Mei in bloembedden: een bijdrage aan toekomstige schoonheid

werk aan het bloembed in mei April was een maand van algemene schoonmaak voor liefhebbers van siertuinplanten. Mei is de tijd om de bloemperken weer mooi te maken door nieuwe eenjarige bloemen te zaaien, bestaande vaste planten te verdelen en te planten, bollen te planten en zaailingen stevig aan te pakken. We mogen de pracht van het gazon dat in de winter is verloren, niet vergeten, evenals heggen en sierheesters..

Allereerst moet worden afgerond wat in april is gestart:

  • om gebladerte en dode stengels op bloembedden te verwijderen met vaste planten die onder de sneeuw blijven;
  • schuilplaatsen verwijderen;
  • voor het hygiënisch en verjongend snoeien van struiken tot het openen van bloemknoppen en het verschijnen van gebladerte.

heggen snoeien Het is dubbel prettig werken en ontspannen in een schone ruimte. Wanneer de schoonmaak is voltooid, is het tijd om de belangrijkste mei-activiteiten te starten..

Zomerplanten in de volle grond zaaien en zaailingen planten

eenjarigen zaaienDe eerste helft van mei is de beste tijd om eenjarige bloemgewassen in de grond te zaaien. Maar aangezien het weer voor onaangename verrassingen kan zorgen in de vorm van koude regen, wind en vorst, moet u de soorten selecteren rekening houdend met hun vorstbestendigheid..

Dergelijke planten omvatten decoratieve zonnebloemen en korenbloemen, calendula, morning glory en jaarlijkse delphiniums, matthiola en klaprozen, lavatera en zoete erwten, waarvan de zaden een beetje moeten worden ontkiemd voordat ze worden geplant..

Omdat de transplantatie van deze planten niet wordt verwacht, worden ze volgens het gekozen plan onmiddellijk in de bloembedden gezaaid. Het is gemakkelijk en handig om dit te doen wanneer plaatsen voor elk van de soorten op de voorbereide site worden gemarkeerd met zaagsel, zand of gemalen krijt..

Grote zaden worden één voor één verzegeld en kleine zaden worden voor het gemak eerst gemengd met zand en vervolgens in voorbereide rijen gezaaid. Met systematische zorg en bewatering stijgen vriendelijke scheuten snel op en bedekken het bloembed met een levendig, helder tapijt.

Het planten van bloemzaailingen in de volle grond begint ook met koudebestendige planten, en tegen het midden van de maand, wanneer de belangrijkste vorst achter de rug is, kun je alle gewassen zonder uitzondering naar de site brengen. Zelfgekweekte jonge planten, zelfs als ze zijn uitgehard, ervaren wat stress in de open lucht. Totdat de beworteling plaatsvindt, binnen 7-14 dagen na het verplanten, is het beter om de bloemen overdag kunstmatig te verduisteren en ‘s nachts af te dekken als er een risico is op terugkerend koud weer.

zaailingen plantenHet is handig om dit te doen met een niet-geweven materiaal, dat, afhankelijk van de geselecteerde dichtheid, kan:

  • beschermen tegen koude stoten tot –6 ° C;
  • verzacht zonlicht gedurende de dag en voorkomt oververhitting van zaailingen;
  • creëert geen broeikaseffect en condensatie;
  • zendt het nuttige spectrum van zonlicht en vocht door.

En zaailingen van sierplanten en zaailingen hebben regelmatig vocht nodig.

Inwoners van bloembedden, borders en richels, hanging baskets bij droog weer moeten worden bewaterd. Dit moet uiterst voorzichtig gebeuren, bij de wortel, in de avonduren, wanneer de lucht het stilst is en er geen gevaar voor zonnebrand is..

Om energie en water te besparen, wordt mulchen gebruikt. Hier wordt de tuinman niet alleen geholpen door turf, maar ook vers gemaaid van het groeiende gazon en gehakseld gras.

