragdgroene kleur;
 • tijdens de bloeiperiode, die eind juni plaatsvindt, verschijnen bloeiwijzen op de plant in de vorm van grote, ruige pluimen met veel aartjes;
 • het gras bloeit met kleine gele bloemen, waarvan het onderste deel is geverfd in paarse of blauwe tinten, en het bovenste deel is bedekt met villi;
 • na de bloei rijpt het graan, de vrucht van de plant en het zaad voor vermeerdering;
 • het paardensysteem van een kruidachtige plant is goed ontwikkeld, waardoor de romp gemakkelijk extreme temperaturen, langdurige hitte, droogte en vorst kan doorstaan.

Graan is niet kieskeurig over de toestand van de bodem, het groeit zelfs in moerassige en overstroomde gebieden.

Soorten cultuur

romp weide

Meer dan 150 variëteiten van de graanplant zijn te vinden in de natuurlijke omgeving, maar ze worden niet allemaal gekweekt:

 1. Een vaste plant, viltstuit, zal groeien tot een markering van 90-100 cm, gekenmerkt door een groene kleur met een blauwachtige tint van bladeren en stengel.voelde romp
 2. Kustrug komt eind mei in de bloeifase en het graan rijpt in juli.kust romp
 3. Danton’s romp wordt beschouwd als de kleinste variëteit van cultuur, tijdens het groeiseizoen groeit het tot een teken van 20-25 cm.Tijdens de bloeiperiode verschijnen aartjes met een paarse tint op de plant.De romp van Danton
 4. De romp van het ras is zacht, groeit tot een teken van 40-50 cm.Tijdens de bloei verschijnen aartjes met veel zachte villi op de plant.zachte romp

De graancultuur is bestand tegen mechanische schade en kan daarom als gazonbedekking worden gebruikt.

Zaairegels

awnless rump zadenDe cultuur wordt gekweekt door zaad of vegetatieve methode. Voor landbouwbehoeften wordt een zaadmethode voor het verbouwen van granen gebruikt. Zaaidata worden berekend op basis van het verdere gebruik van het gewas, het weer en de klimatologische omstandigheden van het teeltgebied. Op de zuidelijke breedtegraden wordt half april gewerkt, in een gematigd klimaat 2-3 weken later..

Zaairegels:

 1. Het perceel wordt zorgvuldig uitgegraven, losgemaakt, vermengd met mineralen en organisch materiaal.
 2. Bodems met een hoog zuurgehalte zijn kalk.
 3. Aanbevolen zaaihoeveelheid rompzaden per 1 hectare land van 18 tot 20 kg plantmateriaal.
 4. Voor het zaaien ondergaan de zaden een warmte- en desinfectiebehandeling.
 5. Zaden worden gezaaid op een gewone of brede rijmethode, met een afstand tussen de ruggen van maximaal 30-40 cm en een verdieping in de grond van niet meer dan 3 cm.

In gematigde klimaten kan het zaaien van de staartloze staart worden verplaatst naar de vroege zomer. Op zuidelijke breedtegraden droogt de grond snel uit en aan het begin van de zomerperiode is deze al uitgedroogd, waardoor planten minder goed kunnen wortelen en zich verder kunnen ontwikkelen..

zonder staartAwless romp wordt aangetast door wortelrot, verschillende soorten vlekken en roest. Om opbrengstverlies te voorkomen, worden gewassen behandeld met preparaten op basis van fungiciden. Planten wordt beschermd tegen schadelijke insecten met insecticiden.

Verzorgen en oogsten

oogstenVanwege de ontwikkelde wortelstokken heeft de plant geen frequente watergift nodig. Meststoffen die tijdens de voorbereiding van de locatie worden toegepast, zijn ook voldoende voor een goede groei en ontwikkeling van het graangewas. Het vreugdevuur is een nogal agressieve plant, dus er groeit geen onkruid op percelen met dit gewas.

De timing van het oogsten van gras is direct afhankelijk van de wijze van verder gebruik van het gewas.:

 • voor het maaien van groenvoer is de tijd vlak voor de bloei;
 • voor hooibereiding begint het oogstwerk na de vorming van oren met zaden.

Bij decoratief tuinontwerp wordt het gras vóór het begin van de vorst tot aan de wortel getrimd..

Awless romp als hooi voor dieren – video