Orchidee oncidium - exotische "danspop" op de vensterbank

orchidee oncidium

De oncidium-orchidee is een van de helderste en meest kleurrijke vertegenwoordigers van de Orchid-familie, die erg populair is bij liefhebbers van kamerplanten. Oncidium trekt de aandacht van bloemenkwekers vanwege de luxueuze en lange bloei, die met de juiste zorg enkele maanden kan duren. Vanwege zijn exotische schoonheid wordt dit type orchidee ook “dansende poppen” genoemd. Uiterlijk lijken de heldere bloeiwijzen op een ballerina in een weelderige jurk, cirkelend over groen gebladerte. Vanwege de bloei wordt oncidium gebruikt voor interieurdecoratie, het maken van originele corsages en bloemstukken.

Orchidee oncidium – populaire soort

populaire soorten oncidium

Oncidium is een kruidachtige vaste plant uit de Orchid-familie, vertegenwoordigd door een groot aantal variëteiten. De meeste soorten zijn epifyten, minder vaak zijn lithofyten en terrestrische gewassen vertegenwoordigd. In natuurlijke omstandigheden is de oncidium-orchidee te vinden op de berghellingen en savannes van Zuid- en Midden-Amerika, evenals op de Antillen.

De meest populaire en meest voorkomende soorten orchideeën zijn::

  1. Oncidium Twinkle – Tijdens de bloeiperiode is de miniatuurplant bedekt met veel kleine bloemen met een diameter van niet meer dan 2 cm, die een aangenaam zoet aroma afgeven. De tint kan verschillen, van melkachtig crème tot roze of bruinrood. Elke bloemstengel bestaat uit 40-50 kleine knoppen, bloeit 15-20 dagen.
  2. Hybride Oncidium Sweet Sugar speciaal gekweekt om thuis te kweken. Het beschikt over uitstekende decoratieve eigenschappen en minimale onderhoudsvereisten. Planthoogte 30-35 cm, bladeren zijn smal, met scherpe punten, heldergroen. Steeltjes zijn rechtopstaand, tijdens het groeiproces beginnen ze te vertakken, bloemen zijn klein, citroengeel.
  3. Oncidium Geel is een van de meest voorkomende soorten, geliefd bij bloemenkwekers vanwege zijn pretentieloze verzorging en goud-citroenkleur van bloemen. Elke bloemstengel bestaat uit 15-25 gele knoppen, die zorgen voor een weelderige en lange bloei tot 4 weken.

Popcorn Heruri behoort ook tot de populaire soorten oncidium orchideeën. Dit is een van de kleinste kamervariëteiten met een hoogte van niet meer dan 10-15 cm.In de bloeifase is de plant bedekt met veel kleine lila-witte of geelachtige bloemen.

Regels voor het planten van oncidium orchideeën

verwijderen van droge wortels

Bij het kweken van een oncidium orchidee is het erg belangrijk om rekening te houden met het type en de kwaliteit van de grond, omdat de groei en bloei van een kamerplant hiervan afhankelijk is. Het is het beste om een ​​in de winkel gekochte orchideeënpotmix te gebruiken..

Je kunt ook zelf een voedzaam bloemensubstraat maken door houtskool, perliet en pijnboomschors te mengen. Daarnaast kun je een beetje turf of veenmos toevoegen. De belangrijkste eis is dat de grond los, licht en ademend moet zijn..

oncidium orchideeën planten in een nieuwe bodem

Orchideeënplantschema:

  1. Geef de potorchidee royaal water om de grond rond de wortels zachter te maken..
  2. Vul de bodem van de container of pot met een drainagelaag en bovenop – het voorbereide bloemensubstraat.
  3. Haal de bloem voorzichtig uit de pot, zorg ervoor dat je de wortels niet beschadigt, en plaats hem in een bak met grondmengsel. Alle rotte, zwartgeblakerde wortelfragmenten kunnen tegelijkertijd worden verwijderd.
  4. Bij het planten moet je ervoor zorgen dat alleen de wortels van de orchidee in de grond zitten. En de bollen bevonden zich boven het oppervlak.
  5. Bovendien kunt u de plant met een kleine steun fixeren en vervolgens 6-7 dagen op een schaduwrijke plaats laten staan. Op dit moment heeft de bloem geen water nodig..

Bloemisten adviseren niet om de oncidium-orchidee zonder speciale behoefte opnieuw te planten. Het is raadzaam om deze procedure niet vaker dan eens in de 3-4 jaar uit te voeren..

Basisregels voor zorg

badplanten

Om een ​​​​weelderige, kleurrijke en langdurige bloei te krijgen, moet je thuis bekwame zorg voor de oncidium-orchidee bieden. De belangrijkste regels voor de teelt zijn bemesting en water geven..

De frequentie van voeren hangt af van de groeisnelheid van de scheuten. In het stadium van pseudobolvorming moeten meststoffen worden opgegeven tot de groei van steeltjes. Oncidium is erg gevoelig voor de kwaliteit van de voeding. Daarom is het voor een exotische plant het beste om complexe minerale meststoffen te gebruiken die zijn gemarkeerd met “Voor orchideeën”. Dergelijke preparaten kunnen zowel onder de wortel als op gebladerte worden aangebracht..

Voordat u een oncidium water geeft, moet u rekening houden met het stadium van zijn groei. Vanaf het moment van de vorming van de pseudobol tot het verschijnen van een spruit, moet de orchidee overvloedig en vaak worden bewaterd. Overtollige vloeistof uit de pan moet onmiddellijk worden afgevoerd, anders beginnen de wortels van de bloem te rotten.

De meest geschikte methode is om een ​​bloempot met een bloem onder te dompelen in een bak of ander groot vat met verwarmd, bezonken water. Zodra een nieuwe pseudobol begint te vormen, moet de watergift worden gestopt, anders zal de orchidee niet bloeien.

Zo laat je een orchidee bloeien

bloei stimulatie

Veel fans van kamerplanten worden geconfronteerd met het feit dat zelfs als aan alle agrotechnische vereisten wordt voldaan, oncidium niet bloeit. Met de juiste zorg bloeit een gezonde plant elke 8-10 maanden.

Meestal wordt de verslechtering of afwezigheid van bloei geassocieerd met een onjuist water- en voedingsregime en ook met onvoldoende verlichting:

  1. De orchidee moet worden voorzien van heldere, maar diffuse verlichting. Als het oncidium de bloeifase zou moeten beginnen, maar er geen steeltjes worden gevormd, moet de plant dagelijks naar het balkon worden gebracht of worden verlicht met fytolampen.
  2. Om de orchideeënbloei te stimuleren, wordt overvloedig, frequent water geven en regelmatige wortel- en bladvoeding gebruikt. De aarde in de bloempot mag niet uitdrogen of te nat zijn. Helemaal aan het begin van de vorming van nieuwe pseudobollen, moet het water geven volledig worden gestopt. Dankzij deze “stress” begint de orchidee te bloeien.

weelderig bloeiende oncidium orchidee

Oncidium is een van de meest populaire en mooiste orchideeën die wordt gebruikt voor decoratieve landschapsarchitectuur en luxe bloemstukken. Er zijn verschillende soorten oncidium-orchideeën, die verschillen in plantgrootte, bladkleur, kleur van knoppen en veeleisende verzorging. Bij het creëren van comfortabele omstandigheden voor een exotische plant, kun je een mooie en sierlijke bloem krijgen, die twee keer per jaar blij is met heldere en kleurrijke knoppen..

Hoe de oncidium-orchidee wordt getransplanteerd – video

Adblock
detector