Mei landing en reproductie van vaste planten

zorg voor rozenDe laatste maand van de lente is de beste manier om de tuin te versieren met nieuwe vaste planten, bestaande te transplanteren en grote exemplaren te verdelen. Voor zo’n belangrijk, veeleisend werk kiezen ze een rustige, koele dag..

Als de zon zelfs maar gedeeltelijk wordt verduisterd door wolken, zullen de getransplanteerde planten gemakkelijker kunnen acclimatiseren. En de teler heeft meer vertrouwen dat de wortels tijdens de transplantatie geen last hebben van uitdroging..

Aan het begin van de maand, vooral met de ongehaaste komst van de lente, worden volwassen planten van phlox, chrysanthemum, astilbe en meerjarige delphiniums getransplanteerd en verdeeld. De sleutelbloemen die in mei in de potcultuur zijn vervaagd, kunnen naar de tuin worden overgebracht, bijvoorbeeld in de stammen van onkruidvrijgemaakte fruitbomen of op bloembedden die in de schaduw zijn gebroken.

vaste planten ontwakenTotdat de actieve groei van het bovengrondse deel begint, kun je meerjarige asters, heuchera, lichnis, alle soorten en variëteiten van kamille, rudbeckia en echinacea opgraven en verdelen. Als je dit werk in mei doet, schieten jonge planten goed wortel en met regelmatig water geven, wieden en voeren bloeien ze zelfs op de gebruikelijke tijd..

Als er nieuwe planten moeten worden geplant, worden telers vaak geconfronteerd met het feit dat het groeiseizoen al is begonnen bij rozenstruiken, hortensia’s, sierheesters, daglelies, verschillende soorten lelies en andere gewassen. Soms komen dergelijke vaste planten al met knoppen op de site. Om een ​​waardevolle aanwinst niet te verliezen, wordt de plant na het planten voorzien van bescherming tegen mogelijke vorst, regen en wind..

Bolgewassen in mei

bollenverzorging in meiVoorjaarsbollen zijn de belangrijkste decoratie van de tuin in mei. Tijdens de bloei hebben ze water nodig, dat nog twee weken aanhoudt na het verwijderen van verwelkte tulpen, narcissen, muscari, hyacinten.

Het is belangrijk om de grond onder tulpen, narcissen en hyacinten ongeveer 20 cm te laten weken, zodat de bollen de tijd hebben om voldoende voeding te verzamelen, en in augustus vallen ze weer in de grond volledig klaar voor overwintering en toekomstige bloei.

Daarnaast is de eerste helft van mei de tijd om gladiolen in de volle grond te planten. De richels voor hen worden in de herfst voorbereid en de knollen zelf:

  • in het voorjaar warmen ze op en ontkiemen ze;
  • verwijder de integumentaire schalen;
  • beschadigde of door schimmel aangetaste exemplaren worden gescheiden van het plantmateriaal.

gladiolen plantenHet planten wordt uitgevoerd op een afstand van 15-20 cm, in zonnige gebieden beschermd tegen koude wind.

Heggen maaien en uw gazon netjes houden

gazon verzorgenHeggen worden tijdens het warme seizoen geschoren, maar in het voorjaar is deze procedure het belangrijkst. Wanneer bladverliezende heesters ontwaken uit hun winterslaap, wordt duidelijk hoe ze de winter door zijn gekomen. Daarom wordt het knippen gecombineerd met sanitair snoeien, vernieuwen van aanplant en het ontwortelen van dode planten..

In mei wordt het gazon belucht, begint het regelmatig maaien en, indien nodig, wordt nieuw gras gezaaid op de plaats van ontdooid of bevroren. Om de grasmat de hele zomer dik en groen te houden, wordt het gazon gevoed. Ook in mei is het het beste om nieuwe gazons aan te leggen, en niet alleen de klassieke stijl, maar ook de populaire Moorse gazons van vandaag..

Bloementuin in mei – video

Adblock
detector