binnen epifyten Regenwouden staan ​​bekend om verbazingwekkend mooie planten die geleidelijk naar onze huizen en kantoren migreerden. Exotische indoor epifyten veroverden de harten van kleurliefhebbers met hun onovertroffen uithoudingsvermogen. Ze zijn een voorbeeld van hoe te overleven in ongunstige omstandigheden en majestueuze schoonheid te behouden. Omdat ze zich in hun natuurlijke omgeving bevinden, stijgen deze gewassen naar het licht langs de takken en stammen van bomen. En vocht wordt uit de omgeving gehaald. Thuis voelen ze zich veel comfortabeler en verrukken ze de eigenaren met weelderig groen en sierlijke toppen. Ontdek welke bloemen bij deze plantengroep horen.

Indoor epifyten door de ogen van biologen

binnen epifyten Groene ruimtes worden vaak gebruikt om het interieur van een huis te decoreren. Onlangs zijn epifytische culturen bijzonder populair geworden..

Wetenschappers verdelen ze in 4 groepen:

 • protoepiphytes onderscheiden zich door sappig gebladerte en sappige stengels;
 • stapel- of zakvorm van de wortels een soort vogelnest, waar voedingsstoffen worden verzameld;
 • reservoirtanks kunnen vocht ophopen in een bladuitlaat;
 • epifytische algen komen voor in natte en vloeibare media.

epifyten aan een boomHoewel planten van nature aan bomen groeien, zijn het geen parasieten. De krachtige stammen en takken van de plant worden gebruikt als ondersteuning, omdat ze zich uitsluitend uit de omgeving voeden. Voor dit doel ontwikkelen sommige soorten poreuze luchtwortels. Wanneer ze worden bewaterd, slaan ze vocht op, wat de groei en welvaart stimuleert. Zonlicht wordt op natuurlijke wijze verkregen. Daarom kweken liefhebbers van exotische flora graag verschillende soorten van dergelijke gewassen. Laten we kennis maken met de meest populaire epifytische planten die “zich vestigden” op de vensterbanken van onze landgenoten.

Bilbergia

BilbergiaDe cultuur behoort tot de familie Bromelia. In zijn natuurlijke omgeving groeit hij in Mexico, Brazilië, Argentinië en Bolivia. Het geslacht heeft ongeveer 60 soorten.

De meest populaire binnengewassen:

 1. Queen’s Tears of Hangende (groeit tot 40 cm, paarsgroene knoppen, felroze schutbladen).hangende Bilbergia
 2. Prachtig (de lengte van de bladplaten groeit tot 70 cm, de knoppen bestaan ​​​​uit bloembladen met een spiraalvormig karakter van blauwe kleur).Bilbergia is prachtig
 3. Lint (bont blad, helderblauwe knoppen met roze schutbladen).gestreepte bilbergia
 4. Zebra (paarsrood blad gemarkeerd met dwarslijnen).zebra bilbergia

Over het algemeen vormen bilbergia bladplaten een krachtige afvoer voor het opvangen van vocht. Ze zijn geverfd in een diepgroene kleur en het oppervlak is bezaaid met kleine grijsachtige stippen of strepen..

Er zijn soorten indoor Bilbergia-epifyten, waarvan het blad een roze tint weerspiegelt..

krachtige steelIn de winter komt er een krachtige steel uit het centrale deel van de uitlaat. Er worden knoppen met een hangend karakter op gevormd. Hun schutbladen zijn roze of scharlaken en trekken meer aandacht dan de hoofdknop. De plant houdt van ruime vensterbanken, waar veel licht is. Het wortelt goed in het midden van de kamer. De minimumtemperatuur voor het bestaan ​​​​van een cultuur varieert van 12-15 ° C.

Tijdens de bloeiperiode wordt de epifyt op een vlakke bak met vochtige kiezels of mos geplaatst..

Indoor epifyten wilde orchideeën op de vensterbank

indoor epifyten orchideeënDeze luxueuze bloemen hebben altijd een blijvende faam gehad. Orchideeën werden gezongen in poëzie, liederen en romans. En de knoppen werden gedragen op het haar van vrouwen met “blauw bloed”. Tegenwoordig wordt de bloem actief gebruikt als decoratieve decoratie voor thuis- en kantoorinterieurs. Laten we kennis maken met enkele soorten epifytische cultuur.

