delicate irissen in de tuin Het zijn irissen die er ongelooflijk mooi uitzien in een tuin of in een bloembed van meerjarige bloemen, het planten en verzorgen ervan in het open veld kost niet al te veel moeite. Twee weken na het einde van de bloei kunt u zowel in het voorjaar als in het najaar bloemen planten..

Soorten irissen

Er zijn meer dan tweehonderd variëteiten van de “noordelijke orchidee”, zoals bloementelers vaak irissen noemen. De meest populaire soorten die overal groeien zijn moeras-, Japanse en Nederlandse irissen, die vooral in het vroege voorjaar in de volle grond worden aangeplant en verzorgd. Na het planten hebben de bloemen geen extra water of voeding nodig. Het enige dat tijdig moet worden gedaan, is het verwijderen van vervaagde bladeren en vervaagde knoppen..

moeras irissen Moerasirissen – oranje, gele of gouden bloeiwijzen op dunne, rijke groene stengels, met een hoogte van anderhalve meter. moerasirissen bij de vijverPlanten worden voornamelijk rond vijvers, poelen, meren geplant. Tegelijkertijd kunnen de bloemen goed met elkaar overweg op droge grond, voeden ze zich met micro-elementen ervan, zonder dat er extra water nodig is.

japanse irissenJapanse irissen hebben geen aroma, bereiken een hoogte van ongeveer 80-100 centimeter, hebben bloeiwijzen tot 25 centimeter in diameter. Dit type planten wordt voornamelijk geplant in grond met een lage zuurgraad, die geen kalk bevat. Bij het water geven zijn Japanse irissen het meest grillig tijdens de bloeiperiode, wanneer een matige luchtvochtigheid vereist is..

nederlandse irissenNederlandse irissen of bolgewassen zijn het populairst in de middelste zone van de Russische Federatie, waar het klimaat gematigd is en het postkantoor voldoende zuur is. Afhankelijk van het weer is water geven met mate vereist. Tegelijkertijd vindt bloei plaats wanneer de luchttemperatuur stabiel binnen 20-25 graden Celsius wordt gehouden, ongeacht het vochtgehalte van de grond..

Het planten van irissen in de grond in Siberië of in de noordelijke regio’s gebeurt niet eerder dan mei, omdat eerdere Japanse bollen kunnen bevriezen of rotten.

Ontscheping in de lente

bed met irissenHet planten van irissen in de lente in de grond wordt uitgevoerd na voorbereidende grondbewerking. Het geselecteerde stuk land wordt zorgvuldig uitgegraven, bemest met een kleine hoeveelheid mest of andere natuurlijke mest. Als niet-Japanse irissen worden geplant, kan extra krijt aan de grond worden toegevoegd – moeras, Nederlandse en baardsoorten voeden zich met kalksteen.

correct en onjuist planten van irissenGeprepareerde bollen (Nederlandse variëteiten) hebben wortelstokken ontwikkeld, die worden behandeld met een antischimmeloplossing en vervolgens enkele uren worden gedroogd. Gaten voor planten worden 5-7 centimeter diep gegraven, bestrooid met zand. De bollen worden in gaten geplant op een afstand van 10 centimeter van elkaar. Ze worden niet sterk geperst, om de wortelstokken niet te bederven, worden ze losjes besprenkeld met aarde en zand.

Direct na het planten is een beetje water nodig zodat de grond “oplicht”.

Daarna krijgen de planten gedurende twee tot drie weken helemaal geen water. Vervolgens worden, indien nodig, vervaagde of droge bladeren verwijderd met een snoeischaar of een scherp mes..

Herfstlanding

we planten irissen in de herfstHet planten van irissen in de grond in de herfst wordt pas uitgevoerd na de voorbereidende voorbereiding van de bollen. Wanneer de planten verwelkt zijn (meestal midden of eind juni), worden ze opgegraven, gewassen in warm water met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat en gedroogd. Groene lakens worden niet gesneden, maar onderling tot een staartje gevlochten, waarna ze tot de herfst naar een droge plaats worden verwijderd.

de irisstruik verdelen voor reproductieIn de herfst worden gedroogde stengels geoogst, waardoor alleen de bollen overblijven, die worden behandeld met een antischimmelmiddel. De gaten worden gegraven op een diepte van niet meer dan vijf centimeter op een afstand van 7-12 centimeter van elkaar. De resten van de stengels mogen niet boven de grond komen, anders bestaat het risico dat de hele bol in de winter bevriest. Na het planten wordt de grond niet bewaterd.

De optimale tijd voor ontscheping is de eerste helft van september, wanneer de luchttemperatuur niet onder de 17 graden Celsius komt..

Verzorging voor overwintering

knippen van irissen na de bloeiOver het algemeen hebben irissen minimale zorg nodig in het open veld – zeldzame of matige watergift, verwijdering van oude bladeren en bloeiwijzen. Ze moeten echter grondig worden voorbereid op overwintering, vooral als de planten in de herfst worden geplant. Na het planten worden de gaten bedekt met de poten van een spar of andere naaldplant. Het gebruik van dicht afdekkend synthetisch of kunstmatig materiaal wordt niet aanbevolen – daaronder zal de aarde smelten en de bollen rotten de hele winter door. Bij de eerste sneeuw is het aan te raden om een ​​bloembed van irissen er zo strak mogelijk mee te strooien. De eerste scheuten verschijnen bijna onmiddellijk nadat de sneeuw in de lente smelt – in maart-april.

De meest pretentieloze soort om voor te zorgen

bloeiende irissenDe Nederlandse irisvariëteiten behoren tot de meest pretentieloze. Je hoeft ze niet eens uit te graven nadat de bloei voorbij is. Groene bladeren zullen tot de winter een lust voor het oog zijn. Dan kunt u ze eenvoudig tot aan de basis afknippen en het bloembed ermee afdekken voor de winter. De voorjaarsfoto van irissen in het open veld hierboven laat duidelijk zien hoe snel de Nederlandse soorten bloeien bij de optimale temperatuur. Gesmolten sneeuw hydrateert de grond goed, dus het is niet nodig om de planten extra water te geven tot de bloei.

De bloeiperiode is 4-6 weken, waarna de bloeiwijzen kunnen worden verwijderd..

Gunstige eigenschappen

Irissen zijn unieke planten die alle bacteriën en schadelijke micro-elementen uit de bodem opnemen. Ze voeden zich ermee. Daarom is het aan te raden om elke vier jaar bloemen op een nieuwe plek te planten. In het oude bloembed kun je andere, meer grillige planten en zelfs fruit- en groentegewassen kweken – de grond voor hen wordt gedesinfecteerd.

Op de nieuwe plek worden de irissen weer meegenomen om te werken aan de opname van bacteriën en schadelijke micro-elementen. Het wordt aanbevolen om het een jaar voor het planten op een nieuwe plaats met mest te bemesten en onmiddellijk voor het planten met biologische tuinmest. De Nederlandse rassen schieten echter goed wortel zonder een dergelijke voorbereiding. Het wortelsysteem van irissen is goed ontwikkeld, daarom moet u bij het uitgraven van de bollen uiterst voorzichtig zijn om de “bal” van wortels niet te beschadigen.

Zie ook het artikel: hosta – planten en verzorgen in het open veld!

De subtiliteiten van het planten van iris – video