Makkelijk groeiende tijm op de vensterbank

pittige kruidentijm Tijm of tijm zijn twee namen voor hetzelfde pittige kruid met veel voordelen en gezondheidsvoordelen. Sinds de oudheid wordt deze plant aan voedsel toegevoegd om de smaak te verbeteren en als remedie gebruikt, daarom is het kweken van tijm op de vensterbank zo belangrijk voor moderne huisvrouwen. Bovendien is dit proces niet moeilijk, je moet alleen enkele punten weten.

Beschrijving van de plant

tijm bloeit In het Latijn klinkt tijm als Thymus vulgaris. De mensen gaven hem verschillende namen, waaronder Bogorodskaya-gras, Savory, Incense.

Deze plant groeit in heel Rusland. Zijn meest favoriete plek zijn de zonnige uitlopers van de Kaukasus. Tijm geeft de voorkeur aan open weiden en open plekken.

Tijm is een geurende lage struik die maximaal 30 cm wordt. Het heeft een dunne stengel, houtachtig aan de basis en kruipend. De bladeren zijn klein, ovaal met witte villi rond de randen..

De tweelippige bloemen van tijm zijn roze of paars van kleur. De geurende bloei vindt plaats tussen juni en augustus..

Voordelen van tijm en het gebruik ervan

tijm heeft heilzame eigenschappenTijm wordt vaak het kruid van sjamanen en tovenaars genoemd. De oude Slaven vereerden tijm als een goddelijke plant. Het werd gebruikt bij heidense riten, brandend op de brandstapel om de genade van de goden aan te trekken. Ze rookten koeienstallen en stallen, melkpotten en maakten zelfs kinderen bang om boze geesten te verdrijven.

Tijm is een geweldige plant met een aangename smaak en veel eigenschappen die heilzaam zijn voor het menselijk lichaam. Bovendien heeft dit gras een decoratief effect, wat een extra pluspunt is voor de teelt in een appartement..

Je kunt tijm thuis gebruiken in de volgende gevallen:

 • baden en inhalaties met tijm zullen helpen om verkoudheid het hoofd te bieden vanwege de essentiële oliën in het kruid;
 • tijm heeft krampstillende eigenschappen, antimicrobiële en slijmoplossend effecten, dus het kan worden gebruikt als medicinale thee;
 • de beroemde Pectussin bevat tijmextract;
 • tijmkompressen kunnen worden gebruikt om pijn te verlichten in beschadigde gewrichten met artritis, artrose, radiculitis;
 • tijm wordt vaak aan thee toegevoegd om de drank een speciale smaak te geven;
 • als specerij is tijm perfect voor het bereiden van vleesgerechten, kazen, kwark, marinades, bakken.

Als je tijm gebruikt om te koken, voeg het dan met mate toe vanwege de sterke natuurlijke smaak van het kruid..

Tijm kweken op een vensterbank, de nodige regels

tijm kweken op de vensterbankTijm kweken op een vensterbank is gemakkelijk en moeiteloos. De wortels zijn klein, dus grote containers zijn niet nodig. Het heeft een prachtige bloei, wat de vensterbank een elegante uitstraling zal geven. Tijm heeft alleen een zonnig raam en regelmatig luchten van de kamer nodig..

Tijm wordt aanbevolen om op twee manieren te worden gekweekt: zaad en stekken..

Zaadmethode voor het kweken van tijm

zaad scheutenDeze methode is het handigst voor appartementsomstandigheden. Details over het kweken van tijm op een vensterbank uit zaden, verder.

Om alles goed te doen, moet u zich aan het volgende plan houden:

 • maak een container voor zaailingen, waarvoor een maat geschikt is, ongeveer 15 cm van de hoogte van de zijkanten;
 • zorg ervoor dat je een laag geëxpandeerde klei van 2 cm op de bodem legt voor drainage;
 • meng de grond met een bakpoeder, zowel perliet als vermiculiet zijn geschikt, wat de luchttoegang tot de wortels zal vergemakkelijken;
 • schuur voorbereide grond;
 • op een afstand van 2 cm van elkaar, plaats zaden op het grondoppervlak;
 • bedek plantmateriaal met 1 cm aarde;
 • bevochtig opnieuw, maar nu met een spuitfles, om de zaden niet bloot te stellen;
 • zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is voor het ontkiemen.

