Muiserwten zijn een sierlijke plant voor ernstige ontstekingen

muis erwten De aandacht van veel mensen wordt getrokken door hangende lila clusters van bloeiwijzen die groeien op een groen gazon in de buurt van het bos. Weinig mensen weten echter dat muiserwt een kalmerend, anticonvulsief, genezend en hemostatisch middel is. Bovendien wordt deze “zangbloem” (een andere naam) aan huisdieren gegeven als voedsel. Dit voer bevat tot 3% vet, wat gunstig is voor de veestapel. Bovendien dient dit kruid door zijn structuur als een uitstekende honingplant voor bijen..

Muiserwten vanuit het oogpunt van biologie

muis erwt structuur De kruidachtige plant is een vertakte stengel die een hoogte bereikt van 130-150 cm en is bedekt met kleine grijze villi. De gepaarde bladeren doen enigszins denken aan acaciabladeren. De toppen van deze twijgen hebben gekrulde ranken. Ze helpen de cultuur te groeien door zich vast te klampen aan andere oppervlakken..

Tijdens de bloeiperiode, die duurt van juni tot september, kantelen de scheuten iets naar de grond. Tegelijkertijd creëren ze een verbazingwekkend kleurenspektakel op het groene canvas van de weide..

Er zijn 3 hoofdtinten van bloei van muiserwten:

 • lila;
 • ultramarijn;
 • Sneeuwwitje.

bloei van muiserwtenVaak bevinden zich tot 40 bizarre knoppen (10 mm lang) op één tak. Langwerpige bloembladen bloeien alleen aan het einde van de bloem. Twee ervan zijn in een donkerdere tint met contrasterende aderen, en de andere 2 zijn een toon lichter. Zulke geweldige combinaties zullen elk landschapsontwerp extra pit geven..

Het leefgebied van de muiserwt

muis erwten in de natuurDe penwortel van de muiswikke (Latijn) steekt enkele meters diep in de bodem, wat zijn vitaliteit verklaart. Door zijn structuur lijkt het op tarwegras, daarom groeit het vrij snel. Afhankelijk van waar de muiserwt groeit, wordt het beschouwd als een onkruid of nuttig gewas. Het is vooral gevaarlijk voor graangewassen, omdat het de ontwikkeling van hun wortelstelsel verstikt..

Meestal is het echter te vinden:

 • langs de rijbaan;
 • aan de randen van het bos;
 • tussen de struiken;
 • in de tuin;
 • in bergachtige gebieden (soms);
 • in de weilanden.

Grootbladige erwten worden geclassificeerd als vaste planten. Een enkele struik kan meer dan 600 bonenachtige zaden produceren. Deze hoeveelheid zaadmateriaal zorgt voor de ontkieming van gewassen op één plek gedurende 4-5 jaar.

Muiserwtenwortels hebben gezwellen / zeehonden. Ze zijn rijk aan stikstofbindende bacteriën die de bodem verzadigen met voedingsstoffen. Het wordt in mei als meststof gezaaid en in de grond ingebed – aan het begin van de bloei.

Nuttige eigenschappen van muiserwten: wanneer nadelen voordelen worden

bonenplantDe peulvruchtplant wordt uitsluitend in de volksgeneeskunde gebruikt, omdat de farmacologie alleen de geneeskrachtige eigenschappen ervan bestudeert..

Herboristen gebruiken echter met succes afkooksels, infusies en ook tincturen ervan:

 • voor wondgenezing;
 • als diureticum;
 • bloeden stoppen.

Bovendien heeft de zangbloem kalmerende en anticonvulsieve eigenschappen. Het was dankzij hen dat hij populair werd in de traditionele geneeskunde..

Dergelijke unieke kenmerken van de plant zijn mogelijk vanwege het feit dat deze het volgende omvat:

 • eiwitten (ongeveer 30%);
 • fosfor;
 • flavanoïden;
 • calcium;
 • caroteen;
 • vitamine C;
 • vicianin (verdovend middel);
 • tocoferol.

