Medicinale kruidsteenbreek: nuttige eigenschappen en toepassing

medicinaal kruid steenbreek Het geneeskrachtige kruid steenbreek is een meerjarige plant. De plaats van groei is rotsachtige oppervlakken, bergkloven. Het is een unieke bloem met helende eigenschappen. Vanwege de aanwezigheid van nuttige stoffen wordt het in de traditionele geneeskunde vaak gebruikt om een ​​aantal ziekten te behandelen..

De plant correct verzamelen

steenbreekbladeren oogsten In de kruidengeneeskunde worden zowel de kruidachtige delen van de steenbreek – blad, stengels, als de wortels en zaden gebruikt. Wat betreft het verzamelen van bladeren en stengels, dit moet in mei gebeuren. Het drogen gebeurt altijd in de schaduw. Daarna kan het resulterende materiaal worden verpletterd.

Een sappig steenbreekblad wordt ook ingevroren zonder zijn geneeskrachtige eigenschappen te verliezen..

Zaden worden verzameld aan het einde van de zomer. steenbreek zadenHet vroege voorjaar of het late najaar is de beste tijd om de wortelstok uit te graven. Grondig spoelen van aarde en zand, wordt gedroogd op een goed geventileerde plaats. Snijd vervolgens in de benodigde delen.

Net als veel andere geneeskrachtige kruiden, is het aangewezen om droge steenbreek in een transparante container op donkere plaatsen te bewaren..

Als u niet van plan bent de wortelstok te oogsten, kunt u het bovenste deel van de plant verzamelen. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 80% van het totale volume van de struik te snijden. Deze aanpak zal de steenbreek helpen herstellen bij de volgende snoei van het groene deel..

Het is erg belangrijk om voorzichtig te zijn bij het oppakken van een struik om te verzamelen. Omdat er in de natuur zeer vergelijkbare planten zijn die giftige eigenschappen hebben voor het menselijk lichaam.

zoeken naar wilde steenbreekLet bij het zoeken naar steenbreek op:

 • het uiterlijk van de plant;
 • groeikenmerken;
 • tijdsperiode typisch voor bloeiprocessen, de vorming van de stengel en zaadzak.

Er zijn verschillende soorten van dit type cultuur. Ze verschillen onderling niet alleen in de tinten van de knoppen, maar ook in de grootte van de struik. De bladeren zijn licht ovaal. Alle platen zijn geassembleerd tot een wortelkoker. Vaak wordt de steenbreek wel 70 cm hoog. Bloeit in roze, witte, rode toon.

Een andere unieke eigenschap van steenbreek is de uitstekende tolerantie voor verschillende temperatuurschommelingen. De struik ontwikkelt zich goed bij lage en hoge thermometerwaarden.

Medicinale kruidensteenbreek en zijn chemische samenstelling

heeft een unieke samenstellingEen andere naam voor deze plant is traangras. Heeft een gemeenschappelijke oorsprong vanwege het karakteristieke kenmerk van het wortelstelsel tijdens de groei om rotsen uit elkaar te halen.

Volgens de chemische samenstelling in de steenbreek kunnen organische stoffen die nuttig zijn voor de mens worden onderscheiden:

 • alkaloïden;
 • glycosiden;
 • essentiële stoffen;
 • saponinen;
 • vetzuur;
 • coumarines.

In apotheken vindt u kruidenthee van steenbreek, die bedoeld is voor de behandeling van vele ziekten..

Niet alle geneeskrachtige eigenschappen van steenbreek worden even goed begrepen. Er is informatie dat de stoffen die erin zitten de vorming en groei van verschillende soorten tumoren voorkomen. Maar tot nu toe is er geen officiële bevestiging van deze versie..

Planttoepassing

bereiding van medicinale theeDe plant geneest goed etterende wonden, de effecten van bevriezing en puntige steenpuisten vanwege de antimicrobiële eigenschappen.

Het sap van het blad van de plant wordt gebruikt als druppels voor middenoorontsteking. Nadat het eerder is uitgeperst, moet het worden gefilterd en vervolgens worden gebruikt. Het steenbreekblad bevat ook caroteen, ascorbinezuren en eiwitten..

Lingulaire steenbreek heeft de volgende geneeskrachtige eigenschappen die een persoon kan gebruiken voor genezing:

 • pijnstillers;
 • desinfecteren;
 • kalmerende middelen;
 • ontstekingsremmend.

Er zijn veel recepten voor infusies, maar de meest populaire is de medicinale thee. Het wordt bereid uit een deel wortelsap en drie delen honing. Of je moet 1 theelepel brouwen. wortelstokken in een glas water. 3 keer per dag na de maaltijd innemen.

bereiding van tinctuurEven effectief is een tinctuur gemaakt van een glas water en een halve eetlepel droge wortels. Combineer alle componenten en kook. Dring drie uur aan. Eenmalige opname is 100 gram. Het aantal drankjes per dag kan tot vier keer worden verhoogd.

De bovenstaande infusies doen uitstekend werk met:

 1. Bronchopulmonale ziekten van infectieuze en chronische aard.
 2. Niersteenziekte.
 3. Maagzweer.
 4. Pijnlijke symptomen van andere ziekten.

Om het immuunsysteem te versterken, wordt een steenbreekdij gebruikt.

Naast zijn nuttige eigenschappen heeft steenbreek ook contra-indicaties voor menselijk gebruik. Daarom is de raadpleging van een enge specialist noodzakelijk om overeenstemming te bereiken over de inname van een fytotherapeutisch middel uit deze plant..

Trombose en bradycardie, zwangerschap en de leeftijd van een kind onder de twee jaar zijn contra-indicaties voor het nemen van dit type behandeling. Anders kunnen er ongewenste, soms gevaarlijke situaties en processen in het lichaam ontstaan. Zoals alle kruidengeneesmiddelen is het ook een allergeen..

Naast het kennismaken met de helende eigenschappen van steenbreek, is het raadzaam om je vertrouwd te maken met de heilzame eigenschappen van actinidia. Wees redelijk en voorzichtig bij het gebruik. Een competente houding ten opzichte van de eigen gezondheid is een geweldige manier om bepaalde symptomen en ziekten te elimineren..

Hogedruk steenbreek – video