Bewaar een container met tijmgewassen niet in de open zon. Tedere scheuten kunnen snel opbranden en afsterven.

Tijmzaden staan ​​bekend om hun uitstekende ontkieming. De eerste spruiten verschijnen ongeveer op de 10e dag na het zaaien, afhankelijk van alle aanbevelingen voor het kweken van tijm in een appartement uit zaden.

Methode om uit stekken te groeien

tijm stekkenZoals gebruikelijk vindt het enten van tijm plaats met het begin van de herfst. Als de plant uitgebloeid is, kun je beginnen met het knippen van de scheuten..

Om dit te doen, moet u de volgende manipulaties uitvoeren:

 • het is beter om het snijgereedschap te neutraliseren met een mangaanoplossing;
 • snijd het vereiste aantal scheuten af ​​met een scherp mes;
 • verwijder in het onderste deel van het snijden al het gebladerte en laat drie of vier bladeren achter;
 • plaats een drainagelaag in een container en vervolgens aarde;
 • hoe te werpen;
 • plaats de stengel in de voorbereide grond en bevochtig opnieuw;
 • geef de stekken elke dag water totdat er een nieuw blad groeit, wat het verschijnen van wortels en het voortbestaan ​​van de plant betekent.

Met de kennis hoe je met de stekkenmethode tijm in een pot plant, kun je sneller resultaat behalen dan met de zaadmethode..

Blijf na het rooten van de stekken met mate water geven. En overloop en overdrogen van een aarden coma zal leiden tot de dood van de plant..

Als reeds geroote scheuten in een kamercontainer worden geplant, moet een pot worden gekozen die een paar centimeter groter is dan een aarden coma, maar bovendien zodat de wortels niet rotten.

Thuiszorg voor tijm

tijm verzorging

Het kweken van tijm op de vensterbank zal niet moeilijk zijn als je de regels kent voor het verzorgen van de plant en je houdt aan de opgedane kennis:

 1. Laat de temperatuur van de omgeving niet onder de 10 ° C . komen.
 2. Luchttoegang tot de wortels moet worden vergemakkelijkt door de bovengrond in de pot regelmatig los te maken, maar niet te diep, omdat de wortels zich dicht bij het oppervlak bevinden.
 3. De zuidelijke en zonnige kant van het appartement is de meest optimale plek voor het kweken van tijm op de vensterbank in de winter.
 4. De plant moet eenmaal per maand regelmatig worden bemest met minerale meststoffen..
 5. Je kunt zowel in de lente als in de herfst zaaien..
 6. Met het begin van het tweede levensjaar moet de tijmstruik worden geplant.
 7. Met het begin van de bloei kun je beginnen met oogsten, terwijl de bladeren het hele jaar door kunnen worden gebruikt, zodat er voldoende aantal aan de struik achterblijft voor fotosynthese.
 8. Optimale grond voor het kweken van tijm op de vensterbank: 1/3 van het volume is zwarte grondhumus en de rest is kant-en-klare grond voor cactussen uit de winkel.

In de winter is het beter om de planten aan te vullen met een fytolamp, waarbij de daglichturen minimaal tot 12 uur worden verlengd, zodat het tijmgras niet uitrekt en zijn unieke geur en smaak behoudt.

Contra-indicaties voor gebruik

tijm gebruikenNadat u hebt geleerd hoe u tijm op een vensterbank kunt laten groeien, moet u vertrouwd raken met de contra-indicaties voor het gebruik van kruiden.

Tijm moet met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt als:

 • er bestaat een hartaandoening;
 • exacerbatie van chronische ziekten van het maagdarmkanaal;
 • met nier- en leverinsufficiëntie;
 • individuele intolerantie, allergische reacties op tijm.

Het unieke van tijm is onmiskenbaar. Het is al lang voor onze tijd gebruikt om te koken en als een behandeling voor bepaalde ziekten. De mogelijkheid om tijm thuis op een vensterbank te kweken is een leuke extra bonus voor liefhebbers van deze specerij..

We kweken tijm thuis – video

Adblock
detector