Nuttige eigenschappen van geranium en het gebruik ervan in het dagelijks leven

De gevel van het gebouw is versierd met geraniums De familie Geraniev, die talrijke soorten geraniums uit Europa en Azië en pelargonium uit zuidelijk Afrika omvat, heeft sinds de oudheid menselijke aandacht getrokken. Niet alleen decoratieve geranium werd geëerd, de heilzame eigenschappen van planten met gekruld of geregen blad en bloemen in alle vormen en kleuren waren goed bekend in het oude Griekenland..

De geschiedenis van het gebruik van de geneeskrachtige eigenschappen van geranium

Al in dat verre tijdperk waren veel soorten geraniums bekend als medicinale gewassen. Ze maakten tincturen, afkooksels, ontvingen olie. Bossen geurige groenten werden gebruikt om parasieten, bloedzuigende insecten en onaangename geuren te bestrijden.

Geraniumbloemblaadjesolie Botanici kennen ongeveer 400 soorten wilde geraniums, waarvan het bereik zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot de Stille Oceaan, van Noord-Europa tot India. In de volksgeneeskunde worden verschillende inheemse soorten geraniums gebruikt. De rijkdom van de biochemische samenstelling treft bijna alle leden van het gezin, inclusief indoor pelargoniums en hybride variëteiten..

De systematische studie van de geneeskrachtige eigenschappen van geraniums begon pas in de tweede helft van de 19e eeuw. Aandacht voor de cultuur trok zijn populariteit onder de armen, en de plant werd zo veel gebruikt dat bladeren, wortels en geraniumbloemen werden gebruikt..

Tegenwoordig bevestigen traditionele geneeskunde en homeopaten de ervaring van voorouders en hechten ze veel waarde aan geranium vanwege zijn gunstige eigenschappen, activiteit tegen pathogene flora, ontstekingsremmende en regenererende eigenschappen..

Werkzame stoffen in geranium

Als medicinale grondstof worden geraniumwortelstokken en het groene bovengrondse deel bereid. Hier wordt de maximale hoeveelheid biologisch actieve stoffen en verbindingen geconcentreerd..

Geranium bloemblaadje zeepDe belangrijkste schat van geraniumplanten is geraniol, een waardevolle aromatische alcohol die wordt aangetroffen in de beroemde geraniumolie. En naast hem bevat de samenstelling van plantaardige grondstoffen:

 • glucose en fructose;
 • flavonoïden;
 • saponinen;
 • catechinen;
 • een enorme hoeveelheid tannines, waarvan het gehalte in sommige gevallen 4% bereikt;
 • verbindingen met antibacteriële en antivirale eigenschappen;
 • caroteen, vitamine K en C;
 • macro- en micro-elementen;
 • alkaloïden;
 • anthocyanen.

Meestal worden geurige, weide- en bloedrode geraniums gebruikt voor medische doeleinden. Maar niet alleen wilde planten zijn rijk aan nuttige stoffen, de geurige kamergeranium heeft nauwelijks minder geneeskrachtige eigenschappen dan zijn verwant uit de bosrand..

De helende eigenschappen van geranium en hun toepassing

Geranium heeft uitgesproken antimicrobiële, ontstekingsremmende, hemostatische en antivirale eigenschappen.Geranium heeft uitgesproken antimicrobiële, ontstekingsremmende, hemostatische en antivirale eigenschappen. Preparaten op basis van plantaardige grondstoffen zijn in staat om actief te kalmeren, hebben een gunstig effect op prestaties, weerstand tegen stressvolle situaties, slapeloosheid.

De helende eigenschappen van geraniums omvatten het vermogen om:

 • het optreden van oedeem voorkomen;
 • pijn en koorts verlichten;
 • bestrijden pathogene microflora en ontstekingsprocessen op de huid en slijmvliezen;
 • lage bloeddruk.

De plant heeft een positief effect op de werking van het cardiovasculaire systeem, het spijsverteringskanaal en de lever, de urinewegen, het genitale gebied en de nieren. In de volksgeneeskunde wordt geranium gebruikt om osteochondrose en radiculitis te behandelen..

Geranium genezende drankGeranium is een effectief antidepressivum dat kalmeert, de mentale en psychologische toestand stabiliseert, een gunstig effect heeft op het vermogen om te werken en de kwaliteit van de slaap..

