Leer een Afrikaanse schoonheidsgerbera kweken in de tuin en op de kamer

mooie gerbera Gerbera’s zijn de favoriete planten van bloemenkwekers en daar zijn veel bevestigingen van. Ze bloeien lang met fantastisch heldere en heldere kleuren. In het palet van tinten ontbreken alleen blauwe tinten (hoewel ze gemakkelijk in de uitverkoop te vinden zijn). Mooie grote bloemen met contrasterende kleurcentra rusten op sterke, lange, heldergroene stelen. Bloeiende bloemen zijn extreem winterhard en kunnen tot drie weken in het water staan. Dit alles maakt de gerbera tot een van de beste in de snijcultuur na rozen, anjers, tulpen en chrysanten. Veel amateur- en artistieke foto’s van gerbera’s bevestigen dit feit..een boeket gerbera's op tafel

Maar de laatste jaren is deze stralende schoonheid populair geworden als kamerplant..Geweldig cadeau

Beschrijving van de plant

het kweken van gerbera's van verschillende soortenGerbera behoort tot het geslacht van meerjarige grassen uit de Astrov-familie. De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Afrika en tropisch Azië. De bloemen lijken op een grote kamille en in de Engelstalige literatuur worden ze “transvaal kamille” genoemd. Langwerpige bladeren worden verzameld in een basale rozet. Steeltjes zijn lang, sterk, hebben geen bladeren.gerbera in de kas De bloemen zijn een mand bloeiwijze. Hun afmetingen in sommige variëteiten bereiken 30 cm, elegante reuzen bloeien 3-4 maanden. Zaden blijven heel korte tijd houdbaar – ongeveer 6 maanden, dus als je zaden koopt, moet je zowel de vervaldatum als het tijdstip van verzamelen in de gaten houden.

Hoe een gerbera in een bloembed te kweken?

gerbera in een pot in de tuinHet kweken van een gerbera in de tuin en het verzorgen ervan is eenvoudig en leuk, maar het vereist naleving van de voorwaarden die nodig zijn voor een lange en weelderige bloei..

gerbera bloeit in een bloembedIn Zuid-Rusland bloeit gerbera van de lente tot de herfst en overwintert zonder problemen zonder beschutting. Op de middelste baan zal de bloei bescheidener zijn en voor de winter zal de gerbera moeten worden opgegraven en met een kluit aarde op een koele, droge plaats worden bewaard..

In gebieden met milde warme winters worden gerbera’s bedekt met bladafval en afdekmateriaal, zonder te graven.

Gerbera planten

gerbera zaden zaaienHet planten en verzorgen van een tuingerbera begint aan het einde van de winter. De plant wordt gekweekt in zaailingen. Zaden worden van januari tot maart in zaailingcontainers gezaaid in een mengsel van tuingrond met zand en compost. Zaden zijn zeer ondiep bedekt, slechts licht besprenkeld met aarde. Zaailingen werken in de regel niet mee en verschijnen binnen 10-12 dagen.

Bij het zaaien van zaden voor zaailingen, is het noodzakelijk om rekening te houden met hun lage kiemkracht en de zaaisnelheid te verhogen.

jonge zaailingenNa het verschijnen van meerdere echte bladeren, worden de spruiten in dozen of direct in aparte potten geplant. De lichtste vensterbanken worden gekozen voor zaailingen. De verzorging van zaailingen bestaat uit regelmatig matig water geven.. gerbera zaailingenBij het water geven mag er geen water in de worteluitlaat vallen, omdat de plant gemakkelijk rot. Overmatig water geven bedreigt het verschijnen van trips op het aardoppervlak. In dit geval wordt zowel de plant als het bodemoppervlak behandeld met Fitoverm..

Bij vermeerdering door zaden behouden gerbera’s mogelijk niet de kleur van de ouderplanten.