Bovendien wordt de muiserwtenplant met succes gebruikt bij het koken. Het dient als een geweldige aanvulling op augurken en groentestoofschotels. Het wordt toegevoegd als dressing voor soepen of koolsoep..

muiserwten oogstenDe vermelde genezende componenten van muiswikke zijn onmisbaar bij de behandeling van huidziekten: wonden, abcessen (gebruikt in poedervorm) en steenpuisten. Dit omvat ook insectenbeten, vooral giftige, en allerlei soorten snijwonden, kneuzingen..

Infusies van dit kruid verlichten ontstekingen, die kunnen worden opgespoord wanneer:

 • reuma;
 • aambeien (voor pijn, bloedingen);
 • kanker ziekten;
 • gezwollen lymfeklieren.

Deze drankjes helpen goedaardige formaties in de borstklieren op te lossen. Bovendien verlichten kompressen op basis van medicinale infusies zwelling, die wordt waargenomen bij nieraandoeningen, evenals bij waterzucht. Daarnaast is deze plantencultuur opgenomen in de collectie kruiden bedoeld voor gewichtsverlies..

Gedroogde wortels van muiserwten worden gebruikt om medicinale afkooksels te bereiden. Het resulterende natuurlijke medicijn normaliseert het spijsverteringsstelsel en verlicht ook darmontsteking.

Muizenerwten worden in de zomer geoogst. De vertakte wortels worden zorgvuldig opgegraven, ontdaan van vuil en onder een afdak gestuurd. Zowel bladeren als stengels worden geplukt en gedroogd. De grondstoffen mogen niet worden blootgesteld aan zonlicht en vocht. Bewaar plantaardig materiaal in papieren enveloppen of in katoenen zakken gedurende 2 jaar.

Beproefde afkookselrecepten

afkooksel van muiserwtenVerse kruiden worden gehakt met een mes, gedroogd en naar een koffiemolen gestuurd. Dan 3 eetl. ik. de poedermassa wordt met koud water (500 ml) gegoten. Breng de inhoud aan de kook en haal van het vuur. Filter de bouillon na 1 uur aandringen. Traditioneel wordt het product 30 minuten voor de maaltijd ingenomen, slechts 50 ml. De maximale dosering per dag is 150 ml..gedroogde muiserwten

Dit geneesmiddel wordt aanbevolen voor:

 • atherosclerose;
 • ernstige bloeding;
 • bronchitis, tracheïtis.

Hepatitis C wordt behandeld met infusie van erwtenwortels van muizen. Ze worden gedroogd, geplet en vervolgens met water (0,5 l) gegoten. Zodra de vloeistof kookt, worden de gerechten van het vuur gehaald en 3 uur gelaten. Neem het geneesmiddel in een dosering van 60 ml 3 keer per dag.

muiserwten in de volksgeneeskundeGebruik een afkooksel van gedroogde of verse bladeren/stengels van de plant om wallen te verlichten. Neem voor 250 ml water 15 g grondstoffen. De resulterende massa wordt 15-20 minuten op laag vuur gestoofd, maar niet gekookt. Nadat de waterinfusie is afgekoeld, wordt deze door kaasdoek gefilterd. Drink tot 2 eetlepels per dag. ik. drugs mengsel.

Infusies van muiserwten zijn gecontra-indiceerd bij borstvoeding en zwangerschap. Het is gevaarlijk om te gebruiken bij uitdroging, met name bij ernstige diarree en dysenterie..

Het resulterende plantenconcentraat wordt gebruikt voor lotions. Dergelijke kompressen worden gebruikt om spataderen, aambeien en goedaardige tumoren te behandelen. Voordat u met de therapie met muiserwten begint, is het beter om een ​​specialist te raadplegen. Deze benadering van de behandeling wordt altijd beloond met uitstekende resultaten..

Eetbare muiserwten – video

Adblock
detector