Nemesia kweken uit zaden in de beste tradities van de sierteelt

Nemesia kweken uit zaden Mooi en verfijnd, helder en grappig, opzichtig en gevarieerd. De gebruikelijke teelt van nemesia uit zaden zal helpen om een ​​slokje frisheid in uw bloembed te brengen. Een kenmerk van sommige cultuurvariëteiten is een verbazingwekkende combinatie van contrasterende tinten en vormen. De bloeiperiode begint vaak in juni en duurt tot september. De plant is perfect om te planten in een bloembed, in buitenpotten, maar ook in groepscomposities. Maar voordat je zo’n schoonheid in je voortuin begint, moet je enkele kenmerken van deze vaste plant weten.

Botanische excursie

geweldige vorm van nemesia-bloemen Het geslacht Nemesia behoort tot de familie Norichnikov. Zoals je weet, zitten er wel 50 soorten in. Onder hen zijn er niet alleen meerjarige exemplaren, maar ook eenjarigen, evenals dwergstruiken. Kortom, deze variëteiten verschillen van elkaar in kleur en structuur van de struik..

Bloemisten waarderen vooral de struma-variëteit, die wordt gekenmerkt door:

 • hoogte – 20-30 cm;
 • de diameter van de bloembeker is ongeveer 25 mm;
 • een- of tweekleurige versie (wit, geel, oranje, rood of roze).

heldere bloei van nemesiaHet “ontwerp” van ongewone bloemen is verrassend. Ze lijken qua vorm op een miniatuurgrammofoon. Bovendien is de onderste tweelobbige lip veel groter dan de bovenste vierlobbige lip. Binnenin hebben de bellen een contrasterend patroon (soms “struma”), dat is versierd met verschillende tinten. Als je naar deze schoonheid kijkt, lijkt het alsof duizenden kleine puppy’s naar je kijken en hun grappige hoofd schudden..

Het brengt ook zijn pit naar het decor van het bloembed:

 • de juiste vorm van de struik;
 • lancetvormig blad met een gekartelde rand;
 • knoppen verzameld in apicale bloeiwijzen.

De naam van de bloem van nemesia werd gegeven ter ere van de oude Griekse godin van vergelding, die Nemesis werd genoemd. Behalve de naam van de medeklinker, verbindt niets anders ze..

nemesia van verschillende variëteiten in het open veldNemesia kweken uit zaden is een behoorlijk opwindende en goedkope activiteit. Indien nodig wordt het zaad in een gespecialiseerde winkel gekocht of gewoon aan vrienden gevraagd. De vruchten van de cultuur worden vertegenwoordigd door kleine korstjes, die talloze langwerpige zaden bevatten. Het is opmerkelijk, maar met de juiste opslag blijven ze 2 jaar houdbaar..

Nemesia kweken uit zaden in eenvoudige woorden

kenmerken van het kweken van zaailingen van nemesiaDe zaailingmethode wordt als de eenvoudigste en meest geschikte beschouwd, omdat bij het verdelen van de struik de langwerpige wortels kunnen worden beschadigd. Hierdoor sterft de cultuur vaak af. Om deze reden hebben velen twee belangrijke vragen: hoe nemesia uit zaden te kweken en wanneer een bloem in de volle grond te planten. Bepaal om te beginnen de timing van het zaaien. Door het juiste moment te kiezen, krijg je uiteindelijk het beste resultaat. Inderdaad, met een late aanplant zal de bloei veel later komen, en met een vroege aanplant zullen de zaailingen zich snel uitstrekken en zullen ze niet goed in de volle grond verplanten. Rekening houdend met deze kenmerken van de plant, wordt het zaaien van nemesia uitgevoerd in het 2-3-decennium van maart. Desalniettemin is de procedure in een warmer klimaat gepland voor het midden van de maand en in een koel klimaat – aan het einde..

Meestal begint nemesia 60-70 dagen nadat de eerste volledige scheuten verschijnen te bloeien..

Selectie van grond en capaciteit

vruchtbare grond voor nemesiaZoals bij de meeste planten blijven de eisen aan het bodemsubstraat ongewijzigd. De grond moet voedzaam en los zijn, zodat vocht en lucht vrij kunnen passeren. In dit opzicht verwerven velen een universele grond met neutrale zuurgraad..