Majestueuze Wanda

epifytische orchidee wandaIn de tropen is de plant een bloeiende reus van drie meter hoog. Gefascineerd door de schoonheid van de epifyt, hebben wetenschappers een variëteit ontwikkeld die thuis met succes wortel schiet. Wanda behoort tot de orchideeënfamilie. Indonesië, de Filippijnen, India en China worden als hun thuisland beschouwd. Bijzondere aandacht trekken de krachtige wortels van de plant. Ze zijn grijsgroen gekleurd en bedekt met een laag dode cellen. Het resulterende “materiaal” heeft een poreuze structuur, waardoor de cultuur vocht uit de lucht opneemt.

Populaire variëteiten:

 • Blauw;blauwe wanda
 • Schuurmachine;wanda sandera
 • Rothschild;wanda rothschild
 • aan het rollen.wanda roll

De stengel van een volwassen epifytische orchidee bereikt een hoogte van 1 m. Daarop zijn de volgende bladeren met een leerachtig karakter.

Tijdens de bloeiperiode komen er scheuten uit de oksels van de platen, bezaaid met veel knoppen. Zij zijn:

 • rood;
 • Oranje;
 • wit;
 • geel;
 • blauw.

Meestal zijn bloeiwijzen ongeveer 1,5 maand een lust voor het oog. Als de plant wordt voorzien van ideale leefomstandigheden, bloeit hij 2 keer per jaar. De orchidee houdt van een overvloed aan licht en warmte. De optimale temperatuur voor een epifyt varieert van 25 tot 35 ° C. De luchtvochtigheid binnen moet tussen 70% en hoger zijn.

De beste plek om Wanda te kweken is de kas..

Cattleya

orchidee CattleyaDe bloem wordt beschouwd als de mooiste van de xerofyt-orchideeën die in de vorige eeuw werden gekweekt. Het kreeg zijn naam ter ere van de tuinman die het in een thuiskas wist te kweken. Als de plant bloeit, is het een echte feestdag. De toppen zijn wit, paars en zelfs zwart. Ze geven een geweldig aroma af, dat doet denken aan een lelietje-van-dalen of een lelie. Veredelaars hebben ongeveer 1000 soorten gewassen gekweekt.

Laten we een aantal opties opmerken:

 • Tweekleurig;Cattleya bicolor
 • Bowling;Cattleya Bowlen
 • Triana;triana orchidee
 • Forbeza.forbes orchidee

Elke variëteit heeft zijn eigen kenmerken, die zullen worden gewaardeerd door liefhebbers van kamergewassen. Zoals u weet, verdragen moderne orchideeën gemakkelijk droge lucht en hebben ze niet vaak water nodig. Het volstaat om een ​​​​container met een bloem in een bak met schone vloeistof te plaatsen. Daarnaast geeft Cattleya de voorkeur aan vensterbanken waar veel zonlicht is. Comfortabele groeitemperatuur – van 22 tot 25 ° C.

Een verandering in de kleurtint van het blad duidt op een gebrek aan vocht of een zonnige kleur. Indien nodig wordt er kunstmatig een epifytische boom voor de plant gecreëerd..

Indoor epifyten cactussen

indoor epifyten cactussenSchattige doornen hebben met succes wortel geschoten in de kantoren en huizen van floraliefhebbers. Ze zijn er in verschillende vormen en kleuren.. epifytische cactussenSommigen van hen verrassen de eigenaren met prachtige bloeiwijzen. Laten we kennis maken met cactussen die onze bewondering waard zijn.

Hatiora

cactus hatioraHet thuisland van de plant is het zonnige Brazilië. Daar wordt het gevonden in tropische bossen. Botanici hebben ongeveer 10 variëteiten van Hatiora..

Thuis groeien ze:

 • Hermine;Hatiora Germina
 • Roze;hatiora roze
 • Gartner;hatiora garner
 • Zoutoplossing.hatiora salicata

Epifytische cactus Hatiora is een miniatuurstruik bestaande uit cilindrische of platgebroken scheuten. Van tijd tot tijd is het versierd met apicale knoppen van roze, scharlaken of geel. Epiphyte houdt van veel licht, daarom staat hij op ramen op het zuiden.

