podofyllus plant De podophyllus-plant is een zeldzaam meerjarig gewas uit de berberisfamilie, dat het meest voorkomt in de landen van Zuidoost-Azië en Noord-Amerika. Het wordt ook gekweekt door Russische tuinders. Vanwege zijn originele decoratieve kwaliteiten wordt podophyllum gebruikt voor het modelleren van tuinen en het creëren van interessante schaduwrijke bloembedden. De hars die door de plant wordt uitgescheiden, is in staat de groei van neoplasmata te remmen, daarom wordt podophyllum-extract veel gebruikt in de officiële geneeskunde als grondstof voor de productie van geneesmiddelen tegen kanker..

Podophyllum plant – botanische kenmerken en variëteiten

overblijvend kruid Podophyllum is een overblijvend kruid dat behoort tot de berberisfamilie. Komt van nature voor in de regio’s van Noord-Amerika, Zuidoost-Azië, evenals op de berghellingen van de Himalaya.

Botanische kenmerken van de podophyllus-plant:

 • dal wortelstok, tot 11-13 cm;
 • bladeren zijn schildklier, afhankelijk van de variëteit, donkergroen, rood of paars, 35-40 cm lang;
 • de stengel is hoog, sterk en kaal;
 • tijdens de bloeiperiode verschijnen er tot 2-3 bloemen met een diameter van 5-8 cm rood, roze of sneeuwwit op de plant;
 • na het einde van de bloei wordt een vrucht gevormd die lijkt op een appel – ovaal, langwerpig, 13-16 cm lang.

Er zijn 10 variëteiten van de podophyllum plant die verschillen in uiterlijk, grootte en bloei..

podophyllum plant in botanische tuinZe worden over de hele wereld gekweekt in botanische tuinen, parken en huistuinen als sierplant. Vanwege de hoge winterhardheid en het vermogen om zich aan te passen aan negatieve weersomstandigheden, wordt podophyllum met succes gekweekt door Russische tuinders..

Schildklier podophyllum

podofyllus schildklierSchildklier (Podophyllum peltatum) is een van de meest voorkomende soorten podophyllum afkomstig uit Noord-Amerika. Het belangrijkste kenmerk van deze soort zijn krachtige en lange wortels, die, afhankelijk van de weersomstandigheden, jaarlijks tot 18-28 cm lang kunnen worden. Hierdoor groeit het schildklierpodofyl snel en vormt dicht struikgewas.

Op de foto van de schildklierpodofyl kun je zien dat de plant verschillende grote, driedelige bladeren heeft op lange bladstelen met een donkergroene kleur, die uit de wortelstok groeien. De plaatplaten zijn horizontaal gerangschikt.

Half of eind juni bloeit de podofyl – op dit moment opent een sneeuwwitte bloem op de plant op een hangende korte steel met een diameter van 6-7 cm. Na het einde van de bloei wordt een rode vrucht gevormd met eetbare pulp, die uiterlijk op een kleine pruim lijkt.

Bij het kweken van een schildklierpodophyllum moet er rekening mee worden gehouden dat de bladeren en stengels van deze vaste plant giftige stoffen bevatten, daarom moet al het werk met de plant in rubberen handschoenen worden uitgevoerd..

Podofyl Emoda

plant podophyllum EmodaPodophyllum emodii is een Aziatische soort die vanuit de Himalaya en de bergachtige streken van China naar Rusland kwam. Het is een vaste plant met korte krachtige wortels, vormt een weelderige, ronde struik tot 55-75 cm hoog.

De struik heeft twee of drie vingergescheiden bladeren met een lange bladsteel, die zich onderscheiden door een ongewone bronskleur met een marmerpatroon. De lengte van de bladplaten bereikt 28-3 cm, de breedte is maximaal 14-16 cm.

Tijdens de bloeiperiode vormt Emoda podophyll een grote enkele bloem van sneeuwwitte of roze-witte kleur, tot 4-6 cm in diameter. De bloeiwijze opent half of eind mei, eerder dan andere podofylsoorten.

De vruchten zijn groot en doen denken aan langwerpige bessen met een rijke oranje kleur met een rode tint. Gevormd na het einde van de bloei, rond juli.

