Mysterieuze Brassia-orchidee voor thuisbloemenverzameling

orchidee brassia

De ingetogen en unieke Brassia-orchidee neemt zijn rechtmatige plaats in in woongebouwen en kantoren. Bloemisten waarderen het vanwege de originele vorm van de knoppen. Van de buitenkant lijken ze op een formidabele spin, klaar om het slachtoffer aan te vallen. Dit is echter slechts een illusie. Integendeel, de delicate bloembladen zijn niet gevaarlijk en strelen het oog bijna een heel jaar lang. Laten we kennis maken met deze prachtige plant en de geheimen van de teelt op de vensterbank leren kennen.

Hoe ziet de Brassia-orchidee eruit en zijn variëteiten?

orchidee Brassia in vivo

In zijn natuurlijke omgeving komt de plant voor in Mexico. Het is vernoemd naar bioloog William Brass, die de bloem in de 19e eeuw beschreef. De orchidee is een epifyt, omdat hij groeit aan bomen in tropische bossen in de hooglanden..

In de natuur bloeit de Brassia orchidee het hele jaar door.

populaire soorten orchideeën Brassia

Er zijn ongeveer 50 soorten cultuur. De meest populaire zijn::

 • Warty (bloeiwijzen zijn geelgroen, hebben glanzende bladplaten);
 • Gevlekt (paarse vlekken zijn zichtbaar op een gele achtergrond);
 • Tailed (langwerpige knoppen);
 • Royal (bloeiwijzen lijken op sterren);
 • Summer Dream (knopgrootte bereikt 15 cm).

Ondanks zo’n variëteit zijn alle variëteiten verenigd door een gemeenschappelijke cultuurstructuur. Aan de basis van de Brassia orchidee zitten peervormige “bollen”. Ze groeien 2-3 lancetvormige bladplaten met versmalde randen. Ze zijn geassembleerd tot een compacte uitlaat en geverfd in diepgroen.

originele orchidee bloei

De verkorte stengel van de plant verspreidt zich meestal over de grond. Daarom bevinden de bollen die er periodiek op verschijnen zich op korte afstand van elkaar. Bloeiwijzen worden gevormd in de oksels van de bladplaten. Vaak staan ​​er op één steel, 15 tot 50 cm hoog, wel 15 stuks. Afhankelijk van de variëteit zijn de bloemen wit, citroengeel en zelfs bruin. Ze ademen allemaal een zoete geur uit, alsof narcissen bloeien op de vensterbank..

Geheimen van het kweken van Brassia-orchideeën

het kweken van Brassia-orchideeën

Hoewel de buitenlandse gast gewend is om tussen de bosstruiken te groeien, geeft ze thuis de voorkeur aan de helderste plekken in de kamer. De orchidee kan probleemloos de brandende zomerzon doorstaan, ook op het zuidraam. In de winter heeft de bloem extra verlichting nodig. Gebruik hiervoor een fytolamp. In de regel is het ongeveer 4-5 uur ingeschakeld..

Comfortabel microklimaat

comfortabel microklimaat

De Brassia-orchidee ontwikkelt zich actief en bloeit bij temperaturen van 20 tot 26 ° C. De plant houdt van frisse lucht, maar is bang voor tocht. Om optimaal vocht te creëren, worden de bladplaten van de plant 2 keer per dag besproeid, vooral tijdens de actieve vorming van nieuwe scheuten..

In de ruimte waar de orchidee groeit, is het raadzaam om regelmatig te ventileren.

Acties na aankoop

orchideeënverzorging na aankoop

Een orchidee kopen brengt altijd veel plezier. De levendige bloei past perfect bij interieurs thuis en op kantoor. Tijdens deze periode is het echter ten strengste verboden om de plant te transplanteren. Spuit eenvoudig het blad en houd de bloem uit de buurt van andere planten. “Quarantine” zal het beschermen tegen ongedierte en schimmelinfecties. De transplantatie wordt uitgevoerd na het einde van de bloei, als het substraat een uniforme structuur heeft gekregen.