Tijdens de zon staat de plant in de schaduw, waardoor de scheuten worden beschermd tegen brandwonden.

Hatiora heeft een comfortabele temperatuur nodig. In de zomer varieert het van 18 tot 25 ° C. En in de winter, wanneer bloemknoppen worden gevormd, is het 12-14 ° C. De knoppen openen in het midden of het late voorjaar. Water geven wordt uitgevoerd terwijl het substraat droogt. Ventileer regelmatig de ruimte waar de epifyt leeft.

epiphilum

cactus epiphilumDe cactus werd voor het eerst beschreven in 1812. Mexico wordt beschouwd als zijn thuisland. Wetenschappers tellen tot 20 variëteiten van dergelijke indoor epifyten..

De meest populaire namen:

 • Guatemalteeks;epiphilum Guatemala
 • gekarteld;gekartelde epiphilum
 • Anguliger;epiphilum anguliger
 • Oxypetalum.epiphilum oxypetalum

Epiphilum onderscheidt zich door langwerpige scheuten met een golvend frame. Ze komen in driehoekige of platte vorm en zijn uitgerust met sierlijke luchtdoornen. Tijdens de bloeiperiode is de plant versierd met trechtervormige witte knoppen, die doen denken aan een orchidee. Watergift wordt uitgevoerd als dat nodig is. In de zomer ontwikkelt het zich heerlijk in de frisse lucht.

In de winter kan de hydratatie van de epiphyllum volledig worden geëlimineerd..

Mysterieuze varen

indoor epifyten cactussenEr zijn veel bijgeloof geassocieerd met deze plant. De schoonheid ervan heeft echter op geen enkele manier invloed op het leven van een persoon met een geest. Liefhebbers van weelderig groen kweken epifytenvarens op vensterbanken en genieten het hele jaar door van hun schoonheid. Een van de meest populaire soorten is nephrolepis. Het behoort tot de Lomariopsis-familie. Het thuisland van de cultuur wordt beschouwd als tropische bossen die groeien in Afrika, Amerika en Australië. Als kamerplant wordt varen gebruikt om huis- en kantoorinterieurs te versieren..

Meestal worden dergelijke variëteiten thuis gekweekt.:

 • Verheven;sublieme varen
 • Stevig;varen hart
 • Zwaardvormig.varen xiphoid

Nephrolepis, die behoort tot de epifyten van varens, heeft een korte wortelstok. Er komen lange (ongeveer 70 cm) bladplaten van lichtgroene kleur uit. Ze bestaan ​​uit vele segmenten met een gekarteld karakter, ongeveer 5 cm lang.

Varen geeft de voorkeur aan diffuus licht. Daarom worden ze blootgesteld op vensterbanken, gericht op het noorden, westen of oosten. De temperatuur van de inhoud is tot 25°C. In de winter is een minimumwaarde van 15°C toegestaan. Bevochtig de cultuur op de traditionele manier. Indien nodig, voer.

Een keer per maand wordt de varen besproeid met een spuitfles.

Tillandsia

indoor epifyten tillandsiaDe plant behoort tot exotische kamerepifyten, die vaak op vensterbanken worden gekweekt. In zijn natuurlijke omgeving parasiteert Tillandsia op de stammen en takken van bomen of stenen. Het neemt vocht en voedingsstoffen op. Thuis wordt het gekweekt om een ​​spectaculair interieur te creëren..

Populaire variëteiten:

 • Usneiform (oude mannenbaard);tillandsia usneiform
 • driekleur;tillandsia driekleur
 • Medusa-hoofd;tillandsia kwallenkop
 • Zilverachtig.tillandsia zilverachtig

Tillandsia bladplaten zijn langwerpig. Ze zijn grijs, donkergroen of roodbruin geverfd. De bladeren vormen een weelderige rozet, waaruit een aarvormige bloeiwijze tevoorschijn komt. Buisvormige knoppen worden omlijst door puntige bloembladen. Ze verzorgen de plant volgens het traditionele schema..

Dus hebben we onderzocht: welke planten epifyten worden genoemd, de variëteiten van kamergewassen en de regels voor de verzorging ervan. Het blijkt dat ze worden beschouwd als een chique interieurdecoratie. Daarom kweken we graag binnen-epifyten uit de tropen..

Onder uw aandacht indoor epifyten varens – video