Eigenschappen en toepassingen van geraniumolie

Het product heeft uitgesproken antibacteriële, ontstekingsremmende en regenererende eigenschappen, die gewaardeerd worden door schoonheidsspecialisten en dermatologen. Vanwege deze eigenschappen van geraniumolie wordt het gebruikt bij de behandeling van acne, pustuleuze huidlaesies, cellulitis en andere cosmetische problemen..

Geraniumolie wordt gebruikt voor cosmetische doeleindenHet vermogen van de plant om de processen van celregeneratie te beïnvloeden en het milde desinfecterende effect hebben de voordelen van geranium voor de behandeling van psoriasis bepaald. Tegenwoordig worden kruidengrondstoffen en oliën gebruikt in therapie:

 • moeilijk te behandelen eczeem;
 • de gevolgen van bevriezing;
 • ernstige brandwonden.

Geranium olie maskerBovendien is geraniumolie een effectief middel tegen migraine, slapeloosheid en onregelmatige menstruatie..

Het gebruik van nuttige eigenschappen van geranium in het dagelijks leven

Soms roept de activiteit van de plant een redelijke vraag op bij amateurbloementelers: “Is het mogelijk om geraniums thuis te houden? Zou het effect op de binnenatmosfeer niet negatief zijn?”

Dergelijke angsten zijn volledig tevergeefs. Geraniumplanten verspreiden echt actief aromatische stoffen en fytonciden om hen heen. Dit verbetert de luchtkwaliteit in huis en het vermogen om giftige onzuiverheden en geuren te neutraliseren maakt de bloem onmisbaar in grote steden en op het platteland..

Een kamerplant zal niet alleen het interieur versieren, het zal ook helpen om vervelende insecten het hoofd te bieden. Zo wordt de geur van geranium niet getolereerd door muggen en vliegen..

En mensen in aanwezigheid van geurige geranium:

 • rustiger worden;
 • slaap beter;
 • minder hoofdpijn en migraine hebben.

Geraniumolie wordt gebruikt voor hoofdpijnDe gunstige eigenschappen van geraniums komen ook tot uiting in de persoonlijke plot. Tuinsoorten kunnen worden gebruikt als plaag- en onkruidbestrijdingsmiddel. Geraniumfytonciden onderdrukken de activiteit van beide. Hierdoor wordt tijd en moeite bespaard bij het verbouwen van de moestuin en boomgaard..

Oogsten van plantaardige grondstoffen geranium en de opslag ervan

Voor medicinale doeleinden worden alle delen van de plant gebruikt.Het bovengrondse deel van de plant en de wortelstokken van de geranium kunnen worden verzameld en opgeslagen voor toekomstig gebruik. De greens worden tijdens de bloei gesneden en zorgvuldig gedroogd in de schaduw of in speciale drogers bij temperaturen tot 45 ° C.

Het is beter om de wortels in de herfst uit te graven, wanneer de maximale hoeveelheid actieve en voedende stoffen zich daarin ophoopt. Na het reinigen van aarde, wassen en drogen, worden de wortelstokken in kleine fragmenten gesneden en gedroogd bij een temperatuur van maximaal 60 ° С.

De gunstige eigenschappen van geranium in gedroogde wortels duren twee jaar, en in groen – slechts tot een jaar.

Contra-indicaties voor het gebruik van geranium

Geraniumafkooksels worden alleen aan kinderen gegeven na overleg met een artsMet de massa geneeskrachtige eigenschappen van geranium kunnen contra-indicaties voor het gebruik ervan voor medische doeleinden onbeduidend lijken. Toch is het de moeite waard om er rekening mee te houden, vooral als familieleden een neiging hebben tot allergieën, of als we het hebben over de behandeling van kleine kinderen..

Sommige mensen reageren allergisch op de geur van geranium en zijn olie, wat zich uit in luchtwegklachten: krampen in de ogen, loopneus, hoesten en keelpijn. Zelfs de meest gunstige eigenschappen van geranium zullen geen gezondheid brengen als de gezondheidstoestand verslechtert door allergieën..

Voor kinderen mogen alle preparaten op geraniumbasis die bedoeld zijn voor intern gebruik alleen worden gebruikt met toestemming van de behandelend arts. Uitwendig gebruik wordt alleen beperkt door individuele intolerantie. Dezelfde vereisten zijn volledig van toepassing:

 • aan zwangere en zogende vrouwen;
 • aan personen met ziekten van het maagdarmkanaal in de acute fase.

Maak geen misbruik van de behandeling met folkremedies op basis van geranium en zijn olie voor oudere mensen, evenals in de aanwezigheid van spataderen en tromboflebitis.

Video over de heilzame eigenschappen van geranium

Adblock
detector