Gerberaverzorging voor buiten

gerbera kweken in de tuinGerbera-zaailingen worden in de volle grond geplant nadat de dreiging van vorst is verdwenen. Dit gebeurt meestal in de tweede helft van mei. Kies een zonnige plek om te landen. De beste grond voor hen is licht, gedraineerd, met toegepaste anorganische meststoffen.. gerbera's in hoge bloemperkenBij een teveel aan organische stof in de grond worden de steeltjes sterk uitgerekt. Vervagende bloeiwijzen moeten tijdig worden verwijderd. Dit stimuleert het ontstaan ​​van nieuwe eierstokken. Tijdens actieve groei en bloei wordt de gerbera overvloedig gedrenkt, waardoor er geen water in de uitloop komt. Na de bloei wordt de grond pas bevochtigd nadat het aarden coma is opgedroogd.

In de herfst wordt de gerbera afgedekt of opgegraven met een kluit aarde. De schuilplaats is droog en geventileerd gemaakt zodat de bloem niet gaat rotten tijdens het ontdooien..

Als er kans op bevriezing is, is het beter om het op te graven en op te slaan in de kelder of op een glazen veranda bij een temperatuur van 7-8 ° С.

overvloedige bloei in het bloembedIn het voorjaar wordt de gerbera overgezet in een qua grootte passende pot, op een warmere en lichtere plek gezet en wordt de watergift verhoogd. Eind april – begin mei wordt een volwassen plant in de volle grond geplant.

Overwinterde gerbera’s hoeven niet te worden overgeplant naar een bloembed. Laat ze in potten staan ​​om zitjes, tuinhuisjes, veranda’s, veranda’s te versieren. Zonder transplantatie worden planten minder ziek en beginnen ze eerder te bloeien. Vergeet niet om ze te voeren met complexe minerale meststoffen.

Hoe gerbera binnen te kweken?

gerbera in potten kwekenVoor het kweken in binnenomstandigheden worden dwergsoorten van Jameson’s gerbera gekozen. Ze worden verkocht in boeketten in bloemenwinkels. Nadat hij een volwassen gerbera-plant van zaden thuis via zaailingen heeft ontvangen, wordt deze op de oost- en westramen gehouden. Aan de zuidkant is het ‘s middags in de schaduw. Voor een betere bloei houden ze een temperatuur van 22-24 ° C aan en proberen ze sterke dalingen in dag- en nachtwaarden te voorkomen..

gerbera in pottenAan het einde van de bloei wordt de plant overgebracht naar een koelere plaats. Hoe verzorg je een gerbera in de winter goed? Tijdens de rustperiode heeft de plant koelte en zeer matige watergift nodig. Bij koud weer heeft de bloem extra verlichting nodig..spruiten in potten planten

Hoe verleng je de bloei in een boeket?

gerbera staat lang in het waterNadat je een luxe veelkleurig boeket cadeau hebt gekregen, vroeg je je waarschijnlijk af hoe je gerbera’s langer in een vaas kunt bewaren. Snijgerbera is namelijk niet grillig en fenomenaal vasthoudend. Bloemen kunnen tot leven komen, ook al moest je de hele dag met een boeket lopen. gerbera bruidsboeketDaarom geven ze graag gerbera-composities aan bruiden – de bloemen zullen hun wil om de hele dag te leven niet verliezen en zullen voor onze ogen tot leven komen als je de uiteinden van de stelen in water zet en zware hoofden ondersteunt. Voor een dergelijke procedure is een rooster geschikt, door de cellen waarvan de stengels worden gepasseerd.

regelmatig water verversenGebruik de volgende richtlijnen om het boeket in een vaas te bewaren:

  • ververs het water elke dag;
  • kies een hoge en smalle vaas zodat de bloemen niet buigen onder hun eigen gewicht;
  • giet een paar centimeter water zodat de stelen niet rotten;
  • trim de verzachte uiteinden van de stelen voor de volgende waterverversing;
  • snij de stengels schuin af en maak kleine gaatjes of langssnedes aan de onderkant van de stengel. Hierdoor wordt het water beter opgenomen..

verse gerbera'sOnder deze eenvoudige voorwaarden zal een gerberaboeket u tot drie weken lang verrassen met verse en heldere bloemen..

Gerbera-transplantatie na aankoop – video