Bovendien bereiden anderen het grondmengsel alleen voor, grondig mengen:

 • tuinaarde;
 • rivierzand;
 • humus.

bevruchtingHet eerste onderdeel is het hoofdbestanddeel, dus het wordt in grote hoeveelheden ingenomen (maximaal 3 delen) en alle andere worden één voor één ingenomen. Het planten van nemesia met zaden zal succesvol zijn als het bodemsubstraat enkele weken voor het evenement wordt gedesinfecteerd. Om dit te doen, wordt de compositie 30 minuten in een oven geplaatst en wordt de temperatuur ingesteld op 90˚С. In andere gevallen wordt het mengsel 1,5 uur op stoom gehouden of met kokend water overgoten. Ten slotte wordt de grond behandeld met een speciaal biofungicide, bijvoorbeeld Fitosporin. Dergelijke voorzorgsmaatregelen helpen bij het elimineren van allerlei soorten ziekteverwekkers van verschillende ziekten, evenals plaaglarven..

Brede containers / dozen worden gebruikt als plantcontainer voor het kweken van nemesia-zaailingen. Tegelijkertijd kiezen ze echter voor een niet al te diepe bak met drainagegaten aan de onderkant..

Zaaien agrotechniek

Nemesia kweken uit zadenVoordat u de container met grondmengsel vult, moet u een drainagelaag van geëxpandeerde klei, perliet of gebroken baksteen maken. Bedek de container vervolgens voor 2/3 met ontsmette grond. Omdat de zaden van nemesia erg klein zijn, wordt voor het zaaien zand gebruikt, dat wordt gemengd met het plantmateriaal..

De landingsgebeurtenis wordt op deze manier uitgevoerd:

 • groeven worden gevormd op het aardoppervlak met een stap van 2-3 cm met een nat potlood;
 • een mengsel van zaden en zand zaaien;
 • bestrooi alles met een dun laagje aarde (tot 2 mm);
 • overvloedig gegoten met warm water uit een spuitfles;
 • afgedekt met folie, glas of transparant deksel.

zorg voor zaailingenDe container wordt naar een kamer gestuurd waar de temperatuur binnen 20-22 wordt gehouden. Om de teelt van nemesia uit zaden het gewenste resultaat te geven, worden de gewassen dagelijks 15-30 minuten belucht en indien nodig besproeid met een fijnverdeelde sproeier. Met zo’n zorgvuldige zorg verschijnen de eerste scheuten na 10-15 dagen. Op dit moment wordt het deksel verwijderd en wordt de container overgebracht naar een koelere (18˚C) maar goed verlichte plaats. Dan zullen de zaailingen niet massaal beginnen uit te rekken. Wanneer bewolkt weer en zonlicht niet voldoende zijn, worden fytolampen gebruikt voor extra verlichting.

5-7 dagen na het verwijderen van de film worden de zaailingen gevoed met complexe mest, maar in een vrij zwakke concentratie.

zaailingen plukkenIn het stadium van 2-3 echte bladeren worden de zaailingen in afzonderlijke containers gedoken, bijvoorbeeld in plastic bekers. De transplantatie wordt zo zorgvuldig mogelijk uitgevoerd om de wortels niet te beschadigen, anders zal de plant geen wortel schieten op een nieuwe plaats. De zaailingen worden begraven ter hoogte van de zaadlobbladeren, waardoor de grond stevig wordt verdicht. Vervolgens worden de spruiten grondig gemorst met bezonken water.gekweekte zaailingen

Op de 10e dag na de duik worden complexe minerale meststoffen aangebracht, bedoeld voor zaailingen.

Transplantatie naar open grond

Nemesia overplanten in open grondDe volgende stap in het moeizame proces genaamd “hoe nemesia te kweken” is het planten van een gewas in een tuinbed. Een open gebied is vooraf geselecteerd. Anders zal de vaste plant slecht bloeien en zijn decoratieve uiterlijk verliezen..

De bodembehoefte in de voortuin blijft gelijk:

 • losheid;
 • voedingswaarde;
 • met goede afwatering;
 • met matige luchtvochtigheid.

De optimale tijd voor het planten in de voortuin wordt beschouwd als het einde van de lente (de laatste week van mei). In de zuidelijke regio’s is het evenement veel eerder gepland, zodra stabiel warm weer is gevestigd. 2 weken daarvoor beginnen de zaailingen echter te harden – ze worden elke dag op straat gezet, waardoor de cultuur geleidelijk aan langer in dergelijke omstandigheden blijft..

Nemesia kweken uit zaden in de tuinAgrotechniek planten. Het gat wordt gevormd met een diepte van 2 keer het wortelstelsel van de plant. De exemplaren worden op een afstand van 20-30 cm van elkaar geplant en overvloedig bewaterd.

Het perceel wordt gemulleerd om de vaste plant te beschermen tegen onkruid en uitdroging van de grond, wat de cultuur niet verdraagt.

Het is in deze volgorde dat het planten van nemesia en verzorging in het open veld plaatsvindt vanaf het moment van zaaien tot de bloeiperiode..

Wat is vooral de teelt van nemesia uit zaden – video

Adblock
detector