Podophyll Spotty Dotty

podophyllus vlekkerig dottyPodophyllum Spotti Dotti wordt beschouwd als een decoratieve meerjarige soort en wordt vaker gebruikt dan andere soorten in landschapsontwerp. Uiterlijk lijkt het op de schildkliervariëteit, maar de bladplaten zijn bedekt met een ongewoon gevlekt patroon dat op marmer lijkt..

Spotty Dotti bloeit het vaakst eind mei of begin juni. Hangende bloemen, verzameld in bloeiwijzen van 4-5 stuks. In juli worden in plaats van de bloeiwijzen grote rode vruchten gevormd..

Podophyllum kweken in de tuin

groeiende podophyllumWanneer u podophyllum op een persoonlijk perceel kweekt, moet u schaduwrijke gebieden kiezen. Een vaste plant verdraagt ​​geen direct zonlicht, waardoor het blad snel verwelkt en valt. Dat is de reden waarom podofil het meest wordt gebruikt in landschapsontwerp om originele schaduwrijke tuinen en bloembedden te creëren..

Het perceel voor het kweken van podofyl moet een voedzame, vochtdoorlatende grond met een gemiddelde zuurgraad zijn. Grondwater moet minimaal 1,4-1,6 m diep zijn, anders begint het wortelstelsel van de plant te rotten.

Reproductie van podophyllum

podophyllum zadenPodofylvoortplanting wordt op twee manieren uitgevoerd – door zaden of wortellagen. In het eerste geval is het raadzaam om vers geoogst zaadmateriaal te gebruiken, dat in september in de volle grond kan worden gezaaid. Komend voorjaar verschijnen er sterke en gezonde spruiten.

Zaadvoortplanting wordt gebruikt voor podophyllum Emod, andere soorten worden gekweekt uit wortelstekken.

Hoe podophyllumzaden te zaaien?:

 1. Week meerjarige zaden in een zwakke kaliumpermanganaatoplossing. In het geval van voorjaarsaanplant is het noodzakelijk om een ​​voorlopige stratificatie uit te voeren – hiervoor moeten ze 8-12 weken voor het zaaien in nat zand worden geplaatst en op een koele plaats worden bewaard..zaailingen van podophyllum
 2. Bereid de site voor – graaf op en breng compost of andere organische mest aan, maak een plantgroef.
 3. Plaats de zaden in de groef met een tussenruimte van minimaal 10-15 cm.
 4. Geef de zaden water en bestrooi met een dun laagje aarde.

reproductie van podofyl door segmenten van wortelstokkenMeestal wordt het podofyl vermeerderd door segmenten van wortelstokken. In de tweede helft van augustus kunt u beginnen met planten. Gebruik hiervoor segmenten met knoppen – plaats ze in het plantgat tot een diepte van 6-7 cm en bestrooi met aarde. Plaats de segmenten op een afstand van 20-30 cm van elkaar.

Zorgregels Podophilus

podophyllum verzorging in de tuinPodophyllum is pretentieloos en gemakkelijk te verzorgen. Het bestaat uit tijdig water geven, dat wordt uitgevoerd als de grond opdroogt, losraakt, voedt.podophyllum planten

Basisregels voor zorg:

 1. De frequentie van de meerjarige bevochtiging is afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat overtollig vocht niet minder gevaarlijk is voor de plant. Daarom is het raadzaam om het niet meer dan 1 keer in 7-10 dagen te hydrateren..
 2. Na elke watergift moet je de grond losmaken en onkruid verwijderen. Het is het beste om ze met de hand uit te trekken, omdat de schoffel de wortels van de struik kan beschadigen, die dicht bij het oppervlak van de grond liggen..hydraterend en mulchen
 3. Voor actieve groei en langdurige bloei heeft de podofyl extra voeding nodig. Meststoffen moeten minimaal drie keer per seizoen worden aangebracht. In het vroege voorjaar, voor de bloei, tijdens de vruchtvorming en in de herfst, na het verwelken van het blad. Voor het voeren kunt u complexe minerale meststoffen of organisch materiaal gebruiken – turf, vogelpoep, toortsinfusie.voeden met organische meststoffen

Podophyllum is een plant afkomstig uit Azië en Noord-Amerika die populair is bij veel Russische tuinders. De vaste plant staat bekend om zijn gemakkelijke teelt, pretentieloze verzorging en heldere, exotische uitstraling.. exotische bloeiHierdoor kan het een originele decoratie worden van elke bloementuin of schaduwrijke tuin..

Podophyllum Emoda plant in mijn tuin – video