Verse grond wordt bereid uit componenten:

 • turf;
 • gehakte pijnboomschors;
 • houtskool;
 • veenmos;
 • “Kokoschips”.

Elk onderdeel wordt in gelijke hoeveelheden ingenomen. Meng grondig en vul een transparante pot. De bodem moet meerdere gaten hebben om overtollige vloeistof te laten ontsnappen..

transplantatieproces

Bij het verplanten van de Brassia-orchidee wordt het wortelstelsel zorgvuldig onderzocht. Verwijder zachte en donkere exemplaren en laat de plant vervolgens 2 uur staan ​​zodat de wortels goed drogen. De voorbereide plant wordt in een pot geplaatst, besprenkeld met een substraat en ongeveer 3-4 minuten in een bak met water gedompeld. De bevochtigde bloem wordt op een vensterbank geplaatst beschermd tegen direct zonlicht..

Elke 2 jaar heeft de plant een substraatvernieuwing nodig.

Angstige zorg voor cultuur

orchidee verzorging

Systematische thuiszorg voor de Brassia-orchidee bestaat uit verschillende eenvoudige procedures. Geef het een keer per week water. Om dit te doen, wordt eerst warm water in een ruime container gegoten (ongeveer 45 ° C). De pot wordt daar neergelaten en na 30 minuten wordt deze verwijderd en op de vensterbank geplaatst. In de winter wordt de procedure minder vaak uitgevoerd, rekening houdend met de kamertemperatuur.

meststof voor orchideeën

Om de ontwikkeling van de Brassia-orchidee te stimuleren, wordt in het voorjaar en de zomer een speciale voeding gegeven. Het wordt gekocht in bloemenwinkels. Wanneer de plant zijn weelderige outfit aantrekt, is er geen kunstmest nodig. Evenzo worden ze in de winter geannuleerd..

orchidee bloeit niet

Ondanks liefdevolle zorg gooit de orchidee de knoppen soms niet lang weg. Een aantal activiteiten zal helpen om het bloeiproces op gang te brengen.:

 • de cultuur wordt op de lichtste vensterbank geplaatst;
 • past bij haar met een zachte temperatuurdaling in het bereik van 5-7 ° C;
 • tijdens de vorming van nieuwe “bollen” wordt de bloem overgebracht naar een kamer waar de temperatuur op 17 ° C wordt gehouden;
 • fosfor-kaliummeststoffen toepassen.

Wanneer de langverwachte steel verschijnt, wordt de voeding geannuleerd en krijgt de plant 7 dagen geen water. Als gevolg hiervan zal ze weer een unieke outfit aantrekken en de harten van haar fans verrukken..

Helaas is de Brassia-orchidee vatbaar voor ziekten en wordt ze soms aangevallen door ongedierte..

de plant heeft hulp nodig

Een aantal preventieve maatregelen helpt echter om problemen te voorkomen.:

 • het handhaven van een vochtig binnenklimaat door middel van sproeien;
 • overtollige vloeistof verwijderen na het water geven;
 • regelmatige inspectie van plaatplaten;
 • quarantaine na aankoop.

Wanneer een harige luis of een vals schild zich op een kweek nestelt, wordt deze zorgvuldig behandeld met speciale stoffen. Na 7 dagen wordt de procedure herhaald. Spintmijten worden verwijderd door de bladplaten te wassen met warm water.

Zoals je kunt zien, is het thuis kweken van een Brassia-orchidee vrij eenvoudig. Het belangrijkste is om het op de helderste plek in de kamer te plaatsen, een geschikt microklimaat te creëren en het regelmatig water te geven. Om de ontwikkeling te stimuleren, is het de moeite waard om topdressing toe te voegen. Verplant periodiek in een nieuwe pot. Als blijk van dankbaarheid zal de Brassia-orchidee zijn prachtige bloemen oplossen en de kamer vullen met een aangenaam aroma..

Orchid Brassia heeft een transplantatie nodig – video